Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Linka holownicza

Featured Replies

Napisano

Możecie polecić jakąś linkę holowniczą? hmm.gif Konkretna marka i miejsce zakupu (tudzież link do sklepu/aukcji) mile widziane.

Chodzi mi o coś przetestowanego bo ostatnio zakupiłem linkę w Norauto... Na opakowaniu napisane, że do małych samochodów. No i okazuje się, że Cinquecento to chyba nie mały samochód a ciężarówka bo linka przy drugim ruszaniu (nadmienię, ze bardzo delikatnym) urwała się zaraz za hakiem. Po przywiązaniu jej na węzeł urwała się przy drugim haku. Jak już była przywiązana z obydwu stron to zaczęła się urywać w kolejnych miejscach... Holowanie na odcinku 2km zajęło mi jakieś 30min. angryfire.gif

Myślałem, że sam sobie jestem winien bo wydałem na nią tylko ~30PLN. Trzeba było wydać 3 razy tyle... sciana.gif Ale widzę, że na necie linki wcale nie kosztują dużo więcej. Co więc kupić, żeby dało radę utrzymać te 'ciężkie' 800kg autko? niewiem.gif

Pozostałości z mojej linki zawiozę do Norauto pokazać im co sprzedają kara.gif (choć to tylko po to, żeby dać upust swojej złości bo oczywiście na reklamację nie mam pewnie co liczyć... No bo jak im udowodnić, że nie próbowałem tym holować opancerzonego Hummera tylko CC).

Napisano

Miałem taką

Wytrzymała kilka ładnych lat.

Udało się nią holować malucha, astrę, lanosa...

Aż do ostatniego piątku kiedy to przy próbie holowania lanosa - rozleciał się zaczep.

Podjechałem do warsztatu - gdzie dostałem taką samą (i zaczep też był uszkodzony).

Oglądałem w sobotę linki w norauto - do wyboru jest albo taka właśnie jak ta, która mi się rozsypała, albo jakaś taka tasiemka albo linka stalowa...

Żadna nie wzbudziła we mnie większego zaufania...

Napisano

Lina Kinetyczna

Dokupić tylko szekle i jazda skoro sprawdza się przy wyszarpywaniu aut terenowych które wkleiły się w błoto to przy ciągnięciu osobówki po drodze raczej nie zawiedzie ok.gif

Napisano

linka-holownicza.jpg

polecam taka

mialem taka, wiele razy holowalem na niej, nie do zerwania, raz udalo sie zerwac hol ale szarpniecie bylo ogromne i puscil hak a nie linka smile.gif (w zimie zakopalem sie w sniegu w rowie i gosciu wyciagal mnie (stilo) astra efekt byl taki ze ja zostalem w rowie, linka cala ale gosciowy hak wyrwalo

Napisano

Ta, ktora zaproponowales t najwiekszy syf z jakim mialem do czynienia. Niby ma gumy w srodku, a w ogole elastyczna nie jest. Ciagnac malucha zerwala sie kilka razy. I jesli milbym komukolwiek doradzic jakakolwiek linke, to w pierwszej kolejnosci odradzilbym kupowania tego syfu. Nie bez pwoodu jest najtanszy. Dopiero linka z pierwszegolinka pozwala ciagnac duze samochody wlacznie z patrolem,ktorego ciagnalem astra. Oczywiscie bez wiekszych sensacji, chociaz kilka razy szarpniecie bylo naprawde potezne, a linka to zniosla bez problemu.

Napisano

> Ta, ktora zaproponowales t najwiekszy syf z jakim mialem do czynienia.

Dokladnie mialem taka i zrywala sie przy nawet delikatnym traktowaniu.

Napisano

Ja używam tanich lin, które robią dobre wrażenie (wizualne) i nigdy nie udało mi się żadnej zerwać. A nadmienić trzeba, że zdarzało mi się ciągać nawet załadowane auta dostawcze o RMC bliskim 4 ton.

Był jeden przypadek kiedy zerwaliśmy linę kolegi, ale już trzymając ją w rękach było wiadomo, że za wiele to ona nie zniesie. Takie linki niby "elastyczne" też odradzam. Na szarpnięcia nic nie pomagają, a sprawiają wrażenie znacznie delikatniejszych niż klasyczne sznury.

ps. liną w postaci taśmy/pasa kiedyś wyciągałem dostawczaka, który "zapadł się" w miękkiej ziemi. Auto 4x4 z włączonym reduktorem i musiałem go wyszarpywać, bo po naciągnięciu linki samochody nawet nie chciały drgnąć. Poszło dopiero po kilkudziesięciu szarpnięciach i linka spokojnie to zniosła.

Napisano

> Ja używam tanich lin, które robią dobre wrażenie (wizualne) i nigdy nie udało mi się żadnej zerwać.

> A nadmienić trzeba, że zdarzało mi się ciągać nawet załadowane auta dostawcze o RMC bliskim 4

> ton.

> Był jeden przypadek kiedy zerwaliśmy linę kolegi, ale już trzymając ją w rękach było wiadomo, że za

> wiele to ona nie zniesie. Takie linki niby "elastyczne" też odradzam. Na szarpnięcia nic nie

> pomagają, a sprawiają wrażenie znacznie delikatniejszych niż klasyczne sznury.

A ja wlasnie polecam elastyczne linki - szczegolnie gdy trzeba sprzet wyszarpnac.

Widywalem juz samochody gdzie sztywna linka przy szarpnieciiu sie nie urywala - ale potrafilo wyrwac hak z podlogi samochodu.

Napisano

> A ja wlasnie polecam elastyczne linki - szczegolnie gdy trzeba sprzet wyszarpnac.

powiedz to mojej siostrze gdy ją w zimę kumpel na elastyku wyszarpywał i puściło mu mocowanie od jego strony przednia szyba do wymiany auto zostało w rowie a moja siostra mało nie zeszła ze strachu jak zobaczyła mocowanie na miejscu pasażera no.gif

Napisano

> powiedz to mojej siostrze gdy ją w zimę kumpel na elastyku wyszarpywał i puściło mu mocowanie od

> jego strony przednia szyba do wymiany auto zostało w rowie a moja siostra mało nie zeszła ze

> strachu jak zobaczyła mocowanie na miejscu pasażera

Powiem szczerze, ze jeszcze mi sie nie zdazylo. Jak sie cos urywalo to byla to linka a nie szekla.

Napisano

> Powiem szczerze, ze jeszcze mi sie nie zdazylo. Jak sie cos urywalo to byla to linka a nie szekla.

wydaje mi się ,że problem tkwił w zamocowaniu szekli ale mimo wszystko nie chciałbym tym w łeb zarobić sick.gif

Napisano

> Powiem szczerze, ze jeszcze mi sie nie zdazylo. Jak sie cos urywalo to byla to linka a nie szekla.

zależy co jest najsłabsze, jak ktoś ma linkę 10T i podpina szeklę 6T, to raczej puści szekla ...

widziałem już wyrwane haki w autach, a linka/szekla wytrzymała

prawidłowo powinno się zabezpieczyć mocowanie dodatkową linką ... tylko komu się chce

kinetyk fajna sprawa, ale czy do zwykłego auta potrzeba aż takiej liny ?

co by nie mówić zajmuje to trochę miejsca i waży hmm.gif

pewnie żaden seryjny zaczep, nie ma takiej wytrzymałości jak średni kinetyk grinser006.gif

i lepiej chyba zerwać linkę, niż wyrwać mocowanie wraz z zderzakiem wink.gif

Napisano

> ps. liną w postaci taśmy/pasa kiedyś wyciągałem dostawczaka, który "zapadł się" w miękkiej ziemi.

I dokładnie taką mam i polecam, są naprawdę moce i po zwinięciu niewiele miejsca zajmują, kupiłem taką w markecie tanią niby do 1,5T.

Jak siadłem na podwoziu na śniegu i to tak że koła były w powietrzu kolega wyszarpywał mnie przez dobre 10min. fiatem pandą, co prawda ja byłem we fiacie CC więc ciężki nie jest, ale nie liczyłem że ta linka takie szarpania wytrzyma, holowałem na niej już kilka innych cięższych aut (1-1,4T) i nie było nigdy problemu.

Zdecydowanie odradzam linki elastyczne tutaj polecane, nie wiem jak z ich wytrzymałością, ale holowanie na tych linkach to masakra, rzadko się zdarza, że akurat 2 osoby które siedzą za kierownicą maja pojecie i doświadczenie w sprawie holowania.

Ta linka elastyczna nie wiem, zamiarem chyba było projektanta zniwelowania szarpania przy holowaniu, no ale kiedy ta linka jest napięta??? nie widać bo jest sprężysta i efekt taki, że przy holowaniu szarpie się nadmiernie bo nie widać naciągu, a jak już się naciągnie na skrzyżowaniu to na prostej drodze i lekkich autach taka linka potrafi "ściągnąć" auta, no chyba że ja akurat na tak sprężystą trafiłem.

pzdr.

Napisano

> Ta, ktora zaproponowales t najwiekszy syf z jakim mialem do czynienia.

zaproponowalem bo mialem naprawde dobre doswiadczenia z ta linka,

Napisano

> zaproponowalem bo mialem naprawde dobre doswiadczenia z ta linka,

Jak widac, nie tylko ja mialem zle doswiadczenia z jej uzytkowaniem.

Napisano

wziąłem linkę za punkty w bp i wytrzymała hol w pełni załadowanego poloneza trucka smile.gif podobna do tej niebieskiej co jeden kolega zaproponował...

później ją w macro znalazłem, kosztowała całe 25 zł smile.gif

dwa lata ją mam i żadnych niespodzianek smile.gif

Napisano

> zaproponowalem bo mialem naprawde dobre doswiadczenia z ta linka,

Ja dorzucam sie do tych złych doświadczeń. Nie wytrzymała pierwszej proby ciagnięcia Golfa I. Zerwała się przy ruszaniu - nie mylić z szarpanie czy rwaniem.

Tę nylonową polecam. Holowałem wielokrotnie dość cięzką mazde mx3 1.8 V6.

Sam w samochodzie posiadam linke/taśmę ale nic wiekszego niż CC nie holowałem, wiec tak naprawdę nie byla porządnie przetestowana smile.gif

Napisano

> polecam taka

> mialem taka, wiele razy holowalem na niej, nie do zerwania, raz udalo sie zerwac hol ale

> szarpniecie bylo ogromne i puscil hak a nie linka (w zimie zakopalem sie w sniegu w rowie i

> gosciu wyciagal mnie (stilo) astra efekt byl taki ze ja zostalem w rowie, linka cala ale

> gosciowy hak wyrwalo

Mialem taka... Urwala sie przy pierwszym holowaniu super ciezkiej nexii przez meganke no.gif

SZYT DO KWADRATU

Napisano
  • Autor

> polecam taka

> mialem taka, wiele razy holowalem na niej, nie do zerwania,

No to chyba po wyglądzie linki ocenić nie można bo moja wyglądała podobnie (przed pierwszym użyciem). Teraz zostało z niej tyle:

102e9bed880a1b13.jpg

Napisano
120336867063670300.jpg
Napisano

> No to chyba po wyglądzie linki ocenić nie można bo moja wyglądała podobnie (przed pierwszym

> użyciem). Teraz zostało z niej tyle:

ja wam powiem tak ...

na 4 sznurkach od snopowiązałki holowałem małego fiata swego czasu biglaugh.gif

Napisano

> ja wam powiem tak ...

> na 4 sznurkach od snopowiązałki holowałem małego fiata swego czasu

więc albo ta lina jest z plasteliny albo po prostu takie Wasze umiejętności skromny.gif

Napisano

> Jak widac, nie tylko ja mialem zle doswiadczenia z jej uzytkowaniem.

Dla równowagi napiszę, że ja również mam dobre doświadczenia z tą linką. Lancia 1400kg po górach na odcinku 70km ok.gif Ducato ok. 2,5 tony po górach również bez problemu. I szarpnięcia się zdarzały.

Możliwe, że zależy od producenta, bo zdjecie to... grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.