Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki gaz do Lanosa 1.5 8V?

Featured Replies

Napisano

czesc!

Od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem Lanosa 1.5 8V, kupilem go wlasnie z mysla o instalacji LPG.

Jako, ze w aucie jeszcze NIGDY nie mialem gazu, nie wiem co z czym i jak... Przeczytalem cale FAQ i teraz juz troszke lepiej biglaugh.gif

Podobno do Lanosa instalacja II generacji jest bardzo optymalna? Autem robie przewaznie krotkie odcinki 10km-20km. Podobno ma to jakies znaczenie? Bylbym sklonny wydac wiecej i zalozyc sekwencje jesli jest to lepsze rozwiazanie dla tego silnika biglaugh.gif Czekam na wasze propozycje i opinie, co warto zalozyc a czego nie.

Pozdrawiam!

Napisano

W dużym uproszczeniu - zalety instalacji II generacji:

-cena, powinieneś założyć za mniej więcej 1600 zł już,

- przy krótkich odcinkach zimą: odpalisz auto, oskrobiesz szyby, ruszasz i przy odpowiednich obrotach przechodzisz na LPG, gdzie w sekwencji musisz mieć min temperaturę (a tu już ustawiają różnie, od +- 20 stopni do 35) - a to chwilę potrwa

- w II generacji odpadają wszelkie problemy z regeneracją wtryskiwaczy gazowych,

- rzeczone wtryskiwacze muszą być dobrane do lanosa bo pracuje na krótkich czasach wtrysku, a zatem muszą być szybkie.

Jeździłem lanosem z LPG nawet wręcz z instalacją I generacji, i to całkiem bezproblemowo. Chyba, że masz pieniądze na sekwencję, nie przeszkadza Ci to co napisałem wyżej, to można i ją założyć.

Edyta: tak mi się jeszcze przypomniało: przydałby się dobry gazownik, który ogarnie kwestię emulacji sondy i pracy na benzynie, bo z tym chyba dużo lanosów nie radzi sobie idealnie.

Napisano

w lanosie mieliśmy 2 gen brc blitz (chyba) i autko zrobiło 100 000na gazie i nadal jeździ bo sprzedany znajomemu

regulacja i wymiana filterków co 15 000km -koszt 30zł

i 2 razy przez te 100 000km trzabyło regulacje przeprowadzić poza tym serwisem co 15 000km

Napisano

obojętnie jaka instalka byleby gaziarz był dobry

Napisano

> obojętnie jaka instalka byleby gaziarz był dobry

Nie obojętnie bo Lanos to tanie auto ale jeśli chodzi o instalację jest wbrew pozorom wymagające. Wtrysk typu full-group = wysokiej klasy wtryskiwacze np. Matrix, Hana itd. Na Valteku za 130zł nie pojedzie.

Napisano

> ...Podobno do Lanosa instalacja II generacji jest bardzo optymalna? Autem robie przewaznie krotkie

> odcinki 10km-20km. Podobno ma to jakies znaczenie?

Jeśli parkujesz pod chmurką i założysz IV gen., to zimą pierwsze 3-4km będziesz robił na benzynie, zanim się nagrzeje i przełączy na gaz.

Natomiast odpadają kwestie emulacji i związanych z tym porannych "kangurków" a także wymaganych przy II gen. dobrej jakości przewodów WN.

Napisano

witaj

za brc sequent 24lite zapłacisz 2400zł i będziesz zadowolony. Ja zamontowałem u siebie pełną wersję za 2800zł ale ja robię spore przebiegi możesz zaoszczędzić te 400zł skoro robisz dziennie takie śladowe ilości kilometrów.

Napisano

> Nie obojętnie bo Lanos to tanie auto ale jeśli chodzi o instalację jest wbrew pozorom wymagające.

> Wtrysk typu full-group = wysokiej klasy wtryskiwacze np. Matrix, Hana itd. Na Valteku za 130zł

> nie pojedzie.

dobry gaziarz gówna nie włoży, na II generacji ludzie robili duże przebiegi bezproblemowo

Napisano

> Wtrysk typu full-group = wysokiej klasy wtryskiwacze np. Matrix, Hana itd. Na Valteku za 130zł

> nie pojedzie.

lanos ma półsekwencję, full miała nexia

co do autora wątku, lanosy faktycznie jeżdżą dobrze na II generacji, mając jednak na uwadze zachowanie pełnych osiągów auta polecam sekwencje.

Podejrzewam, że przy montażu IIgeneracji poradzi sobie prawie każdy w lanosie, przy sekwencji sprawa już nie będzie taka prosta i osoba bez doświadczenia narobi tylko bałaganu

• 2 tygodnie później...
Napisano

popytaj na kaciku lanosa, ktory jest dosc mocny.

Jesli II gen to np Bingo-M. Mam i polecam. Sekwencja to imo przerost formy nad trescia.

Napisano

....

> sekwencje jesli jest to lepsze rozwiazanie dla tego silnika Czekam na wasze propozycje i

> opinie, co warto zalozyc a czego nie.

> Pozdrawiam!

Stag 4 lub 300 + reduktor Zavoli Zenta N + wtryski Matrix HD344 i wszystko pięknie śmiga. Do tego proponuję butlę w miejsce na koło zapasowe i dojazdówkę na wszelki wypadek aby miejsca nie tracić w bagażniku. W dziale Lanosa jest bardzo dużo informacji na ten temat. W II gen proponuję nie wchodzić, to już nie ta epoka, różnice w cenie niewielkie a święty spokój jest najważniejszy i bezcenny.

Napisano

> Stag 4 lub 300 + reduktor Zavoli Zenta N + wtryski Matrix

> HD344 i wszystko pięknie śmiga.

A użytkownik ma świadomość podwojenia wartości lanosa.

> W II gen proponuję nie wchodzić, to już nie ta epoka, różnice w cenie niewielkie a święty spokój jest

> najważniejszy i bezcenny.

Lanos to tanie auto, sensem instalacji lpg jest tania eksploatacja auta, a Ty proponujesz drogie rozwiązanie.

Nie rozumiem tekstu o II gen - miałem kilka aut z II gen (w tym b.podobne technicznie do lanosa espero) i zawsze święty spokój. Kumpel w zeszłym roku kupił lanosa i zagazował II gen - zero problemów przez ten rok.

Jazdy z lpg u mnie zaczęły się przy stag-u w rezzo, więc ta "sekwencja" wcale nie taka super.

Napisano

> Lanos to tanie auto, sensem instalacji lpg jest tania eksploatacja auta, a Ty proponujesz drogie

> rozwiązanie.

Wiesz - idąc tym tokiem myślenia to należy używać bieżnikowanych opon bo nowe podwoją wartość auta, najtańszych amortyzatorów, olejów itd. Najgorsze że część ludzi bierze sobie takie rady do serca...

Napisano

> A użytkownik ma świadomość podwojenia wartości lanosa.

IMHO bzdury gadasz ale każdy ma prawo do własnego zdania.

Napisano

> A użytkownik ma świadomość podwojenia wartości lanosa.

A teraz powiedz jaka jest roznica cena miedzy dobra instalacja IIgen a zestawe zaproponowanym przez kolege ? Pare setek ?

Napisano

Właśnie nie. Ktoś kto kupił lanosa, nie zrobił tego z miłości do znanej i cenionej marki Daewoo, nowoczesnych i wyjątkowych rozwiązań technicznych, zachwycającej linii nadwozia, tylko dlatego że lanos oferuje dobry współczynnik cena/jakość.

W dużej mierze z powodu niskiej ceny.

Tak samo instalacja II gen - ma lepszy współczynnik cena/jakość.

Odnosząc do przykładu opon - uważam za równie bezsensowne montowanie do lanosa opon klasy premium jak i bieżnikowanych - jedne i drugie mają słaby współczynnik cena/jakość. Topowe za przyczyną wysokiej ceny, bieżnikowane za przyczyną braku jakości. Rozsądnym wyborem będzie niższa klasa średnia.

Napisano

> IMHO bzdury gadasz ale każdy ma prawo do własnego zdania.

W podpisie masz "kalibruję listwy wtryskowe" - uważasz za normalne, że takie rzeczy robi użytkownik ? Ile razy czyściłeś, kalibrowałeś i stroiłeś instalację wtrysku benzyny w Twoim samochodzie ?

Napisano

>(...)

> W dużej mierze z powodu niskiej ceny.

Masz rację w tych wszystkich kwestiach. Tyle że niska cena to dalej nie powód żeby do samochodu pchać amortyzatory po 30 zł. Bo samochód dużo lepiej będzie się trzymał drogi na Kayabach (czy jak to się tam pisze) po 200. A sądząc po lekturze for dyskusyjnych to niestety większość ludzi do tanich aut pcha najtańsze części.

> Tak samo instalacja II gen - ma lepszy współczynnik cena/jakość.

Owszem, tyle tyko że za kilkaset zł więcej masz dużo lepszą instalację (wiem że uważasz inaczej ale Ty akurat miałeś pecha). Ale jest mnóstwo ludzi którzy mają problemy z II generacją.

> Odnosząc do przykładu opon - (...)

> Rozsądnym wyborem będzie niższa klasa średnia.

Znowu się zgadzam. Tyle że do Lanosów pakuje się najtańsze. Kilkakrotnie byłem świadkiem takich rozmów. To budzi przerażenie ale dla niektórych tanie to nie 150 tylko max 50. I to już jest wypas. Być może się nie rozumiemy ale ja uważam że niezależnie od marki i ceny samochodu nie należy schodzić poniżej pewnego minimum.

Napisano

> ale Ty akurat miałeś pecha

Niestety, takich pechowców jest więcej. Poczytaj choćby to forum. Alaski montowane do aut 120 KM+, za małe/za duże dysze, mapy ustawione byle jak .....

Napisano

> Niestety, takich pechowców jest więcej. Poczytaj choćby to forum. Alaski montowane do aut 120 KM+,

> za małe/za duże dysze, mapy ustawione byle jak .....

Ale to jest dalej problem durnych gazowników a nie instalacji. Ja mam super, hiper BRC zamontowaną w Czakramie. I niby to działa ale na benzynie samochód reaguje na każde dotchnięcie pedału gazu. A na gazie powiedzmy że da się jeździć. A miało być identycznie.

Napisano

> Niestety, takich pechowców jest więcej. Poczytaj choćby to forum. Alaski montowane do aut 120 KM+,

> za małe/za duże dysze, mapy ustawione byle jak .....

Tylko , ze to jest kolejny przykład na to czym się kończy robienie po taniości...

Napisano

> Ale to jest dalej problem durnych gazowników a nie instalacji.

Widzisz - ja to rozpatruję kompleksowo. Dzielenie tego nie ma dla mnie sensu - na przełomie 89/90r. ludzie kupowali rumuńskie dacie - rozbierali je i składali jeszcze raz, bo auto dobre, tylko niechlujnie poskładane. Ja takiego podejścia nie akceptuję, dla mnie produkt jest całościowy - nie obchodzi mnie, czy w tej instalacji do dupy jest komputer, czujnik, wtryskiwacz, czy inny wihajster - ma działać.

Niestety, aktualny poziom kultury technicznej gazowników i/lub jakość sprzętu nie daje gwarancji bezproblemowej eksploatacji.

> A na gazie powiedzmy że da się jeździć. A miało być identycznie.

Może miałem wyjątkowe szczęście do II gen - ale miałem kilka aut i za każdym razem było bezproblemowo.

Napisano

> Tylko , ze to jest kolejny przykład na to czym się kończy robienie > po taniości...

Nie zawsze wysoka cena jest gwarancją jakości - popatrz na posta powyżej. Kolega ma BRC montowane w czakramie - czyli nie po taniości, a idealnie nie jest.

BTW - jeśli to takie fajne to czemu:

- nikt tego nie robi fabrycznie, a tylko niektóre marki do niektórych modeli "dealersko" ?

- nie korzystają z tego rozwiązania floty ?

Napisano

> BTW - jeśli to takie fajne to czemu:

> - nikt tego nie robi fabrycznie, a tylko niektóre marki do niektórych modeli "dealersko" ?

Fiat , alfa ,vw, opel tylko polscy importerzy maja to w nosie.

> - nie korzystają z tego rozwiązania floty ?

W PL nie ,

za granica jak najbardziej.

Napisano

> Nie zawsze wysoka cena jest gwarancją jakości - popatrz na posta powyżej. Kolega ma BRC montowane w

> czakramie - czyli nie po taniości, a idealnie nie jest.

imho skończy się na regulacji...

> BTW - jeśli to takie fajne to czemu:

> - nikt tego nie robi fabrycznie, a tylko niektóre marki do niektórych modeli "dealersko" ?

fiat, alfa, lancia mają fabryczny gpl... pewnie jeszcze kilku innych też ma... kwestia podejścia przedstawicielstwa... podobnie kwestia wygląda z dokładaniem lpg w salonach... na zachodzie nie ma z tym problemu, u nas porównywalny z lotem na marsa...

> - nie korzystają z tego rozwiązania floty ?

skoro niemieccy taksówkarze jeżdżą na lpg to nie wierzę, że floty nie korzystają...

Napisano

> Fiat , alfa ,vw, opel tylko polscy importerzy maja to w nosie.

A może to jednak dealerskie rozwiązania w tych krajach ?

Jaki % sprzedaży takich aut jest ?

> W PL nie ,

> za granica jak najbardziej.

To może coś w tym jest że zestaw sprzęt + polski gazownik jednak nie działa dobrze ?

Napisano

> to nie wierzę, że floty nie korzystają...

Ja niewierny jestem - dopóki nie zobaczę i nie wsadzę palca w korek gazowy auta flotowego, nie uwierzę.

Napisano

>...Od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem Lanosa 1.5 8V, kupilem go wlasnie z mysla o instalacji LPG...

Też ujeżdżam takiego lanka i robię podobne przebiegi.

Mam założoną instalację II gen. Elpigazu.

Trójpozycyjny przełącznik:

1 - odpalenie na NoPb i po przekroczeniu ok. 2,5k obrotów przeskok na LPG

2 - Tylko LPG

3 - tylko NoPb

sprawdza się doskonale. W okresie letnim kiedy robię dość krótkie odcinki odpalam pomiędzy nimi od razu na LPG.

Nalatałem już tak prawie 75kkm i nic złego się nie dzieje.

To moje pierwsze auto z LPG i nie mam porównania z innymi instalkami ale z tej jestem bardzo zadowolony.

Napisano

> A może to jednak dealerskie rozwiązania w tych krajach ?

Nie. To fabryczne rozwiązanie.

> Jaki % sprzedaży takich aut jest ?

W Polsce zerowy, bo nie są oferowane...

Napisano

> A może to jednak dealerskie rozwiązania w tych krajach ?

> Jaki % sprzedaży takich aut jest ?

To są fabryczne rozwiązania smile.gif

> To może coś w tym jest że zestaw sprzęt + polski gazownik jednak nie działa dobrze ?

U nas jest słaba kontrola.

Napisano

> Ja niewierny jestem - dopóki nie zobaczę i nie wsadzę palca w korek gazowy auta flotowego, nie

> uwierzę.

Jutro wrzucę link bo teraz pisze z komórki smile.gif

Napisano

> W podpisie masz "kalibruję listwy wtryskowe" - uważasz za normalne, że takie rzeczy robi użytkownik

Pomagam ludziom z AK, może nie jest to normalne bo nie biorę za to pieniędzy smile.gif W Lanosie kalibrowałem zółtego Valteka 2x. Pierwszy raz jak zaczął niedomagać a drugi raz z nudów aby sprawdzić czy trzyma parametry. Nie trzymał więc kupiłem listwę Matrix HD344 i bujam się na niej już 70kkm bez najmniejszych problemów. Z tego też powodu polecam tę listwę. W Matizie czerwone Valteki ustawiałem też 2x. Pierwszy raz jak były nowe, sprawdzałem czy w fabryce są kalibrowane bo chodziły plotki że nie są. Drugi raz też z nudów sprawdzałem czy parametry trzymają. Czerwone Valteki zrobiły w Matizie 50kkm bezproblemowo, niestety Matiz zginął śmiercią tragiczną i spoczywa na złomowisku, co przerwało badania ich trwałości.

Napisano

> To może coś w tym jest że zestaw sprzęt + polski gazownik jednak nie działa dobrze ?

Ja jednak myślę że problem polega na tym co pisałem wyżej - klient chce jak najtaniej bo tani samochód. To dostaje tanio smile.gif

Napisano

> imho skończy się na regulacji...

Zobaczę jak się gaz zmieni na zimowy. Bo teraz jest okres przejściowy i różne rzeczy sprzedają na stacjach. Znajomy kupił w Holandii Lagunę z gazem V generacji. Wracał nią i dopóki nie zatankował w Polsce chodziła idealnie. Potem miał objawy podobne do mnie. Tankowane tylko na firmowych stacjach.

Napisano

Wracał nią i dopóki nie

> zatankował w Polsce chodziła idealnie. Potem miał objawy podobne do mnie. Tankowane tylko na

> firmowych stacjach.

To widocznie to dziala w dwie strony bo ostatnio zatankowalem w dojczach na markowej stacji i tak zaczal prychac ,ze szkoda gadac... Nastepne tankowanie na innej i wszystko cacy ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.