Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aveo sedan - jak podnieść tył po montażu LPG - gazówki ???

Featured Replies

Napisano

Witam!

Po zamontowaniu LPG tył auta wyraźnie usiadł.

Zastanawiam się nad założeniem tam gazowych amortyzatorów które, jak wiadomo, mają działanie wspomagające sprężynę, więc tył powinien się podnieść. W ten sposób chciałbym skompensować ciężar butli. Co koledzy na ten pomysł ? Może ktoś próbował ?

W Felicii zrobiłem inny "patent" na tę przypadłość - na oryginalne miski podtrzymujące sprężyny (zamocowane do amortyzatora) założyłem wykonane przez kolegę - tokarza tuleje o wysokości 35mm i na nich osadziłem drugie miski, kupione jako części zamienne - pięknie zdało egzamin (maszyna podniosła sie do położnia sprzed montażu LPG), ale tam był amortyzator wewnątrz sprężyny.

A może w Aveo też da się coś śmiesznago "opatentować" ???

Jestem otwarty na wszelkie sugestie smile.gif

Napisano
  • Autor

> A może lepiej przód obniżyć

Nie, nie - to nie w moim stylu.

Właściwie, to sobie już odpowiedziałem na moje pytanie:

http://moto.allegro.pl/item1185178791_gumy_podwyzszajace_wyprzedaz_astra_lanos.html

Kwestia tylko tego, czy te konkretnie gumy podpasują do Aveo.

>Daj fotę do oceny

Na oko widzę, że mi dupa siedzi, w porównaniu z identycznym egzemplarzem kolegi, który nie ma LPG. W najbliższym czasie zamierzam pomierzyć dokładnie, ile auto usiadło.

Napisano

Wymienic na sprawne i sprezyny i amortyzatory. Ile taka butla jest ciezsza? IMHO nie powinno byz widac roznicy.

Napisano

W Lanosie/Nexii dawało się wzmacniane sprężyny, bo oryginalne i tak po roku pękały hehe.gif

Podkładanie gum trąci mi trochę druciarstwem, nie byłbym pewien, czy nie wpłynie to negatywnie na stabilność auta. Amory gazowe zawsze można dać, ale nie wierzę, żeby pomogło, bo nawet taki gazowy nowy amor mogłem ścisnąć ręką wink.gif

Jedyne sensowne IMO rozwiązanie to twardsze sprężyny, ale DEDYKOWANE do Aveo porządnej firmy, a nie jakieś wynalazki pseudotuningowe. Z tym, że tu już by trzeba zmienić komplet (p + t)

Napisano
  • Autor

> Wymienic na sprawne i sprezyny i amortyzatory.

Nie zakładałbym z góry, że mam niesprawne.

>Ile taka butla jest ciezsza?

Od czego cięższa? Od pustego bagażnika? Z wielozaworem o jakieś 25 kg.

> IMHO nie powinno byz widac roznicy.

A jednak jest. W skodzie miałem tak samo.

Napisano
  • Autor

> Jedyne sensowne IMO rozwiązanie to twardsze sprężyny...

Problem w tym, że ja nie chcę TWARDSZYCH sprężyn. Chcę, żeby auto pozostało takie miękkie jak jest, ale miało wygląd taki, jak przed montażem LPG. Zwróć uwagę, że gumy nie powodują zmiany charakterystyki zawieszenia (więc nie rozumiem, dlaczego miałyby wpływać na stabilność), lecz tylko zmianę położenia. Myślę, że te gumy to dobry pomysł, jeśli tylko będą odpowiednio wykonane. Analogiczny sposób (jak wspomniałem) przetestowałem na skodzie.

Widzę, że boicie się nieszablonowych rozwiązań 893goodvibes.gifwink.gif

Napisano

> Nie zakładałbym z góry, że mam niesprawne.

Ale sprawdzic warto

> Od czego cięższa? Od pustego bagażnika? Z wielozaworem o jakieś 25 kg.

Czyli tyle co nic.

> A jednak jest. W skodzie miałem tak samo.

W lanosie nie widzialem roznicy hmm.gif

Napisano

> Zwróć uwagę, że gumy nie powodują zmiany

> charakterystyki zawieszenia...

Odważana teoria, nie poparta badaniami i pomiarami biglaugh.gif

Sprężyna siedzi w gnieździe o określonej głębokości, z którego standardowo nie powinna wypaść. Po podłożeniu takiej gumy nie masz gwarancji czy przy jakimś bocznym obciążeniu (ostry zakręt + dziury, etc.) nie zetnie tego grzybka i nie wyskoczy bokiem...

klik

Na koturnach nie chodzi się tak stabilnie jak w trampkach.

Ale to też tylko teoria nie poparta badaniami wink.gif

Napisano
  • Autor

> Po

> podłożeniu takiej gumy nie masz gwarancji czy przy jakimś bocznym obciążeniu (ostry zakręt +

> dziury, etc.) nie zetnie tego grzybka i nie wyskoczy bokiem...

Boczne siły działające na sprężynę na łuku drogi .....to dopiero odważna teoria wink.gif

Cholera - chyba jednak będę musiał je kupić, żeby sie przekonać co do ich solidności.

Napisano

> Boczne siły działające na sprężynę na łuku drogi .....to dopiero odważna teoria

> Cholera - chyba jednak będę musiał je kupić, żeby sie przekonać co do ich solidności.

masz ubezpieczenie AC dla tego samochodu ?

Napisano
  • Autor

> masz ubezpieczenie AC dla tego samochodu ?

A dlaczego pytasz ?

Napisano

> A dlaczego pytasz ?

bo mozesz przestac ubepieczac AC - jak bedzie cos z Twojej winy to ubezpieczyciel nic ci nie wyplaci bo modyfikacja samochodu byla (mowa o jakiejs powazniejszej stluczce , wypadku itp a nie obdarciu lekieru)

Napisano
  • Autor

> bo mozesz przestac ubepieczac AC - jak bedzie cos z Twojej winy to ubezpieczyciel nic ci nie

> wyplaci bo modyfikacja samochodu byla (mowa o jakiejs powazniejszej stluczce , wypadku itp a

> nie obdarciu lekieru)

Ciekawy aspekt sprawy...

To opon też nie mogę wymienić na zimowe ???

Przecież to ma ewidentny wpływ na zachowanie pojazdu i jest jego modyfikacją.

Myślę, że ubezpieczyciel nie zdoła mi udowodnić modyfikacji w trakcie trwania polisy. Co w przypadku, jeśli ktoś dokonał jej wcześniej (nie jestem pierwszym właścicielem), przecież robione były zdjęcia auta - ubezpieczyciel nie wiedział co ubezpiecza? wink.gif

Napisano

> Ciekawy aspekt sprawy...

> To opon też nie mogę wymienić na zimowe ???

> Przecież to ma ewidentny wpływ na zachowanie pojazdu i jest jego modyfikacją.

> Myślę, że ubezpieczyciel nie zdoła mi udowodnić modyfikacji w trakcie trwania polisy. Co w

> przypadku, jeśli ktoś dokonał jej wcześniej (nie jestem pierwszym właścicielem), przecież

> robione były zdjęcia auta - ubezpieczyciel nie wiedział co ubezpiecza?

moj sasiad wlasnie zaczal sie procesowac (sad) z PZU bo nie chca wyplacic odszkodowania z AC (szkoda calkowita bo dachowal) bo swierdzili ze mial zle opony (inny rozmiar) niz sa homologowane z tym autem przez producenta

Napisano
  • Autor

> moj sasiad wlasnie zaczal sie procesowac (sad) z PZU bo nie chca wyplacic odszkodowania z AC

> (szkoda calkowita bo dachowal) bo swierdzili ze mial zle opony (inny rozmiar) niz sa

> homologowane z tym autem przez producenta

To daje mi do myślenia....

Swoją drogą - to straszne łobuzy są...Gdzie zaczynają się duże pieniądze, kończy się nawet ludzka przyzwoitość...

Napisano

> Nie zakładałbym z góry, że mam niesprawne.

Ja na odwrot, nie zakladalbym, ze masz sprawne.

Mam LPG i auto niewiadomego pochodzenia (Belg) ze sporym przebiegiem (niestety nie wwiem czy sprzezyny i amory sa od nowosci jeszcze), duza butle (tankuje ok 52l LPG na maxa) i nic mi nie siada, wiec wnioski wyciagnij sobie sam.

Teraz zauwazylem, ze o Aveo piszesz, a ja o Lacku.

Nie jestem w stanie stwierdzic czy Aveo powinno siasc czy nie, Lanos siadal na nowkach wzmaacnianych oryginalnych sprzezynach, na wzmacnianych zamiennikach o jednakowej srednicy juz nie, Lacek nie siada (nie wiem na czym), Fabia deko siada na nowych sprzezynach i amorach.

Napisano

> Ja na odwrot, nie zakladalbym, ze masz sprawne.

> Mam LPG i auto niewiadomego pochodzenia (Belg) ze sporym przebiegiem (niestety nie wwiem czy

> sprzezyny i amory sa od nowosci jeszcze), duza butle (tankuje ok 52l LPG na maxa) i nic mi nie

> siada, wiec wnioski wyciagnij sobie sam.

> Teraz zauwazylem, ze o Aveo piszesz, a ja o Lacku.

> Nie jestem w stanie stwierdzic czy Aveo powinno siasc czy nie, Lanos siadal na nowkach

> wzmaacnianych oryginalnych sprzezynach, na wzmacnianych zamiennikach o jednakowej srednicy juz

> nie, Lacek nie siada (nie wiem na czym), Fabia deko siada na nowych sprzezynach i amorach.

potwierdzam - aveo lekko przysiada...

• 5 tygodni później...
Napisano

Ja u siebie w Aveo też to zauważyłem, wcześniej w lanosie nie. yikes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.