Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do czego to doszło...

Featured Replies

Napisano

To w końcu co odpowiada za wyprzedzanie? Moc czy moment? Przyznam, że zawsze uważałem, że moc. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> To w końcu co odpowiada za wyprzedzanie? Moc czy moment? Przyznam, że zawsze uważałem, że moc.

Za wyprzedzanie odpowiada kierowca...

Napisano

> To w końcu co odpowiada za wyprzedzanie? Moc czy moment? Przyznam, że zawsze uważałem, że moc.

Moment kojarzy mi się z szybkością z jaką można uzyskać daną prędkość. Moc maksymalna mówi o predyspozycjach do uzyskania danej prędkości maksymalnej. Nie należy zapominać o innych aspektach jak przekładnia, wszelkiego typu opory itp.

Napisano

Wiadomość skasowana przez mar00ha

Napisano

> Moment kojarzy mi się z szybkością z jaką można uzyskać daną prędkość.

Mi właśnie kojarzy się to z

mocą. To moc odpowiada za przyśpieszenie np 0-

100 kmh

>Moc maksymalna mówi o

> predyspozycjach do uzyskania danej prędkości maksymalnej. Nie należy zapominać o innych

> aspektach jak przekładnia, wszelkiego typu opory itp.

Napisano

> Mi właśnie kojarzy się to z

> mocą. To moc odpowiada za przyśpieszenie np 0-

> 100 kmh

> > aspektach jak przekładnia, wszelkiego typu opory itp.

A moment ma troszkę do powiedzenia w przyśpieszaniu np od 80 do 120 km/h. Tak mi się zawsze wydawało.

Zresztą zaraz przyjdą mądrzejsi i rozwieją wątpliwości.

Napisano

> co moment? Jakieś szersze wyjaśnienie?

moment = szukam wyjaśnienia gdzieś już było na AK ok.gif

Napisano

> To w końcu co odpowiada za wyprzedzanie? Moc czy moment?

Moment obrotowy. Bardzo łatwo to sprawdzić - moc na kole, niezależnie od biegu na którym auto jedzie, zawsze pozostaje taka sama (w przybliżeniu o straty na tarcie). Zmienia się natomiast moment obrotowy i jak łatwo się domyślić - im niższy bieg tym większy moment obrotowy i zarazem lepsze przyśpieszenie.

Napisano

moc=Vmax

moment = przyspieszenie

moc+moment= Vmax i przyspieszenie zlosnik.gif

Napisano

> moc=Vmax

> moment = przyspieszenie

> moc+moment= Vmax i przyspieszenie

Równie prawdziwe będzie stwierdzenie ze za V-max odpowiada współczynnik Cx a za przyspieszenie masa pojazdu.

Napisano

> Równie prawdziwe będzie stwierdzenie ze za V-max odpowiada współczynnik Cx a za przyspieszenie masa

> pojazdu.

nie tyle odpowiada co współodpowiada.

Napisano

> Moment obrotowy. Bardzo łatwo to sprawdzić - moc na kole, niezależnie od biegu na którym auto

> jedzie, zawsze pozostaje taka sama (w przybliżeniu o straty na tarcie). Zmienia się natomiast

> moment obrotowy i jak łatwo się domyślić - im niższy bieg tym większy moment obrotowy i

> zarazem lepsze przyśpieszenie.

Ale z wykresu mocy i momentu silnika wynika, że moment też jest taki sam. To jak to w końcu jest?

Napisano

> moc=Vmax

a bardziej łopatologicznie? Jakiś wzór czy coś?

Napisano

> Ale z wykresu mocy i momentu silnika wynika, że moment też jest taki sam. To jak to w końcu jest?

Bo to wykres momentu i mocy mierzony na silniku. Z uwzględnieniem skrzyni biegów wygląda to tak:

http://www.mintelonline.de/Dokumente/Technik/Diagramme/Zugkraft_LC4_50PS.jpg

(obrazek znaleziony przez google)

Napisano

> a bardziej łopatologicznie? Jakiś wzór czy coś?

I i II zasada dynamiki Newtona. Auto przestaje przyspieszać kiedy siła oporu i siła pociągowa się równoważą. Auto przyspiesza kiedy mamy nadmiar siły napędowej względem siły oporów.

Napisano

> że producent sam przeprasza, że bubel wypuścił

> lineczka do artykułu

do dzis mnie zęby bolą jak se o tym aucie przypomnę

Napisano

> do dzis mnie zęby bolą jak se o tym aucie przypomnę

z ciekawosci, mozesz cos wiecej powiedziec?

Napisano

> z ciekawosci, mozesz cos wiecej powiedziec?

wszystko się pieprzyło, łącznie z uszkodzonym zestawem wskaźników. Podnosniki szyb, elektryka, klima, czujniki....

Napisano

> wszystko się pieprzyło, łącznie z uszkodzonym zestawem wskaźników. Podnosniki szyb, elektryka,

> klima, czujniki....

+ jest to, ze naprawa kazdej z wymienionych usterek to koszt max 100 zl zlosnik.gif

Jak widac z tego artykułu bywa różnie, akurat ja jestem bardzo zadowolony z Laguny II a przejechalem nią 120kkm drive.gif

Napisano

> Jak widac z tego artykułu bywa różnie, akurat ja jestem bardzo zadowolony z Laguny II a

> przejechalem nią 120kkm

Wsrod uzytkownikow 2,2 dCi to nieczesta opinia ok.gif

Napisano

> że producent sam przeprasza, że bubel wypuścił

Twój post spowodował, że przyjrzałem się cennikowi Laguny III. Muszę przyznać, że obecnie to całkiem interesująca propozycja. ok.gif

mar00ha

Napisano

> Twój post spowodował, że przyjrzałem się cennikowi Laguny III. Muszę przyznać, że obecnie to

> całkiem interesująca propozycja.

> mar00ha

Booosz...

Mar00ha_ nie-w-wagu ?

Świat się kończy... :-)

A na serio - pamiętaj jeszcze o tym, że to reno - tu jak na egipskim targu - cena to rzecz bardzo względna...

Napisano

> moc=Vmax

boże zlituj się. Tyle było wyjaśniania, a tu ciągle to samo. Owszem moment odpowiada za przyspieszenie, ale nie moment na wale silnika, lecz moment na kołach, ten zaś wynika bezpośrednio z mocy silnika. Niby proste, a skomplikowane. Auta F1 mają moment na poziomie diesla 1,6 litra i nie przeszkadza im to przyspieszać tak jak przystało samochodom z silnikami o mocy ok. 750 KM.

Napisano

mamy silnik wyścigowy. W jednym pusćimy 120 Nm ale od niskich obrotów ile się da, w drugim 125 nm ale w górnym zakresie, moc ta sama. i auto o szerszym zakresie będzie szybsze podgórę tak samo wyprzedzanie.

Napisano

> boże zlituj się. Tyle było wyjaśniania, a tu ciągle to samo. Owszem moment odpowiada za

> przyspieszenie, ale nie moment na wale silnika, lecz moment na kołach, ten zaś wynika

> bezpośrednio z mocy silnika. Niby proste, a skomplikowane. Auta F1 mają moment na poziomie

> diesla 1,6 litra i nie przeszkadza im to przyspieszać tak jak przystało samochodom z silnikami

> o mocy ok. 750 KM.

a czy ja napisałem coś innego

Napisano

> mamy silnik wyścigowy. W jednym pusćimy 120 Nm ale od niskich obrotów ile się da, w drugim 125 nm

> ale w górnym zakresie, moc ta sama. i auto o szerszym zakresie będzie szybsze podgórę tak samo

> wyprzedzanie.

Ale moc wtedy będzie inna skoro będzie miał tyle samo Nm ale przy wyższych obrotach.

Napisano

> A na serio - pamiętaj jeszcze o tym, że to reno - tu jak na egipskim targu - cena to rzecz bardzo względna...

Tak popatrzyłem, to za to co zapłaciłem za Golfa w ubiegłym roku, mógłbym teraz kupić tak samo jak Golf wypasioną Lagunę. zlosnik.gif

Tylko skrzynia automatyczna nie wiem jak w renuarze. No i kopa Laguna takiego by nie miała...

mar00ha

Napisano

> + jest to, ze naprawa kazdej z wymienionych usterek to koszt max 100 zl

żart? wymienic zestaw wskaznikow to jak nic 1000zl

Napisano

> żart? wymienic zestaw wskaznikow to jak nic 1000zl

naprawa a wymiana to zasadnicza różnica

Napisano

> Ale moc wtedy będzie inna skoro będzie miał tyle samo Nm ale przy wyższych obrotach.

wartość pomijalna powiem ci że udało m isie zrobić silnik jakis czas temu gdzie moment szedłjak w dieslu od małych obrotów i auto zasuwało jakby miało sporo wiekszy silnik. Co ciekawe moc podobna + / - 2 km

Napisano

> Ale moc wtedy będzie inna skoro będzie miał tyle samo Nm ale przy wyższych obrotach.

Tak, ale tutaj chodziło chyba o to że w jednym silniku masz wartość 120Nm od 2000-6000 obr/min, a w drugim 120Nm w zakresie 4000-6000 obr/min. W takim przypadku moc maksymalna będzie identyczna.

Napisano

> Tak, ale tutaj chodziło chyba o to że w jednym silniku masz wartość 120Nm od 2000-6000 obr/min, a w

> drugim 120Nm w zakresie 4000-6000 obr/min. W takim przypadku moc maksymalna będzie identyczna.

Owszem 1 auto będzie szybciej przyspieszało w zakresie 2000-4000 bo i moc będzie w tym zakresie większa smile.gif

Napisano

Laguna II z 1.9dCi to jedyny samochód w którym na własne oczy widziałem jak silnik się "zmielił".

I to w ciągu kilku minut na światłach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.