Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ESP i inne by Fifth Gear zalety i wady ...

Featured Replies

Napisano

> *wszystkim zwolennikom teorii mówiącej że "ABS pozwala ominąć przeszkodę przy hamowaniu" polecam

> zrobić test na śliskiej nawierzchni - prawdopodobnie zamiast wywalic centralnie w przeszkodę

> zaatakujecie ją połową maski

Zrobilem tak w 2002 roku, Thalia. Ominalem auto, ktorego kierowca tyz mial ABS, ale jechal z gorki i niestety zatrzymal sie na moim pasie. Do tej pory pamietam jak myslalem gdzie walic, zeby jemu i sobie jak najmniej krzywdy zrobic. Na szczescie nic z przeciwka nie jechalo i mialem miejsce na ominiecie auta.

Oczywiscie moglbym zrobic to samo nie wciskajac hamulca i po prostu ominac, ale wtedy mogloby sie okazac, ze predkosc byla za wysoka i by mnie obrocilo. A tak, ABS sobie kopal, zwolnil zawsze cos tam auto, a ja wzglednie spokojnie omijalem przeszkode.

Podobnie ma sie sytuacja, gdzie na waskiej drodze mijasz sie z kims, hamujesz, jedno kolo jedzie po asfalcie, drugie po piasku - sprobuj zahamowac bez ABSu biglaugh.gif.

Choc zgodze sie, ze faktycznie nierownosci sa w stanie wytracic ABS z rownowagi, jak i kilka innych sytuacji.

Napisano

> może i nie do mnie, ale ABS w tym przypadku uratował mi dupe bo poleciałem dalej prosto, a nie

> bokiem....poczułem tylko lekkie zarzucenie a autko dalej jechało w tym kierunku w którym

> powinnno.

zależy od zestrojenia - niektóre auta nawet z ABS potrafiły w takiej sytuacji zrobić efektownego "bączka" (kiedyś w Auto-Szmacie był test porównawczy systemów ABS w różnych autach)

Napisano

> I kręci kierownicą jak szalony próbujac nie wypaść z drogi albo na coś nie wjechać.

> I mimo ABS-u nadal jedzie prosto jak po sznurku, jeśli jest wystarczająco ślisko

Na lodzie nic Cie nie uratuje - fizyka robi swoje. Mam wrazenie, ze podniesienie czestotliwosci dzialania pompy by pomoglo, bo 8-12Hz to czasem za malo, ale z tego co czytalem, tu sie koncza mozliwosci wspolczesnej mechaniki - zbyt duza bezwladnosc elementow.

> Za to przy w miarę przyczepnym podłaożu ABS potrafi uratować tyłek.

Napisano

> Hmmm.... czasy Patrese, Mansela ..... może nie nazywało się to ESP tylko XYZ ale miało takie samo

> zadanie.

Mylisz pojecia, tamto byly aktywne zawieszenia, pelna kontrola w czasie rzeczywistym nad przeswitem i twardoscia poszczegolnych amortyzatorow. Oczywiscie laczono to z kontrola trakcji ale dzialalo to zupelnie inaczej niz ESP.

Napisano

> Mylisz pojecia, tamto byly aktywne zawieszenia, pelna kontrola w czasie rzeczywistym nad przeswitem

> i twardoscia poszczegolnych amortyzatorow. Oczywiscie laczono to z kontrola trakcji ale

> dzialalo to zupelnie inaczej niz ESP.

A hamowania poszczególnych kół w zakrętach nie było .....

Napisano

> jeszcze jakbyś dobrze linka wkleił

Mistrzowie jazdy z AK zaraz Ci powiedzą że ten gość nie umie jeździć i że oni w swoich bolidach by dali radę bez tych wynalazków.

Napisano

> Mistrzowie jazdy z AK zaraz Ci powiedzą że ten gość nie umie jeździć i że oni w swoich bolidach by

> dali radę bez tych wynalazków.

Dali radę w czym?

Napisano

> We wszystkim oczywiście.

Masz bardzo trafne głębokie przemyślenia.

Napisano

> A hamowania poszczególnych kół w zakrętach nie było .....

McLaren w '98 dolozyl dodatkowy hamulec (wywolujac zreszta afere), ktory dzialal tylko na tylne kola. Po kilku wyscigach ten system zostal zbanowany. Z tego co wiem to systemu, ktory by elektroniczne dohamowywal kazde kolo z osobna nigdy w F1 nie bylo.

Napisano

> Powiedz proszę - miałeś takie doświadczenie ?

> Ale nie mówię o turlaniu się po parkingu, tylko o sytuacji, gdzie pycisz tak z 80+, jedną stroną

> jedziesz po przyczepnym betonie (OK, MOKRYM betonie), a drugą jesteś na płycie poślizgowej ?

Mialem, ale jedna strona jechalem po poboczu a drug po asfalcie

Napisano

> Powtarzam ABS nie zostal wymyslony do omijania przeszkody a przynajmniej nie to bylo jego glownym

> zadaniem

Bo ABS został zaadaptowany do samochodów z lotnictwa i tyle - a samoloty na ziemi to zwykle po prostej się poruszają zlosnik.gif

Napisano

> Mistrzowie jazdy z AK zaraz Ci powiedzą że ten gość nie umie jeździć i że oni w swoich bolidach by

> dali radę bez tych wynalazków.

bo to ze nie umie jezdzic to prawda, za mocno skrecil bez ESP postawil kola w poprzek i auto stalo sie niesterowalne zlosnik.gif

Napisano

> McLaren w '98 dolozyl dodatkowy hamulec (wywolujac zreszta afere), ktory dzialal tylko na tylne

> kola. Po kilku wyscigach ten system zostal zbanowany. Z tego co wiem to systemu, ktory by

> elektroniczne dohamowywal kazde kolo z osobna nigdy w F1 nie bylo.

I to oznacza że w F1 mogą sobie dołożyć ESP?

Napisano

> I to oznacza że w F1 mogą sobie dołożyć ESP?

Nie sadze...na bank jest o tym jakis zapis w regulaminie. Zreszta teraz to juz pewnie podchodzi pod zakaz jakichkolwiek systemow kontroli trakcji (chyba od 2007).

Napisano
  • Autor

?? można jaśniej ?

Napisano

> Moje ostatnie doświadczenia z ESP.

> Generalnie to udowadniać można, że jest się genialnym kierowcą, ale człowiek nie jest wstanie

> zrobić jednego, mianowicie PRZYHAMOWAĆ JEDNEGO KOŁA.

> Każde hamowanie inicjowane przez kierowce jest hamowaniem przedniej osi oraz słabiej tylnej osi.

> Niestety człowiek nie pokona maszyny.

> To, że ktoś zaraz Ci będzie udowadniał, że jest mądrzejszy od ESP jest pewne, podobnie jak bez

> problemu znajdzie się stado ludzi, którzy w życiu nie prowadzili samochodu z automatyczną

> skrzynią biegów a będą udowadniać, że automat jest beeee, ot taka nasza polska natura.

> Pozdrawiam BAS

Mam ESP już w drugim samochodzie. Jedna uwaga - do systemu trzeba przywyknąć. Pierwszy raz jak mi zadziałał i wyprostował Vectrę to obudziłem się z lekką kontrą i samochodem jadącym już prosto. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie da się jaśniej...

> Hint: "wyrzyki od sprysków"

rurka od spryskiwacza tylnego ma w zwyczaju pękać i zalewać całą elektronike umieszczoną dokładnie pod nią w Avancie - im więcej masz gadzetów w aucie tym więcej Cie to kosztuje ...

Napisano

> rurka od spryskiwacza tylnego ma w zwyczaju pękać i zalewać całą elektronike umieszczoną dokładnie

> pod nią w Avancie - im więcej masz gadzetów w aucie tym więcej Cie to kosztuje ...

No luz wink.gif Ale te rurki to wężyki a nie wyrzyki wink.gif

Napisano
  • Autor

> No luz Ale te rurki to wężyki a nie wyrzyki

oj no pijany byłem 270751858-jezyk.gif

chciałem tylko pomóc wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.