Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Filmik] Umiejętność manewrowania

Featured Replies

Napisano

To ja dorzucę coś lepszego wink.gif Ten się fajnie poskładał, ale cały czas stoi na wszystkich kołach, a drugi film : zawracanie autobusem na moście wink.gif

,

Napisano
idzie mu. ale na załadowanej kłonicy opony bo juz pościągał zlosnik.gif
Napisano

> To ja dorzucę coś lepszego Ten się fajnie poskładał, ale cały czas stoi na wszystkich kołach, a

> drugi film : zawracanie autobusem na moście

>

> ,

Ciekawe jak tym sie cofa??

Napisano

> To ja dorzucę coś lepszego Ten się fajnie poskładał, ale cały czas stoi na wszystkich kołach, a

> drugi film : zawracanie autobusem na moście

>

> ,

Dobre. Znalazłem coś ciekawego. Od 29 do 40 sekundy jak wymanewrował przegubowym autobusem.

you tube rosyjski tunel.

Napisano

> Ciekawe jak tym sie cofa??

Nie bardzo sobie wyobrażam, jak to się zachowa jadąc do przodu zlosnik.gif

Napisano

> Dobre. Znalazłem coś ciekawego. Od 29 do 40 sekundy jak wymanewrował przegubowym autobusem.

> you tube rosyjski tunel.

nic nie wymanewrował screwy.gif

rozpier... naczepę i tyle

miał więcej szczęścia niż rozumu, że go w poprzek naczepa nie postawiła

ale tak to jest jak układy wspomagania skrętu są odłączone sciana.gif

Napisano

> Nie bardzo sobie wyobrażam, jak to się zachowa jadąc do przodu

tam sa jakies uklady co pomagaja jechac jeden segment za drugim chyba, a do tego co to w ogole za dziwadlo? wyglada jak jakas skladana platforma

Napisano

> tam sa jakies uklady co pomagaja jechac jeden segment za drugim chyba, a do tego co to w ogole za

> dziwadlo? wyglada jak jakas skladana platforma

Tak mniej więcej wyglądają naczepy do przewozu ciężkich ładunków ponadnormatywnych w USA. A wyglądają tak dziwnie żeby rozłożyć ciężar na osie zgodnie z amerykańskim prawem. W Europie coś takiego jest nie do pomyślenia, bo u nas nie mniejszym problemem niż masa jest gabaryt zestawu. Poniżej dwa zdjęcia i filmik ze stronki www.katolik.us z podobną naczepą:

CIMG2087.jpg CIMG2078.jpg

Napisano

> nic nie wymanewrował

> rozpier... naczepę i tyle

> miał więcej szczęścia niż rozumu, że go w poprzek naczepa nie postawiła

> ale tak to jest jak układy wspomagania skrętu są odłączone

Primo mój błąd nie wstawiłem "" i wszystko by bylo jasne.

Secundo to Rosja, a tam wszystko jest możliwe.

Poza tym zgadzam się z kolegą.

Napisano

> wyglądają tak dziwnie żeby rozłożyć ciężar na osie zgodnie z amerykańskim prawem.

nie no teraz kumam. W tej konfiguracji ladnie sie ciezar rozklada - sprytne to.

ja myslalem ze to cos w rodzaju platformy do przewozenia murowanych domow jednorodzinnychze sie sklada rozklada itp....

Napisano

> Primo mój błąd nie wstawiłem "" i wszystko by bylo jasne.

> Secundo to Rosja, a tam wszystko jest możliwe.

> Poza tym zgadzam się z kolegą.

Rosja nie Rosja ... w 1998 roku autobus linii 195 tak przyfandzolił zarzucającą naczepą w drzewo, że młoda dziewczyna wyleciała przez okno i zginęła na miejscu

Ikarus 435 7272 od tamtej pory zwany Killer

orzekli, że winę ponosi kierowca ale ja bym się upierał że niesprawny układ wspomagania skrętu

zresztą zaraz wszystkie warszawskie 435-iątki stały na wymianę wspomagania skrętu sciana.gif

Napisano

> tam sa jakies uklady co pomagaja jechac jeden segment za drugim chyba, a do tego co to w ogole za

> dziwadlo? wyglada jak jakas skladana platforma

To jest taki układ naczepka na naczepkę i znów naczepka, żeby jak nejlepiej rozłożyć nacisk na osie. Po naszych drogach też jeżdżą takie kombinowane zestawy, że na konia najpierw nachodzi taki wózek dwu osiowy a dopiero na to naczepa.

W tylnym wózku jest dyszel więc pewnie podjeżdża drugi ciągnik i ciągnie do tyłu smile.gif

Napisano

> idzie mu. ale na załadowanej kłonicy opony bo juz pościągał

Jak przy samochodzie nic się nie nie stało to czemu miałoby się coś stać z przyczepą gdzie nie ma żadnej osi wielokrotnej zeby.GIF ?

Napisano

> Tak mniej więcej wyglądają naczepy do przewozu ciężkich ładunków ponadnormatywnych w USA. A

> wyglądają tak dziwnie żeby rozłożyć ciężar na osie zgodnie z amerykańskim prawem. W Europie

> coś takiego jest nie do pomyślenia, bo u nas nie mniejszym problemem niż masa jest gabaryt

> zestawu. Poniżej dwa zdjęcia i filmik ze stronki www.katolik.us z podobną naczepą:

U nas też się stosuje ten system tylko na mniejszą skalę wink.gif

Napisano

> To jest taki układ naczepka na naczepkę i znów naczepka, żeby jak nejlepiej rozłożyć nacisk na

> osie. Po naszych drogach też jeżdżą takie kombinowane zestawy, że na konia najpierw nachodzi

> taki wózek dwu osiowy a dopiero na to naczepa.

Taki wozek nazywa sie wozkiem dolly

> W tylnym wózku jest dyszel więc pewnie podjeżdża drugi ciągnik i ciągnie do tyłu

ten dyszel sluzy do pchania, podczepia sie ciagnik balastowy przy naprawde ciezkich ladunkach, wystepuje kilka ciagnikow.

Napisano

> Taki wozek nazywa sie wozkiem dolly

dolly to może być także wózek z dyszlem pod naczepę więc jest to chyba bardziej po prostu określenie "wózek" niż jego dokładna nazwa.

> ten dyszel sluzy do pchania, podczepia sie ciagnik balastowy przy naprawde ciezkich ladunkach,

> wystepuje kilka ciagnikow.

Ten akuratnie wystaje do przodu więc mijałoby się to z celem wink.gif

Napisano

> dolly to może być także wózek z dyszlem pod naczepę więc jest to chyba bardziej po prostu

> określenie "wózek" niż jego dokładna nazwa.

> Ten akuratnie wystaje do przodu więc mijałoby się to z celem

na filmiku ten dyszel znajduje sie na koncu naczepy podpinasz przodem ciagnik balastowy tzw "pchacza" i jazda

Napisano

> na filmiku ten dyszel znajduje sie na koncu naczepy podpinasz przodem ciagnik balastowy tzw

> "pchacza" i jazda

Mówimy o tym niebieskim cały czas zlosnik.gif ? Bo tam dyszel wystaje z przodu tylnego wózka, więc co najwyżej "pociągacz" musiałby wjechać pod naczepę wink.gif

Napisano

> U nas też się stosuje ten system tylko na mniejszą skalę

Na bardzo małą skalę i bardzo rzadko smile.gif Praktycznie niespotykane. Do przewozów ciężkich ładunków stosuje się po prostu wieloosiową platformę. A do bardzo ciężkich dwie takie platformy i zawieszony pomiędzy nimi pomost. Taki zestaw w amerykańskim wydaniu jest chyba ze 2x dłuższy. Np:

Napisano

> Na bardzo małą skalę i bardzo rzadko Praktycznie niespotykane. Do przewozów ciężkich ładunków

> stosuje się po prostu wieloosiową platformę. A do bardzo ciężkich dwie takie platformy i

> zawieszony pomiędzy nimi pomost. Taki zestaw w amerykańskim wydaniu jest chyba ze 2x dłuższy.

> Np:

Z takim się nie spotkałem. Ale te które widać po parkingach to często mają taki wózeczek z dwiema ośkami i na to naczepa z kilkoma osiami na końcu. Często też widzę takie naczepy które na przodzie platformy, zaraz za ciągnikiem mają 2 lub 3 osie skrętne.

Napisano

> Jak przy samochodzie nic się nie nie stało to czemu miałoby się coś stać z przyczepą gdzie nie ma

> żadnej osi wielokrotnej ?

bo zobacz na ostatnie blizniaki w przyczepie. w miejscu sie obracają o 180stopni wink.gif

Napisano

> bo zobacz na ostatnie blizniaki w przyczepie. w miejscu sie obracają o 180stopni

Ale koła "szurają" do przodu albo do tyłu, nie przesuwają się w bok tak jak pierwsza i trzecia oś w naczepie na przykład, gdzie bardzo łatwo oponki ściągnąć wink.gif

Napisano

> Na bardzo małą skalę i bardzo rzadko Praktycznie niespotykane. Do przewozów ciężkich ładunków

> stosuje się po prostu wieloosiową platformę. A do bardzo ciężkich dwie takie platformy i

> zawieszony pomiędzy nimi pomost. Taki zestaw w amerykańskim wydaniu jest chyba ze 2x dłuższy.

> Np:

co to za ciągniki ciągną ten pomost z Jueseju i to dłuuugie białe ...coś?

Napisano

> co to za ciągniki ciągną ten pomost z Jueseju i to dłuuugie białe ...coś?

mnie to na Berliet'a wygląda ale upierać się nie będę

Napisano

> Ale koła "szurają" do przodu albo do tyłu, nie przesuwają się w bok tak jak pierwsza i trzecia oś w

> naczepie na przykład, gdzie bardzo łatwo oponki ściągnąć

ja tam sie nie znam. jezdze solówką. prawko mam na wszystkie kat. ale jak dobrze płacą to po co sie pchac na wieksze? wink.gif

Napisano

> co to za ciągniki ciągną ten pomost z Jueseju i to dłuuugie białe ...coś?

Ten pomarańczowy to chyba Magirus

Napisano

> Radzi sobie chłopak

> klik

Ten filmik pokazano w TVN Turbo - Raport ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.