Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie w okolicach 3l/100km :D

Featured Replies

Napisano

> Witam!

> Jak, no pytam się jak !!!

Znajdź pustą drogę, rozpędź się do najmniejszej prędkości z jaką da się wrzucić 6'stkę i jedź z tą prędkością bez żadnych hamowań i przyspieszeń. Uzyskasz podobny wynik. Jeżeli nie, to spróbuj na 5'tce.

Napisano

> Ale oni nie jadą na pustej drodze!!!

Dlatego nie każdy umie osiągnąć taki wynik - liczy się umiejętność przewidywania żeby zminimalizować ilość hamowań oraz umiejętność pokonywania zakrętów tak by zminimalizować straty energii. Do tego rzadki olej (5W20 albo nawet 5W10), opony o niskim oporze toczenia napompowane do granic możliwości, poprawa aerodynamiki samochodu i masz...

Napisano

Kup VW Lupo 3L. , albo Citroena AX 1,5 D i jedz trasa za tirem , zeby tunel złapać . Gwarantuje uda sie .

A tak na poaznie jest to przede wszystkim nauka dla samego siebie , cierpliwosci , przewidywalnosci ti , Z tego co kiedys czytalem to te auta maja poskadane lusterka , wylaczone wszystkie odbiormiki i wszystko co moze zuzywac prad , pozamykane szybki .

Mimo wszysto wynik nadal godny pozazdroszczenia.

kiedys probowalem przez pare dni oszczednej jazdy , wynik byl zauwazalny , ale myslalem ze mi jaja rozsaadzi , wiec odpuscilem i jezdze po swojemu zlosnik.gif

Napisano

Ale gdzie frajda z jazdy, na 3 litrach przejeżdżam jakieś 20km ale każdy z tych km jest niezapomniany wink.gif

Napisano

> Ale gdzie frajda z jazdy, na 3 litrach przejeżdżam jakieś 20km ale każdy z tych km jest

> niezapomniany

Ja kiedyś postanowiłem sprawdzić czy nie dałoby się jeździć oszczędniej. Przez miesiąc jeździłem jak z szklanką wody na desce - okazało się że zaoszczędziłem w ciągu tego miesiąca jakieś $30 na benzynie. Ale straciłem całą przyjemność z jeżdżenia samochodem frown.gif

Napisano

> Witam!

> Potrafi ktoś i wie jak, to proszę niech się podzieli

> W tzw. "rajdach o kropelce" uczestnicy uzyskują ok. 3l/100km.

> Octavia 1.9TDI 3,15l/100km, średnia prędkość 60km/h

> Auta klasy B: poniżej 3l/100km

Kolego KVM, ktoś do Ciebie zlosnik.gif

Napisano

> kiedys probowalem przez pare dni oszczednej jazdy , wynik byl zauwazalny , ale myslalem ze mi jaja

> rozsaadzi , wiec odpuscilem i jezdze po swojemu

Ja też tak próbowałem, ale jakoś mi nie wychodziło zlosnik.gif

Wynik z 400 km Meganką II 1.5 dCi 105KM - po mieście of kors biglaugh.gif

megane.th.jpg

Napisano

> Ja też tak próbowałem, ale jakoś mi nie wychodziło

> Wynik z 400 km Meganką II 1.5 dCi 105KM - po mieście of kors

Zaraz Ci napiszą, że miasto miastu nierówne. zlosnik.gif

Napisano

...paliwo zaczyna wyciekać przez wlew. wink.gif [jak w kawale o, bodajże, trabancie]

Faktycznie da się ograniczyć spalanie. Oprócz tego, co wymieniłeś, trzeba jeszcze znać i "czuć" swoje auto.

PZDR

Napisano

> Zaraz Ci napiszą, że miasto miastu nierówne.

No Gdyni i okolic (road to Hel zlosnik.gif) w sezonie wakacyjnym to chyba nawet "Zakopianka" nie przebije grinser006.gif

Napisano

> Kolego KVM, ktoś do Ciebie

tia... To na prawdę nic magicznego. Kwestia wprawy i techniki - oraz sprzyjających warunków. Wyniki w okolicach 3l/100 km jestem w stanie zrobić zasadniczo tylko jesienią i wiosną. Wyjątkowo zdarza się sprzyjająca pogoda zimą lub latem. Oczywiście można się zaprzeć i jechać w upale bez klimy, ale aż tak to mi nie zależy.

Napisano

to możliwe tylko w przygotowanym aucie.

Kółka na spec gumach, napompowane max. Hamulce nieblokujące, i utrzymujesz stałą prędkość 50-70. O sprawnym silniku nie wspomnę. "Wyprzedzasz" wzrokiem wydarzenia na 500 metrów do kilometra.

Ale to nie jazda, to zdzieranie nerw sobie i pasażerom. 4 litry to juz normalna jazda.

Napisano

> Witam!

> Potrafi ktoś i wie jak, to proszę niech się podzieli

> Octavia 1.9TDI 3,15l/100km, średnia prędkość 60km/h

> Auta klasy B: poniżej 3l/100km

kiedyś Fabią 1,2-64km uzyskałem wynik 4,4l/100km z odcinka ok 40km przy cały czas jednostajnej jeździe ok 70-75km/h ( średnia z kompa to 65km/h ) .start z zimnego silnika i jazda cały czas jednostajna ale było też kilka zatrzymań na światłach a autko najmniej spalało w granicach 2.200-2500obr/min

ale na trasie za to pali przy normalnej średniej 85km/h ok. 6,9l/100km - taką trasę zrobiłem kilka dni temu z Gdyni do Wisły - 650km w 7h45min - ten silnik pali tyle samo w mieście co na trasie zlosnik.gif

Napisano

> tia... To na prawdę nic magicznego. Kwestia wprawy i techniki - oraz sprzyjających warunków. Wyniki

> w okolicach 3l/100 km jestem w stanie zrobić zasadniczo tylko jesienią i wiosną. Wyjątkowo

> zdarza się sprzyjająca pogoda zimą lub latem. Oczywiście można się zaprzeć i jechać w upale

> bez klimy, ale aż tak to mi nie zależy.

Czekaj, ale to tym 2.0d 163? hehe.gifhehe.gifhehe.gif

A przepraszam. 1.8D ? hehe.gif

Napisano

> Czekaj, ale to tym 2.0d 163?

> A przepraszam. 1.8D ?

Taki stary, a nie wie, że BMW nie montuje już mniejszych silników niż dwulitrowe (a może powinienem napisać "jeszcze"). Aktualnie jest to 2,0 186KM

Napisano

Fiat panda 1,2 najmniejsze spalanie 4,4 litra ok.gif ale cały czas 90km/h przez 200km cool.gif

Napisano

no fajne te 3l na 100km ale turbina w takim aucie jak skoda po kilku tyś km z takim stylem jazdy będzie nadawać się do czyszczenia, zapewne zapieką się kierownice VTG od nagaru, nie mówiąc już o filtrze cząstek stałych który pewnie wypełni się sadzą i się nie wypali, a potem się ludzie dziwią czemu notlauf i nie chce jechać.

Napisano

Czyli co radzisz jeździć w miare obrotów żeby też nie zamulać samochodu?

Napisano
  • Autor

> tia... To na prawdę nic magicznego. Kwestia wprawy i techniki - oraz sprzyjających warunków. Wyniki

> w okolicach 3l/100 km jestem w stanie zrobić zasadniczo tylko jesienią i wiosną.

Moim Ducato wynik 7,5l/100km to już wynik bardzo dobry i tyle jestem w stanie zrobić, przy bardzo! sprzyjających warunkach 7l/100km jest możliwe choć trudne, ale to 100% trasa 60-90km/h.

A jak but.gif non top to ok. 10l/100km zlosnik.gif

Napisano

Da się, fiat uno 1.0 fire stale 90 km/h bez hamowania itp wynik 4,2 litra... 5 osób na pokładzie, opony rowerówki i urwany wydech za katem

a normalnie w krk w korkach w zimie średnio 6,2

Napisano

> Moim Ducato wynik 7,5l/100km to już wynik bardzo dobry i tyle jestem w stanie zrobić, przy bardzo!

> sprzyjających warunkach 7l/100km jest możliwe choć trudne, ale to 100% trasa 60-90km/h.

> A jak non top to ok. 10l/100km

Ducato ma swietnie zestoipniowana skrzynie. Pali bardzo malo jak na swoje gabaryty i osiagi ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ducato ma swietnie zestoipniowana skrzynie. Pali bardzo malo jak na swoje gabaryty i osiagi

Też mi się wydaje, że to dobry wynik jak na dostawczaka: 2,5m wysoki i 6.0m długi. (blaszak)

Napisano

> Też mi się wydaje, że to dobry wynik jak na dostawczaka: 2,5m wysoki i 6.0m długi. (blaszak)

Smigam tym samym i spalanie ksztaltuje sie meidzy 10 (autostrada bez przekraczania 130) a 13,5 (but w podlodze i wyscig z czasem).

Jak duzo jezdzisz na trasie to zamontuj sobie tempomat - urwiesz jeszcze troche ze spalania ok.gif

Napisano
  • Autor

> Smigam tym samym i spalanie ksztaltuje sie meidzy 10 (autostrada bez przekraczania 130) a 13,5 (but

> w podlodze i wyscig z czasem).

Tak do 150km/h to w zasadzie w 12l/100km spokojnie można się zmieścić.

Ale jak czytam, że Sprintery potrafią wsiorbać nawet 20l/100km to panic.gifhahaha.gif

Napisano

> Tak do 150km/h to w zasadzie w 12l/100km spokojnie można się zmieścić.

> Ale jak czytam, że Sprintery potrafią wsiorbać nawet 20l/100km to

Bez przesady. Nigdy nie udalo mis ie spalic wiecej niz 16l/100km. I to przy ostrym palowaniu., Inna kwestia, ze ciezko w nich zejsc z tej wartosci i to jest glowny problem.

Napisano
  • Autor

> Bez przesady. Nigdy nie udalo mis ie spalic wiecej niz 16l/100km. I to przy ostrym palowaniu., Inna

> kwestia, ze ciezko w nich zejsc z tej wartosci i to jest glowny problem.

416CDI potrafi wciągnąć ok. 20l przy but.gifgrinser006.gif

Reszta 15l nie pogardzi 270751858-jezyk.gif

Napisano

> 416CDI potrafi wciągnąć ok. 20l przy

> Reszta 15l nie pogardzi

Nie jezdze wiekszymi niz 3xx

Napisano

> Moim Ducato wynik 7,5l/100km to już wynik bardzo dobry i tyle jestem w stanie zrobić, przy bardzo!

> sprzyjających warunkach 7l/100km jest możliwe choć trudne, ale to 100% trasa 60-90km/h.

> A jak non top to ok. 10l/100km

3.0 hdi z butem non-stop dawał spalanie w granicach 16l/100km zlosnik.gif

Napisano

3.6l/100km - nocna trasa relacji Katowice - Wetlina. Średnia prędkość rzędu 75km/h, 1.4TDI, czasem podjazdy pod światła rzędu 1km na cutoffie.

Napisano

> Taki stary, a nie wie, że BMW nie montuje już mniejszych silników niż dwulitrowe (a może powinienem

> napisać "jeszcze"). Aktualnie jest to 2,0 186KM

Czekaj, wiec 2.0D 186 BHP pali Ci 3 litry ? zlosnik.gif

Napisano

5,5L/100 na trasie Gdańsk - Gliwice, 2,0 VVt-i zeby.GIF wyjątkowo dużo czasu miałem i jechać mi się nie chciało... wczesna wiosna.

Napisano

Punto II 1.2 16 V

Minimum , jakie udalo mi sie osiagnac to srednio 5,6 , ale w sumie przy normalnej rownej jezdzie bez mulenia .

Oczywiscie mowa raczej o trasie niz miescie

Napisano

> kiedyś Fabią 1,2-64km uzyskałem wynik 4,4l/100km z odcinka ok 40km przy cały czas jednostajnej

> jeździe ok 70-75km/h ( średnia z kompa to 65km/h ) .start z zimnego silnika i jazda cały czas

> jednostajna ale było też kilka zatrzymań na światłach a autko najmniej spalało w granicach

> 2.200-2500obr/min

> ale na trasie za to pali przy normalnej średniej 85km/h ok. 6,9l/100km - taką trasę zrobiłem kilka

> dni temu z Gdyni do Wisły - 650km w 7h45min - ten silnik pali tyle samo w mieście co na trasie

Na trasie ponad 400km uzyskałem wynik 4,3l/100km w Punto 1.2 8V jazda przewidywalna zero gwałtownych przyspieszeń, 2 osoby i lekki bagaż,

jazda mordęga hehe.gif.

Znajomy Fabią 1.9 SDI robi 3,5l/100km bez wielkiego spinania się biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.