Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak radzą sobie "amerykańce" w Polszy czyli bezpieczna "8"

Featured Replies

Napisano

> W długim okresie czasu to wszyscy kiedyś umrzemy.... i to jest pewne....

> Natomiast jak obserwuję jako swiadomy użytkownik tempo prac "poprawiajacych" jazdę to IMO cofamy

> się....

> Wiec obawiam się że mimo wszystko nie doczekamy się....

Bo pieniądze zamiast na rzeczy użyteczne i służące rozwojowi (jak infrastruktura) idą na inne cele... ale to już dyskusja na inne miejsce.

Ale kiedyś wybudują wink.gif. Choćby po to, żeby zedrzeć z kierowców opłaty za użytkowanie.

Napisano

Boże! Tnij cytaty!!! sciana.gif

mar00ha

Napisano

> Tu pomogą właśnie środki zainwestowane

> w fotoradary i służby wyłapujące takich niebezpiecznie jadących pacjentów.

Polska policja miała kiedyś do wyboru wziąć z UE kasę na radiowozy z wideorejestratorami albo na fotoradary. Wybrali fotoradary, choć one w mizernym stopniu eliminują faktycznych szaleńców. A patroli w ruchu dalej jak na lekarstwo. W Anglii na 100 km drogi mijałem więcej policji i służb inspekcji autostradowej z uprawnieniami policji, niż przez miesiąc w Polsce.

> Nie rozumiem

> dlaczego ludzie ostrzegają się na CB, a nie dzwonią na policję.

Bo są małe szanse, że zareaguje?

Napisano

> Polska policja miała kiedyś do wyboru wziąć z UE kasę na radiowozy z wideorejestratorami albo na

> fotoradary. Wybrali fotoradary, choć one w mizernym stopniu eliminują faktycznych szaleńców. A

> patroli w ruchu dalej jak na lekarstwo. W Anglii na 100 km drogi mijałem więcej policji i

> służb inspekcji autostradowej z uprawnieniami policji, niż przez miesiąc w Polsce.

Hm w zeszłym tygodniu zrobiłem po południowej Anglii blisko 1000 km i nie widziałem ani jednego patrolu (może jacyś tajniacy byli) nie licząc policji przy wypadku i gnającej gdzieś na sygnale. Natomiast radarów niezliczoną ilość dosłownie co kilka km.

> Bo są małe szanse, że zareaguje?

zwykle jednak reagują. Ja przynajmniej mam takie doświadczenia.

Napisano

Każdy jeden raz kiedy zgłaszałem niebezpieczne czy podejrzane zachowanie na drodze, kierowca był ściągany przez już ustawiony patrol albo taki, który wyjechał po moim telefonie. I to w bardzo różnych częściach kraju.

Więc chyba nie bardzo masz z tym doświadczenie.

Napisano

> Polska policja miała kiedyś do wyboru wziąć z UE kasę na radiowozy z wideorejestratorami albo na

> fotoradary. Wybrali fotoradary, choć one w mizernym stopniu eliminują faktycznych szaleńców. A

> patroli w ruchu dalej jak na lekarstwo. W Anglii na 100 km drogi mijałem więcej policji i

> służb inspekcji autostradowej z uprawnieniami policji, niż przez miesiąc w Polsce.

jak Ty tylko jezdzisz m25 to sie nie dziw tongue.gif

Napisano

> Hm w zeszłym tygodniu zrobiłem po południowej Anglii blisko 1000 km i nie widziałem ani jednego

> patrolu (może jacyś tajniacy byli) nie licząc policji przy wypadku i gnającej gdzieś na

> sygnale. Natomiast radarów niezliczoną ilość dosłownie co kilka km.

> zwykle jednak reagują. Ja przynajmniej mam takie doświadczenia.

radary na autostradzie?? mowisz o takich nad pasami?

Napisano

> radary na autostradzie?? mowisz o takich nad pasami?

Ano. Na jednej bramce potrafi ich stać więcej, niż ma mój cały powiat w Polsce zlosnik.gif

Napisano

> jak Ty tylko jezdzisz m25 to sie nie dziw

Na M25 ich widzisz, bo są "malowani". Na bocznych drogach widywałem w cywilnych samochodach z legitymacjami w opaskach na ramionach zlosnik.gif

Napisano

> Każdy jeden raz kiedy zgłaszałem niebezpieczne czy podejrzane zachowanie na drodze, kierowca był

> ściągany przez już ustawiony patrol albo taki, który wyjechał po moim telefonie. I to w bardzo

> różnych częściach kraju.

> Więc chyba nie bardzo masz z tym doświadczenie.

Na kilkadziesiąt wykonanych telefonów może trzy skończyły się interwencją. W Warszawie i okolicach.

Napisano

> Może nie brzmisz wiarygodnie.

Może przedstawia się nickiem z AK... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Może nie brzmisz wiarygodnie.

No, numeru legitymacji prokuratorskiej nie podaję zlosnik.gif

Napisano

> Może przedstawia się nickiem z AK...

Na ten nick to akurat do WRD w Warszawie nie raz wchodziłem zlosnik.gif

Napisano

> przed pisaniem głupot radzę zapoznać się z faktami. Droga krajowa numer 8 jest jednym z priorytetów

> w rozbudowie. W zasadzie od Wrocławia do Białegostoku nie ma kawałka, na którym nie trwały by

> przygotowania do budowy (uzyskiwanie decyzji, pozwoleń, projekty, przetargi) lub sama budowa

> już trwała. Żeby nie być gołosłownym: od Wrocławia do Sycowa budowana jest już Autostradowa

> obwodnica Wrocławia A8, a potem droga ekspresowa S8. Od Sycowa do Łodzi albo ogłoszono już

> przetargi na budowę S8, albo nastąpi to niedługo. Od Piotrkowa T. prawie do Warszawy, tak

> zwana Gierkówka jest przebudowywana do standardu drogi ekspresowej (dopiero co podpisano umowy

> na budowę, więc na drodze pewnie jeszcze nic się nie dzieje). Od Wawy do Wyszkowa masz gotową

> drogę ekspresową, dalej do Białegostoku albo odcinki już w budowie, albo czekające na

> przetargi.

> Ile razy będziecie powtarzać durne narzekania, zamiast zapoznać się z faktami.

oto co z tymi priorytetami robią Zieloni:

"Droga nr 8 i korytarz Via Baltica nie może być traktowana przez GDDKiA, jako poligon doświadczalny na którym sprawdza się, jak bardzo można naruszyć Prawo ochrony środowiska na oczach Komisji Europejskiej. Domagamy się realizowania dalszych inwestycji na trasie nr 8, zgodnie z prawem, co umożliwi dofinansowanie ich ze środków wspólnotowych, a w efekcie poprawę stanu drogi i poprawę bezpieczeństwa na niej. Dalszy upór urzędników tej instytucji nie może być przyczyną nadkładania przez kierowców drogi na trasie Warszawa - Budzisko i utraty środków z UE na przebudowę dróg. – mówi Jacek Winiarski, rzecznik prasowy Greenpeace Polska."

cytat z klik

Napisano

Znasz moze najnowsze wiesci co do budowy 19 na odcinku Choroszcz-Proniewicze?

Interesuje mnie dokladna trasa (w sensie miejscowosci, a nie konkretnych dzialek) tego przedsiewziecia, a jakos na www GDDKiA nie moge szczegolow znalezc.

Napisano

A co Ci da ładna szeroka droga?

Myślisz, że będzie bezpieczniej? Będą wariaci gnać jeszcze szybciej.

Będę powtarzał do usr...ej śmierci, że to nie drogi są temu winne tylko kierowcy.

Każdy ma swój rozum i każdy widzi po jakiej jedzie drodze, jakie jest natężenie ruchu, jaka jest pogoda, kogo lub co wiezie ze sobą itp.

Dodatkowo każdy kierowca ma w samochodzie pedał gazu i hamulca i nikt inny, a tylko on widząc to co się dzieje na drodze w połączeniu z racjonalnym myśleniem i umiejętnością przewidzenia wszelakich sytuacji jest w stanie zrobić odpowiedni użytek zarówno z pedału gazu jaki i pedału hamulca oraz innych przyrządów, dzięki którym steruje pojazdem i sygnalizuje swoje manewry.

A jak to wygląda na co dzień to każdy widzi.

Jak widzę, że jakiś patafian pcha się to jeżeli są ku temu możliwości wyhamowuję i daję sygnał by wyprzedzał, jak widzę, że mnie ktoś wyprzedza na trzeciego to wyhamowuję, niech zrobi to szybko i niech jedzie dalej i tak go przeważnie po jakimś czasie doganiam.

Jeżeli z daleka widzę, że jedzie sznur samochodów i kotłują się jeden przez drugiego próbując się wszyscy na raz wyprzedzać to się tam nie pcham, jadę dalej od nich i obserwuję co się dzieje.

Gdy nie mam możliwości wyprzedzenia to nie mam ciśnienia by koniecznie być szybciej tylko jadę cierpliwie nawet kilkanaście kilometrów by znaleźć dogodny moment do wyprzedzenia.

Po prostu jadę i mam świadomość tego, że mamy takie drogi, a nie inne i godzę się z tym, bo nic innego nie jestem w stanie zrobić, wyjeżdżając w dalsza drogę jestem świadom tego, że będę jechał długo i czasami mile się przez to zaskoczę gdy uda mi się dojechać szybciej.

Jestem przez to zdrowszy i mniej się stresuję za kierownicą.

A w Polsce to jak zwykle wszystko i wszyscy winni dookoła i oczywiście drogi są "be", grunt, że kierowcy są cacy. sick.gif

Napisano

> Będę powtarzał do usr...ej śmierci, że to nie drogi są temu winne tylko kierowcy.

Masz racje, to chyba oczywiste.

Natomiast żeby, polscy kierowcy jeździli jak niemieccy to potrzeba tego co nauczyło Niemców ( i nie tylko ) bezpieczniej jeździć - wysokich mandatów i konfiskaty aut dla piratów.

Napisano

> Znasz moze najnowsze wiesci co do budowy 19 na odcinku Choroszcz-Proniewicze?

> Interesuje mnie dokladna trasa (w sensie miejscowosci, a nie konkretnych dzialek) tego

> przedsiewziecia, a jakos na www GDDKiA nie moge szczegolow znalezc.

Niestety nie znam.

Napisano

> Masz racje, to chyba oczywiste.

> Natomiast żeby, polscy kierowcy jeździli jak niemieccy to potrzeba tego co nauczyło Niemców ( i nie

> tylko ) bezpieczniej jeździć - wysokich mandatów i konfiskaty aut dla piratów.

A to jest druga rzecz jaką będę powtarzał.

Nic nie boli polskiego kierowcy tak bardzo jak częste kontrole i porządne trzepnięcie po kieszeni.

Napisano

> Będę powtarzał do usr...ej śmierci, że to nie drogi są temu winne tylko kierowcy.

Ile razy można wałkować ten sam temat? Kierowcy powodowali, powodują i będą powodować wypadki - to jest nieuniknione tak samo w Polsce jak i w Niemczech, Szwecji, Francji i wszystkich innych krajach świata. Różnica polega na tym, że nas się kroi z kasy gigantycznymi podatkami i każe samemu zadbać o własne 4 litery, a w tamtych krajach z góry zakłada się, że wypadki będą i robi tak żeby zminimalizować ich ilość i skutki.

Napisano

A najgorsi z nich to są litwini i co oni wyprawiają na naszych drogach. Oni zachowują się tak jakby nie było żadnego prawa. Dla nich to wprowadziłbym zakaz wjazdu do Polski.

Napisano

> A co Ci da ładna szeroka droga?

> Myślisz, że będzie bezpieczniej? Będą wariaci gnać jeszcze szybciej.

Na swoj sposob bedzie bezpieczniej.

Wariata poginajacego 200km/h nie uratuje, ale wielu wyprzedzajacym (wyprzedzanym, nadjezdzajacym z przeciwka) ulatwi zycie.

Teraz S8 w poblizu Bialegostoku to licytacja kto szybszy, kto ma wiecej koni pod maska, skakanka niecierpliwych co to bez roznicy czy podwojna ciagla czy zakret przed nimi, aby byc 1-2 samochody z przodu.

Jechalem ostatnio z Bialego do Bielska Bialej i jazda 2-pasmowka to prawdziwa frajda w porownaniu do naszj czesci 8-ki, gdzie nie brakuje ani osobowek ani tirow idacych na 3-go, a nawet 4-tego).

Napisano

.... i ponownie niemal w tym samym miejscu

Quote:

.....32-letni Białorusin jechał volkswagenem w kierunku Jeżewa. Najprawdopodobniej mężczyzna zjechał na lewą stronę jezdni i czołowo zderzył się z nadjeżdżającym z przeciwka dostawczym hyundaiem, którym kierował 38-letni Polak - mówi sierż. Marek Skutnik z zespołu prasowego podlaskiej policji.

Kierowca passata zginął na miejscu. Mieszkaniec województwa warmińsko-mazurskiego, kierujący hyundaiem z obrażeniami ciała trafił do szpitala.

Napisano

> .... i ponownie niemal w tym samym miejscu

Tyle, ze dzis cos w radio przebakiwali, ze winowajca pierwszej kraksy byl polski kierowca ciezarowki, a nie zagramaniczny driver busa.

Napisano

> Wiesz, przy ruchu tranzytowym po autostradach takie wypadki w ogóle mają rzadziej miejsce, a o

> takich skutkach to od wielkiego dzwonu.

> Przejedź się po północno-wschodniej Polsce i zobacz jak jeżdżą np. Litwini...

wystarczy mi DK50 ...

nie istotne czy Litwin czy Łotysz czy Estończyk ...

DEBILE !!!

w odróżnieniu od krajów bałtyckich , ":duże" z lepami RUS,BY,UA idą spokojnie , daja margines, itp...

i na radyjku można z nimi pogadać , jak kto zna rosyjski to na 15 można pogadć ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.