Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G 1.6 proszę o opinię

Featured Replies

Napisano

witajcie

chodzi mi po głowie jeszcze astra G, z tego co wyczytałem nie koroduje ale jak wygląda reszta elementów? Jak z trwałością silnika 1.6 16v czy bez problemu się go gazuje?

przykładowe ogłoszenie które mnie zainteresowało link

Napisano

> witajcie

> chodzi mi po głowie jeszcze astra G, z tego co wyczytałem nie koroduje ale jak wygląda reszta

> elementów? Jak z trwałością silnika 1.6 16v czy bez problemu się go gazuje?

> przykładowe ogłoszenie które mnie zainteresowało link

Jeżdżę co i raz takim autem. Dla mnie to dosyć prosty samochód. Troszkę wg mnie za ciasny ale to chyba kwestia znalezienia dobrej pozycji za kierownicą. Części tanie. Śmigam autem z 2001 czy 2002 roku i jakieś drobiazgi potrafią się pojawiać. Jeżdżę więcej civiciem 6 gen i nie licząc wyciszenia, to civic wygrywa na całej linii.

Napisano

>Jak z trwałością silnika 1.6 16v czy bez problemu się go gazuje?

Są dwie jednostki 1.6 16v i jedna lubi a druga nie lubi gazu.

Dokładnie chodzi oto że ma regulacje popychaczy poprzez wymiane szklanek

Napisano

> witajcie

> chodzi mi po głowie jeszcze astra G, z tego co wyczytałem nie koroduje ale jak wygląda reszta

To pytanie raczej na kącik Astry. Tam są fachowcy i duuużo wiedzy. Pomiętosisz szukajkę i wszystkiego się dowiesz.

Z ostatniego czasu dobry wątek:

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=283713685&an=0&page=7#Post283713685

albo

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=&am...e#Post283518213

Żaden ze mnie oglądacz ale wydaje mi się, że przebieg zanizony (moja padaka 3 lata młodsza ma już 200 tys., a jeździ tylko po PL), wersja golas z klimą i elektrycznymi szybami, silnik umyty, felgi 16" nie na miasto, bo na krawężnikach będziesz miał wesoło. Silnik chyba Z16XE, czyli dobrze się gazuje. Ale co ja tam wiem tongue.gif

Napisano

> Żaden ze mnie oglądacz ale wydaje mi się, że przebieg zanizony (moja padaka 3 lata młodsza ma już

> 200 tys., a jeździ tylko po PL), wersja golas z klimą i elektrycznymi szybami, silnik umyty,

> felgi 16" nie na miasto, bo na krawężnikach będziesz miał wesoło. Silnik chyba Z16XE, czyli

> dobrze się gazuje. Ale co ja tam wiem

Patrz pan, a moja rocznik 99 ma niecałe 140 tys... Przebieg to żadna reguła ok.gif

Napisano

> Patrz pan, a moja rocznik 99 ma niecałe 140 tys... Przebieg to żadna reguła

Ano wiadomo, że nie ma reguły ale 11-letnie kombi z Niemiec z przebiegiem 160 tys... Zdjęcia wnętrza oczywiście niewyraźne, z tego co mogłem ocenić podobne zużycie jak w moim. Jeśli jeździło po mieśćie to OK, 160 tys. się zgadza, ale jak w trasie to spokojnie ze 300 tys.

Ale co my tu będziemy spekulować... jechać, obejrzeć, obmacać, zaprosić kolegę, co się zna na modelu i dopiero wtedy można coś ustalić

Napisano

> Ano wiadomo, że nie ma reguły ale 11-letnie kombi z Niemiec z przebiegiem 160 tys... Zdjęcia

> wnętrza oczywiście niewyraźne, z tego co mogłem ocenić podobne zużycie jak w moim. Jeśli

> jeździło po mieśćie to OK, 160 tys. się zgadza, ale jak w trasie to spokojnie ze 300 tys.

> Ale co my tu będziemy spekulować... jechać, obejrzeć, obmacać, zaprosić kolegę, co się zna na

> modelu i dopiero wtedy można coś ustalić

Dokładnie tak, oglądanie takich fotek to wróżenie z fusów ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jesli nie musi byc kombi to z czystym sumieniem moge zaproponowac tego sedana

> http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C14127028

ma polskie blachy i to już go przekreśla, nigdy auta od polaka grinser006.gif

Napisano

> witajcie

Jeśli pytasz o trwałość - karoseria faktycznie nie ma dużych problemów z korozja, zawieszenie jest trwałe - może nieco za twarde ale za to fajnie się prowadzi. Silnik 16V+LPG - wszystko zależy od rodzaju instalacji i sposobu jej założenia, nie ma reguły - u mnie to jeździ na LPG ale idealnie nie jest, ale po prostu kupiłem auto z 6-7 letnią instalacją. Na drugi raz wolałbym sam zakładać. Drażnią czasem drobiazgi typu skrzypiące raz po raz klamki, piszczące szyby czy trzeszcząca deska rozdzielcza ale ogólnie samochód jest trwały. Co do wnętrza to miejsca na nogi jest sporo, ale faktycznie jest dość wąsko. Na plus niezła jakość materiałów wykończeniowych.

Napisano

> Są dwie jednostki 1.6 16v i jedna lubi a druga nie lubi gazu.

> Dokładnie chodzi oto że ma regulacje popychaczy poprzez wymiane szklanek

Z16XEP to jest ten bez regulatorów, ale on był produkowany dopiero od 2003r.

Napisano

> Są dwie jednostki 1.6 16v i jedna lubi a druga nie lubi gazu.

A nie 3? zeby.GIF X16XEL Z16XE Z16XEP

Napisano
  • Autor

auto już kupione, silnik X16XEL 101KM ale nie wciska w fotel a podobno powinien. Punto 1.9jts seria 80km lepiej jedze.

Napisano

> auto już kupione, silnik X16XEL 101KM ale nie wciska w fotel a podobno powinien. Punto 1.9jts seria

> 80km lepiej jedze.

Dlaczego powinien? zeby.GIF Mojemu daleko do wciskania do fotela, ale i tak lepiej niz twinport 1.4. zeby.GIF Tyle, że już widzę różnicę w spalaniu....

Napisano
  • Autor

> Dlaczego powinien? Mojemu daleko do wciskania do fotela, ale i tak lepiej niz twinport 1.4. Tyle,

> że już widzę różnicę w spalaniu....

podobno ten motor w vectrze wciska w fotel (takie wypowiedzi spotkałem)

Napisano
  • Autor

> Pozdrawiam

cóż z nim nie tak:(?

Ile do niego wchodzi oleju? Czy w nim nie ma wcale kabli WN? W sklepie facet

zrobił wielkie oczy jak powiedział, że chce świece NGK BKR5EK oraz kable. Stwierdził świece ok ale kable tam nie występują jak to jest z tym silnikiem?

Napisano

> cóż z nim nie tak:(?

Najgorsza jednostka napedowa zasilana benzyna w Oplu (oprocz 1,0 z Corsy...). Prowadzone byly liczne, bardzo zywiolowe dyskusje na temat tego silnika...Osobiscie twierdze, ze ten silnik to kibel...bez urazy, ale wielokrotnie potwierdzone, w teorii i praktyce...

Mogles przynajmniej znalezc X18XE1...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> liczne, bardzo zywiolowe dyskusje na temat tego silnika...Osobiscie twierdze, ze ten silnik to

> kibel...bez urazy, ale wielokrotnie potwierdzone, w teorii i praktyce...

> Mogles przynajmniej znalezc X18XE1...

> Pozdrawiam

a dokładniej co masz na myśli?

Napisano

A nie zanabyles Z16XE z listwa zaplonowa (zintegrowane cewki zaplonowe)?

Pozdrawiam

Napisano

> cóż z nim nie tak:(?

Ma opinię najbardziej najbardziej pochłaniającego olej... ale są wyjątki zeby.GIF

> Ile do niego wchodzi oleju? Czy w nim nie ma wcale kabli WN? W sklepie facet

Oleju pewnie 3.5, na szczescie brak kabli.

Napisano
  • Autor

> A nie zanabyles Z16XE z listwa zaplonowa (zintegrowane cewki zaplonowe)?

> Pozdrawiam

zdjąłem przed chwilą osłonę silnika i faktycznie kabli brak, a ten kod X16XEL podał mi uprzejmy kolega z forum astry na podstawie vinu. Czyli jeśli kabli brak to jest inny silnik? Ten element nad świecami to jedna wielka cewka?

Napisano
  • Autor

> Daj fotke silnika...

> Podrawiam.

nie mam obecnie aparatu, ale wygląda jak ten Zrobiłem nim dzisiaj ok 200km i olej na bagnecie nadal jest. Profilaktycznie kupiłem 6 opakowań 4 litrowych bo i tak będę zmieniał co co max 2mc

Napisano

X16XEL....jednak...

Czuje obrzydzenie do tej konstrukcji, czemu juz wielokrotnie dawalem upust na forum....

Bezawaryjnosci... smile.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> X16XEL....jednak...

> Czuje obrzydzenie do tej konstrukcji, czemu juz wielokrotnie dawalem upust na forum....

rozumiem, i nie mam urazy ale chciałbym wiedzieć dokładniej dlaczego, oprócz brania oleju? Auto ma teraz 168tyś nalotu, ja chce zrobić ok 100-150tyś i ewentualnie inne lub jeśli budy nie zje remont silnika. Tłoki nadmiarowe do tego da się dostać zlosnik.gif?

Napisano

Pobor oleju w X16XEL jest wynikiem (tu przeprowadzalismy dokladna analize informacji z kilku zrodel plus wlasne doswiadczenia warsztatowe) nieprawidlowego doboru kata przeciecia siatki honowniczej tulei cylindrowej (w X18XE i X20XEV jest w porzadku, wymiana uszczelniaczy zaworowych bardzo wyraznie zmniejsza spozycie oleju, z 1l/1000 km na jakies nieistotne ilosci), wymiana uszczelniaczy zaworowych (w trzech jednostkach napedowych) nie pomogla...Oczywiscie, to co napisalem powyzej, odnosi sie do silnikow nie rozbieranych, o nalocie grubo ponad 200 kkm, rozbieralismy rowniez kilka X16XEL, widoki nie byly zachecajace..).Zle zaprojektowane jest skojarzenie pierscienie-tlok-cylinder...Choc, trzeba przyznac, wyjatki sie zdarzaja...

Tloki nadwymiarowe dostaniesz bez problemow (Mahle-bardzo dobre), inne pierscienie tlokowe (dwuelementowe zamiast oryginalnych, trojelementowych)..modyfikacja tloka...do wyboru...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> przyznac, wyjatki sie zdarzaja...

> Pozdrawiam

po twojej wypowiedzi chyba już dzisiaj nie zasnę frown.gif dziękuje za szczerość, dziwne tylko że tak wspaniały naród jak Niemcy mógł strzelić taką gafę wypuszczając silnik z takimi wadami.

Napisano

Zycze z calego serca, aby silnik Twojego wozu byl wyjatkiem ok.gif...X16XEL ma naprawde zla opinie, ale zdarzaja sie jednostki bezproblemowe...

Zdecydowanie lepsze sa X18XE1 i X20XEV/XE. O silnikach Z... no.gif z pewnych wzgledow nie wspomne,....

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Zycze z calego serca, aby silnik Twojego wozu byl wyjatkiem ...X16XEL ma naprawde zla opinie, ale

> zdarzaja sie jednostki bezproblemowe...

> Zdecydowanie lepsze sa X18XE1 i X20XEV/XE. O silnikach Z... z pewnych wzgledow nie wspomne,....

> Pozdrawiam

Ja raczej jestem spokojnym kierowcą, nie wkręcam silnika na wysokie obroty a to także ma wpływ na spalanie oleju. Kwestia jest następująca skoro spala olej to dlaczego nie kopci na niebiesko?

Napisano

>Kwestia jest następująca skoro spala olej to dlaczego nie kopci na niebiesko?

Do niebieskiego dymu trzeba spalać więcej oleju. Ale może wyjść na analizatorze spalin. Jeśli nie przeszkadza Ci to, że co ok. 600-1000 km trzeba sprawdzić stan oleju, to ten silnik nie jest aż taki zły. No i żeby wciskało w fotel trzeba wysoko kręcić. On to lubi.

Napisano

> Ja raczej jestem spokojnym kierowcą, nie wkręcam silnika na wysokie obroty a to także ma wpływ na

Tak jak kolega wcześniej pisał, 16V lubią wysokie obroty, jeżdżąc oszczędnie robisz mu krzywdę zeby.GIF Olej 10w40 majątku nie kosztuje, można dolewać i z tym żyć.

Napisano

świece kupuj oryginalne GM-ok. 12 zł szt.

kabli zapłonowych nie ma- jest moduł zapłonowy DIS znajduje się na silniku pod plastikową osłoną z napisem ecotec:)

wymienia się go dopiero jak silnik zaczyna pracować na 3 cylindrach-odrazu poznasz- można liczyć że 140-160 tys km wytrzymuje

nowy kupisz w aso za ok 800 zł lub na allegro za 200-300 zł

silnikiem się nie martw

kontroluj stan oleju i już

w mojej starej astrze tez był x16xel i przy przebiegu 210 tys km(110 tys km na gazie) jeździłem na 5w30 GM i brał go ok 3- 3.5 litra na 15 tys km, także tragedii nie było jak na syntetyk- jeździłbym pewnie dalej, tyle ze auto rozbiłem (notabene spotkane po roku na osiedlu- jeżdżące)

pamiętaj o rozrządzie- wymieniaj co 60 tys km komplet z pompą wody

żeby wciskało w fotel kręcic trzeba powyżej 3 tys obrotów-ponizej tej wartości auto "nie jedzie"

Napisano

Mój X16XEL 160kkm przebiegu, bierze olej (około 0,5l/1000km) ale tylko w czasie jazdy na krótkich dystansach. Na trasie zużycie jest minimalne. Leję półsyntetyk Valvoline, co też minimalne zmniejszyło zużycie, gdyż ten olej jest przeznaczony do silników z dużym przebiegiem. Uszczelniacze wymieniane. Na gazie 2-gen. ma zrobione około 50kkm. Próba olejowa wykazała niższe ciśnienie (ale w normie) w pierwszym cylindrze i świeca po 40kkm była trochę zabrudzona olejem.

Nie miałem problemów z tym silnikiem, poza tym że dolewam mu 0,5l na 1kkm. Jedynie EGR ostatnio powiedział papa i został zaślepiony.

Jak na pojemność 1,6 i 16 zaworów, to nie powala na kolana, ale da się jechać. Kupiłem go nie znając wszystkich opinii o tym silniku, co jest do mnie nie podobne, bo zwykle rozważam każdy większy zakup.

Czy po takim przebiegu na gazie powinno się coś robić przy tym silniku? Mam na myśli popychacze.

Napisano
  • Autor

> Czy po takim przebiegu na gazie powinno się coś robić przy tym silniku? Mam na myśli popychacze.

Mój ma obecnie ok 168tyś silnik pracuje idealnie, tam jest hydraulika czy na płytkach się reguluje luz zaworowy?

Napisano

> X16XEL....jednak...

> Czuje obrzydzenie do tej konstrukcji, czemu juz wielokrotnie dawalem upust na forum....

> Bezawaryjnosci...

> Pozdrawiam

Witam jako gosc na Waszym forum.

Czasem przejdzie mi po glowie mysl kupna Astry II , aczkolwiek jeszcze nie jestem jakos wielce wtejemniczony.

z Waszej wypowiedzi wnioskuje ze decydujac sie na silniki o poj. 1.6 lepiej kupic 8 zaworówke niz 16 ?

jakie sa ogolnie polecane silniki ? ten diesel od isuzy to jest 1,7 ? ile to ma konikow

a 1.8 to udana konstrukcja - nadaja sie do zagazowania ?

Napisano
  • Autor

> z Waszej wypowiedzi wnioskuje ze decydujac sie na silniki o poj. 1.6 lepiej kupic 8 zaworówke niz

> 16 ?

101KM 1.6 16v jedzie całkiem ok, ale 75KM w wersji 8V to może być trochę za mało.

> jakie sa ogolnie polecane silniki ? ten diesel od isuzy to jest 1,7 ? ile to ma konikow

75KM także mało, i potrafi się od czasu do czasu coś zwalić (takie informacje znajduje w sieci)

> a 1.8 to udana konstrukcja - nadaja sie do zagazowania ?

nie miałem styczności, mam 1.6 jedzie ok, zrobiłem ok 500k oleju nie ubyło zobaczymy jak będzie dalej, w środę montuje gazownie sekwencyjną.

Napisano

Krzysiek82 :

Daj sobie trochę luzu.

To w gruncie rzeczy nie jest w cale taki zły silnik.

Tosh sensei sieje propagandę bo jest znesmaczony tym silnikiem palacz.gif

Faktem jest, że prawdopodobieństwo trafienie tz "Padaki" przy x16xel jest znacznie większe niż przy x18xe1. Tu się zgodzę z Tosh'em. Ale ....... Tu sobie dopowiedz.

Będzie dobrze. W Auchan Katowice Mobil 1 10w40 jest po 59 PLN za 4 litry.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Będzie dobrze. W Auchan Katowice Mobil 1 10w40 jest po 59 PLN za 4 litry.

> Pozdrawiam

Ja będę lał pełen syntetyk, jeśli ubędzie to zrobię szlif cylindrów, nowe tłoki oraz pierścienie. Jak będzie trzeba to i panewki i popracuje się trochę nad górą silnika bo jak na 1.6 to nie jedzie najlepiej.

Napisano

> Tosh sensei sieje propagandę bo jest znesmaczony tym silnikiem

To prawda i nigdy tego nie ukrywalem. Nie stralalem sie rowniez siac wrogiej propagandy, podpieram sie tylko doswiadczeniem warsztatowym...

> Faktem jest, że prawdopodobieństwo trafienie tz "Padaki" przy x16xel jest znacznie większe niż przy

> x18xe1. Tu się zgodzę z Tosh'em. Ale ....... Tu sobie dopowiedz.

O wiele mniej problematyczne sa inne, wymienione wyzej jednostki napedowe 16V i tu sie z kolega zgodze smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Ja będę lał pełen syntetyk, jeśli ubędzie to zrobię szlif cylindrów, nowe tłoki oraz pierścienie.

> Jak będzie trzeba to i panewki i popracuje się trochę nad górą silnika bo jak na 1.6 to nie

> jedzie najlepiej.

Ja w mojej Z16XE zrobiłem głowice + wymiana pierścieni.

Generalnie wszystko do przegladu bez wyciagania bloku.

Koszt 1100 zł. I narazie po zrobieniu 8000 km zużycie oleju znikome.

Poprzednio chlał 0,7l na 1000km.

Teraz jeszcze wypadł katalizator i powiem, że kombi z silnikiem 18 16v 115 KM jest w moim zasięgu.

Napisano
  • Autor

Ja jestem zadowolony z zakupu, oleju mi na obecną chwile nie ubywa. Zobaczymy na dalszych trasach jak się przyciśnie trochę. Jedyne co mnie irytuje to lekkie falowanie obrotów. (1mm w górę i w dól lata sobie wskazówka obrotomierza)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.