Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mały ekonomiczny samochód

Featured Replies

Napisano

Chodzi raczej o używkę za pieniądze poniżej dychy. Auto może być większe jeśli będzie ekonomiczne, ale to raczej nie idzie w parze. Niespecjalnie się znam na takich autach, a zostałem poproszony o poradę przy kupnie. Musiałem się tego podjąć, bo to co osoby zainteresowane robiły w zakresie zakupu do tej pory to woła o pomstę do nieba.

Napisano

Skoro małe ekonomiczne to szukałbym czegos w segmencie B

np:

Fiat Punto

Ford Fiesta

Opel Corsa

Nissan Micra

Peugeot 206

VW Polo

Skoda Fabia

Seat Ibiza

generalnie coś w tym klimacie

Napisano

Punto II 1.2 8V + LPG

Dziękuję. skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Punto II 1.2 8V + LPG

> Dziękuję.

a panda nie byłaby lepsza?

Napisano

> a panda nie byłaby lepsza?

Zależy do czego ma sluzyć autko. grinser006.gif

Ja mimo to i tak bym wzial Punto, Panda mi sie wydaje malutka frown.gif

Napisano
  • Autor

> Zależy do czego ma sluzyć autko.

> Ja mimo to i tak bym wzial Punto, Panda mi sie wydaje malutka

tylko stosunkowo krótkie przejazdy kilkanaście km max na raz. Do tej pory jeździło tico i ludzie byli zadowolony

Napisano

Panda pali stosunkowo sporo jak na swoje wymiary (jest ciężka). 6 do 7 litrów w normalnej eksploatacji nie jest dobrym wynikiem, ponad 100 konny Lanos pali tylko litr więcej.

Napisano

> tylko stosunkowo krótkie przejazdy kilkanaście km max na raz. Do tej pory jeździło tico i ludzie

> byli zadowolony

Jak dobrze im się jeździło tico to może niech zostaną przy znaczku kapusty i kupią lanosa 1,5 na LPG. Jeszcze kasa im zostanie wink.gifjakiś tekst

Napisano

> tylko stosunkowo krótkie przejazdy kilkanaście km max na raz. Do tej pory jeździło tico i ludzie

> byli zadowolony

Moze dolozyc 3 tysie i kupic pande od Akowicza hmm.gifLink do gieldy

Napisano
  • Autor

> Moze dolozyc 3 tysie i kupic pande od Akowicza Link do gieldy

Tak po prawdzie to się zastanawiam nad tą ofertą.

Napisano

> Tak po prawdzie to się zastanawiam nad tą ofertą.

Wypas moze i marny ale auto jest generalnie nowe shocked.gif

Napisano
  • Autor

> Wypas moze i marny ale auto jest generalnie nowe

wypas nie ważny, tylko, że budżet sporo przekroczony, a tu jeszcze trzeba będzie gaz założyć. No i jakby nie patrzeć w lutym auto będzie siedmioletnie.

Napisano

Panda tylko z 1,2 +lpg, bardziej oszczędna od 1,1 z lpg

Tak, mam i użytkuję na bieżąco Pandę 1,1 z lpg i Punto 2fl 1,2 8v z lpg skromny.gif

Czasem trafi się P2 1,2 16v z lpg wink.gif

Napisano

> wypas nie ważny,

Bez przesady, ta panda mogłaby spokojnie wystąpić w playboy'u, jednak za dychę można znaleźć fajne małe autko dające jakiś komfort przemieszczania się.

Moje typy:

1. Punto II (a może i II FL) - duży wybór, auto udane, mało awaryjne, a jeśli nawet coś się zepsuje, to będzie tanio.

Minusem mały wybór aut wyposażonych

2. Aveo - wbrew pozorom niezłe auto, często fajnie wyposażone. Niestety, paliwożerny silnik 1,2 - konieczny gaz, silnik 1,4 całkiem fajny, ale mały wybór aut z tym silnikiem, też konieczny gaz

3. Corsa C - niestety, będzie najstarsza z tej trójki.

Napisano

> Punto II 1.2 8V + LPG

> Dziękuję.

Dlaczego? Jezdzi tak samo jak na benie. 14.5 sek do setki. Szału nie ma ale do miasta wystarczy zwłaszcza ze zbiera sie ładnie od dołu a dopiero u góry dostaje zadyszki kiedy juz przekroczysz limit predkosci w miescie smile.gif

Napisano

> Dlaczego? Jezdzi tak samo jak na benie. 14.5 sek do setki. Szału nie ma ale do miasta wystarczy

> zwłaszcza ze zbiera sie ładnie od dołu a dopiero u góry dostaje zadyszki kiedy juz

> przekroczysz limit predkosci w miescie

Co dlaczego? wink.gif

to dziękuję było w domysle - szach-mat, jak w sławnej osiemnastce

"Dziękuję dobranoc" wink.gif

Napisano

> Panda pali stosunkowo sporo jak na swoje wymiary (jest ciężka). 6 do 7 litrów w normalnej

> eksploatacji nie jest dobrym wynikiem, ponad 100 konny Lanos pali tylko litr więcej.

Że jaki Lanos pali 8 litrów ? Nie żebym się znał, ot po prostu miałem 2 Lanosy cfaniaczek.gifzlosnik.gif

Napisano

Ja polecam to co zawsze jeśli chodzi o budżetowe samochody

Tańsze: Hyundai Accent 1.3 albo 1.5

Droższe: Hyundai Getz 1.3

Accenta ma znajoma, Getza mam ja.

Ich jedyny problem jest taki, że jak chce się je sprzedać to nie realnego ma powodu dlaczego.

Nie psują się, części tanie, wymiany proste.

Przy przebiegu 150k km w Getz najbardziej ekscytującą awarią było przepalenie się żarówki świateł przednich.

Napisano

> byli zadowolony

W Tico nie masz tego gównianego panelu który uciska kolana. Chyba że zainteresowani są niscy, to może Panda da rady.

Napisano

> W Tico nie masz tego gównianego panelu który uciska kolana. Chyba że zainteresowani są niscy, to

> może Panda da rady.

Na początku panel przeszkadza, ale później, w innych pojazdach, szukam tego panelu,

bo nie ma o co kolana oprzeć crazy.gif

Poza tym Panda będzie mistrzem parkowania w ciasnych miejscach - Punto tylko o 30cm dłuższe,

ale czasem te 30cm to mieć albo nie mieć miejsca grinser006.gif

Napisano

> Chodzi raczej o używkę za pieniądze poniżej dychy. Auto może być większe jeśli będzie ekonomiczne,

> ale to raczej nie idzie w parze. Niespecjalnie się znam na takich autach, a zostałem

> poproszony o poradę przy kupnie. Musiałem się tego podjąć, bo to co osoby zainteresowane

> robiły w zakresie zakupu do tej pory to woła o pomstę do nieba.

Citroen Saxo 1.5D i nie musisz zakladac gazu.

Samo auto, pomijajac silnik, ktory z zalozenia ma byc oszczedny,

jest wygodne, bywa dobrze wyposazone, i jest estetyczne wewnatrz.

Napisano

Zdecydowanie PuntoII z silnikiem 1.2 autko b. ekonomiczne a naprawy śmiesznie tanie (nawet u dealera Fiata)

Napisano

Saxo 1,5 D. Tanie, oszczędne i proste jak budowa cepa.

Napisano
  • Autor

> Saxo 1,5 D. Tanie, oszczędne i proste jak budowa cepa.

bardzo mały wybór na allegro/otomoto. Większość to sprowadzane przez handlarzy

Napisano

> bardzo mały wybór na allegro/otomoto. Większość to sprowadzane przez handlarzy

To idź w stronę PII dużo jest krajowych z pewnego źródłal. Silniki 1.2 są ekonomiczne, mają charakterystykę podobną do wolnossącego diesla i zbliżone spalanie 5-7l.

Napisano

> Panda pali stosunkowo sporo jak na swoje wymiary (jest ciężka). 6 do 7 litrów w normalnej

> eksploatacji nie jest dobrym wynikiem, ponad 100 konny Lanos pali tylko litr więcej.

jak zwykle bzdura.

100 konny lanos palacy 7-8 ltr??

troszke nimi jezdziłem i zejsc ponizej 10 to raczej niemozliwy wyczyn.

Napisano

> To auto nie ma nawet wspomagania...

> Ja bym chyba wolal odrobine starsze ale jednak z jakimkolwiek wyposazeniem

to ze nie ma to chyba atut tego auta bedzie mniej problemow ok.gif

Napisano

> jak zwykle bzdura.

> 100 konny lanos palacy 7-8 ltr??

> troszke nimi jezdziłem i zejsc ponizej 10 to raczej niemozliwy wyczyn.

"troszkę" jeździłem dwoma Lanosami 1.6 i nigdy nie spaliły więcej niż 10 litrów. Normalnie 8-9. W trasie około 7. Trzeba umieć jeździć zlosnik.gif

Ale to raczej nie ma nic wspólnego z tematem. Co to małych tanich samochodów, to ja bym się jeszcze zastanowił nad Micrą: tą poprzednią, ale z ostatniego okresu przed zmianą na nowy model. Np TAKĄ . Ciocia miała taki samochód. Całkowicie bezproblemowy. Mieliśmy go odkupić dla żony, ale małżonka po przejechaniu się stwierdziła, że bez wspomagania nie będzie jeździć.

Napisano
  • Autor

> to ze nie ma to chyba atut tego auta bedzie mniej problemow

Dokładnie. Ja bym nawet nie chciał tego alarmu i immobilizera, bo to wcześniej, czy później się zepsuje. Wypas nie jest potrzebny, przy krótkich, okazjonalnych przejazdach. Sam się wypasu oduczam i w nowym aucie rezygnuję niemal ze wszystkiego co wykracza poza standard (będzie tylko lepsza kierownica, automat i lepsze fotele).

Napisano

> Dokładnie. Ja bym nawet nie chciał tego alarmu i immobilizera, bo to wcześniej, czy później się

> zepsuje. Wypas nie jest potrzebny, przy krótkich, okazjonalnych przejazdach. Sam się wypasu

> oduczam i w nowym aucie rezygnuję niemal ze wszystkiego co wykracza poza standard (będzie

> tylko lepsza kierownica, automat i lepsze fotele).

miałm P2 własnie 8v-generalie miło go wspominam.

ale...

mankamenty tego auta to: wspomaganie, które lubi sie sypnac, dosc szybko padajace sprzegło, UPG.

ja ze swoim nie miałem wiekszych problemow i generalnie ja za ta kase fajne autko chociaz na pewno nie bedzie tak bezawaryjne jak tico ok.gif

Napisano

> "troszkę" jeździłem dwoma Lanosami 1.6 i nigdy nie spaliły więcej niż 10 litrów. Normalnie 8-9. W

> trasie około 7. Trzeba umieć jeździć

8-9 lanos 1.6??

moze na trasie przy eko jezdzie, ale w ten sposob to Panda wezmie 5.

moje punto pzy spokjnej jezdzie nad morze wzieło 5tke wiec Panda moze nawet mniej, ale nadal nie bedzie to roznica 1ltr. ale 3-4 a to juz sporo

Napisano

> 8-9 lanos 1.6??

> moze na trasie przy eko jezdzie, ale w ten sposob to Panda wezmie 5.

nie wiem, nie jeździłem Pandą. Za to Lanos 1.6, którego użytkowałem 2.5 roku i przejechałem około 50 tys. spalił średnio na tym dystansie 8.8 l/100 km. Gazu oczywiście. Instalacja II gen. Zapisywałem każde tankowanie. Matematyka nie kłamie. Na trasie palił około 7, czy jazda była eko? Nie wiem, dla każdego to może oznaczać co innego. Jeżdżę raczej spokojnie i staram się przestrzegać przepisów.

Napisano

> Dokładnie. Ja bym nawet nie chciał tego alarmu i immobilizera, bo to wcześniej, czy później się

> zepsuje. Wypas nie jest potrzebny, przy krótkich, okazjonalnych przejazdach. Sam się wypasu

> oduczam i w nowym aucie rezygnuję niemal ze wszystkiego co wykracza poza standard (będzie

> tylko lepsza kierownica, automat i lepsze fotele).

A to jakas nowa forma ascezy, czy masz w tym glebsze powody? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A to jakas nowa forma ascezy, czy masz w tym glebsze powody?

A kilka względów mną kieruje. Raz sknerstwo, dwa zamiar dłuższego używania, trzy nuda (jak się ma automat, to można się zająć regulacją temperatury, czy wycieraczek), cztery waga (mam zamiar i tak odchudzić auto, więc każda dodatkowa pierdoła będzie mi przeszkadzać), a pięć - to co jest w standardzie - pełna elektryka, klima, alusy, systemy (w tym szpera elektroniczna) - to i tak więcej niż bym chciał.

Napisano

> A kilka względów mną kieruje. Raz sknerstwo, dwa zamiar dłuższego używania, trzy nuda (jak się ma

> automat, to można się zająć regulacją temperatury, czy wycieraczek), cztery waga (mam zamiar i

> tak odchudzić auto, więc każda dodatkowa pierdoła będzie mi przeszkadzać), a pięć - to co jest

> w standardzie - pełna elektryka, klima, alusy, systemy (w tym szpera elektroniczna) - to i

> tak więcej niż bym chciał.

A nie to pelna zgoda:)

Juz myslalem, ze chcesz szyby na korbe, brak wspomagania itp zlosnik.gif

Ja kolejne auto tez tylko z automatem zlosnik.gif

Napisano

> 8-9 lanos 1.6??

Mialem 1.4 - palil w trasie ponizej 6l/100km, kolega ma 1.6, w trasie pali mu jakies 6.5. Nie wiem co ludzie chca od tych Lanosow ? Moze to kwestia umiejetnej jazdy i mniej opetanczego deptania pedalu gazu ?

Napisano

> Mialem 1.4 - palil w trasie ponizej 6l/100km, kolega ma 1.6, w trasie pali mu jakies 6.5. Nie wiem

> co ludzie chca od tych Lanosow ? Moze to kwestia umiejetnej jazdy i mniej opetanczego deptania

> pedalu gazu ?

6,5 jeszcze lepiej hehe.gif

skoro pali tak mało czemu ludzie tak szybko zakadali gaz do tych aut hehe.gif

Napisano

> 6,5 jeszcze lepiej

> skoro pali tak mało czemu ludzie tak szybko zakadali gaz do tych aut

Nie wiem, najwyrazniej wiekszosc ludzi nie umie jezdzic, a jedynie zero-jedynkowo wciskac pedal gazu i hamulca.

Napisano

> 6,5 jeszcze lepiej

> skoro pali tak mało czemu ludzie tak szybko zakadali gaz do tych aut

6,5 to mi Matiz średnio palił hehe.gif

Ale zapewne dlatego że miałem ciężką nogę, bo koledzy którzy 6,5 wyciągają z Lanosa 1,6 z pewnościa Matizem spalali by średnio 4 zlosnik.gif

Napisano

> 6,5 to mi Matiz średnio palił

> Ale zapewne dlatego że miałem ciężką nogę, bo koledzy którzy 6,5 wyciągają z Lanosa 1,6 z pewnościa

> Matizem spalali by średnio 4

Matiz w miescie (samo miasto, zero tras poza) pali mi 6.5 maksymalnie 7, a raczej sie z nim delikatnie nie obchodze. Zaskocze Cie moze nawet bardziej, Laguna 2.0T pali mi poza miastem 7-7.5, a w miescie okolo 11 - szok, nie ?

Napisano

> Matiz w miescie (samo miasto, zero tras poza) pali mi 6.5 maksymalnie 7, a raczej sie z nim

> delikatnie nie obchodze. Zaskocze Cie moze nawet bardziej, Laguna 2.0T pali mi poza miastem

> 7-7.5, a w miescie okolo 11 - szok, nie ?

słowo klucz, poza miastem ok.gif

Napisano

> 6,5 to mi Matiz średnio palił

> Ale zapewne dlatego że miałem ciężką nogę, bo koledzy którzy 6,5 wyciągają z Lanosa 1,6 z pewnościa

> Matizem spalali by średnio 4

roznica polega na tym ze kazdy pisze o jezdzie poza miastem, gdzie te 6,5 moze, moze by dało rade zroic lanosem ale nie w miescie

Napisano

> słowo klucz, poza miastem

Oczywiscie, ze poza miastem, tak samo jak prezentowane wyniki dla Lanosa (trasa=poza miastem, tak dla uscislenia pisze). Z miasta niestety nie pamietam dla mojego Lanosa dokladnych wynikow (a i warunki byly troszke inne - mniej korkow), ale wychodzilo zwykle troszke ponizej 9l/100km.

IMO kwestia stylu jazdy.

Napisano

> Oczywiscie, ze poza miastem, tak samo jak prezentowane wyniki dla Lanosa (trasa=poza miastem, tak

> dla uscislenia pisze). Z miasta niestety nie pamietam dla mojego Lanosa dokladnych wynikow (a

> i warunki byly troszke inne - mniej korkow), ale wychodzilo zwykle troszke ponizej 9l/100km.

> IMO kwestia stylu jazdy.

Te ścigant z Cargo nie wciskaj nam o stylu jazdy i poniżej 9 po mieście boś spokojny to wtedy nie był grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Te ścigant z Cargo nie wciskaj nam o stylu jazdy i poniżej 9 po mieście boś spokojny to wtedy nie

> był

Bez przesady, chwilowe spalanie to co innego, zanim dojade Laga do bramy to pewnie tez mam 80l/100km. Zliczajac z calego baku (Lanos niestety kompa nie mial) nie pamietam, zeby wyszlo powyzej 9l/100km.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.