Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

auto miejskie (klasa B) z automatem

Featured Replies

Napisano

Czy mi się zdaje, czy tylko Polo jest sensownym (acz drogawym) wyborem z DSG i 1,2 TSI?

Fabia jest brzydka i ciężka, Seat plajtuje. Inni producenci mają kompakty z klasycznym, ale nowoczesnym (6 biegów ) automatem w tej klasie i przyzwoite silniki benzynowe?

Napisano

W oplu masz 6biegowy polautomat easytronic niewiem.gif

Reszta ma chyba po 4 biegi niewiem.gif

Napisano

Zachar kupil chyba 1.4 + DSG w polo dla wife, jesli chcesz to podpytaj go jak to smiga ok.gif

Napisano
  • Autor

> Zachar kupil chyba 1.4 + DSG w polo dla wife, jesli chcesz to podpytaj go jak to smiga

Wiem, że jest zadowolony z DSG, ale ja się pytam o inne opcje 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Czy mi się zdaje, czy tylko Polo jest sensownym (acz drogawym) wyborem z DSG i 1,2 TSI?

> Fabia jest brzydka i ciężka, Seat plajtuje. Inni producenci mają kompakty z klasycznym, ale

> nowoczesnym (6 biegów ) automatem w tej klasie i przyzwoite silniki benzynowe?

Jak to plajtuje ?

Pod skrzydłami VAG'a ????

Napisano
  • Autor

> Jak to plajtuje ?

> Pod skrzydłami VAG'a ????

Dobra, może nie plajtuje, ale przynosi straty. W każdym razie jakoś mnie ich wyroby nie pasjonują.

Napisano

Myslę, że polo byłoby optymalnym wyborem ok.gif

Napisano

> Czy mi się zdaje, czy tylko Polo jest sensownym (acz drogawym) wyborem z DSG i 1,2 TSI?

> Fabia jest brzydka i ciężka,

Różnica pomiędzy Polo, a Fabią 1.2 TSI i DSG z dość dobrym wypasem to różnica w cenie ok. 10.000zł przy zakupie, a i eksploatacja trochę droższa będzie.

Teraz pozostaje pytanie czy kogoś stać na dodatkowe 10.000zł za wygląd.

Mnie niestety nie, i jeśli się nic nie zmieni to właśnie na początek roku planowany jest zakup tego paszczaka-Fabii. Co można zrobić dla jej wyglądu, to biały lakier, koła 16"ciemne, przyciemnione szyby i może to sportowe/obniżone zawieszenie.

A Polo samo w sobie jest piękne! 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Różnica pomiędzy Polo, a Fabią 1.2 TSI i DSG z dość dobrym wypasem to różnica w cenie ok. 10.000zł

> przy zakupie, a i eksploatacja trochę droższa będzie.

> Teraz pozostaje pytanie czy kogoś stać na dodatkowe 10.000zł za wygląd.

> Mnie niestety nie, i jeśli się nic nie zmieni to właśnie na początek roku planowany jest zakup tego

> paszczaka-Fabii. Co można zrobić dla jej wyglądu, to biały lakier, koła 16"ciemne,

> przyciemnione szyby i może to sportowe/obniżone zawieszenie.

> A Polo samo w sobie jest piękne!

A skąd Ty wziąłeś te 10 tys? Musiałeś chyba sporo wyposażenia uciąć. Poza tym fabia jest cięższa i więcej pali. Nie dodałem może, a to istotne, że mi 3 drzwi wystarczają aż nad to - tu też jest różnica w cenie, a zdaje się nie ma fabii 3 drzwiowej. Poza tym pamiętaj, że liczy się różnica między ceną zakupu i sprzedaży i tu różnica może się jeszcze zmniejszyć. No ale przedstaw te swoje wyliczenia - będziemy dumać.

Napisano

> Poza tym pamiętaj, że liczy się różnica

> między ceną zakupu i sprzedaży i tu różnica może się jeszcze zmniejszyć. No ale przedstaw te

> swoje wyliczenia - będziemy dumać.

Wyjąwszy niszowe auta 3dr ma niższy RV

Napisano

> Fabia jest brzydka i ciężka, Seat plajtuje. Inni producenci mają kompakty z klasycznym, ale

> nowoczesnym (6 biegów ) automatem w tej klasie i przyzwoite silniki benzynowe?

Nie, w segmencie B nie ma już niczego takiego.

Napisano

GP występuje z Duallogic ?

Napisano

. No ale przedstaw te

> swoje wyliczenia - będziemy dumać.

Fabia 1.2 TSI + DSG Comfort: 57.600zł

Dodatki:

Maxi-DOT: 650zł

Koło dojazdowe: 140zł

Kiera wielofunkcyjna: 200zł

Sunset; 500zł

Felgi 16": 750zł

Pakiet schowków: 50zł

Dezaktywacja poduszki pasażera: 200zł

Kurtyny powietrzne: 1500zł

Clmatronic: 999zł

Alarm: 1000zł

Suma dodatków: 5989zł

Razem: 63589zł

Upust: +/- ok. 10%

Czyli końcowa cena: ok. 57.230zł

Polo 1.2 TSI+DSG Highline: 59.990zł

Dodatki:

Felgi 16": 1010zł

Pakiet Cool&sound II: 3990zł (radio, climatronic)

Dopłata do radia 310 i 6 głośników: 750zł

Pakiet drogowy: 1090zł (czujnik parkowania i tempomat)

Kurtyny: 2250zł

Alarm: 710zł

Szyby przyciemnione: 720zł

Dodatki razem: 10950zł

Razem: 70.940zł

Upust: +/- 5%

Czyli cena końcowa: ok. 67.390zł

Pokaż w których danych technicznych Fabia jest cięższa od Polo ?? Bo zdaje się, że jest na odwrót.

Z tego co przeglądałem i porównywałem to wg Eurotaxu, Alledrogo, motomoto np. 5 letnia Fabia i Polo z podobnym wypasem kosztują podobnie, 2000-3000zł na korzyść Polo.

Ewentualną różnicę w odsprzedaży pochłonie droższy serwis vw.

Wolałbym, żeby to Polo wypadało korzystniej, ale..., no własnie, teraz ty przedstaw swoje obliczenia?!

W innym wątku pytałem Cię jeszcze jak zrobić, by Bawarą jeździć taniej niż Lanosem czy Fiatem, nadal czekam na odpowiedź.

Napisano
  • Autor

> . No ale przedstaw te

>

Zanim coś przedstawię, to parę pytań

Czy pakiet comfort Fabii=Highline w Polo?

Czy w Fabii jest tempomat?

Po co dopłata do radia? W Fabii jest to z dopłatą?

Czy w Fabii są przyciemniane szyby?

Czy w Skodzie mają promocyjny leasing jak VW (108%)

Co do różnicy mas. Przyznaję nie sprawdzałem. Wydawało mi się to oczywiste w związku z nieco gorszą dynamiką fabii w stosunku do Polo.

EDIT sprawdziłem Fabia jest cięższa zlosnik.gif

Odnośnie BMW. Nie chcę tu robić zamieszania i rozwijać nowego wątku, ale...

BMW serii 1 jest dostępne obecnie w specjalnej promocji (jakieś 18 tys w dół od ceny z cennika). Dodatkowo jest promocyjny leasing (z dopłatą z centrali). Sumarycznie na auto o podobnym wyposażeniu rata leasingowa przy podobnych warunkach jest na porównywalnym poziomie co we Fiacie czy Fordzie. Dlaczego napisałem zatem, że jest taniej? Bo cenie masz zawarty serwis na 5 lat i 150 tys km w przypadku BMW, a do tego masz niższą utratę wartości. No i pali około litra mniej... To w moim przypadku 2700 zł rocznie

Napisano
  • Autor

> GP występuje z Duallogic ?

Nawet jakby występował to mnie ta skrzynia nie interesuje.

Napisano

Uproszczając, obie przedstawione przeze mnie konfiguracje mają na celu stworzyć jak najbardziej miarodajne wyposażenie, by można było te auta porównywać. Na plus dla Skody jeszcze podgrzewane fotele, a dla Polo gniazdo USB i inne w tej dopłacie za radio (750zł).

> Zanim coś przedstawię, to parę pytań

> Czy pakiet comfort Fabii=Highline w Polo?

Mniej, więcej, ale w zasadzie Fabia oferuje więcej.

> Czy w Fabii jest tempomat?

Jest.

> Po co dopłata do radia? W Fabii jest to z dopłatą?

W Fabii są dodatkowe głośniki z tyłu, za które w Polo trzeba dopłacić. Najkorzystniej jest wziąć właśnie z tą dopłatą. Nie zagłębiałem się w szczegóły techniczne, ale chyba to są te same radia.

> Czy w Fabii są przyciemniane szyby?

Tak, opcja SunSet.

> Czy w Skodzie mają promocyjny leasing jak VW (108%)

Nie wiem, mogę mieć taki leasing od BreLeasing.

Ale to na plus dla VW o ile nie ma jakichś dodatkowych ubezpieczeń czy innych sztuczek.

> Co do różnicy mas. Przyznaję nie sprawdzałem. Wydawało mi się to oczywiste w związku z nieco

> gorszą dynamiką fabii w stosunku do Polo.

> Odnośnie BMW. Nie chcę tu robić zamieszania i rozwijać nowego wątku, ale...

> BMW serii 1 jest dostępne obecnie w specjalnej promocji (jakieś 18 tys w dół od ceny z cennika).

> Dodatkowo jest promocyjny leasing (z dopłatą z centrali). Sumarycznie na auto o podobnym

> wyposażeniu rata leasingowa przy podobnych warunkach jest na porównywalnym poziomie co we

> Fiacie czy Fordzie. Dlaczego napisałem zatem, że jest taniej? Bo cenie masz zawarty serwis na

> 5 lat i 150 tys km w przypadku BMW,

O co chodzi z tym serwisem ??

EDYTA: Właśnie czytam co i jak w cenniku BMW bo wszystko jest ładnie napisane, ale nie 150.000, a 100.000km.

Napisano
  • Autor

> Uproszczając, obie przedstawione przeze mnie konfiguracje mają na celu stworzyć jak najbardziej

Ok, ja mam nieco inne preferencja - mi wyszła mniejsza różnica.

> O co chodzi z tym serwisem ??

W zasadzie wszystko już napisałem. Interesuje Cię tylko paliwo - reszta jest w cenie.

Napisano

> Ok, ja mam nieco inne preferencja - mi wyszła mniejsza różnica.

A możesz przedstawić przy jakiej konfiguracji wychodzi Ci mniejsza różnica??

> W zasadzie wszystko już napisałem. Interesuje Cię tylko paliwo - reszta jest w cenie.

Czytam właśnie w cenniku, ale jest 100.000km, a nie 150.000km, ale i tak ciekawostka, nie wiedziałem.

Napisano
  • Autor

> A możesz przedstawić przy jakiej konfiguracji wychodzi Ci mniejsza różnica??

Przede wszystkim ja patrzę na wersję 3D. Niby 5D to więcej, ale dla mnie gorzej. Nie biorę też climatronica.

Napisano

> Przede wszystkim ja patrzę na wersję 3D. Niby 5D to więcej, ale dla mnie gorzej. Nie biorę też

> climatronica.

Czyli zaoszczędzisz ok. 1600zł, czyli dalej Fabia tańsza o ok. 8500zł, ale tak samo paskudna jak wczoraj grinser006.gif

Napisano

> Polo 1.2 TSI+DSG Highline: 59.990zł

> Dodatki:

> Felgi 16": 1010zł

> Pakiet Cool&sound II: 3990zł (radio, climatronic)

> Dopłata do radia 310 i 6 głośników: 750zł

> Pakiet drogowy: 1090zł (czujnik parkowania i tempomat)

> Kurtyny: 2250zł

> Alarm: 710zł

> Szyby przyciemnione: 720zł

> Dodatki razem: 10950zł

> Razem: 70.940zł

> Upust: +/- 5%

> Czyli cena końcowa: ok. 67.390zł

Chciałbym zauważyć, że za tyle można kupić Fabię RS zlosnik.gif

Polo faktycznie jest zdecydowanie ładniejsze, ale raczej bym go nie wybrał, mając taki wybór...

Napisano
  • Autor

> Chciałbym zauważyć, że za tyle można kupić Fabię RS

> Polo faktycznie jest zdecydowanie ładniejsze, ale raczej bym bo nie wybrał, mając taki wybór...

fabia RS to jakiś potworek. Masy przybyło dramatycznie, a z tą mocą i FWD, to i tak traci sens.

Napisano
  • Autor

> fabia RS to jakiś potworek. Masy przybyło dramatycznie, a z tą mocą i FWD, to i tak traci sens.

Masy niezbyt przybyło w porównaniu z dobrze wyposażoną Fabią/ Polo 1.2 TSI

A osiągi ma identyczne jak Polo GTI czy Ibiza Cupra, poczytaj testy. Ponoć fajnie się to nawet prowadzi. icon_rolleyes.gif

> No i oczywiście tracimy DSG i parę innych dodatków.

Ty weź się wczytaj w te dane techniczne i cenniki i wróć... Fabia RS ma DSG w standardzie... w ogóle w standardzie ma sporo.

Napisano
  • Autor

> Masy niezbyt przybyło w porównaniu z dobrze wyposażoną Fabią/ Polo 1.2 TSI

> A osiągi ma identyczne jak Polo GTI czy Ibiza Cupra, poczytaj testy. Ponoć fajnie się to nawet

> prowadzi.

Hm.. relatywnie pewnie tak. Tylko do czego te relacje

> Ty weź się wczytaj w te dane techniczne i cenniki i wróć... Fabia RS ma DSG w standardzie... w

> ogóle w standardzie ma sporo.

Już dawno edytowałem grinser006.gif Ale i tak parę rzeczy trza domówić i robi się po rabacie ponad 70 tys. Taniej wyjdzie kupno (droższej) beemki, bo spadek wartości dramatyczny I chyba i tak na tym się skończy crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Hm.. relatywnie pewnie tak. Tylko do czego te relacje

może poczytaj i pooglądaj, zamiast robić "HM" grinser006.gif

> Już dawno edytowałem Ale i tak parę rzeczy trza domówić i robi się po rabacie ponad 70 tys.

ja niedawno dostałem ofertę na nieco ponad 65k - ze wszystkim co trzeba.

> Taniej wyjdzie kupno (droższej) beemki, bo spadek wartości dramatyczny I chyba i tak na tym

> się skończy

A możesz podać jaka to beemka, z jakim silnikiem, z jakim automatem i wyposażeniem wyjdzie taniej?

Napisano
  • Autor

> może poczytaj i pooglądaj, zamiast robić "HM"

sorry, cudów nie ma. Nie wierzę. Owszem jeśli punktem odniesienia będą inne auta tej klasy to oczywiście jestem skłonny uwierzyć, że to dobrze jeździ.

> ja niedawno dostałem ofertę na nieco ponad 65k

> A możesz podać jaka to beemka, z jakim silnikiem, z jakim automatem i wyposażeniem wyjdzie taniej?

automat jest jeden - klasyczny 6 biegowy. W promocji są wersje Special Edition z czujnikami parkowania i klimą automatycznąi ceną odpowiednio obniżoną. Jak już pisałem do tego dochodzi dofinansowany leasing 101 %, niższe spalanie, zerowy koszt serwisu przez jakieś 120-130 tys km (jak się dobrze wycyrkluje ostatni serwis ) i niższa utrata wartości. Pomimo sporej różnicy w cenie leasing na beemkę jest jakieś 200 zł droższy co zwróci się z nawiązką na paliwie i serwisie.

Oczywiście silnik słabszy (diesel 143 KM - można zrobić w okolice 180KM), ale jakby inne rzeczy to rekompensują.

Beemka ma dwa minusy. Jest beemką ze wszystkimi tego negatywnymi konsekwencjami w sferze postrzegania (i nie chodzi tu o dresiarskie skojarzenia) i drugi poważniejszy - ma mniej miejsca na prawą nogę niż Polo, co mi czasem doskwiera.

Napisano

> ja niedawno dostałem ofertę na nieco ponad 65k - ze wszystkim co trzeba.

Fakt, jak się pójdzie do dobrego dealera + ostre negocjacje, to można zejść do 65 ok.gif

> A możesz podać jaka to beemka, z jakim silnikiem, z jakim automatem i wyposażeniem wyjdzie taniej?

10-letnia wink.gif

Napisano

> Chciałbym zauważyć, że za tyle można kupić Fabię RS

> Polo faktycznie jest zdecydowanie ładniejsze, ale raczej bym go nie wybrał, mając taki wybór...

I właśnie tak się zastanawiam jaka faktycznie końcowa cena jest możliwa za RS. Bo jeśli faktycznie w okolicach 65kzł-67kzł to jest o czym myśleć. Wyposażenie w standardzie ok.gif, a i utrata wartości podejrzewam, że będzie mniejsza niż mocno skonfigurowanej 1.2 TSI + DSG hmm.gif

Odpycha się dość sycie smile.gif

Napisano
  • Autor

> sorry, cudów nie ma. Nie wierzę. Owszem jeśli punktem odniesienia będą inne auta tej klasy to

> oczywiście jestem skłonny uwierzyć, że to dobrze jeździ.

nie przyszło mi do głowy porównywać tego do np. BMW M3 icon_rolleyes.gif

Odnoszę się do klasy Fabii, czyli np. Ibiza Cupra.

> automat jest jeden - klasyczny 6 biegowy. W promocji są wersje Special Edition z czujnikami

> parkowania i klimą automatycznąi ceną odpowiednio obniżoną. Jak już pisałem do tego dochodzi

> dofinansowany leasing 101 %, niższe spalanie, zerowy koszt serwisu przez jakieś 120-130 tys km

> (jak się dobrze wycyrkluje ostatni serwis ) i niższa utrata wartości. Pomimo sporej różnicy w

> cenie leasing na beemkę jest jakieś 200 zł droższy co zwróci się z nawiązką na paliwie i

> serwisie.

> Oczywiście silnik słabszy (diesel 143 KM - można zrobić w okolice 180KM), ale jakby inne rzeczy to

> rekompensują.

Chyba nie nadążam za Twoim tokiem rozumowania.

Zrobiłem wyliczenie ceny BMW 118D, w promocji o której piszesz (Special Edition):

284074175-118.jpg

Jak widać, doposażyłem go tylko o to co niezbędne, wciąż nie ma np. 17-calowych felg, czy skrętnych reflektorów (a ma to fabia) a cena wyszła mi prawie 2 razy wyższa niż za fabię. Możesz mi zdradzić jakim cudem Tobie wyszła porównywalna kwota leasingu za te auta? Nawet uwzględniając leasing 101% w BMW i 105% na Skodę to niemożliwe...

post-27866-14352509312771_thumb.jpg

Napisano

> A ten XDS jest coś wart??

> Np. w zimie przy podjazdach po górskich drogach ??

XDS jest rozwinięciem EDSu, który działał nieco prymitywnie i tylko przy małych prędkościach. Ponoć XDS dość skutecznie udaje prawdziwą szperę, tylko zużywa mocno hamulce wink.gif

Napisano
  • Autor

skoro liczysz pewne rzeczy podwójnie to co ja pomogę. Fabię liczysz ze sporym upustem, a zakładasz, że tu się nic nie da utargować. jak powpisujesz więcej rzeczy które się dubluję i więcej pierdół typu dywaniki za 400 zł to z pewnością dojdziesz nawet i do 200 tys.

Napisano

Polo mnie się podobuję. ok.gif W Oplu tylko EasyTronic albo stary 4 biegowy automat i to tylko z silnikiem 1.4 16V 100KM.

Napisano
  • Autor

> skoro liczysz pewne rzeczy podwójnie to co ja pomogę. Fabię liczysz ze sporym upustem,

fabię liczę z upustem, bo znam realia w obu markach i wiem gdzie mogę dostać jaki rabat... a w bmw na auto z takiej promocji jak ta o której piszesz, to cienko jest z rabatami.

> a zakładasz,

> że tu się nic nie da utargować. jak powpisujesz więcej rzeczy które się dubluję i więcej

> pierdół typu dywaniki za 400 zł to z pewnością dojdziesz nawet i do 200 tys.

Masz rację, przepraszam, widzę że zdublowałem jedną opcję - za całe 364 zł (!!!) hahaha.gif

Dobrze - specjalnie dla Ciebie załóżmy, że ten samochód już w serii ma wszystko co trzeba (chociaż nie ma, bo sprawdziłem w konfiguratorze). Ale ZAŁÓŻMY że ma. Kosztuje więc w promocji już TYLKO ~110 tysięcy złotych, czyli jakieś 43 tysiące więcej od fabii rs.

Czy teraz uda Ci się wydobyć z siebie kilka konkretnych zdań i napisać mi, jakim cudem rata leasingowa na te auta wyszła Ci zbliżona (jak sam pisałeś - 200zł różnicy)

Napisano

> Czy teraz uda Ci się wydobyć z siebie kilka konkretnych zdań i napisać mi, jakim cudem rata

> leasingowa na te auta wyszła Ci zbliżona (jak sam pisałeś - 200zł różnicy)

Może na BMW leasing był a 15 lat a na Fabie na 5? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Masz rację, przepraszam, widzę że zdublowałem jedną opcję - za całe 364 zł (!!!)

> Dobrze - specjalnie dla Ciebie załóżmy, że ten samochód już w serii ma wszystko co trzeba (chociaż

> nie ma, bo sprawdziłem w konfiguratorze). Ale ZAŁÓŻMY że ma. Kosztuje więc w promocji już

Nie wiem co sprawdzałeś w konfiguratorze, ale auto ma automatyczną klimę, felgi aluminiowe, obszytą kierownicę i coś tam jeszcze (nie pamiętam) w standardzie w tej wersji.

> TYLKO ~110 tysięcy złotych, czyli jakieś 43 tysiące więcej od fabii rs.

Z ceną można zejść w okolice 100, a prawdopodobnie lekko poniżej.

> Czy teraz uda Ci się wydobyć z siebie kilka konkretnych zdań i napisać mi, jakim cudem rata

> leasingowa na te auta wyszła Ci zbliżona (jak sam pisałeś - 200zł różnicy)

Liczyłem w stosunku do konfiguratora leasingowego VW od kwoty 68 tys. Ofertę na BMW miałem na 1350 zł netto przy 10 procent wpłaty na 5 lat. Przy Polo wyszło 1050 netto. Około, bo nie chce mi się od nowa liczyć.

Napisano
  • Autor

> Liczyłem w stosunku do konfiguratora leasingowego VW od kwoty 68 tys. Ofertę na BMW miałem na 1350

> zł netto przy 10 procent wpłaty na 5 lat. Przy Polo wyszło 1050 netto. Około, bo nie chce mi

> się od nowa liczyć.

rozumiem, czyli konkretów takich jak np. cena bmw nie poznamy.

wyliczenie leasingu podajesz również dość dziwne - 1350z netto x 60 miesięcy daje nam cenę brutto auta około 110 tysięcy, bo mówisz że leasing jest 'darmowy' - 101%

skoda ma leasing około 105% więc analogicznie rata przy wartości 67 tysięcy brutto i takiej samej wpłacie własnej powinna wyjść nieco poniżej 800zł netto (!!!)

podsumowując - rata leasingowa będzie prawie 70% wyższa w przypadku bmw.

ale powodzenia w zakupie życzę ok.gif

Napisano
  • Autor

> rozumiem, czyli konkretów takich jak np. cena bmw nie poznamy.

> ale powodzenia w zakupie życzę

Konkrety zależą od zdolności negocjacyjnych i umiejętnego doboru dealera. Na tym etapie możesz przyjąć 103 tys jako rzecz pewną. Co do zakupu - to czas pokaże.

Napisano

> Konkrety zależą od zdolności negocjacyjnych i umiejętnego doboru dealera. Na tym etapie możesz

> przyjąć 103 tys jako rzecz pewną. Co do zakupu - to czas pokaże.

to do różnicy 200zł miesięcznie przez 5 lat Polo musiałoby kosztować 91tysiecy... jaja sobie robisz? smirk.gif

Napisano
  • Autor

> to do różnicy 200zł miesięcznie przez 5 lat Polo musiałoby kosztować 91tysiecy... jaja sobie

> robisz?

A ty myślisz, że ktoś leasing za darmo daje? A myślisz, że to BMW to po zsumowaniu rat da te 103 tys?

Napisano

> A ty myślisz, że ktoś leasing za darmo daje? A myślisz, że to BMW to po zsumowaniu rat da te 103

> tys?

nadawałbyś się do obrony krzyża

Napisano

> nadawałbyś się do obrony krzyża

Ale coś mi tu nie do końca pasuje. Jako taki wojownik i obrońca powinien przewrócić cały internet i wszystkie tego typu teksty pousuwać. grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.