Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przeglądy gwarancyjne

Featured Replies

Napisano

Czy jako właściciele samochodów na gwarancji jeździcie na wszystkie przeglądy gwarancyjne do ASO czy ten ostatni sobie odpuszczacie? Konkretnie chodzi mi o sytuację, gdy kupujemy auto, które ma jeszcze ok. pół roku gwarancji, ale właśnie trzeba pojechać na przegląd i wybulić jakąś astronomiczną sumeę.

Napisano

> Czy jako właściciele samochodów na gwarancji jeździcie na wszystkie przeglądy gwarancyjne do ASO

> czy ten ostatni sobie odpuszczacie? Konkretnie chodzi mi o sytuację, gdy kupujemy auto, które

> ma jeszcze ok. pół roku gwarancji, ale właśnie trzeba pojechać na przegląd i wybulić jakąś

> astronomiczną sumeę.

Nigdy nie wiadomo co się może zepsuć zaraz przed upływem gwarancji.

Zawsze wolę grzecznie poczekać na jej koniec- i to się przydaje.

Napisano

> Czy jako właściciele samochodów na gwarancji jeździcie na wszystkie przeglądy gwarancyjne do ASO

> czy ten ostatni sobie odpuszczacie? Konkretnie chodzi mi o sytuację, gdy kupujemy auto, które

> ma jeszcze ok. pół roku gwarancji, ale właśnie trzeba pojechać na przegląd i wybulić jakąś

> astronomiczną sumeę.

Cena, jak cena - i tak niewielka w porównaniu z resztą kosztów eksploatacji.

A warto pojechać, niech sprawdzą auto pod koniec gwarancji ok.gif

Napisano

> astronomiczną sumeę.

U mnie ostatniego dnia gwarancji wymieniono przekladnie kierownicza, pompe wody i pompe wspomagania. Policz sobie ile to kosztuje do mondeo mk3 i sam sobie odpowiedz czy sie oplacalo wydac 320 pln na przeglad ok.gif

Napisano

> astronomiczną sumeę.

Jeżdżę do ASO również po gwarancji.

Napisano
  • Autor

> U mnie ostatniego dnia gwarancji wymieniono przekladnie kierownicza, pompe wody i pompe

> wspomagania. Policz sobie ile to kosztuje do mondeo mk3 i sam sobie odpowiedz czy sie oplacalo

> wydac 320 pln na przeglad

320???? to gdzie tak tanio? Z tego co się zorientowałem to przegląd może kosztować nawet ponad 1000 zł sick.gif

Napisano

> 320???? to gdzie tak tanio? Z tego co się zorientowałem to przegląd może kosztować nawet ponad 1000

> zł

za sama usluge?

Wszystko co potrzebuje do przegladu kupuje samemu w hurtowni przez net. Wiec wyzsze koszty ASO uderzaja mnie tylko cena uslugi.

Jakbym pojechal do Pana Zdzisia to tez bym musial zaplacic za graty

Napisano

To zależy czy masz zaufanie do ASO. Nie mam doświadczenia z powiedzmy bardziej uznanymi markami, ale mogę powiedzieć jak to jest z tanimi Fiatami (bo tylko takie kupowałem jako nowe - np. Panda, Albea).

Ostatni przegląd zrobiłem kilka razy i NIGDY nie wykryto najmniejszej usterki. Wystarczyło jednak pojechać po gwarancji, tudzież próbować oddać auto w rozliczeniu za inny pojazd i nagle okazywało się, że a to układ wydechowy jest skorodowany, a to coś tam innego do wymiany, np. w zawieszeniu, teraz mam np. uszkodzony alarm i oczywiście NIC się nie dzieje wg ASO... Taką politykę prezentują zarówno krakowski Polinar, jak i Viamot, więc niewykluczone, że jest to po prostu strategia Fiata.

Edit

Nie zauważyłem, że napisałeś o kupowaniu auta, które ma jeszcze pół roku gwarancji. Wtedy raczej zrobiłbym przegląd z 2 względów:

1. a nóż coś wyjdzie - nie znasz wcześniejszej historii auta (czasem można wymusić darmową naprawę nawet po gwarancji na zasadzie tzw. gestu handlowego, miałem w rodzinie 1 taki przypadek dzięki któremu uniknięto wydatku 5000 zł za naprawę Civica)

2. gwarancja perforacyjna zwykle wymaga robienia regularnych przeglądów

Napisano
  • Autor

> za sama usluge?

nie no, chyba za całość

> Wszystko co potrzebuje do przegladu kupuje samemu w hurtowni przez net. Wiec wyzsze koszty ASO

> uderzaja mnie tylko cena uslugi.

A ASO pozwala na to? Np. olej Lotos zamiast Mobil ?

Napisano

> U mnie ostatniego dnia gwarancji wymieniono przekladnie kierownicza, pompe wody i pompe

> wspomagania. Policz sobie ile to kosztuje do mondeo mk3 i sam sobie odpowiedz czy sie oplacalo

> wydac 320 pln na przeglad

po jakim przebiegu te części wymienili?

Napisano

> nie no, chyba za całość

> A ASO pozwala na to? Np. olej Lotos zamiast Mobil ?

Chyba wszystkie ASO, z ktorymi mialem kontakt w ostatnich latach pozwalaly na dostarczenie wlasnego oleju. Jesli byl orginalnie zapakowany to nawet nikt nie mruknal, ze cos nie tak.

Podobnie bylo z innymi materialami.

Napisano

> po jakim przebiegu te części wymienili?

100 tys

Napisano

> nie no, chyba za całość

> A ASO pozwala na to? Np. olej Lotos zamiast Mobil ?

A czemu ma nie pozwalac? Czytales warunki gwarancyjne?

Co do oleju to akurat nie kombinowalem bo Fordowskie oleje sa tanie a auto go nie pije.

Olej ma spelniac wymogi producenta - masz je w instrukcji obslugi

Napisano

> astronomiczną sumeę.

W październiku kończy mi się gw i w tedy też wychodzi mi pierwszy przegląd więc uznałem, że po co bedę wydawał kilkaset zł jak i tak bedzie juz po gw. Jednak ostatnio przemyslałem sprawę i zrobię ten przegląd choćby dla tego, że po zakończeniu gw zawsze coś może jeszcze poważnego wyskoczyć a w tedy moge liczyc na dużo tańszą naprawę (gest handlowy) co w cale nie jest taką rzadkością).

Napisano

> 100 tys

no to grubo się posypało ok.gif miałeś szczęście, że zdążyłeś z gwarancją.

Napisano

> za sama usluge?

> Wszystko co potrzebuje do przegladu kupuje samemu w hurtowni przez net. Wiec wyzsze koszty ASO

> uderzaja mnie tylko cena uslugi.

A nie jest tak że mechanicy i serwisy zarabiają też na częściach?

Jak masz swoje części, to usługa może być droższa.

Nie wiem jak się ma to do ASO, ale nieautoryzowane w większości tak robią.

Napisano

> A nie jest tak że mechanicy i serwisy zarabiają też na częściach?

a nie wiem nie jestem mechanikiem ale zdziwilbym sie gdyby tak nie robili.

Co do ASO to kupowanie samemu czesci sie oplaca. Czy u Pana Zdzisia tez? Pewnie też ale w mniejszym stopniu. Pokaz mi jeszcze Pana Zdzisia, ktory wklada klientom wszystkie oryginalne czesci i materialy eksp.

Napisano

> no to grubo się posypało miałeś szczęście, że zdążyłeś z gwarancją.

to grubsza historia. Przy 2 przegladach mialem wymieniana pompe wspomagania i wody dopiero po trzecim wymienili przekladnie i od tamtej pory jest spokoj. Gdyby nie gwarancja to bym byl mase kasy w plecy

Napisano

> stopniu. Pokaz mi jeszcze Pana Zdzisia, ktory wklada klientom wszystkie oryginalne czesci i

> materialy eksp.

ASO też nie wkłada wszystkiego oryginalnego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.