Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zafira - zakup

Featured Replies

Napisano

Witam

Jako że moja asterka ma juz zamały bagażnik (dla moich 3 kobiet) a chciałbym pozostać wierny marce nosze sie z zamiarem zmiany auta na takie z większym kufrem. Mam na myśli jakieś kombi (oczywiście opelek) lub zafirę (to mój typ). Proszę Was kącikowicze o wszelkie rady, opinie i sugestie. Z uwagi na stan kasy auto do 20 tyś PLN.

Z góry dziękuję 20.GIF30.GIF

Napisano

> Witam

> Jako że moja asterka ma juz zamały bagażnik (dla moich 3 kobiet) a chciałbym pozostać wierny marce

> nosze sie z zamiarem zmiany auta na takie z większym kufrem. Mam na myśli jakieś kombi

> (oczywiście opelek) lub zafirę (to mój typ). Proszę Was kącikowicze o wszelkie rady, opinie i

> sugestie. Z uwagi na stan kasy auto do 20 tyś PLN.

Jeżeli kryterium jest duży bagażnik to polecam Vectrę C lub Omegę oczywiście obydwa w kombi ok.gif

Napisano

> Jeżeli kryterium jest duży bagażnik to polecam Vectrę C lub Omegę oczywiście obydwa w kombi

To lepiej już Combo w wersji osobowej zlosnik.gif , ma jeszcze większy bagażnik

Napisano

> Nie każdemu odpowiada jazda dostawczakiem

swego czasu chciałem kupić combo i żona mi tak samo mówiła hehe.gif

Napisano

> Witam

> Jako że moja asterka ma juz zamały bagażnik (dla moich 3 kobiet) a chciałbym pozostać wierny marce

> nosze sie z zamiarem zmiany auta na takie z większym kufrem. Mam na myśli jakieś kombi

> (oczywiście opelek) lub zafirę (to mój typ). Proszę Was kącikowicze o wszelkie rady, opinie i

> sugestie. Z uwagi na stan kasy auto do 20 tyś PLN.

> Z góry dziękuję

Do 20 tys. znajdziesz dobrą Zafirę.

Ja mam wersję po liftingu i jestem zadowolony.

Zawieszenie dobrze znosi nasze drogi, miejsca bardzo duzo,

czasami tylko przydałby sie mocniejszy silnik.

Napisano

> Nie każdemu odpowiada jazda dostawczakiem

szczególnie takim "żukiem" hahaha.gif

Napisano
  • Autor

> Do 20 tys. znajdziesz dobrą Zafirę.

> Ja mam wersję po liftingu i jestem zadowolony.

> Zawieszenie dobrze znosi nasze drogi, miejsca bardzo duzo,

> czasami tylko przydałby sie mocniejszy silnik.

Na co zwrócić szczególną uwage przy wyborze Zafiry? Mam na myśli gdzie szukac mankamentów

Napisano

> Na co zwrócić szczególną uwage przy wyborze Zafiry? Mam na myśli gdzie szukac mankamentów

Charakterystyczne są problemy z wiązkami elektrycznymi idącymi do drzwi - brak styku powoduje "awarię" szyby elektrycznej i centralnego zamka, znikające pixle na wyświetlaczach. Więcej grzechów nie pamiętam.

Napisano

> To lepiej już Combo w wersji osobowej , ma jeszcze większy bagażnik

Ale same dychawiczne silniki. zlosnik.gif

Napisano

> Ale same dychawiczne silniki.

W czym? W zafirze? Nie gadaj 2.0 nawet jakoś jezdzi zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> omijaj szerokim łukiem silnik benzynowy 2.2

Myślę o dieslu 2.0

Jesli Macie jeszcze jakieś sugestie to bardzo prosze.

Napisano

> Myślę o dieslu 2.0

> Jesli Macie jeszcze jakieś sugestie to bardzo prosze.

lepiej diesel 2,2 - niemal ten sam silnik - mocy troszke więcej a spalanie podobne do 2,0 wink.gif

Napisano

> Myślę o dieslu 2.0

Głośny, niekulturalny, dość dynamiczny, średniooszczędny - cholernie brakuje 6go biegu, a 1ka jest b.krótko zestopniowana.

Max w mieście 9/100 (zima), min. na trasie 5,5/100 (autostrada, 120km.h)

Do charakterystycznych usterek, dopisałbym jeszcze problem z wrzucaniem 1ki - powód: plastikowy koszyk w zewnętrznym mechanizmie zmiany biegów się wyciera. W ASO do kupienia tylko z całą kasetą zmiany biegówm, na szczęście na Allegro jest gość, który za 100kilka zł ma takie koszyki. No i pompa VP44 albo sterownik do niej zlosnik.gif - jest problematyczna, ale przy regularnej i odpowiedzialnej obsłudze można zminimalizować ryzyko kosztownej awarii.

Napisano

> Na co zwrócić szczególną uwage przy wyborze Zafiry? Mam na myśli gdzie szukac mankamentów

Mysle ze najwazniejsze to kupic auto bezwypadkowe, a nie sztukowane !

U mnie po 100 kkm wszystko nadal OK.

Warto takze sprawdzic działanie klimatyzacji

Napisano

> NA czym polega obsługa tej pompy

Na tym abyś lał sprawdzone paliwo i nie dopuszczał do zapowietrzenia układu paliwowego chociażby poprzez jeżdżenie do końca na rezerwie

Napisano

> NA czym polega obsługa tej pompy

Pompa jest bez obsługowa ale ponieważ jest smarowana paliwem wrażliwa jest na jakość paliwa a w szczególności na jego brak.

Po drugie kiedyś remont pompy kosztował około 6kzeta i był tylko jeden warsztat w Polsce co je regenerował. w tej chwili zakładów jest więcej i już za 1,5k zeta zrobi remont.

Napisano

> Po drugie kiedyś remont pompy kosztował około 6kzeta i był tylko jeden warsztat w Polsce co je

> regenerował. w tej chwili zakładów jest więcej i już za 1,5k zeta zrobi remont.

Ile kosztuje i kto regeneruje pompy do 2.0 i 2.2 DTI z aut po 2003 roku (pompa dwuwtykowa)??

Napisano

> Ile kosztuje i kto regeneruje pompy do 2.0 i 2.2 DTI z aut po 2003 roku (pompa dwuwtykowa)??

Przypomnę że pierwsze posty w wątku pochodzą z 2007 roku a więc nie sugerować się cenami obecnie jest już taniej.

http://forum.vectraklub.pl/index.php/top...40c8eaf28ff9f2c

Napisano
  • Autor

BAARDZO Wszystkim dziękuję zarady bow.gifbow.gifbow.gif i pozwolę sobie Was niepokoić w razie wątpliwości.

Napisano
  • Autor

> Głośny, niekulturalny, dość dynamiczny, średniooszczędny - cholernie brakuje 6go biegu, a 1ka jest

> b.krótko zestopniowana.

> Max w mieście 9/100 (zima), min. na trasie 5,5/100 (autostrada, 120km.h)

> Do charakterystycznych usterek, dopisałbym jeszcze problem z wrzucaniem 1ki - powód: plastikowy

> koszyk w zewnętrznym mechanizmie zmiany biegów się wyciera. W ASO do kupienia tylko z całą

> kasetą zmiany biegówm, na szczęście na Allegro jest gość, który za 100kilka zł ma takie

> koszyki. No i pompa VP44 albo sterownik do niej - jest problematyczna, ale przy regularnej i

> odpowiedzialnej obsłudze można zminimalizować ryzyko kosztownej awarii.

Ja słyszałem opinie, że pompy zawodzą w zafirach 2.2 ?

Napisano

> Ja słyszałem opinie, że pompy zawodzą w zafirach 2.2 ?

nie tylko w zafirach i nie ze względu, że są złe tylko przez nieumiejętne użytkowanie auta...

Napisano

Generalnie w DTI 20 i 22 - najczęstsza przyczyna, to zapowietrzanie układu.

Tu Opel dał ciała, bo identyczne VP44 w innych autach posiadających zbiornikowe pompy paliwa nie padają tak często - Opel pożałował na zbiornikową pompę paliwa i jest efekt.

Gdzieś czytałem o przeróbkach polegających na zamontowaniu pompy do zbiornika - wszystko podobno jest na zasadzie plug-and-play. hmm.gif

Napisano

> Generalnie w DTI 20 i 22 - najczęstsza przyczyna, to zapowietrzanie układu.

> Tu Opel dał ciała, bo identyczne VP44 w innych autach posiadających zbiornikowe pompy paliwa nie

> padają tak często - Opel pożałował na zbiornikową pompę paliwa i jest efekt.

jakby puścił nadmiar do zbiornika a nie do pompy to również byłaby ona bezawaryjna biglaugh.gif

> Gdzieś czytałem o przeróbkach polegających na zamontowaniu pompy do zbiornika - wszystko podobno

> jest na zasadzie plug-and-play.

tylko dobierz odpowiednia pompkę aby miała odpowiedni wydatek... wink.gif

Napisano

> tylko dobierz odpowiednia pompkę aby miała odpowiedni wydatek...

Zadaniem jej miałoby byc tylko podpompowanie paliwa do VP44. Chyba nie musiałaby pracować cały czas - muszę poszukać tego wątku na VU hmm.gif

Napisano

> Chyba nie musiałaby pracować cały czas

to nie byłoby na zasadzie plug and play bo trzeba do tego coś co ją będzie wyłączać i włączać

Napisano

> to nie byłoby na zasadzie plug and play bo trzeba do tego coś co ją będzie wyłączać i włączać

Plug-and-play w kwestii wrzucenia do zbiornika: kostka jest, reszta też pasuje. Układ włącz./wyłącz. można wziąć ze świec żarowych (wada: jak motor ciepły to nie załączają się) albo ostatecznie z lampki oświetlenia ("kinowe ściemnianie") zlosnik.gif

Nie piętrz problemów. zlosnik.gif

Napisano

> Układ

> włącz./wyłącz. można wziąć ze świec żarowych (wada: jak motor ciepły to nie załączają się)

no i dalej pompa sama musi ciagnac paliwo

> albo ostatecznie z lampki oświetlenia ("kinowe ściemnianie")

a czym byś wzbudzał pompke jak zamilknie- otwarciem drzwi podczas jazdy biglaugh.gif

> Nie piętrz problemów.

życie bez problemów jest nudne wink.gif

Napisano

> Oto chodziło: Dodatkowa pompa paliwa w dieslu

szczelny układ przelewowy i auto pali dobrze bez pompki zlosnik.gif Ale na poważnie to ciekawe ile to faktycznie daje hmm.gif

Napisano

> Oto chodziło: Dodatkowa pompa paliwa w dieslu

Tak, to to - dzięki ok.gif

\

Napisano

> Tak, to to - dzięki

> \

A tu ew. pompy.

- uniwersalna do podłączenia przed filtrem paliwa

http://moto.allegro.pl/pompa-paliwowa-do-gaznikow-12v-gaznik-i1234730426.html

- dedykowane (a podobno nie było, albo sprzedawca wprowadza w błąd)

http://moto.allegro.pl/pompa-pompka-paliwa-2-0-dti-opel-zafira-a-99-05rok-i1239548791.html

http://moto.allegro.pl/pompa-paliwa-opel-zafira-a-2-0-dti-i1206255918.html

Napisano

hm, rzecz gustu, dla mnie wszystko poniżej VAN i KOMBI to takie gocart-y dla dzieci - bez obrazy

Napisano

maly OT dzis widzialem sliczna czarna poliftowa (taka po 2005??) gsi - takim familijnym autem moglbym sie wozic grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.