Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C4 Picasso vs Peugeot 807?

Featured Replies

Napisano

Dzień dobry wink.gif

Na francowatych cisza, to tutaj chyba zasięgnę opini/porady...

Przymierzam się do zmiany auta. "Nowe" ma być to VAN z automatyczną skrzynią biegów.

No i tak po wstępnym rozpoznaniu skupiłem się na Citroen C4 Picasso i Peugeot 806 lub 807 (raczej 807).

Jak wychodzi cenowo eksploatacja (czyli po naszemu: drogie są części?), jak z awaryjnością, no i takie tam inne?

Napisano

> Dzień dobry

> Na francowatych cisza, to tutaj chyba zasięgnę opini/porady...

> Przymierzam się do zmiany auta. "Nowe" ma być to VAN z automatyczną skrzynią biegów.

> No i tak po wstępnym rozpoznaniu skupiłem się na Citroen C4 Picasso i Peugeot 806 lub 807 (raczej

> 807).

> Jak wychodzi cenowo eksploatacja (czyli po naszemu: drogie są części?), jak z awaryjnością, no i

> takie tam inne?

Podstawowa sprawa, to to, czego Ci wlasciwie potrzeba - bo C4P nawet w wersji grand, to jednak sporo mniejsze auto. Masz w nim szanse i na niskie stosunkowo spalanie i na nizsze ceny czesci. Ale tyle nie upchniesz ludzi/bagazu i tak wygodnie nie pojedziesz.

Napisano
  • Autor

> Podstawowa sprawa, to to, czego Ci wlasciwie potrzeba - bo C4P nawet w wersji grand, to jednak

> sporo mniejsze auto. Masz w nim szanse i na niskie stosunkowo spalanie i na nizsze ceny

> czesci. Ale tyle nie upchniesz ludzi/bagazu i tak wygodnie nie pojedziesz.

No właśnie... Nasza rodzina to 2+1, do tego kilka razy w roku wyjazd "w Polskę" gdzie zabieramy sporo bagaży (teści transportuję tu i tam).

Na razie robię, że tak powiem, rozpoznanie rynku wink.gif

Kupno auta przewidziane jest mniej więcej na 2 kwartał przyszłego roku.

Napisano

Czy ja mam tylko wrażenie że do takiego C4Picasso nie upchniesz wiele więcej niż do zwykłego kombi np Octavia?

Napisano

> Czy ja mam tylko wrażenie że do takiego C4Picasso nie upchniesz wiele więcej niż do zwykłego kombi

> np Octavia?

Raczej nie upchniesz. Ale nie w tym rzecz. Kiedy decydowałem o wyborze samochodu miałem na tapecie C4P i C5 kombi. wybrałem C5, ale C4P miało parę rzeczy, które były naprawdę fajne ze względu na to, że to typowo rodzinne auto. C5 to jednak "zwykły" samochód (jak choćby Octavia). Nie ma stolików dla dzieci, nie ma tyle schowków, ZNACZNIE gorsza widoczność (C4P to wręcz jeżdżące akwarium - wokół duże szyby, wysoko i wszystko widać). Dodatkowo w C4P mnóstwo gadgetów, których w normalnych autach nie ma. Zmierzam do tego, że takie auto jak C4P nie kupuje się po to aby upakować więcej tylko mieć więcej funkcjonalności pod kątem rodziny.

Napisano

OK, zgadzam się. Tyle z ekolega ma rodzinę 2+1 więc nie jestem przekonany czy tele gadżetów raptem dla 1 dziecka jest niezbędna. A latwiej znaleźć popularne kombi niż takiego minivana.

Napisano

> OK, zgadzam się. Tyle z ekolega ma rodzinę 2+1 więc nie jestem przekonany czy tele gadżetów raptem

> dla 1 dziecka jest niezbędna. A latwiej znaleźć popularne kombi niż takiego minivana.

To już kwestia filozofii. Jedni wolą rybkę inni akwarium. Ja wybrałem kombi, choć nie wiem czy moja decyzja była do końca słuszna. C4P było naprawdę super.

Napisano
  • Autor

> To już kwestia filozofii. Jedni wolą rybkę inni akwarium. Ja wybrałem kombi, choć nie wiem czy moja

> decyzja była do końca słuszna. C4P było naprawdę super.

Właśnie, jest jeszcze jedno kryterium, zapomniałem napisać.

Dlaczego nie kombi? Mam problemy z kręgosłupem - muszę mieć auto w którym będę mógł siedzieć niemal jak na krześle.

W sumie i tak muszę się przymierzyć i tyle.

ps. Jeszcze jedno, auta niemieckie (i wszelkie pochodne typu Seat, Skoda) odpadają (od razu odpowiadam dlaczego: Bo tak! ) wink.gif

Napisano

> Podstawowa sprawa, to to, czego Ci wlasciwie potrzeba - bo C4P nawet w wersji grand, to jednak

> sporo mniejsze auto. Masz w nim szanse i na niskie stosunkowo spalanie i na nizsze ceny

> czesci. Ale tyle nie upchniesz ludzi/bagazu i tak wygodnie nie pojedziesz.

Dolacze sie po wyjeździe wakacyjnym w układzie 2+2+tesciowa

A jakie jest realne spalanie w c4p 1.6 hdi?

Jak wyglada sprawa z (bez)awaryjnością i cenami części?

C

Napisano

Mam 807 w benzynie.

W trasie 8-9 litrów. W mieście (dojazd do roboty z pod Warszawy) z "omijaniem" korków 11-12l (znaczy się po gorszych drogach, dłużej byle mniej stać)

Co do części to różnie bywa - najgorzej jak coś tylko do zakupu w aso. np Zacisk hamulcowy tylny 600, ale już za sprzęgło można wydać 600-700 za zamieniki lub 1200 w aso (tylko część)

Ale nie psuje się aż tak jak straszą - tyle że mam werśję golasa :-)

Napisano

> Dolacze sie po wyjeździe wakacyjnym w układzie 2+2+tesciowa

> A jakie jest realne spalanie w c4p 1.6 hdi?

Kole 6, no może ciut ponad.

> Jak wyglada sprawa z (bez)awaryjnością i cenami części?

To są auta głównie na gwarnacji i podobno raczej bezawaryjne, cho zdarzają się rodzynki, gdzie mogą wystąpić problemy z zawieszeniem, czy z siedziskami foteli.

Napisano

> Dzień dobry

> Na francowatych cisza, to tutaj chyba zasięgnę opini/porady...

> Przymierzam się do zmiany auta. "Nowe" ma być to VAN z automatyczną skrzynią biegów.

> No i tak po wstępnym rozpoznaniu skupiłem się na Citroen C4 Picasso i Peugeot 806 lub 807 (raczej

> 807).

> Jak wychodzi cenowo eksploatacja (czyli po naszemu: drogie są części?), jak z awaryjnością, no i

> takie tam inne?

807 inny komfort jazdy. Fotele też całkiem inne, te składane w c4 to jakieś cienkie i delikatne w 807 prawdziwe 7 foteli a nie jakieś składane krzesełka.

Napisano

> To są auta głównie na gwarnacji i podobno raczej bezawaryjne, cho zdarzają się rodzynki, gdzie mogą

> wystąpić problemy z zawieszeniem, czy z siedziskami foteli.

A widział ktoś albo czytał* takie auto po 100kkm?

Tam jest zawieszenie mechaniczne czy hydro?

A w ogóle jak wygląda trwałość silnika 1.6 hdi?

* przestałem poważnie traktować gazety motoryzjacyjne po praktyce studenckiej brata w jednej z nich

Napisano

U mnie było jeszcze jedno kryterium. Potrzebowałem auta, które choć trochę będzie reprezentacyjne. A nowe C-funf trochę reprezentacyjne jest, choć do Jaguara trochę jej brakuje zlosnik.gif.

Tak naprawdę w C4P był atylko jedna rzecz, która mnie odstraszyła - tylne siedzenia. Bałem się, że dzieciaki w długich podróżach nie wytrzymają na tych "taboretach". W C5 z tyłu jedziesz jak w salonce - naprawdę miodzio ok.gif. Ale podkreślam - tak poza tym nie wiem czy to był dobry wybór. Za te same pieniądze w C4P mogłem mieć panoramiczny dach, milion schowków (czego mi brakuje w C5 - właśnie za godzinę wyjeżdżam do Chorwacji, więc wiem o czym mówię), bagażnik, który można zapakowac po sufit, płaska podłoga (bez - nazwijmy to - progów) - łatwa do zamiatania po tym jak dzieci naniosą piachu. Naprawdę wiele jest w C4P udogodnień, które sprawiają, że to prawdziwe auto rodzinne. C5 to namiastka limuzyny, bez udziwnień.

PS

Przepraszam, że nic nie piszę o Pugu 806 - kompletnie nie znam samochodu, raz mi się zdarzyło jechac jako pasażer i podobało mi się ok.gif. Tylko, że chyba nienaljepiej porównujesz. Peugeot 806 to chyba dużo wieksze auto niż C4P. C4P to VAN, a Pug to chyba coś w rodzaju małego busika. Zresztą, nie znam się.

Dobrego wyboru życzę ok.gif.

Napisano

> * przestałem poważnie traktować gazety motoryzjacyjne po praktyce studenckiej brata w jednej z nich

możesz coś więcej w tym temacie powiedzieć zlosnik.gif

Napisano

> Przepraszam, że nic nie piszę o Pugu 806 - kompletnie nie

No kolega probuje porownac poprzednia generacje, ktorej produkcja zostala zakonczona ladnych pare lat temu...

806 (Citroen Evasion) to poprzednik 807, ktora bardzo trudno porownac z c4 picasso chocby ze wzgledu na gabaryty.

P807(C8) to spore VANy od PSA.

Natomiast c4 picasso jest po prostu od nich mniejsze i to sporo...:)

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> No kolega probuje porownac poprzednia generacje, ktorej produkcja zostala zakonczona ladnych pare

> lat temu...

A bo źle napisałem zlosnik.gif Powinienem był napisać "Proszę o opinie na temat xxx i xxx" wink.gif

I dziękuję wszystkim za wyjaśnienia ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.