Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przeglad w ASO - faktura

Featured Replies

Napisano

Bylem dzisiaj w ASO na przegladzie (prosze mnie nie liczowac wink.gif ).

ASO to Dacia/Renault

Juz naprawde nie wiedza co doliczac klientowi...

Doliczyli mi jakis zmywacz za ponad 30 zeta, cos tam argumentowali, ze to oczyszczenia silnika przy korku/filtrze oleju, hamulcow etc.

Dobrze, ze szmatek czy papieru do rak dla mechanika nie doliczaja...

Napisano

> Bylem dzisiaj w ASO na przegladzie (prosze mnie nie liczowac ).

> ASO to Dacia/Renault

> Juz naprawde nie wiedza co doliczac klientowi...

> Doliczyli mi jakis zmywacz za ponad 30 zeta, cos tam argumentowali, ze to oczyszczenia silnika przy

> korku/filtrze oleju, hamulcow etc.

> Dobrze, ze szmatek czy papieru do rak dla mechanika nie doliczaja...

mi kiedyś we Fiacie przy regulacji zaworów tak upaprali komorę silnika, ze usługa powinna być gratis. Nie dość, że nie była to jeszcze doliczyli czyścik (jakiś preparat), który na to zszedł, a efekt i tak był tragiczny.

Więc rozumiem o czym piszesz, bo to wbrew pozorom częsta praktyka.

Napisano

> Doliczyli mi jakis zmywacz za ponad 30 zeta, cos tam argumentowali, ze to oczyszczenia silnika przy

W sumie jeśli coś zostało wykorzystane przy czynnościach serwisowych - o ile faktycznie zostało zlosnik.gif, to chyba nic złego, gdy explicite pojawi się na rachunku, choćby nawet miało to wyglądać dziwnie. Z bardziej egzotycznych rzeczy spotkałem się np. z parą rekawiczek jednorazowych dopisaną do rachunku. biglaugh.gif Z drugiej strony śmieszne jest to, że czasem dopisuje się jakieś zupełne drobiazgi, które służą chyba głównie temu, by rachunek wyglądał poważniej. hmm.gif Inna zabawna rzecz to takie zjawisko, że koszt wykonania określonych czynności jest często ustalony z góry, natomiast już po fakcie tak manipuluje się "na papierze" czasem pracy i końcówką ceny roboczogodziny, by po przemnożeniu i posumowaniu wyszło to, co powinno i najlepiej jeszcze okrągła kwota. zlosnik.gif Przykład (zwracam uwagę na ceny roboczogodziny dla pozycji 1-5):

425645852e6d0b1c.jpg

grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Dwugodzinny przegląd samochodu? No bez jaj

mi tez zafakturowali 2rbg

no i tyle przeglad trwal, czy caly czas sie autem zajmowali to nie wiem

Napisano

> mi tez zafakturowali 2rbg

> no i tyle przeglad trwal, czy caly czas sie autem zajmowali to nie wiem

najpewniej półtora godziny wsiał na podnośniku zlosnik.gif

Napisano

> ASO to Dacia/Renault

w ASO Peugeot to standard - tylko, ze ten ich specyfik (do czyszczenia hamulcy) kosztuje tylko 14 zł, i jest środkiem bardzo uniwersalnym bo i czyści hamulce przy montażu i zmywa elegancko wszelkie tłuszcze i płyny eksploatacyjne w aucie

znam chłopaków z ASO wiele lat i jak poproszę po przeglądzie o resztki to czasami dostaje 1/2 a czami po znajomości cały zlosnik.gif (znaczy liczą na fakturze za cały a zużywają np 1/2 i taka butla wystarczy na dwa auta frown.gif )

ale wracając do samego środka to kiedyś diagnosta nie podbił mi DR za wyciek z pod skrzyni i dał 7 dni na usunięcie panic.gif

hmm.gif co zrobić.

miałem w domu 3 takie czyściki, to 7 dnia wszedłem do kanału , umyłem tym silnik i skrzynie i myk do diagnosty (2 km)

pan wlazł do kanału zobaczył ze sucho i DR podbił zlosnik.gif

Napisano

> ASO to Dacia/Renault

Jedno słowo - RENO.

A jak mówiłem, że to dobre samochody ale do czasu pierwszej wizyty w serwisie to mi do oczu skakałeś.

Ciesz się, że nie doliczyli Ci wymiany klocków h-c.

Mi wymienili po 20 kkm (no ale o co chodzi, przecież nie pan płaci) po 40 kkm stwierdzili, że j.w. i do wymiany NAJDALEJ za 1000 km.

Powiedziałem, że ruki pa szwam od klocków.

Minęło ok 6 kkm i dalej jeździ.

Suprajs, nie ?

Nie zdziwię się, jak dojeździ do następnego przeglądu...

Co ciekawe - w.g. "wysoko postawionych" ludzi z aftermarketu reno, to "przecież nie ma problemu" i "przesadzam".

Napisano

> ASO to Dacia/Renault

Mnie nie ASO także miesiąc temu przy wymianie rozrządu w Uno doliczyło jakiś zmywacz, więc to teraz pewnie powszechne.

Napisano

Zapewne chodzi o zwykły zmywacz do silikonów, tłuszczy, bitumików, itp...

Napisano

> ASO to Dacia/Renault

Czesto ASO maja pozycje, ktora nazywaja materialy pomocnicze. Najczesciej w wysokosci nie przekraczajacej 20zl i w to wliczone sa wszelkiego rodzaju zmywacze, srodki do czyszczenia, pasty - srodki, ktore ida w drobnej czesci z tubki czy zasobnika. Trudno bowiem klientowi na fakture wrzucic zmywacz Wurtha 0,5 litra za 50 czy 100 zl (cena przykladowa), gdy nie zostanie on w calosci zuzyty.

Analogicznie przy wymianie opon - materialy pomocnicze - nowe wentyle, ciezarki...

Napisano

> Analogicznie przy wymianie opon - materialy pomocnicze - nowe wentyle, ciezarki...

Nie spotkałem się jeszcze z gratisowymi wentylami zlosnik.gif Ciężarki często-gęsto idą do powtórnego wykorzystania.

Napisano

> Nie spotkałem się jeszcze z gratisowymi wentylami Ciężarki często-gęsto idą do powtórnego

> wykorzystania.

Wlasnie ukryte sa w materialach pomocniczych.

Napisano
  • Autor

> Ciesz się, że nie doliczyli Ci wymiany klocków h-c.

no klocki tez im sie marzyly i chcieli za to 350 zeta

Ale one faktycznie sa na ukonczeniu tylko ja nie zamierzam 350zl za to placic.

Chociaz rok temu tez juz cos tam o klockach przebakiwali i mowili, ze jeszcze 5kkm pojezdza (a przejechaly ponad 10kkm)

Ale ogolnie nie bylo naciagactwa bo z drugiej strony mogli zrobic dokladnie wszystkie czynnosci przegladowe i skasowac mnie jeszcze za plyn chlodniczy i plyn hamulcowy.

Ale Pan lojalnie powiedzial, ze chlodniczy to lepiej za rok z rozrzadem i pompa zrobic.

A hamulcowy to moja decyzja.

No i jeszcze o wymiane swiec i filtra powietrza sie pytali, ale to juz zrobilem.

Napisano
  • Autor

> Analogicznie przy wymianie opon - materialy pomocnicze - nowe wentyle, ciezarki...

wentyle - zgodze sie, ze musze za nie zaplacic.

Ale ciezarki??? przeciez to element bez ktorego kola nie wywazysz...

Napisano
  • Autor

> Ciężarki często-gęsto idą do powtórnego

> wykorzystania.

a gdzie takie druciarstwo uprawiaja?

Bylem w kilku roznych zakladach gumiarskich i ZAWSZE ciezarki byly naklejane/wbijane nowe

Napisano

> no klocki tez im sie marzyly i chcieli za to 350 zeta

W daczji ?!

Toż tam z drewna przecież są :-)

> Ale ogolnie nie bylo naciagactwa bo z drugiej strony mogli zrobic dokladnie wszystkie czynnosci

> przegladowe i skasowac mnie jeszcze za plyn chlodniczy i plyn hamulcowy.

Wymianę, czy dolewkę ?

Bo mnie zawsze kasują za litr dolewki (kiedyś przed wjazdem sprawdziłem poziom płynu ch-czego i było 1 cm poniżej max, po wyjeździe było dokładnie tyle samo, na f-rze "płyn do ch-c dolewka, 1 litr"

> Ale Pan lojalnie powiedzial, ze chlodniczy to lepiej za rok z rozrzadem i pompa zrobic.

> A hamulcowy to moja decyzja.

> No i jeszcze o wymiane swiec i filtra powietrza sie pytali, ale to juz zrobilem.

wypas znaczy :-)

Napisano

> Ale ciezarki??? przeciez to element bez ktorego kola nie wywazysz...

- wyważenie koła (robocizna)

- ciężarki xxx g

Takie f-ry widywałem.

Napisano

> z góry, natomiast już po fakcie tak manipuluje się "na papierze" czasem pracy i końcówką ceny

> roboczogodziny, by po przemnożeniu i posumowaniu wyszło to, co powinno i najlepiej jeszcze

> okrągła kwota. Przykład (zwracam uwagę na ceny roboczogodziny dla pozycji 1-5):

Po tej fakturze widzę, że drogie to ASO. a jeżeli chodzi o czasy przeglądów we Fiacie to są z góry narzucone przez FAP. A czasy za poszczególne naprawy są określone przez Tempario. choć widzę, że w Twoim ASO czasy są wzięte z kosmosu. Stawka za roboczo godzinę też wysoka.

Napisano

> we Fiacie to są z góry

> narzucone przez FAP.

Są narzucone, ale można je negocjować.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> jeżeli chodzi o czasy przeglądów we Fiacie to są z góry

> narzucone przez FAP. A czasy za poszczególne naprawy są określone przez Tempario. choć widzę,

> że w Twoim ASO czasy są wzięte z kosmosu.

Ale mnie nie obchodzą czasy zlosnik.gif ani stawka za roboczogodzinę zlosnik.gif - mnie obchodzi, ile zapłacę za konkretną usługę, której wykonanie zlecam. Cena końcowa się zgadza, z tym, co ze mną ustalano, więc jest OK.

Napisano

> wentyle - zgodze sie, ze musze za nie zaplacic.

> Ale ciezarki??? przeciez to element bez ktorego kola nie wywazysz...

Wyważanie - usługa.

Ciężarki - dodatek.

Przecież nie zawsze trzeba dać ciężarek (-ki), więc co, wyważanie miałoby być za darmo icon_rolleyes.gif

Napisano

> a gdzie takie druciarstwo uprawiaja?

> Bylem w kilku roznych zakladach gumiarskich i ZAWSZE ciezarki byly naklejane/wbijane nowe

Naklejane tak, nabijane niekoniecznie zlosnik.gif I gdzie tu druciarstwo?

Napisano

> Czesto ASO maja pozycje, ktora nazywaja materialy pomocnicze. Najczesciej w wysokosci nie

> przekraczajacej 20zl i ....

tj. kolego farsa. Normalnie robi się to w ten sposób że koszty takich psikaczy i zmywaczy wlicza się w ogólną marżę tak aby klient nie zauważał drobnych dodatków bo one co jak co, niektórych wkurzają (dodam ze mnie nie, bo to tylko mamy za darmo co zrobimy sami wink.gif )

jeśli koszt takich dodatków w skali roku to 0.2 % marży to w czym problem o ten ułamek podnieść marżę a klientowi dać te zmycie silnika gratissss - wilk cały i owca syta palacz.gif

Napisano

> Płyn chłodzący firmy Selenia(jedna z firm w grupie Fiat) stosowany we wszystkich produktach grupy.

AFAIK Selenia należy obecnie do Petronasa ok.gif

Napisano

> AFAIK Selenia należy obecnie do Petronasa

Nie będę się kłócił, wydawało mi się, że jest to grupa Fiat, może faktycznie z jakiś powodów została sprzedana.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Wyważanie - usługa.

> Ciężarki - dodatek.

> Przecież nie zawsze trzeba dać ciężarek (-ki), więc co, wyważanie miałoby być za darmo

ja jeszcze nie spotkalem kola zeby nie trzeba bylo dawac ciezarkow

inna sprawa, ze wulkanizatorzy zrywaja istniejace ciezarki a byc moze czasami zupelnie bez potrzeby

Napisano

> ja jeszcze nie spotkalem kola zeby nie trzeba bylo dawac ciezarkow

> inna sprawa, ze wulkanizatorzy zrywaja istniejace ciezarki a byc moze czasami zupelnie bez potrzeby

Zgadza się - jak poprosiłem pewnego razu o niezrywanie, to o dziwo obyło się bez dodawania ani jednego. Tak czy siak normalne jest, że liczą za usługę + użyte materiały (czytaj ciężarki) w zależności od tego ile i jakie użyli ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.