Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

a propos tanich samochodów: UE - Korea południwa

Featured Replies

Napisano

znoszą cła na swoje towary:

Quote:

Od lipca 2011 r. wejdzie w życie traktat o wolnym handlu między UE i Koreą Południową - zdecydowali w czwartek rano ministrowie spraw zagranicznych UE. Seul zniesie cła i inne ograniczenia importowe na towary z UE i z takich samych przywilejów skorzystają koreańskie firmy w państwach UE. - To najambitniejsza umowa handlowa w dziejach UE - podkreśliła Komisja Europejska (...)

Za zgodę na traktat z Koreą Włosi wytargowali przesunięcie jego wejścia w życie z wiosny do połowy 2011 r. Wtedy Fiat rozpocznie pod Neapolem produkcję nowej wersji Pandy. Dodatkowo do traktatu wpisano klauzulę o "ochronie UE przed gwałtownym wzrostem importu małych samochodów". A to specjalność Fiata.

źródło wyborcza.pl

Ciekawe czy i o ile stanieją samochody z Korei food.gif

Tak a propos Honkera i Pentagona albo jak mu tam, gdzie ceny są wyjątkowo korzystne i zaczynać się będą od 75tys pln hehe.gif

Napisano

> Ciekawe czy i o ile stanieją samochody z Korei

Nie stanieją - bo i po co. Sprzedaż przy aktualnych cenach jest OK, więc te 10% zaoszczędzone na cle przytuli producent/importer/sprzedawca.

Napisano

Quote:

Dodatkowo do traktatu wpisano klauzulę o "ochronie UE przed gwałtownym wzrostem importu małych samochodów". A to specjalność Fiata.

To Fiat nie może konkurować jakością i ceną, tylko musi stosować takie sztuczki? hmm.gif

Napisano

> To Fiat nie może konkurować jakością i ceną, tylko musi stosować takie sztuczki?

No chyba oczywiste - Wlosi jeszcze nic dobrego w tematach praktycznych nie zrobili (sztuka im za to wychodzi calkiem calkiem)

Napisano

> No chyba oczywiste - Wlosi jeszcze nic dobrego w tematach praktycznych nie zrobili (sztuka im za to

> wychodzi calkiem calkiem)

chipsy.gif No to zaraz się zacznie! zlosnik.gif

A tak na poważnie - czy taki Fiat utrzymałby sie bez rządowych dotacji, ochrony rynku i innych absolutnie nierynkowych zachowań? hmm.gif Sprzedaje auta właściwie tylko w Europie, na największych rynkach światowych go nie ma... Gdyby polityka cenowa UE była taka, jak w USA czy Australii, to czy Fiat miałby szansę utrzymać się chociażby w pierwszej 10?

Napisano

> No to zaraz się zacznie!

No - prawdziwie mistrzowski gambit - jak z jakiegos Top Gear doslownie - ale myslisz, ze sie jeszcze jihadowcy nie nauczyli niuchac prowokacji hmm.gif

Napisano

> Nie stanieją - bo i po co.

Stanieją i tak bo muszą, niezależnie od cła. A jak cło spadnie to przynajmniej będą mieli z czego urwać. Ja jeszcze dzisiaj pójdę i kupię nowe Bravo Dynamic za cenę Fresha. Oni to w końcu kiedyś zrozumieją, a jak nie to będę dalej jeździł Lanosem, a Bravo gnił na placu hehe.gif

Napisano

> No - prawdziwie mistrzowski gambit - jak z jakiegos Top Gear doslownie - ale myslisz, ze sie

> jeszcze jihadowcy nie nauczyli niuchac prowokacji

Myślę, że ich zatkało, chociażby z tego powodu, że w artykule użyto sformułowania "małe auta - specjalność Fiata" zlosnik.gif Przecież wiadomo, że Fiat rządzi w każdym segmencie grinser006.gif

Napisano

> Gdyby polityka cenowa UE była taka, jak w USA czy Australii,

> to czy Fiat miałby szansę utrzymać się chociażby w pierwszej 10?

Miał by, bo sprzedaje samochody 30% taniej niż konkurencja w tym samym segmencie. I nie mów mi, że ktoś im do tego dopłaca hehe.gif

Napisano

> No chyba oczywiste - Wlosi jeszcze nic dobrego w tematach praktycznych nie zrobili (sztuka im za to

> wychodzi calkiem calkiem)

gadasz, przynajmniej potrafią porządnie zabezpieczyć antykorozyjnie...nie to co Honda, Mazda, Ford i Opel 033102bebe_1_prv.gif

Dzihad uważam za otwarty winner.gifhehe.gif

Napisano

> To Fiat nie może konkurować jakością i ceną, tylko musi stosować takie sztuczki?

W biznesie stosuje się każda sztuczkę która zabezpiecza interesy firmy skromny.gif

To swiadczy tylko i wyłącznie o tym, ze Fiat jest "mocny" i ma "układy"

Napisano

> W biznesie stosuje się każda sztuczkę która zabezpiecza interesy firmy

> To swiadczy tylko i wyłącznie o tym, ze Fiat jest "mocny" i ma "układy"

Kosztem konsumentów? hmm.gif

Napisano

> Kosztem konsumentów?

Liczy się zysk firmy.

Reszta to "produkty uboczne"

PS Udajesz, czy naprawdę nie wiesz czym się rządzi świat ?

Napisano

> Kosztem konsumentów?

Ty,ja i inni konsumenci są na końcu tego łańcuszka ! ok.gif

Napisano

> Liczy się zysk firmy.

> Reszta to "produkty uboczne"

No na mnie ta firma z takim podejściem nie zyska hehe.gif Chyba że pośrednio, kosztem dopłat z UE irked.gif

> PS Udajesz, czy naprawdę nie wiesz czym się rządzi świat ?

Z patologią trzeba walczyć. Jeżeli Fiat przeforsował wyższe stawki celne dla aut z Korei, żeby utrzymać swoją sprzedaż, mnie się to nie podoba. Godzi to we mnie jako konsumenta - bo muszę płacić więcej tylko dlatego, że jakiś makaroniarz chce mieć przywileje socjalne. Uwolnić ceny i niech każdy konkuruje w miarę uczciwie (jak w USA czy Australii). Tylko że wtedy Fiat nie sprzedałby w ogóle nic i o tym wie (inaczej nie walczyłby tak o ochronę rynku).

Napisano

> No na mnie ta firma z takim podejściem nie zyska Chyba że pośrednio, kosztem dopłat z UE

Tacy jak Ty są wliczeni w zyski/straty firmy.

Widać mało takich skoro się opłacało przeforsować odpowiednie decyzje hehe.gif

> Z patologią trzeba walczyć. Jeżeli Fiat przeforsował wyższe stawki celne dla aut z Korei, żeby

> utrzymać swoją sprzedaż, mnie się to nie podoba. Godzi to we mnie jako konsumenta - bo muszę

> płacić więcej tylko dlatego, że jakiś makaroniarz chce mieć przywileje socjalne. Uwolnić ceny

> i niech każdy konkuruje w miarę uczciwie (jak w USA czy Australii). Tylko że wtedy Fiat nie

> sprzedałby w ogóle nic i o tym wie (inaczej nie walczyłby tak o ochronę rynku).

Uczciwa konkurencja to tylko pozory. Coś takiego nie istnieje smirk.gif

Napisano

> Tacy jak Ty są wliczeni w zyski/straty firmy.

> Widać mało takich skoro się opłacało przeforsować odpowiednie decyzje

Lubię być w mniejszości (nie seksualnej wink.gif) 001.gif

> Uczciwa konkurencja to tylko pozory. Coś takiego nie istnieje

Nie przesadzaj. Oczywiście, zupełnie wolny rynek nie istnieje i nie może istnieć, jednak konkurencja w normalnych krajach, przynajmniej jeżeli chodzi o przemysł samochodowy, wciąż istnieje. UE jest złym przykładem - koszmarna akcyza, podatki, dotowanie przemysłu... W USA zresztą nie jest lepiej - popatrz na ostatnie akcje ratowania przemysłu samochodowego poprzez pompowanie tam gigantycznych publicznych pieniędzy.

Napisano

> Lubię być w mniejszości (nie seksualnej )

> Nie przesadzaj. Oczywiście, zupełnie wolny rynek nie istnieje i nie może istnieć, jednak

> konkurencja w normalnych krajach,

Jakie to są te normalne kraje ?

Napisano

> Miał by, bo sprzedaje samochody 30% taniej niż konkurencja w tym samym segmencie.

Patrz a jak ja kupowałem lagune to Croma w podobnym wypasie była o 15 kzł drozsza...

Ale może ma mniejsza stratę wartości... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> znoszą cła na swoje towary:

> Quote:

> Od lipca 2011 r. wejdzie w życie traktat o wolnym handlu między UE i Koreą Południową -

> zdecydowali w czwartek rano ministrowie spraw zagranicznych UE. Seul zniesie cła i inne

> ograniczenia importowe na towary z UE i z takich samych przywilejów skorzystają koreańskie

> firmy w państwach UE. - To najambitniejsza umowa handlowa w dziejach UE - podkreśliła Komisja

> Europejska (...)

> Za zgodę na traktat z Koreą Włosi wytargowali przesunięcie jego wejścia w życie z wiosny do połowy

> 2011 r. Wtedy Fiat rozpocznie pod Neapolem produkcję nowej wersji Pandy. Dodatkowo do traktatu

> wpisano klauzulę o "ochronie UE przed gwałtownym wzrostem importu małych samochodów". A to

> specjalność Fiata.

> źródło wyborcza.pl

> Ciekawe czy i o ile stanieją samochody z Korei

> Tak a propos Honkera i Pentagona albo jak mu tam, gdzie ceny są wyjątkowo korzystne i zaczynać się

> będą od 75tys pln

75 honker.

pasagon od 60 kwoli scisłosci

Napisano

> Jakie to są te normalne kraje ?

Australia skromny.gif

Napisano

> Australia

Poczekam co na to OZI, bo nie mam pojęcia jak wygląda tam rynek aut.

Co z resztą ? znasz jeszcze jakieś w których wydaje ci się, że jest "normalnie" ?

Napisano

> Poczekam co na to OZI, bo nie mam pojęcia jak wygląda tam rynek aut.

Zobacz ceny tych samych aut co u nas beksa.gif

> Co z resztą ? znasz jeszcze jakieś w których wydaje ci się, że jest "normalnie" ?

USA - zepsuli co prawda rynek dotowaniem upadających rodzimych gigantów, ale i tak nie jest źle. Kanada.

Chiny i Indie chyba też prowadzą politykę bardzo liberalną, bez ekologicznych bzdet, zamykania granic dla obcego przemysłu i bez dotowania rodzimych producentów, ale tu nei jestem pewien.

Napisano

> Stanieją i tak bo muszą, niezależnie od cła. A jak cło spadnie to przynajmniej będą mieli z czego

> urwać. Ja jeszcze dzisiaj pójdę i kupię nowe Bravo Dynamic za cenę Fresha. Oni to w końcu

> kiedyś zrozumieją, a jak nie to będę dalej jeździł Lanosem, a Bravo gnił na placu

Ale co wy z tym cłem? Czy Hyundai i KIA nie ma fabryk w EU? Wiec kwestia ceł ominięta, kwestia trochę (bo kokosów nie ma) droższej siły roboczej, kierownictwa w fabrykach UE i tyle.

Napisano

> Ale co wy z tym cłem? Czy Hyundai i KIA nie ma fabryk w EU? Wiec kwestia ceł ominięta, kwestia

> trochę (bo kokosów nie ma) droższej siły roboczej, kierownictwa w fabrykach UE i tyle.

Dokladnie tak zlosnik.gif

Ktore to auta z Korei sprzedawane u nas sa produkowane poza EU? hehe.gif

Moze jakies pojedyncze egzemplarze zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> 75 honker.

> pasagon od 60 kwoli scisłosci

no to okazja wręcz hehe.gifwaytogo.gif

Napisano

> Kosztem konsumentów?

Cala współczesna globalna gospodarka tak działa zlosnik.gif

Napisano

> Cala współczesna globalna gospodarka tak działa

Ale trzeba stawiać opór (w miarę możliwości, oczywiście) wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.