Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2011 Mustang GT 5.0

Featured Replies

Napisano

> Całe 80km? A który to land, bym mógł to jakoś zweryfikować/wykorzystać...

> Niech Ci będzie - niestety to nie jest takie oczywiste, jak próbujesz to przedstawić.

Jest i jest na to wiele przykładów, choćby niższa wypadkowość na autostradach w Danii

po generalnym podwyższeniu maksymalnej prędkości ze 110 na 130.

Włochy też ostatnio dopuściły do podwyższenia max do 150 - decydować o tym będą władze lokalne.

Autostrady to inna bajka- tam niska prędkość jest niebezpieczna, bo nużąca.

Napisano

> Eeee? Jakie ruchu zawieszenia względem mostu? Jest drążek Panharda itd.

Nie ma.

Napisano

> Jest i jest na to wiele przykładów, choćby niższa wypadkowość na autostradach w Danii

> po generalnym podwyższeniu maksymalnej prędkości ze 110 na 130.

Nie wiem czy wiesz, ale to raczej słaby argument, skoro w większości państw europejskich jest jednak 130km/h.

> Włochy też ostatnio dopuściły do podwyższenia max do 150 - decydować o tym będą władze lokalne.

No właśnie - tylko na niektórych odcinkach.

> Autostrady to inna bajka- tam niska prędkość jest niebezpieczna, bo nużąca.

Obudź się - mowa była właśnie o autostradach...

Napisano

> Nie ma.

Bzdury opowiadasz:

Three-link solid axle with coil springs, Panhard rod,

24mm stabilizer bar; Twin-tube, gas shocks

A na zdjęciu jest taki ślicznie niebieski...

Napisano

> Nie wiem czy wiesz, ale to raczej słaby argument, skoro w większości państw europejskich jest

> jednak 130km/h.

Austria również testowała 150. Dania podniosła, Szwecja podniosła, Włochy.

Obala to Twoją tezę, jakoby większa szybkość na autostradzie była niebezpieczna.

Zaakceptuj to, zamiast silić się na złośliwości takie jak ta:

> Obudź się - mowa była właśnie o autostradach...

Napisano

> Austria również testowała 150. Dania podniosła, Szwecja podniosła, Włochy.

> Obala to Twoją tezę, jakoby większa szybkość na autostradzie była niebezpieczna.

Byłbym wdzięczny, gdybyś jakoś uzasadnił swe twierdzenie, które podkreśliłem. Oczywiście

najpierw musiałbyś znaleźć moje słowa, które by były potwierdzeniem tego co podkreślone smile.gif

Napisano

> Byłbym wdzięczny, gdybyś jakoś uzasadnił swe twierdzenie, które podkreśliłem. Oczywiście

> najpierw musiałbyś znaleźć moje słowa, które by były potwierdzeniem tego co podkreślone

Po co w ogóle piszesz?

Co chwilę obracasz futrzaka ogonem hehe.gif niezależnie od dyskutanta i tematu.

Trudno nie odnieść wrażenia, ze najlepiej bawisz się w swoim towarzystwie oink.gif

Napisano

> Po co w ogóle piszesz?

No cóż - to forum jest. Ty piszesz, ja piszę.

> Co chwilę obracasz futrzaka ogonem niezależnie od dyskutanta i tematu.

Byłbym wdzięczny, gdybyś jakoś uzasadnił swe twierdzenie.

> Trudno nie odnieść wrażenia, ze najlepiej bawisz się w swoim towarzystwie

No cóż - gdyby z Twojej strony padły choć dwa merytoryczne argumenty...

Napisano

> Byłbym wdzięczny, gdybyś jakoś uzasadnił swe twierdzenie.

Nie dam ci satysfakcji wciągnięcia mnie w bezsensowną wymianę zdań bawiącą tylko ciebie. Nie ja pierwszy ci to piszę. EOT.

Napisano

> Nie dam ci satysfakcji wciągnięcia mnie w bezsensowną wymianę zdań bawiącą tylko ciebie. Nie ja

> pierwszy ci to piszę. EOT.

Najpierw musiałbyś się postarać wziąć udział w sensownej i merytorycznej wymianie zdań, co jak widzę

jest niejakim problem w Twoim wykonaniu. Jak już bardzo chcesz kąsać, to rób to jakoś inteligentnie, a nie

jak zwykle....

Napisano

> Widzę, że nie wytrzymałeś presji

Ciężko z Tobą prowadzić "dyskusję" w której za wszelką cenę próbujesz ludziom udowadniać, że czarne jest białe...

Najpierw próbowałeś wmawiać nam, że Mustang nie ma sztywnego mostu. Kiedy już się okazało, że nie masz racji, to wysunąłeś nieprawdziwą tezę, że sztywny most tak naprawdę "ma jedną wadę - wagę" i teraz za wszelką cenę próbujesz nam wmówić że masz rację, choć jej nie masz...

Napisano

> Najpierw musiałbyś się postarać wziąć udział w sensownej i merytorycznej wymianie zdań, co jak

> widzę

> jest niejakim problem w Twoim wykonaniu. Jak już bardzo chcesz kąsać, to rób to jakoś

> inteligentnie, a nie

> jak zwykle....

Mógłbyś sobie darować tę słynną futrzakową retorykę chociaż na tym kąciku? Nalegam...nie proszę.

Napisano

> Ciężko z Tobą prowadzić "dyskusję" w której za wszelką cenę próbujesz ludziom udowadniać, że czarne

> jest białe...

> Najpierw próbowałeś wmawiać nam, że Mustang nie ma sztywnego mostu. Kiedy już się okazało, że nie

> masz racji, to wysunąłeś nieprawdziwą tezę, że sztywny most tak naprawdę "ma jedną wadę -

> wagę" i teraz za wszelką cenę próbujesz nam wmówić że masz rację, choć jej nie masz...

Przykro mi, ale to co napisałeś jest zwyczajnym kłamstwem.

Napisano

> Przykro mi, ale to co napisałeś jest zwyczajnym kłamstwem.

Jasne.

Ostatni raz Ci odpisałem, obiecuję ok.gif

Napisano

> Mógłbyś sobie darować tę słynną futrzakową retorykę chociaż na tym kąciku?

Liwek smile.gif Tak, znaczy się pojawiła się siła moderatorska, która bez uzasadnienia znów swoje treści przemyca smile.gif Najpierw uzasadnij, później pouczaj. Przy okazji możesz poczytać...

> Nalegam...nie proszę.

Widzisz, potwierdzasz tylko to, co dawno pisałem o pewnych sprawach - w tym o metodach "moderacji".

Tak się zastanawiam, co masz do powiedzenia na temat zawieszeń i zasadności stosowania różnych

rozwiązań w tej materii?

Napisano

> Jasne.

No cóż, wystarczy przeczytać wątek.

> Ostatni raz Ci odpisałem, obiecuję

Trzymam Ciebie za słowo...

Napisano

> Szkoda, bo to fajny, animowany GIF pokazujący jak zawieszenie Forda Mustanga zmienia kierunek jazdy

> na każdej większej dziurze.

Ale taka właściwość to akurat to nie jest po prostu cecha sztywnego mostu, tylko raczej konretnego sposobu zamocowania tego mostu do nadwozia. hmm.gif

Napisano

> Ale taka właściwość to akurat to nie jest po prostu cecha sztywnego mostu, tylko raczej konretnego

> sposobu zamocowania tego mostu do nadwozia.

Sztywny most:

652px-Solid_Axle_Diagram.svg.png

DeDoin

DeDion_Axle_Diagram.gif

W zawieszeniu wielowachaczowym tego problemu nie ma lub jest znaczenie zredukowany.

Napisano

> Sztywny most:

To, że cały most może sie przemieszczać na boki przy pracy zawieszenia, jest jasne - ale IMO wcale nie musi. zlosnik.gif Jeździłem przez dwa lata AR Spider pierwszej serii - różne rzeczy o tym aucie możnaby powiedzieć, ale na pewno nie to, że na nierównościach auto zaczynało myszkować po drodze. Z tego, co widziałem na zdjęciu przedstawiającym podwozie Mustanga, to tylne zawieszenie Spidera było zdecydowanie prymitywniejsze (mniej ruchomych elementów). Być może moc i masa mają wpływ na skalę zjawiska. hmm.gif

Napisano

> ale on napisal, ze klima jest MANUALNA

A co w tym zlego?

Ja mam u siebie automat a tak naprawde uzywam w trybie manualnym jedynia.

Automat zawsze dmucha albo za mocno, albo nie tam gdzie bym chcial zlosnik.gif

Ja np nigdy bym nie doplacil do auto sick.gif

Napisano

> Automat zawsze dmucha albo za mocno, albo nie tam gdzie bym chcial

Pewnie taki automat... U mnie nie pamiętam żebym kiedykolwiek w manualny tryb zmienił.

Napisano

> Pewnie taki automat... U mnie nie pamiętam żebym kiedykolwiek w manualny tryb zmienił.

No Lexus to to nie jest wink.gif

Ale to juz 2 czy 3 samochod, w ktorym mi climatronic nie pasuje.

Moze ja jestem dziwny, ale ine lubie jak mi dmucha prosto w morde, a sam jakos nie chce wpasc na to, zeby dal na szybe zlosnik.gif

Napisano

> No Lexus to to nie jest

W Chevrolecie też automatyczna klima chodzi bardzo dobrze, choć już nie tak jak w Lexusie - czasem za mocno dmucha.

Napisano

> Automat zawsze dmucha albo za mocno, albo nie tam gdzie bym chcial

na podstawie ilu samochodów wnioskujesz, że "zawsze"? hehe.gif

Napisano

> na podstawie ilu samochodów wnioskujesz, że "zawsze"?

Ok, zapomnialem dodac, ze IMHO ok.gif

Ja po prostu nie lubie jak klima mocno chlodzi...

Przetestowane na Mondeo, Primerze, Focusie, Lagunien nawet Thalii...

W zadnym nie dzialalo tak jak bym oczekiwal...

Dla mnie zbedny gadzet, ale nikomu przeciez nie bronie go uzywac ok.gif

Napisano

> Ok, zapomnialem dodac, ze IMHO

> Ja po prostu nie lubie jak klima mocno chlodzi...

> Przetestowane na Mondeo, Primerze, Focusie, Lagunien nawet Thalii...

> W zadnym nie dzialalo tak jak bym oczekiwal...

> Dla mnie zbedny gadzet, ale nikomu przeciez nie bronie go uzywac

moim zdaniem nie używałeś po prostu dobrego automata wink.gif

ja w octavii przez rok włączyłem manual może ze 3 razy...

Napisano

> To, że cały most może sie przemieszczać na boki przy pracy zawieszenia, jest jasne - ale IMO wcale

> nie musi.

No wlasnie klopot w tym, ze musi. Tak pracuje tylny most i nie da sie z tym kompletnie nic zrobic.

> Jeździłem przez dwa lata AR Spider pierwszej serii - różne rzeczy o tym aucie

> możnaby powiedzieć, ale na pewno nie to, że na nierównościach auto zaczynało myszkować po

> drodze. Z tego, co widziałem na zdjęciu przedstawiającym podwozie Mustanga, to tylne

> zawieszenie Spidera było zdecydowanie prymitywniejsze (mniej ruchomych elementów). Być może

> moc i masa mają wpływ na skalę zjawiska.

Nie jestem pewien, ale Alfa chyba nie miala sztywnego mostu a wlasnie os DeDion. Nie mam pewnosci bo nie interesuje sie zbytnio klasykami sprzed 40 lat wink.gif

Napisano

> No wlasnie klopot w tym, ze musi. Tak pracuje tylny most i nie da sie z tym kompletnie nic zrobic.

W przypadku wleczonej (sztywnej, nie skrętnej) belki w aucie przednionapędowym też? zlosnik.gif Bo rysunek dotyczący sztywnego mostu pasuje i do tego kontekstu - właściwie nic nie trzeba zmieniać. biglaugh.gif

> Nie jestem pewien, ale Alfa chyba nie miala sztywnego mostu a wlasnie os DeDion.

Spider miał jeszcze klasyczny sztywny most ok.gif - z tym, że była to dość kompaktowa konstrukcja, zamocowana na dwóch długich, symetrycznych wahaczach do nadwozia. Być może w tak lekkim (i stosunowo słabym) aucie wystarczało takie rozwiązanie - dwa długie wahacze, na których wisiał most, mogły sie odchylić od osi symetrii auta jednynie poprzez ugięcie na tulejach

Napisano

> W przypadku wleczonej (sztywnej, nie skrętnej) belki w aucie przednionapędowym też? Bo rysunek

> dotyczący sztywnego mostu pasuje i do tego kontekstu - właściwie nic nie trzeba zmieniać.

W sumie tez, ale wleczona sztywna bleka w FWD troche inaczej dziala - glownie przez to, ze malo ktora jest naprawde sztywna i trzeba jezscze rozpatrywac to z punktu widzenia plaszczyzny ruchu owej belki.

> Spider miał jeszcze klasyczny sztywny most - z tym, że była to dość kompaktowa konstrukcja,

> zamocowana na dwóch długich, symetrycznych wahaczach do nadwozia. Być może w tak lekkim (i

> stosunowo słabym) aucie wystarczało takie rozwiązanie - dwa długie wahacze, na których wisiał

> most, mogły sie odchylić od osi symetrii auta jednynie poprzez ugięcie na tulejach

Musial bym widziec zdjecie. Z takimi starymi Alfami mialem malo do czenienia i w sumie tylko w modelach majacych Trans Axle.

Napisano

> moim zdaniem nie używałeś po prostu dobrego automata

> ja w octavii przez rok włączyłem manual może ze 3 razy...

Niech i tak bedzie wink.gif

Napisano
  • Autor

> Tak, dzięki temu pomysłowi nie możesz ani chwilę zrelaksować się na autostradzie, bo samochód stale

> chce jechać nie tam gdzie ty i musisz go non-stop naprowadzać na właściwy tor. Nie wiem jak w

> najnowszym modelu, ale poprzedni (2003) był okropny w tym względzie. Musiałem kiedyś jechać

> nim kilka godzin i miałem dość.

po kolejnym dniu mogę powiedzieć ,że ani razu Mustang mnie nie zaskoczył jakimkolwiek zwodem z kręceniem tyłem przy gwałtownym

przyspieszaniu , szybkim zawracaniu ! oczywiście mam włączoną kontrolę trakcji skromny.gifwink.gif

prowadzi się na prawdę nieźle ok.gif może nie doprowadziłem po prostu do krytycznej sytuacji ale na ulicach Miami nie mam zamiaru zlosnik.gifwink.gif

HanYs

Napisano

> prowadzi się na prawdę nieźle może nie doprowadziłem po prostu do krytycznej sytuacji ale na

> ulicach Miami nie mam zamiaru

> HanYs

starzejesz sie juz chopie no.gifcrazy.gifzeby.GIFzlosnik.gif

Napisano

> po kolejnym dniu mogę powiedzieć ,że ani razu Mustang mnie nie zaskoczył jakimkolwiek zwodem z

> kręceniem tyłem przy gwałtownym

> przyspieszaniu

Gdyby ten samochód jechał gdzie chce to pewnie już dawno by go ściągnęli z rynku. Chodzi mi nie o to że on sam skręca, ale o to że nieustannie trzeba korygować kierunek jazdy i na autostradzie nie możesz puścić kierownicy. W Saab'ie np. na Turnpike udało mi się kiedyś ponad minutę jechać "bez trzymanki" - jechał idealnie prosto i nie trzeba było nic poprawiać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.