Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dylemat - robić prawko czy nie

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam dylemat

Robić prawko na moto czy nie?

Kategorię B mam bezterminowo - wybrałem się do lekarza na badania i dostałem tylko na 5 lat ze względu na wzrok i nadciśnienie - jak zacznę robić to i moje bezterminowe B pójdzie się czesać i mam dylemata co robić? - dusza mówi robić moto a rozum z kolei mówi nie. Nie chce mi się biegać po weterynarzach co parę lat i żebrać o przedłużenie

Pomocy - może wy mi coś doradzicie?

Napisano
  • Autor

> zmienić lekarza

Też nad tym myślałem

Napisano

> zmienic lekarza

zgadzam sie .. zmienic lekarza ..a jezeli drugi zdiagnozuje ten sam problem to zastanowic sie czy nie lepiej jednak poddawac sie kontroli co 5 lat ...

Potencjalnie mozesz zagrazac innym uczestnikom ruchu wink.gif

Napisano

ze względu na wzrok ja podczas dorabiania A "pogorszyłem" sobie prawko o opcje "jazda w szkłach korekcyjnych"

ale nadal zostało "bezterminowo"

ja bym spróbował u innego lekarza a jak nie to trudno, lepiej mieć terminowe prawko niż jeździć moto bez uprawnień

Napisano

Ja miałem badanie w czerwcu i przez wzrok do 10 lat mi obetną bezterminowe kiedyś B. Ale nie chcę do końca życia jeździć tylko osobówką. zlosnik.gif

Napisano

> Krótkowzroczność.

Chodziło mi raczej o "moc szkieł" zlosnik.gif

Mam prawko bezterminowe, ale chce dorzucić sobie jeszcze jedną literkę. Obecnie mam -0,75 (L) i -0,5 (P). To się kwalifikuje już na terminowe uprawnienia? sick.gif

Napisano

Ja mam -2.75. Ale w sumie przy badaniu się mnie nawet nie pytał lekarz o wadę, sam fakt okularów/soczewek wystarcza i oznacza wadę wzroku, która jest podstawą do wystawienia terminowego PJ. Dostałbym bezterminowe, gdybym przyniósł zaświadczenie od okulisty, że zagwarantuje na najbliższe 10 lat brak pogorszenia się wady wzroku. A przez 10 lat przecież się wszystko może zdarzyć...

Napisano

> Witam

> Mam dylemat

> Robić prawko na moto czy nie?

> Kategorię B mam bezterminowo - wybrałem się do lekarza na badania i dostałem tylko na 5 lat ze

> względu na wzrok i nadciśnienie - jak zacznę robić to i moje bezterminowe B pójdzie się czesać

> i mam dylemata co robić? - dusza mówi robić moto a rozum z kolei mówi nie.

Robić "A" i zaspokoić swoje marzenia a jeśli trzeba będzie co 5 lat pójść do lekarza to przecież nie jest jakiś straszny problem a warto znać swoje możliwości i stan swojego zdrowia!

Sąsiad unikał lekarzy jak ognia i pomimo złego stanu zdrowia i samopoczucia ciągle jeździł aż pewnego dnia zakończył karierę kierowcy dostając za kółkiem zawału, kasując na słupie auto i jedyne szczęście, że nikt przy tym nie ucierpiał zbytnio!

Napisano

> Albo zrobic "A" w innym kraju

taniej i szybciej bedzie zmienic lekarza zlosnik.gif

Napisano

> Tak z ciekawości... Jakie macie wady wzroku?

Ja np mam stałą wadę wzroku, tzn. miałem dobry wzrok, badany w ósmej klasie na tak zwanym bilansie ósmoklasisty. Po kilku miesiącach jednak sam stwierdziłem, że widzę słabiej z daleka. Poszedłem do okulisty i okazało się, że muszę nosić korekcję -1. Wzrok popsuł mi się w ciągu pół roku z powodu nagłego wzrostu, ponieważ urosłem 10 cm w tym okresie. Taką wadę mam do teraz, czyli przez 16 lat. Mimo to dostałem terminowe prawko.

Napisano

> Witam

> Mam dylemat

> Kategorię B mam bezterminowo - wybrałem się do lekarza na badania i dostałem tylko na 5 lat ze

> względu na wzrok i nadciśnienie - jak zacznę robić to i moje bezterminowe B pójdzie się czesać

> i mam dylemata co robić? - dusza mówi robić moto a rozum z kolei mówi nie. Nie chce mi się

> biegać po weterynarzach co parę lat i żebrać o przedłużenie

> Pomocy - może wy mi coś doradzicie?

dla świętego spokoju wolałbym mieć jednak ograniczone czasowo i badać się regularnie, w końcu jakąś tam wadę masz. Sam narzekałem gdy jakiś czas temu badania psychologiczne dla kierowców zawodowych zmieniono z raz zaliczonych na ważne 5 lat ale dzięki temu wiem, że pogarsza mi się wzrok.

Napisano

> zawodowych zmieniono z raz zaliczonych na ważne 5 lat ale dzięki temu wiem, że pogarsza mi się

> wzrok.

Obowiązkowe badania okresowe obowiązkowymi badaniami okresowymi (:]), ale o pogarszającym się wzroku chyba sam jesteś w stanie się zorientować...

Napisano

> Obowiązkowe badania okresowe obowiązkowymi badaniami okresowymi (:]), ale o pogarszającym się

> wzroku chyba sam jesteś w stanie się zorientować...

Jeśli przechodziłeś kiedyś badania psychologiczne to wiesz, że jest m. in. ciemnia. Przechodząc badania co parę lat dużo łatwiej jest orientować się co do własnych moiżliwości

Napisano

> Tak z ciekawości... Jakie macie wady wzroku?

astygmatyzm skosny. Wykryto przez przypadek.

Co ciekawe - w teorii pownienem miec problemy z ostrym widzeniem na rozne odleglosci. tymaczem widze bezprolemow i ostro na kazda odleglosc. problem pojawia sie gdy zamkne jedno oko. Jest problem z ostrosscia i ocena odleglosci.

Dostalem jakies tam szkla. Przestalem nosic. Widzialem w nich gorzej, jedno oko potwornie bolalo.

600 zeta wyrzucone w bloto sick.gif

Napisano

> astygmatyzm skosny. Wykryto przez przypadek.

> Co ciekawe - w teorii pownienem miec problemy z ostrym widzeniem na rozne odleglosci. tymaczem

> widze bezprolemow i ostro na kazda odleglosc. problem pojawia sie gdy zamkne jedno oko. Jest

> problem z ostrosscia i ocena odleglosci.

tez tak mam -jak bylem u lekarza na kat.A to wyszlo na badaniu stereoskopowym, bo slabo widzialem te ... kropki wink.gif

> Dostalem jakies tam szkla. Przestalem nosic. Widzialem w nich gorzej, jedno oko potwornie bolalo.

poszedlem do optometrysty ktory potwierdzil wade, dobral okulary i od tej pory spokoj.

Wczesniej chodzilem po okulistach (bo mam jeszcze inna lekka wade) i niestety po dobraniu okularow objawy jak u ciebie - bol oka i glowy.

> 600 zeta wyrzucone w bloto

do dupy optyk i tyle ci powiem wink.gif

Napisano

> Witam

> Mam dylemat

> i mam dylemata co robić? - dusza mówi robić moto a rozum z kolei mówi nie. Nie chce mi się

> biegać po weterynarzach co parę lat i żebrać o przedłużenie

> Pomocy - może wy mi coś doradzicie?

mam kat. B terminowa, robie kat. A i tez sie spodziewalem ze bede mial terminowa. Lekarz pobadal mnie dokladnie (wlacznie ze sprawdzeniem jak mi stereo-patrzenie idzie wink.gif ), wypytal jak czesto chodze do okulisty i zmieniam okulary - wiec przyznalem ze srednio co 2lata bo okulary zwykle nie nadaja sie do uzywania (porysowane szkla, 'rozruchane' oprawki) a wizyta w sumie nie jest droga - i dostalem bezterminowe wink.gif

wiec chyba najlepsza rada to zmien lekarza, albo olej i za 5latek sie znowu bedziesz musial przejsc do konowala i do UM.

a jezdzenie bez prawka - poki nic sie nie dzieje jest loozik, ale nie daj boze zrobisz komus krzywde to placisz z wlasnej kieszeni bo ubezpieczyciel sie wypnie.

Napisano

Czyli mnie tez to pewnie czeka sick.gif Trudno... Dura lex, sed lex zlosnik.gif

Może teraz trochę z innej strony biglaugh.gif

Jeździcie w okularach czy szkłach kontaktowych? Jaki rodzaj kasku (integralny, szczękowy, jet etc.)?

Ja w szkłach kontaktowych, kask integralny ok.gif

Napisano

> Ja w szkłach kontaktowych, kask integralny

okulary ze szklami fotochrom - kaski integralny i otwarty. Oczywiscie chwila zabawy z zalozeniem jest, ale kontaktow nie uznaje wink.gif wiec nie mam wyboru

Napisano

> objawy jak u ciebie - bol oka i glowy.

> do dupy optyk i tyle ci powiem

nie do końca jest to prawda, bo sam po założeniu okularów przez kilka dni miałem też takie objawy, ale organizm przyzwyczaił się i minęlo bezpowrotnie

Napisano

> Jeździcie w okularach czy szkłach kontaktowych? Jaki rodzaj kasku (integralny, szczękowy, jet

> etc.)?

normalne okulary i kask szczękowy

Napisano

> nie do końca jest to prawda, bo sam po założeniu okularów przez kilka dni miałem też takie objawy,

> ale organizm przyzwyczaił się i minęlo bezpowrotnie

hm... no ja przyznam szczerze ze po pierwszej wizycie u optometrysty to pierwszy raz tak mialem ze mnie nic nie bolalo po zalozeniu nowych okularow - tylko lekki 'dyskomfort'. Dalej je nosze i nadal wszystko jest ok (a juz bedzie ze 2latka). Poprzednio mialem tak jak mowisz - wizyta u (zwyklego) okulisty (zwykle NFZ albo w salonie okulistycznym), pierwsze pare dni/tygodni mnie troche bolalo oko/glowa, a potem sie jakos 'ukladalo' i bylo ok az do momentu kiedy za dlugo siedzialem przed monitorem, albo robilem dluga trase (w sensie meczylem wzrok) - bo wtedy znowu mnie glowa zaczynala bolec, etc. teraz z 'nowymi' szkielkami po prostu czuje zmeczenie oczu ale bez dodatkowych ekscesow (czy innych krasnoludkow pod czaszka).

Inna sprawa ze nigdy wczesniej mnie 'okulista' tak nie zmeczyl - jakies gwiazdki, jakies sloneczka (tylko bez skojarzen gimnazjalnych wink.gif ), kwadraciki oraz cala banda elektronicznych wynalazkow zagladajacych mi do oka - siedzialem na badaniu dobre 1.5h wink.gif - ale musze przyznac ze warto bylo

Napisano

> hm... no ja przyznam szczerze ze po pierwszej wizycie u optometrysty

Dziwny jeseś, ja tam bym wolał żeby mnie leczył(czy też badał) lekarz....

Optometrysta to taki "technik medyczny" po szkole policealnej pewnie....

To tak jakby pójśc na operację do pielegniarki instrumentariuszki z traktu operacyjnego...

A tak BTW to optometrstom wolno udzielać porad lekarskich?

Ciekawe na ile jest ubezpieczony... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Dziwny jeseś, ja tam bym wolał żeby mnie leczył(czy też badał) lekarz....

> Optometrysta to taki "technik medyczny" po szkole policealnej pewnie....

> To tak jakby pójśc na operację do pielegniarki instrumentariuszki z traktu operacyjnego...

> A tak BTW to optometrstom wolno udzielać porad lekarskich?

> Ciekawe na ile jest ubezpieczony...

optometrysta to inzynier i lekarz zadne tam policealne wink.gif Porad lekarskich nie udziela, za to specjalizuje sie m.in w doborze szkiel, a ten u ktorego bylem robi to lepiej niz wszyscy lekarze optycy do tej pory wink.gif

.

Napisano

> Optometrysta to taki "technik medyczny" po szkole policealnej pewnie....

Quote:

Oprtometrystą jest:

1. osoba, ukończyła studia wyższe i uzyskała tytuł magistra oraz ukończyła studia podyplomowe z optometrii obejmujące co najmniej 600 godzin kształcenia zawodowego;

2. osoba, która ukończyła studia wyższe i uzyskała tytuł magistra na kierunku fizyka w zakresie optometrii.

Źródło: www.mz.gov.pl

Napisano

> Quote:

> Oprtometrystą jest:

> 1. osoba, ukończyła studia wyższe i uzyskała tytuł magistra oraz ukończyła studia podyplomowe z

> optometrii obejmujące co najmniej 600 godzin kształcenia zawodowego;

> 2. osoba, która ukończyła studia wyższe i uzyskała tytuł magistra na kierunku fizyka w zakresie

> optometrii.

> Źródło: www.mz.gov.pl

o dzieki wink.gif

ten moj to dr. inz. po Politechnice Wroclawskiej wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.