Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat 500 vs Mini ...

Featured Replies

Napisano

a czy to wogóle dobry pomysł dla kobiety ?

bo mojej serce.gif delikatnie zawirowało na punkcie w.w. aut ...

facepalm.gifpanic.gif

Napisano

> a czy to wogóle dobry pomysł dla kobiety ?

Ciekawe pojazdy, dla kobiety idealne, małe, zwrotne, niewywrotne wink.gifwaytogo.gif

> bo mojej delikatnie zawirowało na punkcie w.w. aut ...

Mini i 500 to 2 różne klasy pojazdów, 500 to Panda, a Mini jest w klasie C ok.gif

Napisano

> a Mini jest w klasie C

C jak ciasny?

Napisano

> C jak ciasny?

swego czasu było pozycjonowane na równi z golfem4, leonem, stilo i innymi wink.gif

Napisano
  • Autor

> C jak ciasny?

nawet dla jednej osoby a ew. 1+ fotelik ? hehe.gif

Napisano

> swego czasu było pozycjonowane na równi z golfem4, leonem, stilo i innymi

przez kogo?

mini nigdy nie było zaliczne do kompaktów... no proszę Cię...

Napisano

według dziennikarzy motoryzacyjnych w masie testów i porównań Mini widniało jako kompakt a'la Gulf 4 grinser006.gif

Napisano

> Ciekawe pojazdy, dla kobiety idealne, małe, zwrotne, niewywrotne

> Mini i 500 to 2 różne klasy pojazdów, 500 to Panda, a Mini jest w klasie C

No z 500 to troszeczkę przesadzasz, ja tam z Pandą nie widzę podobieństwa, a nowe Mini to dla mnie kupa

Napisano

> nawet dla jednej osoby a ew. 1+ fotelik ?

ma 5 miejsc, więc spytaj siedzących w nim pięciu osób, której jest ciasno hehe.gif

Napisano

> według dziennikarzy motoryzacyjnych w masie testów i porównań Mini widniało jako kompakt a'la Gulf

> 4

never

poka ten artykuł, albo odszczekaj hehe.gif

Napisano

> swego czasu było pozycjonowane na równi z golfem4, leonem, stilo i innymi

...i Fabią, bo Fabia to przecież jak Golf...

Napisano

> przez kogo?

> mini nigdy nie było zaliczne do kompaktów... no proszę Cię...

ja wiem, że to mały pojazd, bardziej segment B, ale nawet ostatnio na TVN Turbo,

w którymś z programów padło hasło, że to kompakt, może coś jak BMW3 compact hmm.gif

Napisano

> ...i Fabią, bo Fabia to przecież jak Golf...

tak jak Octa2 z Passatem b5, bo dłuższa na zewnątrz od Golfa hehe.gif

Czyli kolejny absurd wink.gif

Napisano

> never

to wiem i ja patrząc po rozmiarach "pokaźnych" Mini crazy.gif

> poka ten artykuł, albo odszczekaj

lat temu to było kilka, 1-2 lata po premierze Miniaka zlosnik.gif

Napisano

> No z 500 to troszeczkę przesadzasz, ja tam z Pandą nie widzę podobieństwa, a nowe Mini to dla mnie

> kupa

niech mnie ktoś poprawi, jeśli nowa 500/Panda/nowe Ka to ta sama płyta podłogowa hmm.gif

Napisano

> to wiem i ja patrząc po rozmiarach "pokaźnych" Mini

> lat temu to było kilka, 1-2 lata po premierze Miniaka

czyli nie masz dowodu... do jamki sio sio... zlosnik.gif

a w temacie, dla kobiety wybrał bym 500

mini jak dla mnie nie jest typowo kobiecy, szczególnie wersja cooper s jest ciałkiem fajna dla faceta (nie fryzjera)

Napisano
  • Autor

> ma 5 miejsc, więc spytaj siedzących w nim pięciu osób, której jest ciasno

przy założeniu 5 osobowej rodziny czeka Traffic Pessenger skromny.gifskromny.gifskromny.gif

do 2+2 = minimum Mazda 6 kombi więc jak narazie jestem przygotowany na najbliższe kilka lat biglaugh.gif

ps. kolega posiadający 3 !!!!! córki + żonę zmienił auto z Phaetona na VW Multivan i ledwo się mieszczą hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> przy założeniu 5 osobowej rodziny czeka Traffic Pessenger

> do 2+2 = minimum Mazda 6 kombi więc jak narazie jestem przygotowany na najbliższe kilka lat

> ps. kolega posiadający 3 !!!!! córki + żonę zmienił auto z Phaetona na VW Multivan i ledwo się

> mieszczą

a pomysleć, że kiedyś pakowałem się w micrę (k11) i jechałem na 2 tygodnie pod namiot hehe.gif

Napisano

> ma 5 miejsc, więc spytaj siedzących w nim pięciu osób, której jest ciasno

500 jest tansza , a jeszcze tanszy jest ford ka = fiat 500 to samo auto tak na dobra sprawe .

Mini drozsze i troche wieksze.

Auto dla Kobiety moim zdaniem idealne , male zwrotne , bezpieczne i ladne

Mini to nie jest klasa dla Golfa

Fabia jest przeciwnikiem Polo i Ibizy , a nie Golfa

Niech mulher.gif sie przejdzie do Forda i porowna Forda Ka z Fiatem 500 , to moze pare groszy w kieszeni zostanie .

Napisano

> czyli nie masz dowodu... do jamki sio sio...

już uciekam, ale posiedzieć i popatrzeć mogę hmm.gifswiety.gifwink.gif

> a w temacie, dla kobiety wybrał bym 500

> mini jak dla mnie nie jest typowo kobiecy, szczególnie wersja cooper s jest ciałkiem fajna dla

> faceta (nie fryzjera)

pytanie, czy piszemy o fabrycznie nowych, czy o używkach hmm.gif

Napisano

> już uciekam, ale posiedzieć i popatrzeć mogę

znaj me serce zlosnik.gif

> pytanie, czy piszemy o fabrycznie nowych, czy o używkach

różnice w cenie podobne chyba w obu przypadkach

tak czy inaczej jeżeli ma być z tych dwóch dla kobiety - 500

a jak nowy to 500c - jak dla mnie ślicznota i nawet byłbym w stanie w tym się pokazać na mieście hehe.gif

Napisano

dobry,niech się przysiądzie i co jej się bardziej spodoba to jej kup

Napisano
  • Autor

> dobry,niech się przysiądzie i co jej się bardziej spodoba to jej kup

eee sama niech sobie kupi ...

ja jej moge kupić mazde2 ... nie chce ... nie to nie ganja.gif

Napisano

> 500 jest tansza , a jeszcze tanszy jest ford ka = fiat 500 to samo auto tak na dobra sprawe .

Tak sie wlasnie zastanawiam na ile to samo - bo 500 to niby "klasa mini premium" - a Ka nie.

I teraz nie wiem jak sie maja sprawy np. wyciszenia - bo Ka wyciszone jest jak dla mnie koszmarnie slabo, a 500 nie mialem "okazji" jechac, wiec nie wiem.

Materialy wykonczeniowe w obu sa zalosne....

Napisano

> według dziennikarzy motoryzacyjnych w masie testów i porównań Mini widniało jako kompakt a'la Gulf

> 4

Chyba ze wzgledu na cene hehe.gif

Napisano

A jakie wersje silnikowe wchodza w gre i jakie pieniadze sa do wydania? hmm.gif

Napisano

> niech mnie ktoś poprawi, jeśli nowa 500/Panda/nowe Ka to ta sama płyta podłogowa

Ta sama płyta, generalnie ta sama zawiecha, silniki i 50% innych bebechów, ta sama spawalnia, lakiernia i montaż. Of coz opcji jest milion pićset, więc czasem jest inny silnik (np. multiair), czasem inna zawiecha (4x4) , inne bebechy, itd.

Napisano

> No z 500 to troszeczkę przesadzasz, ja tam z Pandą nie widzę podobieństwa,

postaw 500 obok pandy to podobienstwa same rzuca ci sie do ócz zlosnik.gif

Napisano

w naszym kraju 500'tka nie jest popularnym autem, na zachodzie ma raczej wieksza popularnosc niz Mini i tam ma szanse stac sie kultowym autkiem

niech sie przejedzie tymi dwoma wozidelkami i wtedy podejmie decyzje

ktos tu o Fordzie Ka wspominal - litosci hahaha.gif

Napisano
  • Autor

> A jakie wersje silnikowe wchodza w gre i jakie pieniadze sa do wydania?

35 tyś. i praktycznie tylko dezel ... co nie wróży zbyt dobrze

mam tylko nadzieje że uda mi się przekonać do mazdy 2 skromny.gif

Napisano

> w naszym kraju 500'tka nie jest popularnym autem, na zachodzie ma raczej wieksza popularnosc niz

> Mini i tam ma szanse stac sie kultowym autkiem

> niech sie przejedzie tymi dwoma wozidelkami i wtedy podejmie decyzje

> ktos tu o Fordzie Ka wspominal - litosci

Jak porownasz ceny to dowiesz sie dlaczego hehe.gif

Najtansza 500 to 11.300 euro. Najdrozsza to 17.300. Abarth kosztuje troche ponad 18000 euro.

Najtanszy mini to 16.800 euro. Majacy 122KM Cooper to juz prawie 20 tys.

Fiat jest zwyczajnie sporo tanszy. W przypadku mini dostaje sie naprawde malo samochodu jak za te pieniadze. Nie czarujmy sie - mini to auto dla dwoch osob i to takich ktore nie planuja wozic ze soba wiekszych zakupow. Fiat naturalnie tez - tyle, ze on jest o dobrych kilka tysiecy euro tanszy.

Napisano

> ktos tu o Fordzie Ka wspominal - litosci

A co jest nie halo? icon_eek.gif Ja mam i sobie chwale icon_rolleyes.gif wiecej powiem, przesiadlam sie z duzego i nadal sobie chwale zlosnik.gif

Napisano

> A co jest nie halo? Ja mam i sobie chwale wiecej powiem, przesiadlam sie z duzego i nadal sobie

> chwale

jako wozidlo - przeciez to to samo co Fiat 500, wiec nic mu nie dolega i jest git smile.gif ale jesli wziac pod uwage lans na ośce i +10punktów do reputacji u fryzjera, masazystki i na solarium ...... no niestety... za Forda punktow nie ma biglaugh.gif

Napisano

> jako wozidlo - przeciez to to samo co Fiat 500, wiec nic mu nie dolega i jest git ale jesli wziac

> pod uwage lans na ośce i +10punktów do reputacji u fryzjera, masazystki i na solarium ......

> no niestety... za Forda punktow nie ma

No nie wiem, jak dla mnie jest ladniejsze i fajniejsze niz 500 - ale wiadomo, gust jest jak d00pa...

Napisano

> No nie wiem, jak dla mnie jest ladniejsze i fajniejsze niz 500 - ale wiadomo, gust jest jak

> d00pa...

Ale mowimy o tym nowym Ka?

Z wygladu byl spoko, dopoki nie wsiadlem - wykonczenie kabiny tragiczne, glosno w srodku, ze ogluchnac mozna (kiepskie wyciszenie kol, a asfalt w Hiszpanii strasznie chropowaty), niestabilne to bardzo, mialem wrazenie, ze na zakretach sie przewroci.

Do tego silnik, ktory ma taka sama pojemnosc i spalanie jak moj w Yeti, ale nie potrafi uciagnac KA! Yeti jest z 400 kg ciezsze, a TSI super sobie z taka masa radzi.

Taki krotki subiektywny test Forda Ka zeby.GIF

Bez obrazy, Tobie moze on jak najbardziej lezec. No i od Yeti jest sporo tanszy jednak 20.GIF

Napisano

> Chyba ze wzgledu na cene

to też jest opcja wink.gif

Napisano

> Ta sama płyta, generalnie ta sama zawiecha, silniki i 50% innych bebechów, ta sama spawalnia,

> lakiernia i montaż. Of coz opcji jest milion pićset, więc czasem jest inny silnik (np.

> multiair), czasem inna zawiecha (4x4) , inne bebechy, itd.

o to mi właśnie chodziło zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Ale mowimy o tym nowym Ka?

O nowym.

> Z wygladu byl spoko, dopoki nie wsiadlem - wykonczenie kabiny tragiczne,

Mialam wczesniej ochote kupic jednego z trojaczkow - Aygo, C1 albo 107 - w Ka mam przynajmniej zabudowane drzwi a nie gola blache smirk.gif

glosno w srodku, ze

> ogluchnac mozna (kiepskie wyciszenie kol, a asfalt w Hiszpanii strasznie chropowaty),

Ja bym nie przesadzala - nie jest glosniej niz w moim civicu

> niestabilne to bardzo, mialem wrazenie, ze na zakretach sie przewroci.

tu tez nie odnosze takiego wrazenia a mialam wczesniej auto, ktore trzymalo sie drogi jak przylepione i bylo duzo nizsze (Civic Coupe)

> Do tego silnik, ktory ma taka sama pojemnosc i spalanie jak moj w Yeti, ale nie potrafi uciagnac

> KA! Yeti jest z 400 kg ciezsze, a TSI super sobie z taka masa radzi.

W dolnych zakresach obrotow faktycznie nieco zamula ale dla mnie to ma byc auto, ktore nie pali 10 l/100 i mozna nim spokojnie przemieszczac sie w miescie. Na autostradzie tez daje rade zreszta, oczywiscie dopoki nie ma jakiejs duzej gorki zlosnik.gif

> Taki krotki subiektywny test Forda Ka

> Bez obrazy, Tobie moze on jak najbardziej lezec. No i od Yeti jest sporo tanszy jednak

Dlugo sie wahalam szukajac auta dla siebie i uwazam, ze wybor byl dobry.

Napisano

> No nie wiem, jak dla mnie jest ladniejsze i fajniejsze niz 500 - ale wiadomo, gust jest jak

> d00pa...

to nie tak - ja nie mowie ze Ka jest brzydki .. tylko ze modny i lanserski jest Fiat 500 i Mini , a nie Ford wink.gif mowimy tylko o 'respekcie na ośce', a nie o tym ktory ladniejszy wink.gif

Napisano

> to nie tak - ja nie mowie ze Ka jest brzydki .. tylko ze modny i lanserski jest Fiat 500 i Mini , a

> nie Ford mowimy tylko o 'respekcie na ośce', a nie o tym ktory ladniejszy

Ja wiem czy modny? Sadzac po niklej ilosc piecsetek na ulicach raczej watpie czy styl retro jest modny

Napisano

> O to jednak Forda Ka Sobie kupilas

A tak jakos wyszlo zlosnik.gif pierwsza mysl zawsze najlepsza zlosnik.gif Przez chwile miala byc Micra ale cos tam bylo u dealera nie halo

Napisano

> Ale mowimy o tym nowym Ka?

> Z wygladu byl spoko, dopoki nie wsiadlem - wykonczenie kabiny tragiczne,

ale o so chozi? brzydkie? zostawało w rękach? skrzypiało? bo jak brzydkie to wiesz co jest jak d.pa...

plastik? no to tylko auto za 30k

> glosno w srodku, ze

> ogluchnac mozna (kiepskie wyciszenie kol, a asfalt w Hiszpanii strasznie chropowaty),

pokarz mi auto tej klasy co będzie cichsze.

> niestabilne to bardzo, mialem wrazenie, ze na zakretach sie przewroci.

zawiecha z pandy smile.gif wrażenie jest, ale drogi się trzyma się dobrze i nic nie grozi... po prostu taki komfort w wersji A smile.gif

> Do tego silnik, ktory ma taka sama pojemnosc i spalanie jak moj w Yeti, ale nie potrafi uciagnac

> KA! Yeti jest z 400 kg ciezsze, a TSI super sobie z taka masa radzi.

> Taki krotki subiektywny test Forda Ka

> Bez obrazy, Tobie moze on jak najbardziej lezec. No i od Yeti jest sporo tanszy jednak

ale z czym do ludzi... silniki pojemnościami porównywać? n/a do turbo, które technologicznie dzieli 20 lat?

cena ka to 50% ceny yeti, czyż nie? chyba była by kupa straszna jakby auto dwa razy droższe jeździło tak jak to tańsze co?

jak porównywać to z aygo, twingo, pandą, foxem, splashem itp.

Napisano

> Ja wiem czy modny? Sadzac po niklej ilosc piecsetek na ulicach raczej watpie czy styl retro jest

> modny

no wlasnie - u nas 500 jezdzi malo ... ale pojedz do Barcelony, Paryza lub Rzymu ... biglaugh.gif

i zeby nie bylo - mi sie 500 zupelnie nie podoba i uwazam ze jest koszmarnie brzydka oink.gif

Napisano

> i zeby nie bylo - mi sie 500 zupelnie nie podoba i uwazam ze jest koszmarnie brzydka

bo ona nie ma być ładna tylko kultowa hmm.gif

Napisano

> bo ona nie ma być ładna tylko kultowa

Jak dla mnie 500 to bardzo udane stylistycznie auto , do tego swietnie nawiazuje do swojego pierwowzoru - sadze ze moze sie podobac.

Oczywiscie moze jest troche malo meskie , ale dla Kobiety w sam raz.

Troszke sie doplaca , za tzw. "LANS" ale ogolnie to dosc udane auto

Napisano

> A tak jakos wyszlo pierwsza mysl zawsze najlepsza Przez chwile miala byc Micra ale cos tam bylo u

> dealera nie halo

No pamietam ze tez Ci doradzalem KA zlosnik.gif

Niech sie dobrze wozi 20.GIF

Napisano

> O nowym.

> Mialam wczesniej ochote kupic jednego z trojaczkow - Aygo, C1 albo 107 - w Ka mam przynajmniej

> zabudowane drzwi a nie gola blache

Patrzac na auta dla malzonki widzialem wlasnie, ze klasa A to jest jakas masakra dzisiaj - stare P106 mialo wykonczenie na poziomie obecnej klasy C smile.gif Stad sie zastanawiam, jak np nowa Lancia Ypsilon, czy to cale Mini wlasnie w sordku wygladaja hmm.gif

> Ja bym nie przesadzala - nie jest glosniej niz w moim civicu

Hondy sa znane z kiepskiego wyciszenia wink.gif Zreszta - tu kazdy ma inne priorytety - nie wszyscy maja swira na punkcie ciszy jak ja.

> tu tez nie odnosze takiego wrazenia a mialam wczesniej auto, ktore trzymalo sie drogi jak

> przylepione i bylo duzo nizsze (Civic Coupe)

Ano widzisz - gust jak... sama to pisalas smile.gif Dla mnie wychylalo sie bardziej jak matrix, ktory jest wysoki i sie wychyla.

> W dolnych zakresach obrotow faktycznie nieco zamula ale dla mnie to ma byc auto, ktore nie pali 10

> l/100 i mozna nim spokojnie przemieszczac sie w miescie. Na autostradzie tez daje rade

> zreszta, oczywiscie dopoki nie ma jakiejs duzej gorki

No wlasnie Hiszpania to gorki rozne, rozniaste. Ale nawet jak bylo prosto, to rozpedzenie do 120 trwalo wieczonosc. Fakt, dawno juz nie mialem wysokoobrotowego silnika, wiec moze nie wiem jak sie tym jezdzic powinno zeby.GIF Z drugiej strony, jakbym bardziej krecil, palil by jeszcze wiecej, a juz palil duuuuuuzo!!

> Dlugo sie wahalam szukajac auta dla siebie i uwazam, ze wybor byl dobry.

I o to chodzi smile.gifok.gif

Jeszcze dwie rzeczy:

1. Trzeba przyznac, ze autko swietne do parkowania, zwlaszcza przy parkingowym szalenstwie Hiszpanskim

2. Trzeba uwazac na bezpieczenstwo. Mielismy niewielka stluczke (okolo 40 km/h, poduszki nie wypalily) - drugie auto, Scenic odjechalo z kilkoma wgnieceniami, po nasz musiala przyjechac laweta, bo silnik nie odpalal, dymilo sie z niego, prawe przednie kolo przesuniete, drzwi pasazera ledwo sie otwieraly - jakby z kartonu ten samochod byl???? Tutaj dala o sobie znac ogromna przewaga wynajmowania auta vs jechania wlasnym - po godzinie jechalismy dalej druga KAczka nie przejmujac sie niczym ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.