Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat 500 vs Mini ...

Featured Replies

Napisano

> ale o so chozi? brzydkie? zostawało w rękach? skrzypiało? bo jak brzydkie to wiesz co jest jak

> d.pa...

Skrzypialo i bylo chropowate jak papier scierny - gdzie tu reke oprzec, gdzie zlapac? Wyglad to akurat mi sie nawet podobal, zanim nie wsiadlem.

edit: Aha - siedzenia jak stolki - to tak jak w trojaczkach.

> plastik? no to tylko auto za 30k

O tym za chwile sie rozpisze smile.gif Fakt, ze dzisiejsze auta za 30k wszystkie takie sa oslabiony.gif

> pokarz mi auto tej klasy co będzie cichsze.

Wlasnie kiedys zalozylem watek o cichych autach klasy A zeby.GIF Wyszlo, ze Twingo podobno lepsze pod tym wzgledem hmm.gif

> zawiecha z pandy wrażenie jest, ale drogi się trzyma się dobrze i nic nie grozi... po prostu taki

> komfort w wersji A

No P106 to tez A klasa a drogi trzymal sie znacznie lepiej. Wiec sie da.

> ale z czym do ludzi... silniki pojemnościami porównywać? n/a do turbo, które technologicznie dzieli

> 20 lat?

No i tu wlasnie widac, ze jakis jednak postep sie w tej dziedzinie dokonal smile.gif I to jaki??? Kwestia tylko, czy TSI bedzie tak zywotne jak ten mul zeby.GIF

> cena ka to 50% ceny yeti, czyż nie? chyba była by kupa straszna jakby auto dwa razy droższe

> jeździło tak jak to tańsze co?

50% to moze nie. jakies 65%. Tylko... ze auto tez jest znacznie mniejsze - wiec nie mozna tego tak sobie po prostu przeliczac. Oczekiwal bym jednak po aucie tej wielkosci za te kase wiecej.

> jak porównywać to z aygo, twingo, pandą, foxem, splashem itp.

Wszystkie plastikowe jak i ten sick.gif Ale moze chociaz stabilniejsze? Nastepnym razem wezme Fieste (pare euro roznicy, nie zwrocilem uwagi), zobaczymy jak sie ma dzisiaj klasa B zeby.GIF

Napisano

> no wlasnie - u nas 500 jezdzi malo ... ale pojedz do Barcelony, Paryza lub Rzymu ...

Jak juz pojade to na pewno nie po to, zeby szukac tam Fiata 500 033102bebe_1_prv.gifzlosnik.gif

Napisano

> Troszke sie doplaca , za tzw. "LANS" ale ogolnie to dosc udane auto

Pytanie czy za lans czy za 7 poduszek zlosnik.gif

Napisano

> No pamietam ze tez Ci doradzalem KA

> Niech sie dobrze wozi

To bylo pierwsze male auto, ktore "zachcialam". Potem szukalam alternatywy ale wyszlo i tak na to pierwsze zlosnik.gif

Napisano

> niech mnie ktoś poprawi, jeśli nowa 500/Panda/nowe Ka to ta sama płyta podłogowa

tak to ta sama płyta skromny.gif

Napisano

> a czy to wogóle dobry pomysł dla kobiety ?

> bo mojej delikatnie zawirowało na punkcie w.w. aut ...

moja żona jeździ 3 rok 500-tką z podstawowym motorem 1.2 69KM i jest zachwycona. Przebieg narazie "żaden" bo 12kkm ale ja tez jestem zadowolony bo poza naszymi "widzimisie" nic nie dokładalem do auta, jeździ bezawaryjnie, całkiem przyjemnie się prowadzi a parkowanie na zatloczonych parkingach to zero kłopotów. IMO jeśli nie odstrasza Was dość wysoka cena zakupu jak na klase maluchów to warto. Znajomi mają Miniaka i tez są bardzo zadowolenie jako z samochodu miejskiego ale z charakterem

Napisano

> Ciekawe pojazdy, dla kobiety idealne, małe, zwrotne, niewywrotne

Zdecydowanie. Dodajmy jeszcze że bardzo stylowe - i to chyba dla takiej grupy docelowej jest najważniejsze.

> Mini i 500 to 2 różne klasy pojazdów,

Powiedziałbym, że miedzy nimi to jest wręcz przepaść. Wymiary i cena zupełnie inne. Jakość wykończenia i prestiż wręcz nieporównywalne.

> 500 to Panda,

Niestety frown.gif

> a Mini jest w klasie C

To Cię fantazja poniosła wink.gif. Może cenowo to klasa C, ale jeśli chodzi o gabaryty i ilość miejsca w środku, to typowa klasa B - i Mini to jeden z mniejszych samochodów w tej klasie. Wymiarami to jest praktycznie to samo co Suzuki Swift.

Napisano

> Zdecydowanie. Dodajmy jeszcze że bardzo stylowe - i to chyba dla takiej grupy docelowej jest

> najważniejsze.

ok.gif

> Powiedziałbym, że miedzy nimi to jest wręcz przepaść. Wymiary i cena zupełnie inne. Jakość

> wykończenia i prestiż wręcz nieporównywalne.

> Niestety

ok.gif

> To Cię fantazja poniosła . Może cenowo to klasa C, ale jeśli chodzi o gabaryty i ilość miejsca w

> środku, to typowa klasa B - i Mini to jeden z mniejszych samochodów w tej klasie. Wymiarami to

> jest praktycznie to samo co Suzuki Swift.

tu też się zgodzę wink.gif

Napisano

>Wymiarami to

> jest praktycznie to samo co Suzuki Swift.

Przy czym subiektywnie w Suzuki wydaje sie byc wiecej miejsca.

Napisano

Pomysł bardzo dobry.

Moim zdaniem dla kobitki lepsze jest 500, bo:

- siedzi się wysoko (jak w każdym Fiacie zlosnik.gif)

- jest mniejszy

- w 500 widuje prawie same kobitki, a w Mini jeżdza o dziwo głównie faceci (byc może tacy zmanierowani grinser006.gif)

Napisano

> Przy czym subiektywnie w Suzuki wydaje sie byc wiecej miejsca.

Subiektywnie może być tutaj słowem kluczem wink.gif Rodzicielka ma Swifta , Mini oglądałem w salonie kilka tygodni temu. Przyznam, że nie odczułem żeby w którymś z nich było więcej miejsca - to to samo. No ale to moje subiektywne wrażenie. Jedynie bagażnik w Swifcie jest większy niż w Mini.

Napisano

bardzo dobry pomysł

polecam mini ok.gif

Napisano

500 jest świetna do parkowania i w ogóle do jazdy miejskiej. Zajmuje mało miejsca i potrafi wcisnąć się wszędzie.

Napisano

bagażnik jest malutki

wszystko zależy z jakiego powodu kupuje się takie auto i do jakiej jazdy

Napisano

> bagażnik jest malutki

> wszystko zależy z jakiego powodu kupuje się takie auto i do jakiej jazdy

Wiadomo że to miejski samochód, a nie bagażówka smile.gif. A co do bagażnika - pojemność jak w Seicento.

Napisano

> Wiadomo że to miejski samochód, a nie bagażówka . A co do bagażnika - pojemność jak w Seicento.

czy to ma znaczenie?

nie ma skromny.gif

auto cudowne do jazdy do pracy a do pracy wozi się ewentualnie torbę wielkości laptopa smile.gif

Napisano

> - w 500 widuje prawie same kobitki, a w Mini jeżdza o dziwo głównie faceci (byc może tacy

> zmanierowani )

500 jest dizajnerskiej (chociaz wnetrze tylko w polowie frown.gif )

mini jest i dizajnerskie i sportowe

Napisano

Nawiazujac do wczorajszego meczu to Mini jest jakby siedziec w VIP - sektorze przy Reymonta, a 500-ka to "kup se" konsole z Pro Evolution Soccer 6.

Piszecie, ze dla kobiety to super pomysl. Jednak tylko Mini moze byc kobiecy. 500-ka jest co najwyzej babska.

Te auta sa na tak przeciwnych biegunach, ze myslenie o jednym i drugim jednoczesnie jest jak wejscie do kosciola i krzykniecie "o ku..a, ile luda". Albo wmieszac sie w tlum kiboli i poprosic jednego lysola "czy moglby mi pan pozyczyc ten kij, chcialam przybic sobie obcas". biglaugh.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> Tylko Fiat 500 Abarth i nie ma bata

Ano. Genialna zabawka za dobrze skalkulowana kase serduszka.gif

Napisano

> Ano. Genialna zabawka za dobrze skalkulowana kase

5oo Abart , zreszta tak samo jak i GP Abarth to juz inne wozidla - jak dla mnie wrecz Kozackie

Napisano

> Piszecie, ze dla kobiety to super pomysl. Jednak tylko Mini moze byc kobiecy. 500-ka jest co

> najwyzej babska.

To pisze kobieta czy metroseks?

Nawet takie guru motoryzacyjne jak Clarkson nie mógł się nachwalić pięćsetką...

Napisano

> 5oo Abart , zreszta tak samo jak i GP Abarth to juz inne wozidla - jak dla mnie wrecz Kozackie

Przy czym 500 wydaje sie byc bardziej bezkompromisowa. Jak dla mnie to auto to super urwis dajacy olbrzymia frajde z jazdy. Cos jak 128 3p. Niby tylko fiat. niby widac ze oparty o jakies smieszne wozidelko do miasta ale sportowego charakteru moze mu pozazdroscic wiele innych aut.

Napisano

> Przy czym 500 wydaje sie byc bardziej bezkompromisowa. Jak dla mnie to auto to super urwis dajacy

> olbrzymia frajde z jazdy. Cos jak 128 3p. Niby tylko fiat. niby widac ze oparty o jakies

> smieszne wozidelko do miasta ale sportowego charakteru moze mu pozazdroscic wiele innych aut.

Ja osobiscie te auta odbieram jako osobna marke Abarth , wiem wiem , podzespoly te same , ale te lobuziaki maja w sobie tyle smaku i energi , ze nie lacze ich ze zwyklymi Grande m czy 500 - kami

Napisano
  • Autor

> bagażnik jest malutki

> wszystko zależy z jakiego powodu kupuje się takie auto i do jakiej jazdy

z dużym bagażnikiem jest kombi smile.gif

to ma tylko być do pracy i spowrotem smile.gif

Napisano

> z dużym bagażnikiem jest kombi

też tak uważam

ok.gif

> to ma tylko być do pracy i spowrotem

do takiej jazdy to autko sprawdza się świetnie

jeżdżę codziennie i jest ok.gif

Napisano

> To pisze kobieta czy metroseks?

To pisze ja...

> Nawet takie guru motoryzacyjne jak Clarkson nie mógł się nachwalić pięćsetką...

Clarkson jest dziennikarzem i takie stwierdzenie to spore naduzycie. Guru? Dziennikarskie! I tak samo mozna powiedziec o 500-ce. Dziennikarsko - cycus, motoryzacyjnie - ta inna, rownie lubiana przez plec przeciwna czesc ciala. grinser006.gif

Przed zakonczeniem posta, na szybko pomyslalem, ze znajde zalety Fiata 500. Mam az dwie:

1. Made in Poland.

2. Jest na bazie Pandy, a nie na bazie...Peugeota 206.

Pozdrawiam.

Napisano

> To pisze ja...

już kiedyś dyskutowaliśmy i ustaliliśmy, że jeżeli chodzi o fiata to generalnie jesteś na nie, bo primo - to nie audi, secundo - to nie hybryda... Więc bycie z zasady na nie jest mało racjonalne...

> Clarkson jest dziennikarzem i takie stwierdzenie to spore naduzycie. Guru? Dziennikarskie! I tak

> samo mozna powiedziec o 500-ce.

Jest także publicystą i podróznikiem a osobiście ma spore empiryczne doświadczenie z autami o których się wypowiada...

Pozwolę sobie zacytować za wikipedią co osobiście posiadał ten człowiek i wtedy będziemy mieli pełen obraz wagi jego słów o fiacie...

Quote:

Obecnie jest też posiadaczem: Mercedesa CLK 63 AMG Black Series, Mercedesa SLK 55 AMG, Volvo XC90, Mercedesa SL 65 AMG Black Series, Forda Focusa Mk.1, Ferrari F430.

Jeremy posiadał w swojej karierze już kilka egzotycznych samochodów: Ferrari F355, Mercedesa SL 55 AMG, Jaguara XJR, Lamborghini Gallardo Spyder, Forda GT, Mercedesa SL 65 AMG Black Series, Astona Martina V8 Vantage (jego żony), Caterhama Seven R500 (jego żony).

takiego to warto posłuchać, bo wie o czym mówi...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Jeremy_Clarkson

> Przed zakonczeniem posta, na szybko pomyslalem, ze znajde zalety Fiata 500. Mam az dwie:

> 1. Made in Poland.

> 2. Jest na bazie Pandy, a nie na bazie...Peugeota 206.

> Pozdrawiam.

No szkoda, że dostrzegasz tak mało, bo auto nie ocenia się po miejscu produkcji czy płycie podłogowej a walorach jazdy wyposażeniu...

Napisano

Wszystko fajnie ale przecież za cene mini w wersji podstawowej dostaje się wypasionego Abartha 500 z mocnym silnikiem.... trochę dokładamy i mamy sssss

Ja bym tych aut nie porównywał nono.gif już szybciej MINI i BMW 1 .... to ta sama klasa aut wink.gif

Napisano

> Ano. Genialna zabawka za dobrze skalkulowana kase

z tym dobrym skalkulowaniem, to bym polemizował - za podobną kasę można kupić sportową wersję jakiegoś samochodu klasy B (np. Swift Sport 1.6, Mazda 2 1.5, Fiesta 1.6 Sport, Ibiza FR;).

Abarth 500 przepięknie wygląda (można by sobie takiego postawić w garażu, obok skórzany fotel i pocieszyć oczy wink.gif ) i tu jest akurat bezkonkurencyjny, osiągi na papierze wyglądają świetnie (w rzeczywistości nie miałem okazji weryfikacji).

W sumie jest tylko taki jeden detal, który trochę psuje wrażenie - foteliki są malutkie, bardzo wysoko umieszczone. Niestety - nawet w opcji innych nie ma. Jeszcze gorzej jest w egzemplarzach z szyberdachem - z racji niżej umieszczonej podsufitki przy 190 wzrostu stale dotykałem głową podsufitki.

Napisano

> Wszystko fajnie ale przecież za cene mini w wersji podstawowej dostaje się wypasionego Abartha 500

> z mocnym silnikiem.... trochę dokładamy i mamy sssss

> Ja bym tych aut nie porównywał już szybciej MINI i BMW 1 .... to ta sama klasa aut

yyyy, to na pewno do mnie miało być?

Napisano

> już kiedyś dyskutowaliśmy i ustaliliśmy, że jeżeli chodzi o fiata to generalnie jesteś na nie, bo

> primo - to nie audi, secundo - to nie hybryda... Więc bycie z zasady na nie jest mało

> racjonalne...

Jeśli podchodzic w ten sposób do sprawy, to Ty też nie powinieneś zabierac głosu, bo jesteś pro fiatowski, aż do przesady......

> No szkoda, że dostrzegasz tak mało, bo auto nie ocenia się po miejscu produkcji czy płycie

> podłogowej a walorach jazdy wyposażeniu...

W ten sposób to możesz sobie pandę oceniac i inne punta, ka itp..... 500 i mini to dizajnerskie auta, gdzie najpierw oceniasz ich wygląd, dopiero później walory jezdne, wyposażenie itp

Ps.

Wątek o tych autach jest zdecydowanie nie na ten kuncik palacz.gif

Napisano

> już kiedyś dyskutowaliśmy i ustaliliśmy, że jeżeli chodzi o fiata to generalnie jesteś na nie

N-ty raz koryguje. 500-ka nie. Stilo oj nie. CC/SC/Panda tak. Punto tak. Bravo tak. Doblo tak. Punto Evo nie.

> bo

> primo - to nie audi

Audi to silnikowa i designerska tragedia. Jestem na nie. A do Audi TT to bym strzelal. Chyba nie pamietasz dawnych polemik z Maggiem, w ktorych walczylem z jego uwielbieniem dla mdlych jak budyn majonezowy Audikow.

> secundo - to nie hybryda... Więc bycie z zasady na nie jest mało

> racjonalne...

Kazde nie jest racjonalne jak pestka w czeresni.

> Jest także publicystą i podróznikiem a osobiście ma spore empiryczne doświadczenie z autami o

> których się wypowiada...

Clarkson jest juz bardziej czarnoskory niz racjonalny.

> Pozwolę sobie zacytować za wikipedią co osobiście posiadał ten człowiek i wtedy będziemy mieli

> pełen obraz wagi jego słów o fiacie...

Znam jego garaz. Wlasnie dlatego dla mnie pozostanie genialnym dziennikarzem. Motoryzacyjnie jest na poziomie gracza Gran Turismo na Playstation. A ogolnie garaz jest szokujacy jak na opinie, ktore ma. Ale wlasnie to jest geniusz, ze prywatnie siebie gdzies umiescil, ale jako dziennikarz potrafi wiele pokazac tez innaczej myslacym.

> No szkoda, że dostrzegasz tak mało, bo auto nie ocenia się po miejscu produkcji czy płycie

> podłogowej a walorach jazdy wyposażeniu...

Fiat Panda.

Samochod ocenia sie caly...pomysl, wykonanie, technika, historia, czlowiek. Najlepiej pasuje tu slowo naduzywane przez rapero-hopowcow: Szacunek. Firmy dla Ciebie i Twoj dla ludzi, ktorzy tworza samochod.

I w wypadku 500-ki. Firma mnie nie szanuje bo cena (pomijam reszte, zeby nie zaciemniac). Ja nie szanuje odgrzewanych pomyslow i dawno wymyslonej juz techniki. Liczy sie co? Na co UE daje kase? Na INNOWACJE. Tego w 500-ce nie ma.

Pozdrawiam.

Napisano

> Jeśli podchodzic w ten sposób do sprawy, to Ty też nie powinieneś zabierac głosu, bo jesteś pro

> fiatowski, aż do przesady......

Też nie zabierać głosu? To znaczy kto jeszcze nie powinien?

> bo jesteś pro

> fiatowski, aż do przesady......

Gdzie wychwalam fiata aż do przesady? Przykładami rzuć a nie oskarżeniami wyssanymi z palca...

> W ten sposób to możesz sobie pandę oceniac i inne punta, ka itp..... 500 i mini to dizajnerskie

> auta, gdzie najpierw oceniasz ich wygląd, dopiero później walory jezdne, wyposażenie itp

Taaaa jasne... Mając dziesięć aut w segmencie pandy nie oceniam wyglądu miedzy modelami? Bzdura. To jeden najważniejszych czynników. Chciałbyś jeździć autem które Ci się nie podoba?

Napisano

> I w wypadku 500-ki. Firma mnie nie szanuje bo cena (pomijam reszte, zeby nie zaciemniac). Ja nie

> szanuje odgrzewanych pomyslow i dawno wymyslonej juz techniki. Liczy sie co? Na co UE daje

> kase? Na INNOWACJE. Tego w 500-ce nie ma.

to napisz, że nie jesteś targetem hehe.gif

Napisano

> yyyy, to na pewno do mnie miało być?

Nie ... do ostatniego postu wink.gif20.GIF30.GIF

Napisano

> Na INNOWACJE. Tego w 500-ce nie ma.

> Pozdrawiam.

dotacje to idą na: 0,9 twin-air

no ale tego w 500 przeciez nie ma, a jak jest to przecież technologia węgla łupanego...

jakiś tekst

na ypsylon (39 mln zł - stanowi 2,7 proc. szacowanej na ponad 1,4 mld zł inwestycji. ) - nie zatwierdzone

jakiś tekst

akurat 500-tka to jedno z najbardziej innowacyjnych europejskich samochodów ostatnich 10 lat. zarówno jeżeli chodzi o design, wypoasażenie w klasie, technologię i organizację produkcji.

byłeś na plancie?

Napisano

> Subiektywnie może być tutaj słowem kluczem Rodzicielka ma Swifta , Mini oglądałem w salonie kilka

> tygodni temu. Przyznam, że nie odczułem żeby w którymś z nich było więcej miejsca - to to

> samo. No ale to moje subiektywne wrażenie. Jedynie bagażnik w Swifcie jest większy niż w Mini.

Miedzy innymi o ten bagaznik mi idzie. W mini wydaje sie byc doslownie symboliczny.

Napisano

> ...i Fabią, bo Fabia to przecież jak Golf...

Ale chyba 3? zlosnik.gif

Napisano

> Ciekawe pojazdy, dla kobiety idealne, małe, zwrotne, niewywrotne

> Mini i 500 to 2 różne klasy pojazdów, 500 to Panda, a Mini jest w klasie C

facepalm.giffacepalm.giffacepalm.gif

Napisano

nie 500 nie bierz jakbym mial juz wybierac bo imo to i to jest lipne troche to wolabym juz mini tylko czy to nie awaryjne jest czasem i jak z servie ? zeby.GIF ogolnie wygladem miniacz ladniejszy i bardziej babski zeby.GIF

Napisano

tak wiem, błąd dziennikarza motoryzacyjnego, który pozwoliłem sobie tu powtórzyć alien.gif

Napisano

mam 500kę i baardzo ją lubię (jako 2 auto w rodzinie)

i po plecach mi lata, czy to damskie autko czy nie, już nie muszę sobie nic udowadniać 270751858-jezyk.gifhehe.gif

Po mieście jeździ się i parkuje fenomenalnie.

Ergonomia bez zarzutu (nawet pedały OK, mimo mojego buta 46 grinser006.gif). Polecam wersję Sport ze względu na lepsze fotele.

Estetyka rzecz gustu - ja uwielbiam.

Na krótkie trasy da się upchnąć 3 osoby + psa.

Bagażnik minimalny, ale na tygodniowe zakupy wystarcza.

Silnik - typowa kosiarka (mam 1,2), ale dźwięk nie jest irytujący, taki "włoski", miło brzęczący przy wchodzeniu na obroty.

Zawieszenie i odgłosy jazdy dobrze wyciszone.

od mini lepsze, bo polskie. Jakby nie było - kupując, płacisz pensję polskiemu pracownikowi ok.gif

jeżeli szukasz samochodu do zatłoczonego miasta - bierz 500. Jeżeli nie masz problemu z parkowaniem - obydwa siebie warte.

Napisano

moja serce.gif wybrałby 500 kremową grinser006.gif imho też wolałbym taki zakup dla niej , bardziej babskie auto ok.gif

Napisano

> moja wybrałby 500 kremową imho też wolałbym taki zakup dla niej , bardziej babskie auto

500 musi być w klasycznym kolorze - gołębi szary, czerwony, biały...

tak jak mini to tylko racing green.

Napisano

> 500 musi być w klasycznym kolorze - gołębi szary, czerwony, biały...

> tak jak mini to tylko racing green.

ja tam się nie znam , moja mulher.gif chce kremowego lub abartha rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.