Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odmulanie przez butowanie

Featured Replies

Napisano

witajcie

spotkałem się z opinią, ze aby odmulić silnik, należy trochę pojeździć max na 3 biegu z dosyć wysokimi obrotami. Co o tym myślicie? Mogę sobie skoczyć do poznania i powrót autostradą na trójce ale czy to coś da?

Napisano

> Co o tym myślicie? Mogę sobie skoczyć do poznania i powrót autostradą na

> trójce ale czy to coś da?

nie chodzi żebyś jechał na trójce ale na wyższych obrotach, czyli np. piatka i 160 km/h biglaugh.gif

Napisano

> witajcie

> spotkałem się z opinią, ze aby odmulić silnik, należy trochę pojeździć max na 3 biegu z dosyć

> wysokimi obrotami. Co o tym myślicie? Mogę sobie skoczyć do poznania i powrót autostradą na

Coś w tym jest, po dłuższej szosowej jeździe autko jakoś lepiej jeździ, zwłaszcza kiedy 95% czasu spędza w miejskich korkach. I chodzi o w miarę dynamiczną jazdę, niekoniecznie na 3 biegu.

Napisano
  • Autor

> nie chodzi żebyś jechał na trójce ale na wyższych obrotach, czyli np. piatka i 160 km/h

nie ma szans żeby moja astra tyle poleciała grinser006.gif poprzednia właścicielka starsza niemka strasznie go zamuliła pewnie jezdzila 50km/h na piątce, całe szczęście skrzynia nie zdradza oznak katowania auta w ten sposób.

Napisano

> nie ma szans żeby moja astra tyle poleciała poprzednia właścicielka

To cieniutko... moja z 2000 roku do 160 idzie jak burza, dalej nie próbowałem zeby.GIF Przegonienie zawsze pomaga, szczególnie czuję to w twinporcie, gdzie po staniu w korkach samochód nie chce jechać, wystarczy go przegonić i już jest OK.

Napisano

> Mogę sobie skoczyć do poznania i powrót autostradą na

Owszem da - większe spalanie zlosnik.gif

Kilkanaście km dynamicznej jazdy wystarczy, żadne tam katowanie na 3-ce, bo to bez sensu.

Napisano

> spotkałem się z opinią, ze aby odmulić silnik,

Trza by spisać definicję odmulenia.

Poza oderwaniem i wypluciem osadów i nagarów jakoś nie widzę pozytywów, choć nie...jest jeden

To wielka przyjemność "odmulić" corsinkę teściowej na co dzień jeżdżąca do biedrony i z powrotem 5km/ 40km/h

Napisano

Ja tak odmulałem swoją.

Auto Expert kazał mi lecieć okoł 20 minut z obrotami około jak dobrze pamiętm 4,5- 5 tyś.

Dlatego darłem na 3 biegu.

160 to żadna dla niej prędkość teraz.

Napisano

moja nie ma szans na zamulenie, bo jak robię trasę do Poznania i wyprzedzam tiry, które śmigają po 100/h to kręcę na 5 tys, nie ma łatwego życia moja asterka - ale ona to lubi - zauważyłem że jak tak dostanie popalić to w połowie trasy idzie aż twinport gwiżdze, że hej. (dźwięk jakby w samolocie podczas kołowania)

szkoda tylko że tak słabo wyciszona i te francowate opony fabryczne (głośne twarde ale przyczepne) + brak nadkoli.

pozdrawiam cool.gif

Napisano

> witajcie

> spotkałem się z opinią, ze aby odmulić silnik, należy trochę pojeździć max na 3 biegu z dosyć

> wysokimi obrotami. Co o tym myślicie? Mogę sobie skoczyć do poznania i powrót autostradą na

moim zdaniem niewiele, moje auto było zmulone dość mocno, dopiero po dużej ilości kilometrów zrobionych autostradami na V-tym biegu z różnymi prędkościami obrotowymi silnika (długi czas rzędu 4 tys obr/min) dało efekt,

poza tym na którym biegu to będzie nie ma znaczenia choć wydaje się że na III-ce to bez sensu,

brat

Napisano

dokładnie 160/h to żadna prędkość dla silnika i ogólnie samochodu w dobrym stanie technicznym , niestety te nasze drogi nie pozwalają na normalną jazdę.

A gdyby tak jak u Niemiaszków 160 na autobahnie i heja to całą Polskę by się w 4 godziny robiło. (a tak pozostaje zabawa kto pierwszy wyprzedzi 2 tiry) no.gif wstyd

pozdrawiam

Napisano

> Ja tak odmulałem swoją.

> Auto Expert kazał mi lecieć okoł 20 minut z obrotami około jak dobrze pamiętm 4,5- 5 tyś.

> Dlatego darłem na 3 biegu.

> 160 to żadna dla niej prędkość teraz.

też swego czasu AE mi tak powiedział.

czy pomogło? nie stwierdziłem polepszenia - być może nie chodziło wtedy o odmulenie.

ale na pewno nie zaszkodziło palacz.gif

Napisano

> nie ma szans żeby moja astra tyle poleciała

No to strasznie zamulona moja ostatnio poszla 170 licznikowo i pewnie by dalej szla ale żona kazała zwolnić. Do 150 jest cisza:D

Napisano
  • Autor

> No to strasznie zamulona moja ostatnio poszla 170 licznikowo i pewnie by dalej szla ale żona kazała

> zwolnić. Do 150 jest cisza:D

Wczoraj wjechałem na kawałek autostrady rozbujałem ją do 160km licznikowo ale trwało to wieczność. Tym autem mam zamiar jeździć sporo za granicę w tym do włoch więc po drodze same autostrady nie wyobrażam sobie jazdy w tak ślimaczym tempie, muszę go odmulić a jak już nic nie pomoże to swap.

Napisano

> nie wyobrażam sobie jazdy w tak ślimaczym tempie, muszę go odmulić a jak już nic nie pomoże to

> swap.

Pisaliśmy żebyś nie kupował Astry z tym silnikiem, a Ty się uprarłeś rotfl.gif

Napisano

Moje c16nz wedlug GPS-a 187km/h. Nie wiem czy z gorki czy pod gorke wink.gif

160km/h osiagam bez problemu but.gif

Napisano
  • Autor

> Pisaliśmy żebyś nie kupował Astry z tym silnikiem, a Ty się uprarłeś

ale to już było jakby po fakcie grinser006.gif w weekend będę miał chwile czasu więc zamiast odmulania na autostradzie zdejmę głowicę i może zrobi się obróbkę. Przy okazji egr pójdzie do zaślepienia i wyczyszczę cały dolot wraz z przepustnicą. Powstaje więc pytanie czy śruby od głowicy są jednorazowe?

Napisano

> Powstaje więc pytanie czy śruby od głowicy są

> jednorazowe?

oczywiście że tak,

brat

Napisano
  • Autor

> oczywiście że tak,

> brat

dobra to dzisiaj się dowiem ile komplet śrub wyniesie oraz uszczelki to może podziałam jak mnie cena nie zabije grinser006.gif

Napisano

> dobra to dzisiaj się dowiem ile komplet śrub wyniesie oraz uszczelki to może podziałam jak mnie

> cena nie zabije

to moze przed zdjeciem glowicy zmierz kompresje jeszcze.

Napisano
cfaniaczek.gifhmm.gifMożecie wyjaśnić co powoduje zamulenie i dlaczego przegonienie jakoby odmula? Co się fizycznie zmienia że samochód nabierze wigoru?
Napisano

W swietle zaistnialych wypowiedzi, postanowilem dorzucic cos od siebie (choc padam na twarz ze zmeczenia).

Silnik regularnie obciazany w zakresie predkosci obrotowej przypadajacej na maksymalny moment obrotowy i wyzszej ma naturanla sklonnosc do samooczyszczania ukladu dolotowego i wydechowego. Wynika to z predkosci przeplywu mieszanki, intensywnego podawania paliwa (uklad dolotowy) oraz wyzszej temperatury spalin i ich predkosci (uklad wydechowy). Szczegolnie jest to zauwazalne w konstrukcjach wyposazonych w katalizator (czyli obecnie kazdej, chyba ze ma wyciety) i silnikach wysokopreznych z turbodoladowaniem. W obu przypadkach delikatna, oszczedna jazda jest SZKODLIWA dla silnika z racji gromadzenia sie osadow w katalizatorze (i filtrze czastek stalych, ECU cos tam wypala...), ktory oczyszcza sie pod wplywem wysokiej temperatury spalin i predkosci ich przeplywu ( co osiagamy podczas intensywnej eksploatacji). W przypadku silnika wysokopreznego z turbodoladowaniem uklad dolotowy i wydechowy stopniowo jest zatykany przez olej z turbosprezarki (w ukladzie dolotowym-kolektor, intercooler, przewody cisnieniowe powietrza), a katalizator niedopalonymi osadami (sadza).

Zjawisko to potwierdza sie w praktyce, czego juz wielokrotnie bylem swiadkiem i jednoczesnie przywracalem silnik do jego zalozonej sprawnosci poprzez ostra jazde na odcinku kilkunastu kilometrow. Zamulenie silnika jest bardzo zauwazalne przy eksploatacji przez "oszczednych" kierowcow (male obroty, szybka zmiana biegow na wyzsze i tp), co wcale oszczednosci nie przysparza. Nie raz mialem przyjemnosc przejechac sie turbodieslem, ktory straszliwie mulil, a po kilku kilometrach ostrej, uczciwej jazdy wracal do formy, przy okazji puszczajac obfite kleby dymu, powstajace z wypalania sie oleju z ukladu dolotowego i sadzy z wydechu. W podobny sposob rozruszalem poczciwego PF 126 EL (ktorego mialem na stanie przez pewien czas), a jezdzony byl bardzo delikatnie (kierowala babcia mojej zony). Silnik o przebiegu 7500 km (nie zartuje) byl tak slaby, ze ledwo poruszal ow malenki pojazd, z ledwoscia rozpedzajac go do 80 km/h. Wsiadlem za kierownice i po 20 km Maluszek osiagal prawie 120 km/h bez wiekszego problemu, zamulenie zupelnie ustapilo.

Wobec swojego, leciwego juz "germanskiego wraku" stosuje taka technike: mniej wiecej co tydzien wyskakuje na trase (co oznacza szybka jazde po bocznych, znanych drogach, najlepiej kretych, co sprawia mi najwieksza satysfakcje z prowadzenia) i silnik przez 50-70 km pracuje na wysokich obrotach. Stosuje rzadziej latem, czesciej zima, gdzie podczas krotkich jazd miejskich silnik i skrzynia biegow nie zdarzy sie wygrzac. Dzieki temu usuwam wode z oleju, ilosc "majonezu" jest znikoma, silnik pracuje bez zarzutu.

Wnioski ogolne, jakie pozwole sobie sformulowac: silnik spalinowy, szczegolnie benzynowy, lepiej znosi eksploatacje wysilona (oczywiscie w granicach rozsadku), niz spokojna. Silnik wysokoprezny turbodoladowany rowniez musi byc regularnie "przeganiany" (z wyzej wymienionych powodow), aby pracowal z pelna moca przez dlugi czas eksploatacji.

Jeszcze jedna uwaga, skoro wspomnialem juz o turbodieslach: stan filtra powietrza (jego zanieczyszczenie) ma istotny wplyw na trwalosc turbosprezarki !). Osobiscie proponuje wymieniac ow element przy kazdej wymianie oleju. Jesli beda potrzebne wyjasnienia w tej kwestii, chetnie rozwine to zagadnienie.

Pozdrawiam

Napisano

Są też niestety elementy którym takie traktowanie nie pomoże.

Wynika to z wesołej kreatywności projektantów. Mianowicie chodzi o ruchome elementy układu dolotowego w silnikach z paliwem podawanym przed samą głowicą, lub bezpośrednio: Twinport, klapki zawirowujące w dieslach itp. Przez to, że w kolektorze nie ma (tak jak to jest w silnikach z paliwem podawanym na przepustnicę) paliwa. Nie ma więc czynnika myjącego.

Sadza z EGR-a i drobinki pyłu przedostającego się przez filtr powietrza w połączeniu z mgłą olejową z odmy tworzą bardzo niefajną pastę skutecznie blokującą wszelkie elementy ruchome w dolocie.

Takie obrazki jak poniżej są bardziej normą niż czymś niezwykłym:

glow-dth15.jpg

s7300333z.th.jpg s7300334.th.jpg s7300335.th.jpg

Napisano

> Są też niestety elementy którym takie traktowanie nie pomoże.

potwierdzam

nawet w silnikach z czynnikiem myjącym w dolocie odkłada się kupa syfu...

dawno temu rozbierałem swojego c16nz i po zdemontowaniu zaworów dolotowych

przeraziłem się... zawory były tak oblepione sadzą wymieszaną z olejrm

że 'zasłaniały" ponad połowę przekroju powierzchni kanału dolotowego... icon_eek.gif

> Sadza z EGR-a i drobinki pyłu przedostającego się przez filtr powietrza w połączeniu z mgłą olejową

> z odmy tworzą bardzo niefajną pastę skutecznie blokującą wszelkie elementy ruchome w dolocie.

jedyna rada to wywalenie EGRa i puszczenie odmy pod auto zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Są też niestety elementy którym takie traktowanie nie pomoże.

ten widok przypomina mi dolot w moim punto JTD przy okazji wymiany rozrządu zwaliłem cały dolot wyczyściłem i wywaliłem EGR przez pseudo ekologiczne fanaberie same problemy i cały dzień roboty mad.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.