Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuki i puki w Stilo rozwiązane !!!!!!!!!!

Featured Replies

Napisano

Napiszę dla potomnych....

Swego czasu zawracałem Wam wszystkim głowę problemem stuków w przednim zawieszeniu. Zjeździłem 500 warsztatów, szarpaków, wróżek i magików. Nikt sobie nie poradził. Maglownica, drążki, końcówki itd itp i nic. Wreszcie niedawno zdenerwowałem się maksymalnie i kazałem mechanikowi rozdzierać wszystko wkoło kolumny kierowniczej. Pierwsze odkrycie mechanika było że w kolumnie kierowniczej są luzy. Na czym ?? Wyszło że wałek kierowniczy (nie wiem czy prawidłowo to nazywam - to coś pomiędzy kierownicą a przekładnią kierowniczą) jest teleskopowy tzn wsuwa się drążek w rurkę. Więc pewnie jest luz na tym wsuwano wysuwanym połączeniu. Ale w brew pozorom ta wsuwana część nie jest to po to aby kierownica miała regulację. Jest to po to aby można go było wymontować po odkręceniu od przekładni i od góry od czegoś tam we wspomagaczce. No to wydarte !!! Po wydarciu tego okazała się rzecz niesłychana !!! Fiat tą rurkową część kolumny kierowniczej zamontował do widełek które pracują z krzyżakiem poprzez "rozklepanie", "rozgięcie", " rozprasowanie" I TAM BYŁ LUZ !!!!!!! Przepraszam ale tego nikt nie był w stanie zdiagnozować !!!!!!!! Żadne szarpaki, trzepaki i inne diabelstwo !!!!! Czas wymontowania owego elementu to 40 minut !!!! Wystarczyło spawnąć owe felerne miejsce i SPOKÓJ !!!!!!!!!!! Nie wiem czy to co napisałem jest w miarę zrozumiałe. Nie zrobiłem żadnych zdjęć owego gówna, szkoda ale już po fakcie. Na koniec muszę przyznać - konstruktor tego czegoś był kretynem.

Napisano

Spawanie elementu układu kierowniczego... Tak się chyba nie robi hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Spawanie elementu układu kierowniczego... Tak się chyba nie robi

Pewnie nie. Ale spaw był jedynie kosmetyczny. A oryginalne rozwiązanie też raczej nie sprzyjało bezpieczeństwu.

Napisano

> Pewnie nie. Ale spaw był jedynie kosmetyczny. A oryginalne rozwiązanie też raczej nie sprzyjało

> bezpieczeństwu.

Biorąc pod uwagę że nikt nigdy się na ten element nie skarżył, a niektórzy mają naprawdę pokaźne przebiegi można sądzić żę ktoś kiedyś bardzo extremalnie eksploatował to stilo, albo nie szczególnie przejmował się dużymi krawężnikami wink.gif

Ciekawi mnie jak w innych samochodach jest to rozwiązane, jednakże nie ulega wątpliwości że niektóre rozwiązania konstruktorów fiata zasługuje na zolta.gif

Pozdrawiam.

Napisano

U mnie przez stuki wymienili całą przekładnię kierowniczą. Nie wiem czy to było dokładnie to samo, co u Ciebie. U mnie w mieście w (zresztą już nieistniejącym) ASO wymieniali mi amortyzatory, łączniki stabilizatora, itd. Wreszcie się wkurzyłem, bo stuki dalej występowały i pojechałem do ASO w Gliwicach. Po pierwszej jeździe mechanik stwierdził: przekładnia. Było to niestety jakiś miesiąc po zakończeniu gwarancji, ale FAP dał mi duży rabat po wysłaniu pisemka o nieudolności ASO w K-K. zlosnik.gif

EDIT:

Wafer, u mnie to występowało od nowości. Widocznie w fabryce na jeździe próbnej nie patrzyli na krawężniki 270751858-jezyk.gif.

Napisano
  • Autor

> Biorąc pod uwagę że nikt nigdy się na ten element nie skarżył, a niektórzy mają naprawdę pokaźne

> przebiegi można sądzić żę ktoś kiedyś bardzo extremalnie eksploatował to stilo, albo nie

> szczególnie przejmował się dużymi krawężnikami

Muszę stanąć w obronie mojego Stila bo jest bardzo piękne i w bardzo pięknym stanie i nic nie wskazuje na jego nadmierne wyeksploatowanie. Zresztą ten element raczej w trakcie jazdy po krawężnikach nie jest narażony na tak wielkie obciążenia. Musiałoby kierowcy wyrywać z rąk kierownice z ogromną siłą a tenże kierowca musiałby działać kontr-siłą równie wielką na kierownice żeby ten luz wypracować. Myślę że raczej jakaś niedoróbka fabryczna.

Napisano
  • Autor

> A opisz te stuki

cytat ze samego siebie z czerwca jeszcze:

"Stuka mi i stuka coś z przodu a oprócz tych stuków to jeszcze czuje takie "drgnienia" na kole kierownicy (nie w momencie tych stuków - tylko oprócz nich). W ogóle szarpiąc samą kierownice też czuć takie drgnienia stukające. Wymieniłem łączniki stab. i jest o 1/2 mniej stuków - ale dalej grzechotka. Byłem po raz drugi gdzie indziej na "ścieżce" i znalazł diagnosta jeszcze drążek kierowniczy wyrąbany."

Napisano

Kurde mam to samo... trzeba rozbierać więc :-)

Napisano
  • Autor

> Kurde mam to samo... trzeba rozbierać więc :-)

Zrób fotki będzie dla nie-przy-po-tomnych, ja nie wziąłem aparata do mechanika a z komórki to wstyd zdjęcia pokazywać.

Napisano

Jak wszyscy posiadacze STILO...

To fabryczna wada no.gif

Napisano

> Jak wszyscy posiadacze STILO...

> To fabryczna wada

To mam chyba niemca rotfl.gif

Brak odglosów stukania shhh.gif

Napisano

> To mam chyba niemca

Ale za to lubi wodę hehe.gif

> Brak odglosów stukania

A u mnie chlupania, czyli jesteśmy na zero ok.gif

A tak bardziej poważnie, to po rozmowie z kilkoma (w miarę) ogarniętymi mechanikami z ASO, doszliśmy do wniosku, że egzemplarze z różnych lat produkcji mają l"swoje" przypadłości... i taki już tego FIAT'a urok wink.gif

Pzdr!

Napisano

> Ale za to lubi wodę

Dokładnie tak oslabiony.gif

> egzemplarze z różnych lat produkcji mają l"swoje" przypadłości... i

> taki już tego FIAT'a urok

Zdrowie tych co nie mają zadnej przypadłosci pub2.gif.

Jesli ktoś bedzie poprawiał fabrykę (uklad kierowniczy -stuki) to niech nie zapomni o robieniu zdjeć.

Dzis tylko szum wody a kto wiec co bedzie jutro zlosnik.gif

pozdro 20.GIF

Napisano

Jak się będziesz za to zabierał to daj mi znać. Chętnie podjadę i obadam czy u mnie występuje ten problem a przy okazji możemy uczcić spotkanie kilkoma fotkami smile.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam,

Dołączam się do klubu "Stukający wałek kierowniczy Club" zeby.GIF

Mam to samo, mechanicy w ASO rozkładają ręce, zawieszenie mam idealnie sztywne, maglownica bez luzów a stuka jak nie wiem co...

Ja jestem w 99% pewien , że to wałek, bo zrobiłem prosty test- mianowicie docisnałem butem wałek i zaczałem robić szybkie ruchy kierownicą. gdy doiskałem wałek, stuków nie było, gdy puszczałem - stuki się pojhawiały i wyczuwałem je na wałku. Ten wątek sprawił, że etraz mam 100% pewności że spiritus movens jest wałek smile.gif

podsumowując Twoją wypowiedz, należy wymontować wałek kierowniczy, który składa się z dwóch rurek z których jedna wsuwa się w srodek dtugiej, tak? I stuka w środku, w miejscu gdzie jedna rura wsuwa się w drugą? dobrze myslę?? W którym miejscu należy to gówno zaspawać tak aby raz na zawsze zamilkło? bo mnie to już do szewskiej pasji doprowadza, aż znajomi pytają co mi tak stuka w kierownicy...bo te stuki czuć na kole kierownicy...

Aha, no i najważniejsze... w jaki sposób wymontować nalezy ów wałek? czy wystarczy odkręcić na przegubach czy gdzieś jeszcze jest jakiś punkt podpory??

pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc

Napisano

> Jak się będziesz za to zabierał to daj mi znać. Chętnie podjadę i obadam czy u mnie występuje ten

> problem a przy okazji możemy uczcić spotkanie kilkoma fotkami

U mnie była to końcówka, która miała luz góra dół.

Napisano

MAM I JA grinser006.gif

Wymienione łączniki , wahacze, amory razem z poduszkami itd itp. a jak stukało tak stuka . Ponieważ wczesniej jeździłem TIPKIEM i było identycznie pomimo mniejszego przebiegu o jakieś 50kkm doszedłem do wniosku że ten typ tak ma . Jeszcze jak próbowałem zdiagnozować problem w TIPO to zaprzyjaźniony mechanik oświecił mnie że to pajansiarskie rozwiązanie w kolumnie kierowniczej w okolicy właśnie krzyżaka . Jako że nie miało to wpływu na bezpieczeństwo a nigdy czasu nie było żeby to zrobić (bo przecież auto musi jeździć) nauczyłem się z tym żyć palacz.gif

Napisano
  • Autor

> podsumowując Twoją wypowiedz, należy wymontować wałek kierowniczy, który składa się z dwóch rurek z

> których jedna wsuwa się w srodek dtugiej, tak? I stuka w środku, w miejscu gdzie jedna rura

> wsuwa się w drugą? dobrze myslę?? W którym miejscu należy to gówno zaspawać tak aby raz na

> zawsze zamilkło? bo mnie to już do szewskiej pasji doprowadza, aż znajomi pytają co mi tak

stuka na końcu rurki - w miejscu przejścia rurki w przegub - po wymontowaniu wszystko będzie jasne. A demontaż polega na odkręceniu przy górnym przegubie i przy dolnym przegubie (to już robił mechanik ja byłem jedynie statystą ale samo wymontowanie zeszło mu z 10 minut, nie licząc osłony pod kierownicą)

• 1 rok później...
Napisano

> stuka na końcu rurki - w miejscu przejścia rurki w przegub - po wymontowaniu wszystko będzie jasne.

> A demontaż polega na odkręceniu przy górnym przegubie i przy dolnym przegubie (to już robił

> mechanik ja byłem jedynie statystą ale samo wymontowanie zeszło mu z 10 minut, nie licząc

> osłony pod kierownicą)

Jako, że odświeżam wątek zastanawiam się czy nie dopadło i mnie yikes.gif

Jak naprawialiście ? Tylko w grę wchodzi zaspawanie ? |

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.