Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dlaczego w PL tyle ofiar? - drogi

Featured Replies

Napisano

W Polsce jest 120 ofiar wypadków na mln mieszkańców.

Dla porównania w Szwecji 3 razy mniej. Dlaczego?

Oto jeden z powodów - nie tyle stan, co całe uformowanie drogi jest zupełnie inne.

Myślę że wielu z Was ta droga wyda się dziwna

(najpierw reklama, potem przewiń o około 25% do przodu)

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7502957.ab

To tak zawana droga 2+1 mająca naprzemiennie 2 pasy w jedną i jeden w drugą stronę, potem odwrotnie.

To droga o standardzie bezpieczeństwa podobnym jak autostrada, ale duużo tańsza.

Najważniejsza w niej jest bariera na środku - wyklucza idiotyczne wyprzedzania i co za tym idzie - zderzenia czołowe.

W Szwecji od paru lat większość szos jest właśnie tak przerabiana i przy okazji prędkość maksymalna jest podnoszona z 90 na 100 km/h.

W Polsce liczba ofiar spadła o 17% w ciągu ostatnich 10 lat.

W Szwecji o 38%.

Napisano

W Polsce nie ma kasy na nic, pomijając diety poselskie, więc chyba nie powinieneś się dziwić.

Są kraje, w których jest dobrze i zapewne tak bedzie przez nastepne dziesięciolecia i są kraje, w których jest syf i ten syf będzie zawsze (znaczy ja i Ty tak długo nie bedziemy żyć, aby doczekać zmian na lepsze)

Napisano

Od 10 lat słysze o tych drogach i jak dotąd nic sie nie dzieje.... Polska to durny, zasrany przez psy, kraj.

Z drugiej strony widzisz ten cyrk na 2 pasmówce, gdy wszyscy (w tym nasze TIRy) chca wyprzedzić wszystkich przed zwężeniem?

Napisano

> W Szwecji od paru lat większość szos jest właśnie tak przerabiana i przy okazji prędkość maksymalna

> jest podnoszona z 90 na 100 km/h.

Co jeśli na taką szosę wyjedzie ciągnik z pola albo zdezelowany kadett? Szwedzi mają też na to rozwiązanie czy przyjęli, że jest to marginalne i można wszystkich uwięzić na takiej drodze?

Napisano
  • Autor

> Z drugiej strony widzisz ten cyrk na 2 pasmówce, gdy wszyscy (w tym nasze TIRy) chca wyprzedzić

> wszystkich przed zwężeniem?

Dokładnie - i to jest największa wada tych dróg 2+1.

A mimo to- w sumie prowadzą jednak do znacznego zmniejszenia wypadków.

Zauważyłem, że w Polsce stawia się wysepki. Ale to mało.

Takie środkowe bariery jak na filmiku są bardzo tanie, bo składają się ze stalowych lin:

vajervag01.jpg

Napisano
  • Autor

> Co jeśli na taką szosę wyjedzie ciągnik z pola albo zdezelowany kadett? Szwedzi mają też na to

> rozwiązanie czy przyjęli, że jest to marginalne i można wszystkich uwięzić na takiej drodze?

Pisałem że to pasy naprzemienne.

Co 2-3 km robią się 2 pasy to z jednej, to z drugiej strony.

Napisano

> Pisałem że to pasy naprzemienne.

> Co 2-3 km robią się 2 pasy to z jednej, to z drugiej strony.

aaaha ok.gif

Napisano

> Co jeśli na taką szosę wyjedzie ciągnik z pola albo zdezelowany kadett? Szwedzi mają też na to

> rozwiązanie czy przyjęli, że jest to marginalne i można wszystkich uwięzić na takiej drodze?

jakby nazwać taką drogę ekspresową, to już nie wyjedzie traktor, a stan tego kadetta nie ma znaczenia, jak kierowiec szalony i tak będzie wyprzedzał, a jak trafisz kapelusza to nowym autem złapie długi ogonek

Napisano

> To tak zawana droga 2+1 mająca naprzemiennie 2 pasy w jedną i jeden w drugą stronę, potem

> odwrotnie.

> To droga o standardzie bezpieczeństwa podobnym jak autostrada, ale duużo tańsza.

> Najważniejsza w niej jest bariera na środku - wyklucza idiotyczne wyprzedzania i co za tym idzie -

> zderzenia czołowe.

Miałem okazję jeździć takimi drogami i to naprawdę dobre rozwiązanie, eliminujące wyprzedzanie w miejscach do tego nie przewidzianych.

Do tego perfekcyjne oznakowanie dróg. Po zmianie drogi z jednego pasa na jeden (lub odwrotnie) mamy oznakowanie informujące o długości danego typu odcinka, na który właśnie wjechaliśmy... Ograniczenia są ustawiane z odpowiednim zapasem (najpierw są tabliczki informujące, że za kilkaset metrów będzie ograniczenie prędkości do tej na znaku). Dodatkowo znaki są powtarzane i stoją również po lewej stronie.

Napisano

1. Stan aut - jezdzimy srednio 14to letnimi pojazdami czyli poduszka powietrzna kierowcy powoli staje się normą ale innych już nie ma. Auto w tym wieku już nie jest tak sztywne jak nowsze. I w wypadku efekt jest taki że giną ludzie. Przesiądzmy się do 8-10cio latków jak to jest w EU i od razu będzie duża różnica

2. Jakoś dróg - brak dwupasmowek więc każda wyprawa to walka o życie i czas. U nas 300km robi się w 4,5-5godz kiedy w normalnym kraju w max 3 Weic poginamy, pędzimy by tylko skrócić czas mordęgi na drodze.

3. Poruszanie się na dłuższych odcinkach nie jest u nas normalne. Rzadko w sumie jezdzimy na urlopy, weekendy itp - brak czasu i pieniedzy. Dlatego też jak wyjedziesz w weekend i zobaczysz kierowcow na drodze to jest dramat. Zero pojecia jak sie poruszac. W dzien tygodnia mas zzdecydowana prxzewage jezdzacych "zawodowo" i jakosc poruszania sie, wspolpracy na drodze jest o niebo lepsza

Napisano

> W Polsce liczba ofiar spadła o 17% w ciągu ostatnich 10 lat.

> W Szwecji o 38%.

To się chwali, ale:

- droga nie ma pobocza - jak coś się zepsuje to blokujemy praktycznie przejazd,

- specyfiką polskich dróg krajowych jest wioska z ograniczeniem do 50 km/h co 3 kilometry... (na filmie widzimy jak droga ładnie omija zabudowania),

- widać bardzo mało ciężarówek,

- nie widać pieszych, rowerzystów, traktorów, kombajnów zlosnik.gif co też jest specyfiką naszych dróg.

Więc w Polsce sprawdziło by się tylko w niektórych miejscach. Jeździłem czym takim już 10 lat temu (we Francji) i jeżeli wszyscy jadą równo jadącą kolumną to jest super ok.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> 1. Stan aut - jezdzimy srednio 14to letnimi pojazdami czyli poduszka powietrzna kierowcy powoli

> staje się normą ale innych już nie ma. Auto w tym wieku już nie jest tak sztywne jak nowsze. I

> w wypadku efekt jest taki że giną ludzie. Przesiądzmy się do 8-10cio latków jak to jest w EU i

> od razu będzie duża różnica

> 2. Jakoś dróg - brak dwupasmowek więc każda wyprawa to walka o życie i czas. U nas 300km robi się w

> 4,5-5godz kiedy w normalnym kraju w max 3 Weic poginamy, pędzimy by tylko skrócić czas mordęgi

> na drodze.

> 3. Poruszanie się na dłuższych odcinkach nie jest u nas normalne. Rzadko w sumie jezdzimy na

> urlopy, weekendy itp - brak czasu i pieniedzy. Dlatego też jak wyjedziesz w weekend i

> zobaczysz kierowcow na drodze to jest dramat. Zero pojecia jak sie poruszac. W dzien tygodnia

> mas zzdecydowana prxzewage jezdzacych "zawodowo" i jakosc poruszania sie, wspolpracy na drodze

> jest o niebo lepsza

Mitologia!

Trasę Szczecin Luchow teoretycznie ok 300 km żona pokonała w 6,5 godziny. Co z tego, że jechała przez 90 procent czasu autostradą skoro autostrada sporo nadkłada drogi. Jest od 10 lat w remoncie, stała godzinę w korku pod Berlinem. Ja wracając pojechałem na skróty. Jechałem tak jak się jedzie polskimi drogami. Czasem dziury, wyboje, bruk. Wsie i miasteczka. Jechałem 6 godzin.

Pojeździcie trochę po tych niemieckich, czy ogólnie zachodnich drogach, a nie powielacie mity. Jak ktoś mieszka 4 km od autostrady i jedzie w miejsce nieodległe. Nie trafi na remonty, korki itp to faktycznie jedzie szybciej, ale to się wcale tak często nie zdarza, bo ruch jest znacznie większy niż w Polsce i utrudnień stosownie więcej.

Największym problemem polskich dróg są jej użytkownicy. Bezmyślna jazda na złamanie karku, ignorowanie przepisów i elementarnych zasad bezpieczeństwa i kultury. Do tego dokłada się kiepski stan techniczny samochodów, a dopiero na końcu wskazałbym na drogi jako przyczynę wypadków.

Napisano

> jakby nazwać taką drogę ekspresową, to już nie wyjedzie traktor, a stan tego kadetta nie ma

> znaczenia, jak kierowiec szalony i tak będzie wyprzedzał, a jak trafisz kapelusza to nowym

> autem złapie długi ogonek

Podejrzewam, że mentalność szwedzkich kierowców jest taka, że jak widzą, że ktoś ewidentnie utrudnia ruch lub jedzie szaleńczo to łapią za telefon i dzwonią na Policję, a Policja bardzo szybko lokalizuje delikwenta i zaprasza na najbliższe miejsce postojowe.

Myślę, że tam wszyscy kierowcy już od dawna nabrali odpowiednich nawyków i zwyczajnie wiedzą, że należy jechać tak by nie utrudniać innym i nie stanowić zagrożenia i jakieś marginalne przypadki zdarzają się niezwykle rzadko, a jak się zdarzają to są szybko eliminowane z drogi przez Policję.

Napisano

> To tak zawana droga 2+1 mająca naprzemiennie 2 pasy w jedną i jeden w drugą stronę, potem

> odwrotnie.

Powinieneś zobaczyć zmodernizowaną drogę Kraków-Olkusz. Jej projekt to sen pijanego inżyniera.

Miejsca jest dokładnie na układ 2+1, tyle że jakiś geniusz i wielki wynalazca zrobił środkowy pas z kostki brukowej i nautykał w niej znaków, co skutecznie uniemożliwia użycie tego pasa do wyprzedzania.

Wygląda to mniej - więcej tak:

link

w trakcie budowy.

Napisano

> Największym problemem polskich dróg są jej użytkownicy. Bezmyślna jazda na złamanie karku,

> ignorowanie przepisów i elementarnych zasad bezpieczeństwa i kultury. Do tego dokłada się

> kiepski stan techniczny samochodów, a dopiero na końcu wskazałbym na drogi jako przyczynę

> wypadków.

Masz 100% racji. Niestety dużo łatwiej zwalać winę na wszystko inne, tylko nie na siebie.

Napisano

> Powinieneś zobaczyć zmodernizowaną drogę Kraków-Olkusz. Jej projekt to sen pijanego inżyniera.

> Miejsca jest dokładnie na układ 2+1, tyle że jakiś geniusz i wielki wynalazca zrobił środkowy pas z

> kostki brukowej i nautykał w niej znaków, co skutecznie uniemożliwia użycie tego pasa do

> wyprzedzania.

Dokładnie w ten sam sposób "zmodernizowana" została droga Warszawa - Siedlce. 1000 wysepek, brak możliwości jakiegokolwiek wyprzedzania, pełno znaków. Ale jednocześnie - na całej długości został dobudowany chodnik/droga rowerowa. ok.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Dokładnie w ten sam sposób "zmodernizowana" została droga Warszawa - Siedlce. 1000 wysepek, brak

> możliwości jakiegokolwiek wyprzedzania, pełno znaków. Ale jednocześnie - na całej długości

> został dobudowany chodnik/droga rowerowa.

> pozdrawiam,

> bromsky

I do tego pewnie z 20 fotoradarow.

Napisano

> 1. Stan aut - jezdzimy srednio 14to letnimi pojazdami czyli poduszka powietrzna kierowcy powoli

> staje się normą ale innych już nie ma. Auto w tym wieku już nie jest tak sztywne jak nowsze. I

> w wypadku efekt jest taki że giną ludzie. Przesiądzmy się do 8-10cio latków jak to jest w EU i

> od razu będzie duża różnica

E tam, głupoty gadasz Panie. Jeden z userów ostatnio kupił 18 letnią funkiel nówkę Cromę w stanie idealnym. To na pewno nie ma wpływu na bezpieczeństwo hehe.gif

Napisano

> odwrotnie.

> To droga o standardzie bezpieczeństwa podobnym jak autostrada, ale duużo tańsza.

Podobno w Polsce istnieją jakkieś idiotyczne przepisy, które uniemożliwiają budowę dróg w układzie 2+1 w terenie nizinnym (pas do wyporzedzania dopuszczony jest tylko na wzniesieniu). Oczywiście nikt nie ma czasu tych przepisów zmienić.

Poza tym typowe polskkie podejście - jak już budować to wszystkko NAJ.. (a przede wszystim najdroższe).. Nie będziemy budowali jakiś ekspresowych - my chcemy autostrady..

Od dawna twierdzę, że w Polsce nie kkoniecznie trzeba skupiac się na autostradach. Przyzwoite drogi ekspresowe wystarczą. I wiele z nich nie musi być nawet 2+2 - wystarczą własnie 2+1.

Właśnie wróciłem z Austrii gdzie przejeździłem ~2500km. Często jeździłem poza autostradami (chociaż te rzeczyiście są bardzo wygodne)

Moim zdaniem kluczem do zwiększenia bezpieczeństwa jest:

-wszędzie gdzie możliwe eliminacja skrzyżowań kolizyjnych. (w Austrii często nawet na skrzyżowaniu zwykłych dróg "powiatowych lub wojewódzkich" są mini węzły)

-ominięcie terenów zabudowanych.

-oddzielenie ruchu pieszego od samochodowego (znów w Austrii - nawet gdy droga główna przechodzi przez środek miasteczka to chodniki są odgrodzone od ulicy wysokimi barierami. Dzięki temu możliwe jest w środku miasteczka (tylko na drodze przelotowej) utrzymanie ograniczenia do 70-80km/h)

-budowa chodników (aby wyeliminować pieszych na drodze) - to już się na szczęście dzieje.

Pamiętajmy, że w Polsce bardzo duża tych zabitych to piesi.

A głównie dlaego, że drogi główne biegną przez środki miejscowości, nie ma chodników. itp..

Oczywiście duże znaczenie ma też stan techniczny pojazdów i ich bezpieczeństwo bierne. Kiedyś widziałem statystyki, że samych zdarzeń drogowych w Polsce aż tak wiele więcej niż w innych krajach EU nie ma. Natomiast więcej osób ginie.

Napisano

> E tam, głupoty gadasz Panie. Jeden z userów ostatnio kupił 18 letnią funkiel nówkę Cromę w stanie

> idealnym. To na pewno nie ma wpływu na bezpieczeństwo

A ma? Chyba na jego bezpieczenstwo napewno nie na twoje.

Napisano

> najdroższe).. Nie będziemy budowali jakiś ekspresowych - my chcemy autostrady..

Skąd czerpiesz takie dane? Przecież planuje się, już projektuje, buduje lub toczą się przetargi na drogi takie jak S7,S8,S3,S5,S17 i mniejsze fragmenty innych

Napisano

> Skąd czerpiesz takie dane? Przecież planuje się, już projektuje, buduje lub toczą się przetargi na

> drogi takie jak S7,S8,S3,S5,S17 i mniejsze fragmenty innych

Dam Ci swietny przyklad. Remontuja trase Wrocław - Poznan (chodzi mi o czesc od strony wrocławia). Zerwali asfalt poszezyli i leja asfalt. Tylko ja mam pytanie dlaczego odrazu nie zrobia autostady lub dwupasmowki Tylko z jednego pasa ruchu zrobili "jeden" + pobocze sciana.gif

Napisano

> Skąd czerpiesz takie dane? Przecież planuje się, już projektuje, buduje lub toczą się przetargi na

> drogi takie jak S7,S8,S3,S5,S17 i mniejsze fragmenty innych

Większość autostrad będzie do 2012 (planowanych)..

Ze zdecydowaną większością dróg ekspresowych nie zdążą.

(chociażby cała 7mka miała być ekspresowa o Euro) - będzie mniej niż połowa.) Skandalem jest to że od Płońska do Torunia dopiero co przebudowywano drogę i nie zrobiono tego do standardu ekspresowej. Podobnie - Elbląg - Gdańsk...

Biorąc pod uwagę że wybudowanie kilometra drogi ekspresowej kosztuje ~40% kilometra autostrady to tych ekspresowch powinno być w budowie co najmniej dwa razy więcej niż autostrad.

Oczywiście, plany są piękne. Ale zdecydowanie za wolno to się dzieje. A rząd się chwiali - wybudujemy xxx km autostrad (i chwała im za to)..

Ale chyba drogi ekspresowe już nie są ta medialne..

Napisano

> Większość autostrad będzie do 2012 (planowanych)..

> Ze zdecydowaną większością dróg ekspresowych nie zdążą.

> (chociażby cała 7mka miała być ekspresowa o Euro) - będzie mniej niż połowa.) Skandalem jest to że

> od Płońska do Torunia dopiero co przebudowywano drogę i nie zrobiono tego do standardu

> ekspresowej. Podobnie - Elbląg - Gdańsk...

Czytając takie wypowiedzi mam wrażenie, że wielu osobom wydaje się że to jest takie proste. Jest droga, zniszczona, ma być remont, to ktoś przyjdzie i zadecyduje: zróbmy od razu drogę ekspresową. A to nie tak. Planowana sieć autostrad i dróg ekspresowych jest gotowa od lat. Na jej podstawie również latami toczą się postępowania przygotowujące do budowy, szukane są źródła finansowania itd. Remont dróg krajowych nie ma tu nic do rzeczy, jak są złe i udało się je wyremontować to tylko trzeba się cieszyć.

A między Elblągiem a Gdańskiem powstanie S7. Udało się już uzyskać decyzję środowiskową na ten fragment.

> Biorąc pod uwagę że wybudowanie kilometra drogi ekspresowej kosztuje ~40% kilometra autostrady to

możesz wskazać jakieś źródło tych danych?

> tych ekspresowch powinno być w budowie co najmniej dwa razy więcej niż autostrad.

> Oczywiście, plany są piękne. Ale zdecydowanie za wolno to się dzieje. A rząd się chwiali -

> wybudujemy xxx km autostrad (i chwała im za to)..

> Ale chyba drogi ekspresowe już nie są ta medialne..

Z ostatnim zdaniem się zgadzam

Napisano

> Większość autostrad będzie do 2012 (planowanych)..

Jestem gotów się z Tobą założyć o litr dobrej wódki/skrzynkę piwa, że w większości tych planów nastąpi "obsuwa". A po ME już nie będzie ciśnienia i autostrady znów będą budowane w błyskawicznym tempie 6 km/rok.

Napisano

> Jestem gotów się z Tobą założyć o litr dobrej wódki/skrzynkę piwa, że w większości tych planów

> nastąpi "obsuwa". A po ME już nie będzie ciśnienia i autostrady znów będą budowane w

> błyskawicznym tempie 6 km/rok.

ale o jakich obsuwach w planach piszesz? Większość planowanych autostrad jest już W BUDOWIE, a nie w planach. Nawet jeżeli będzie ciężka zima czy kolejne powodzie i wszystko się obsunie np. o pół roku i zamiast na euro w maju 2012 będzie gotowe w listopadzie, to mnie to nie robi większej różnicy. Ważne, że będzie.

Napisano

> Zerwali asfalt poszezyli i leja asfalt. Tylko ja mam pytanie dlaczego odrazu nie zrobia

> autostady lub dwupasmowki

Dlatego że:

1. koszt budowy autostrad jest zdecydowanie większy niż to co robią,

2. Przebieg autostrad jest ustalony

3. Bo jakis kmiec chce droge ale nie za swoim płotem, a juz wogole nigdy nie opusci swojej drewnianej zagrody bo za mało mu płaca i ojcowizny nie odbiorą.

4. Bo do wszystkiego wtracaja sie ekolodzy podnoszac alarm wynajdujac wszelakie gatunki kwiatków, motyli, robaczków którym grozi wyginiecie itp...

Napisano

> ale o jakich obsuwach w planach piszesz? Większość planowanych autostrad jest już W BUDOWIE,

Ale budowy są realizowane według jakiegoś planu. Chodzi mi o obsuwy w realizacji tego planu.

Czyli - zgodnie z planem oddanie do eksploatacji (powiedzmy) maj 2012, realnie obstawiam bliżej 2014-2015.

> większej różnicy. Ważne, że będzie.

"Olimpijka" na olimpiadę 1980 też miała być ....

Napisano

> Ale budowy są realizowane według jakiegoś planu. Chodzi mi o obsuwy w realizacji tego planu.

> Czyli - zgodnie z planem oddanie do eksploatacji (powiedzmy) maj 2012, realnie obstawiam bliżej

Z tym bym troche polemizował bo np w tym roku juz wtrzymano przyznane dotacje na remonty i rozbudowy znacznej ilości dróg ponieważ w związku z wiosennymi powodziami trzeba poszkodowanym wypłacać odszkodowanie, które obiecał notabene Tusk ze sie kazdemu zalanemu należą.

Napisano

> Ale budowy są realizowane według jakiegoś planu. Chodzi mi o obsuwy w realizacji tego planu.

> Czyli - zgodnie z planem oddanie do eksploatacji (powiedzmy) maj 2012, realnie obstawiam bliżej

> 2014-2015.

pokaż mi jakąś budowę drogi klasy A lub S, która w ostatnich latach opóźniła się o 2-3 lata. Musiałby chyba nastąpić jakiś kataklizm.

Napisano

> A między Elblągiem a Gdańskiem powstanie S7. Udało się już uzyskać decyzję środowiskową na ten

> fragment.

Tylko będzie budowana za kilka dobrych lat (na pewno po 2012). A plany były że przed 2012 nią pojedziemy.

A na przykład odcinek Płońsk-Mława to dopiero po 2015 roku będzie..

I zdaję sobie sprawę, że nie jest budowanie eksproesowych dróg takie bardzo łatwe. Ale dużo łatwiejsze niż autostrad (mniej terenów do wykupienia).

Tylko że zaangażowanie w budowę autostrad jest dużo wyższe niż w "zwykłych" dróg. I właśnie o to mam pretencje do rządzących - skupiają się na medialnych autostradach a plan dróg ekspresowych traktują po macoszemu...

> możesz wskazać jakieś źródło tych danych?

Ostatnio słyszałem wypowiedź przedstawiciela GDDKiA który właśnie takie dane podawał, nie uwzględniając kosztu wykupu gruntów - co jeszcze zwiększa dysproporcję)..

Zresztą porównując - koszt wybudowania kilometra autostrady na odcinku Stryków - Konotopa wynosi mniej więcej 2 x tyle co na drodze Grójec-Białobrzegi (chociaż ta ostatnia była jeszcze przed kryzysem budowana)

Pozdrawiam

Łukasz

Napisano

> Dam Ci swietny przyklad. Remontuja trase Wrocław - Poznan (chodzi mi o czesc od strony wrocławia).

> Zerwali asfalt poszezyli i leja asfalt. Tylko ja mam pytanie dlaczego odrazu nie zrobia

> autostady lub dwupasmowki Tylko z jednego pasa ruchu zrobili "jeden" + pobocze

Rzeczona droga to DK5, jej problem polega na tym, że poza obwodnicami Trzebnicy, Prusic i Żmigrodu

(na odcinku Wrocław-Rawicz) przebiega przez kolejne miejscowości.

Pewnie dwupasmówka by się nie zmieściła, a ekspresówka ma swój wytyczony przebieg,

ale oczywiście ekolodzy i inne grupy mają swoje przeciwko tej budowie...

Napisano

> Rzeczona droga to DK5, jej problem polega na tym, że poza obwodnicami Trzebnicy, Prusic i Żmigrodu

> (na odcinku Wrocław-Rawicz) przebiega przez kolejne miejscowości.

> Pewnie dwupasmówka by się nie zmieściła, a ekspresówka ma swój wytyczony przebieg,

> ale oczywiście ekolodzy i inne grupy mają swoje przeciwko tej budowie...

standia

Napisano

> A ma? Chyba na jego bezpieczenstwo napewno nie na twoje.

Prawdopodobieństwo, że taki samochód (nie mówię TEN - Taki. W sensie pełnoletni, w przeciętnym dla tego wieku stanie technicznym) będzie miał poziom bezpieczeństwa czynnego choćby zbliżony do analogicznego auta o połowę młodszego oscyluje wokół zera.

A to WPROST przekłada się na moje bezpieczeństwo, jako "sąsiada" na drodze.

Napisano

> Największym problemem polskich dróg są jej użytkownicy. Bezmyślna jazda na złamanie karku,

> ignorowanie przepisów i elementarnych zasad bezpieczeństwa i kultury. Do tego dokłada się

> kiepski stan techniczny samochodów, a dopiero na końcu wskazałbym na drogi jako przyczynę

> wypadków.

No ale "jeżdżę tak, bo drogi są ch...kiepskie". :-)

Napisano

> Poza tym typowe polskkie podejście - jak już budować to wszystkko NAJ.. (a przede wszystim

> najdroższe).. Nie będziemy budowali jakiś ekspresowych - my chcemy autostrady..

> Od dawna twierdzę, że w Polsce nie kkoniecznie trzeba skupiac się na autostradach. Przyzwoite drogi

> ekspresowe wystarczą. I wiele z nich nie musi być nawet 2+2 - wystarczą własnie 2+1.

W moim rejonie buduje się tylko przyzwoite drogi ekspresowe o klasie autostrady. Piszę o S3.

Napisano

Bo u nas droga to tor wyścigowy. Drogi miejscami są fatalne ale co tam.... jakby autostrady porobili to dopiero by było szaleństwo. Wiekszość jak ja widze jeżdzi w miare nowymi samochodami typu diselek ,gdzie leci sobie 140km/h w trasie bo on nie czuje i nie słyszy silnika . Każdy che miec pusta droge przed nosem a nie tira i 3 osobówki .Mam dobre auto to czemu mam sie wlec 100km/h. Takie pisanie tu jest bezsensu. Chciałbym aby co 2 pojazd był nieoznakowany. I nie jestem starym dziadem ,mam 30 lat i tez mógłbym swoja głupotę pokazywać ale po co . Szkoda mi auta ,paliwa i życia.

Napisano

> W moim rejonie buduje się tylko przyzwoite drogi ekspresowe o klasie autostrady. Piszę o S3.

Ano S3 ładnie wygląda. Chociaż na euro też nie będzie całości, tak jak obiecywano.. Połowa to dopiero decyzja środowiskowa została wydana...

Napisano

> W Polsce jest 120 ofiar wypadków na mln mieszkańców.

> Dla porównania w Szwecji 3 razy mniej. Dlaczego?

> Oto jeden z powodów - nie tyle stan, co całe uformowanie drogi jest zupełnie inne.

> Myślę że wielu z Was ta droga wyda się dziwna

> (najpierw reklama, potem przewiń o około 25% do przodu)

> http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7502957.ab

> odwrotnie.

> Najważniejsza w niej jest bariera na środku - wyklucza idiotyczne wyprzedzania i co za tym idzie -

> zderzenia czołowe.

> W Szwecji od paru lat większość szos jest właśnie tak przerabiana i przy okazji prędkość maksymalna

> W Polsce liczba ofiar spadła o 17% w ciągu ostatnich 10 lat.

> W Szwecji o 38%.

Problemem jest fakt, ze w PL takie drogi sa realizowane za pomoca wysepek i betnowych slupow. Czekac tylko az ktos sie zabije jak sie na to nadzieje w nocy. W dodatku to wszystko ogrdzone kraweznikiem o ktory wystarczy zawadzic i nieszczescie gotowe.

Napisano

> wypadków.

Dobrze prawisz ok.gif

Napisano

> Ano S3 ładnie wygląda. Chociaż na euro też nie będzie całości, tak jak obiecywano.. Połowa to

> dopiero decyzja środowiskowa została wydana...

Mimo wszystko jest to dowód na to, że nikt nie forsuje autostrad za wszelką cenę... Można mieć "autostradę", która jest bezpieczna i darmowa ok.gif

Napisano

> Bo u nas droga to tor wyścigowy. Drogi miejscami są fatalne ale co tam.... jakby autostrady

> porobili to dopiero by było szaleństwo.

Dlaczego? Ja tam nie mam nci przeciwko temu, ze ktos wali lewym pasem 220kmh podczas gdy ja jade lewym 110kmh. Badz co badz taki osobnik stwarza i tak o wiele mniejsze zagrozenie, niz jadac 110kmh na normalnej szosie, wyprzedzajac TIRy i spychajac jadacych z przeciwka na pobocze.

>Wiekszość jak ja widze jeżdzi w miare nowymi

> samochodami typu diselek ,gdzie leci sobie 140km/h w trasie bo on nie czuje i nie słyszy

> silnika . Każdy che miec pusta droge przed nosem a nie tira i 3 osobówki .Mam dobre auto to

> czemu mam sie wlec 100km/h. Takie pisanie tu jest bezsensu.

Dlaczego? Nie bardzo wiem co zlego widzisz w tym ze jadac oszczednie, spokojnie, przuepisowo i co najwazniejsze bezpiecznie nie masz problemu z tym zeby pokonac kilkaset km ze srednia predkoscia rzedu 110kmh. Autostrady to umozliwiaja - o ile ich uzytkownicy umieja z nich korzystac z glowa (srodkowym palcem pozdrawiam kapelusznikow przyklejonych do lewego pasa).

>Chciałbym aby co 2 pojazd był

> nieoznakowany. I nie jestem starym dziadem ,mam 30 lat i tez mógłbym swoja głupotę pokazywać

> ale po co . Szkoda mi auta ,paliwa i życia.

No to nie pokazuj i szanuj. Swoje paliwo, zdrowie i zycie. W czym przeszkadzal by Ci fakt, ze kiedy Ty bys na prawym pasie szanowal wspomniane fakty ktos inny radosnie pomykal by lewym przepalajac 25l/100km? niewiem.gif

Napisano

W czym przeszkadzal by Ci fakt, ze kiedy

> Ty bys na prawym pasie szanowal wspomniane fakty ktos inny radosnie pomykal by lewym

> przepalajac 25l/100km?

Jezeli jedzie przepisowo to w niczym.Ale ludzie nigdy nie będą jeżdić przepisowo bo głupio jakoś ..jechac 90km/h .czy 130 na autosostradzie. Stare drogi i auta na niemieckie autostrady robia z ludzi kozaków.

Napisano

> Mitologia!

Dlaczego? Że korki się zdarzają i nieraz bywa autostrada koszmarem to sie zgodze - jak kazda droga. Ale w normalnych warunkach jest idealnym rozwiazaniem. Dlaczego z Bielska-Białej do Krakowa jedzie się godzinę? Dodam 120km. Bo sa drogi.

Jezeli byłaby siatka autostrad i drog ekspresowych zapewniem ze wypadki zdarzalyby sie duuuzo rzadziej

Napisano

> Masz 100% racji. Niestety dużo łatwiej zwalać winę na wszystko inne, tylko nie na siebie.

wiem kiedy przeginam, wiem kiedy jade dosc bezpiecznie. Ciekawe czy Waszym zdaniem auto poruszające sie po trasie z predkoscia 70km/h jedzie bezpiecznie?

Napisano

> Mimo wszystko jest to dowód na to, że nikt nie forsuje autostrad za wszelką cenę... Można mieć

> "autostradę", która jest bezpieczna i darmowa

W przypadku S3 to bardzo dobrze że nie postanowioino budować A3. Chociaż tutaj zaważył rachunek ekonomiczny - doroższa, płatna autostrada nigdy by się podobno nie zwróciła.

Ale jednak faktem jest, że jeśli chodzi o autostrady to realizowana jest znaczna część planów, a jeśli chodzi o drogi ekspresowe - nie cała połowa...

Więc będę się upierał, że jest kładziony większy nacisk na budowę A niż S...

I podobno (sam tego nie wyliczyłem, ale czytałem) że gdyby zamiast wszystkich A wbudowano w Polsce drogi S (bezpłatne) to finansowo dla budżetu wyszło by na to samo. A wolałbym mieć bezpłatną S1 zamiast A1 (nawet jeśli teoretycznie standard jest nieco niższy)

Napisano

> w trakcie budowy.

A kanalizacji deszczowej ni chuchu- ladnie sobiebedzie woda plynela przy wiekszych opadach deszczu rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.