Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pracowóz do miasta i na krótkie trasy

Featured Replies

Napisano

Poszukuję autka do pracy - ma jeździć głównie po mieście i po krótkich (do 150km) trasach. Budżet powiedzmy do 15k. Wymagania - klima, niezłe osiągi (jak na pracowóz - czyli poniżej 10s. do setki) i niskie koszty utrzymania.

Po krótkich przemyśleniach przyszedł mi do głowy Pug 206 2.0 16v... Warte to zainteresowania? A może macie inne propozycje?

Napisano

> Po krótkich przemyśleniach przyszedł mi do głowy Pug 206 2.0 16v... Warte to zainteresowania? A

> może macie inne propozycje?

To auto ma pracowac a nie stac no.gif

Napisano

> Poszukuję autka do pracy - ma jeździć głównie po mieście i po krótkich (do 150km) trasach. Budżet

> powiedzmy do 15k. Wymagania - klima, niezłe osiągi (jak na pracowóz - czyli poniżej 10s. do

> setki) i niskie koszty utrzymania.

> Po krótkich przemyśleniach przyszedł mi do głowy Pug 206 2.0 16v... Warte to zainteresowania? A

nie przywiązuj się do marki - zacznij przeglądać ogłoszenia i oglądać auta - po dluższym czasie coś w końcu kupisz

Napisano
  • Autor

> To auto ma pracowac a nie stac

Aż tak źle? Jak będzie to sensowne - budżet się zwiększy... Ale póki co szukam po segmencie B i granicach, o których napisałem

Napisano

Może Skoda Fabia ? (z Niemiec - to pewnie od dziadka, kóry jeził tylko do koscioła grinser006.gif). Widziałem że sporo tego jeżdzi jako służbowe i są bardzo żwawe smile.gif

Peugeot 206 z silnikiem 2 l pali wg otomoto 10,2 l w miescie, więc chyba nie jest tani w eksploatacji. A w opiniach ludzie wspominaja o awaryjności tego auta

Napisano

> Poszukuję autka do pracy - ma jeździć głównie po mieście i po krótkich (do 150km) trasach. Budżet

> powiedzmy do 15k. Wymagania - klima, niezłe osiągi (jak na pracowóz - czyli poniżej 10s. do

> setki) i niskie koszty utrzymania.

rozumiem, ze spalanie jest obojetne?

Napisano

> Może Skoda Fabia ? (z Niemiec - to pewnie od dziadka, kóry jeził tylko do koscioła ). Widziałem że

> sporo tego jeżdzi jako służbowe i są bardzo żwawe

a dziadek osolne silnika zostawil sobie na pamiatke hehe.gif

Napisano

> a dziadek osolne silnika zostawil sobie na pamiatke

Niemcy są oszczedni.

Tak w ogóle to dziadkowie lubia miec np. car audio dużej mocy (bo nie dosłyszą)klaun:

Napisano

Punto 2 fl 1,4 16v+ lpg? lub bez lpg? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Może Skoda Fabia ? (z Niemiec - to pewnie od dziadka, kóry jeził tylko do koscioła ). Widziałem że

> sporo tego jeżdzi jako służbowe i są bardzo żwawe

Całkiem sensowne, zupełnie zapomniałem o tym aucie smile.gif

> Peugeot 206 z silnikiem 2 l pali wg otomoto 10,2 l w miescie, więc chyba nie jest tani w

> eksploatacji. A w opiniach ludzie wspominaja o awaryjności tego auta

Spalanie jest mniej ważne - wolę, żeby dużo paliło, ale było bezawaryjne.

Napisano
  • Autor

> rozumiem, ze spalanie jest obojetne?

O ile nie wynosi 15/100, to obojętne - ważniejsza bezawaryjność i w miarę bezstresowe wyprzedzanie.

Napisano

imo

fabia grinser006.gif/ibiza/polo/A3/golf/leon - wszystko w tdiku + chip

i bedzie ladny hothach do miasta

lub z drugiej manki civic VI gen 1,8 vti ok.gif - wytrzymuje najwieksze baty

nie baw sie w pugi/clio/xsary no.gif

Napisano

Może Citroen Xsara II 1,6 16V?

Napisano

Nie wiem czemu przeczytałem "Parowóz do miasta i na krótkie trasy". hehe.gif

Napisano

> Nie wiem czemu przeczytałem "Parowóz do miasta i na krótkie trasy".

zboczenie??

Napisano

> nie baw sie w pugi/clio/xsary

A to niby dlaczego nie? Mówię o Xsarze.

Napisano

> nie przywiązuj się do marki - zacznij przeglądać ogłoszenia i oglądać auta - po dluższym czasie coś

> w końcu kupisz

relanium zlosnik2.gif

Nie uwazasz ze 15K i <10s beda skutkowac zakupem złomu od handlarza a nie sprawnego auta? hmm.gif

Chyba ze jakies małe jezdzidelko to moze i cos sie znajdzie ale po dluuugim poszukiwaniu.. niewiem.gif

Napisano

> relanium

> Nie uwazasz ze 15K i

Spokojnie mogę polecić Clio II 1,4 16v! Za 15kpln spoko kupi auo 5-6letnie z przebiegiem poniżej 100kkm od pierwszego właściciela.

Co do jazdy, to też spełnia oczekiwania, bo 98KM przy budzie ok. 1000kg daje świetnie radę. Jeśli auto było zadbane i serwisowane odpowiednio, to i awaryjność będzie znikoma!

Piszę tak, nie dla tego, ze słyszałem jak sąsiad szwagra kolegi mojej żony opowiadał,że słyszał...., piszę z własnych doświadczeń.

Kiedyś miałem kilka "niezawodnych" golfów, od 1,1l do GTI i podsumuję, że żaden nie dorównywał bezawaryjnością żadnej z moich Cliówek!

pozdrawiam!

Napisano

> Spokojnie mogę polecić Clio II 1,4 16v! Za 15kpln spoko kupi auo 5-6letnie z przebiegiem poniżej

> 100kkm od pierwszego właściciela.

> Co do jazdy, to też spełnia oczekiwania, bo 98KM przy budzie ok. 1000kg daje świetnie radę. Jeśli

> auto było zadbane i serwisowane odpowiednio, to i awaryjność będzie znikoma!

> Piszę tak, nie dla tego, ze słyszałem jak sąsiad szwagra kolegi mojej żony opowiadał,że

> słyszał...., piszę z własnych doświadczeń.

> Kiedyś miałem kilka "niezawodnych" golfów, od 1,1l do GTI i podsumuję, że żaden nie dorównywał

> bezawaryjnością żadnej z moich Cliówek!

> pozdrawiam!

ok.gif

Napisano
  • Autor

> relanium

> Nie uwazasz ze 15K i

Jedno z moich aut ma poniżej 7s. do setki i jest wg rynku warte powiedzmy 12 000 wink.gif Mimo, że ma 14 lat można nim jechać gdziekolwiek - zawieszenie, układ hamulcowy (łącznie z przewodami), opony, itp itd są nowe, buda nie bita, oryginalny lakier, stan idealny. Cuda się zdarzają... Może dlatego, że zbudowałem je od podstaw wink.gif

A wracając do tematu chyba zrezygnuję z osiągów i kupię coś po prostu taniego w eksploatacji... Np http://otomoto.pl/fiat-punto-1-2-80km-C12275787.html W końcu to i tak tylko na jakiś rok-półtora wink.gif

Napisano
  • Autor

> Spokojnie mogę polecić Clio II 1,4 16v! Za 15kpln spoko kupi auo 5-6letnie z przebiegiem poniżej

> 100kkm od pierwszego właściciela.

Słyszałem wiele dobrego o Clio, niedługo znajoma będzie sprzedawała (ma je od nowości, 2004 rok) niestety bez klimy i 1.2 16v... Na miasto styknie, no i pewne auto... Sam już nie wiem wink.gif

Napisano

> Jedno z moich aut ma poniżej 7s. do setki i jest wg rynku warte powiedzmy 12 000 Mimo, że ma 14

> lat można nim jechać gdziekolwiek - zawieszenie, układ hamulcowy (łącznie z przewodami),

> opony, itp itd są nowe, buda nie bita, oryginalny lakier, stan idealny. Cuda się zdarzają...

> Może dlatego, że zbudowałem je od podstaw

> A wracając do tematu chyba zrezygnuję z osiągów i kupię coś po prostu taniego w eksploatacji... Np

> http://otomoto.pl/fiat-punto-1-2-80km-C12275787.html W końcu to i tak tylko na jakiś

> rok-półtora

a ile wlozyles w odbudowe tego auta? drugie 12kpln??

Napisano
  • Autor

> a ile wlozyles w odbudowe tego auta? drugie 12kpln??

Dzięki dużym znajomościom było to niewiele mniej wink.gif Co nie zmienia faktu, że gdybym chciał je sprzedać, to nie dostałbym więcej, niż 12kpln... I to w wąskim środowisku pasjonatów

Napisano

Witam.

1.2 16V może i jest tanie w eksploatacji, ale już na początek trzeba się liczyć z wymianą rozrządu, pompy itd. Chyba, że są wiarygodne faktury na wymianę. Kable WN to koszt z lekka 200zł. Spalanie przy cięższej nodze w granicach 8.5l, na trasie przy V powiedzmy 140km/h trzeba liczyć 7.5l. Auto lubi obroty, wysokie obroty, a więc ekonomiczne jest, ale pod warunkiem, że nie będziesz wykorzystywał deklarowanych przez producenta osiągów. Na giełdzie jest 1.4 16V + LPG. Może warto się zainteresować. Spalanie pozostaje bez zmian, a 15 kucy więcej. Zawias u mnie wytrzymał 150kkm. Pojawił się luz na prawym wahaczu, skończyły się górne mocowania McPersonów, a więc chyba nie jest źle, jak na profil 50 i głównie śląskie drogi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.