Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szpera? Teza do potwierdzenia lub obalenia

Featured Replies

Napisano

Witam.

Jeżeli do tej pory podczas kręcenia jednym przednim kołem w aucie FWD (bieg neutralny) ze szperą Quaife'a "samoczynnie" kręciło się również drugie koło przedniej osi, a teraz już się samo nie kręci, to mamy do czynienia z awarią szpery?

Jeżeli taki fakt nie jest wystarczający do stwierdzenia awarii szpery to w jaki inny sposób bez zrzucania skrzyni, można zdiagnozować szperę?

Pzdr.

Napisano

> Witam.

> Jeżeli do tej pory podczas kręcenia jednym przednim kołem w aucie FWD (bieg neutralny) ze szperą

tak to ja mam w fabii bez szpery: krece jednym, ruszają się oba

jak sprawdzić? poczekaj do zimy wink.gif

Napisano

> tak to ja mam w fabii bez szpery: krece jednym, ruszają się oba

> jak sprawdzić? poczekaj do zimy

ale w przeciwnym kierunku

a ze szpera chyba kręcą sie razem w jedną

tak jest w atv przy blokadzie mostu

oba wala jednakowo

Napisano

> ale w przeciwnym kierunku

możliwe - nie pamiętam, ale na logikę jak działa mechanizm różnicowy to powinno tak być faktycznie

Napisano

> Witam.

> Jeżeli do tej pory podczas kręcenia jednym przednim kołem w aucie FWD (bieg neutralny) ze szperą

> Quaife'a "samoczynnie" kręciło się również drugie koło przedniej osi, a teraz już się samo nie

> kręci, to mamy do czynienia z awarią szpery?

> Jeżeli taki fakt nie jest wystarczający do stwierdzenia awarii szpery to w jaki inny sposób bez

> zrzucania skrzyni, można zdiagnozować szperę?

> Pzdr.

Jedno koło na śliską trawę, drugie na asfalt/beton - strzał ze sprzęgła i patrzysz co się dzieje.

Napisano

> Witam.

> Quaife'a "samoczynnie" kręciło się również drugie koło przedniej osi, a teraz już się samo nie

> Jeżeli taki fakt nie jest wystarczający do stwierdzenia awarii szpery to w jaki inny sposób bez

> Pzdr.

podnieść jedno napędzane koło takim urządzeniem:

284203452-P1010190_800.jpg

wsiąść do auta i bardzo delikatnie spróbować ruszyć, jak po chwili zawahania ruszy przy pomocy drugiego koła to szpera wydaje się byc sprawna wink.gif

post-6884-14352509775951_thumb.jpg

Napisano

> Jedno koło na śliską trawę, drugie na asfalt/beton - strzał ze sprzęgła i patrzysz co się dzieje.

Wiesz, ze w ten sposob mozna zabic mechanizm roznicowy o ograniczonym tarciu? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Wiesz, ze w ten sposob mozna zabic mechanizm roznicowy o ograniczonym tarciu?

bez przesady tym bardziej ze to nie jest blokada 0-1 tylko plynna...

Napisano

> bez przesady tym bardziej ze to nie jest blokada 0-1 tylko plynna...

Bardziej idzie o to jak jest realizowana a nie o to czy spina w sposob plynny czy nie wink.gif

Napisano

> Bardziej idzie o to jak jest realizowana a nie o to czy spina w sposob plynny czy nie

Idac tym tropem to lepiej w ogole nie jezdzic zeby czegos nie popsuc grinser006.gif

Wlasnie o to chodzi ze jesli nie spina mechanicznie 0-1 to nie ma az takich sil zeby ukrecic polos lub zmielic dyfer.

Napisano

> Idac tym tropem to lepiej w ogole nie jezdzic zeby czegos nie popsuc

> Wlasnie o to chodzi ze jesli nie spina mechanicznie 0-1 to nie ma az takich sil zeby ukrecic polos

> lub zmielic dyfer.

A szpera cierna?

Napisano

> A szpera cierna?

To tez nie jest pelna blokada wink.gif

Jak jest cos z gownolitu to i tak sie rozpadnie.

Napisano

> Witam.

> Pzdr.

cierna janprosciej kluczem dynamoetrycznym, napisjaki typ twojej i w ilu % spieta

Napisano

> To tez nie jest pelna blokada

Ile znasz fabrycznych blok spinajacych dyfer w 100% ?

> Jak jest cos z gownolitu to i tak sie rozpadnie.

Wszystko sie rozpadnie gdy jest uzytkowane bez pomyslunku wink.gif

Napisano

> Ile znasz fabrycznych blok spinajacych dyfer w 100% ?

sporo! bo obracam sie w swiatku offroadu cool.gif

> Wszystko sie rozpadnie gdy jest uzytkowane bez pomyslunku

ok.gif

Napisano

> Wiesz, ze w ten sposob mozna zabic mechanizm roznicowy o ograniczonym tarciu?

hmm.gif pomyślmy po kiego grzyba stosuje się szperę hmm.gif czy aby nie po to aby oba koła miały zawsze napęd.

A gwoli wyjaśnienia sprawdzaliśmy w ten sposób rallycrossowe SC i nic nigdy się nie wysrało ....

Napisano

> pomyślmy po kiego grzyba stosuje się szperę czy aby nie po to aby oba koła miały zawsze napęd.

tak, przy czym nie kazdy rodzaj szpery jest projektowany z mysla aby roznica w oporach byla skrajnie rozna.

> A gwoli wyjaśnienia sprawdzaliśmy w ten sposób rallycrossowe SC i nic nigdy się nie wysrało ....

Sporo wlascicieli BMW testowalo w ten sposob blokade dyfra i sa innego zdania hehe.gif

Napisano

> Sporo wlascicieli BMW testowalo w ten sposob blokade dyfra i sa innego zdania

BMW = Bring Mich Werkstatt

może dlatego? 270751858-jezyk.gif

Napisano

> tak, przy czym nie kazdy rodzaj szpery jest projektowany z mysla aby roznica w oporach byla

> skrajnie rozna.

jest roznicda w szperze rwd a fwd, bo fwd bardziej zlozona

Napisano

> BMW = Bring Mich Werkstatt

przynies mi warsztat? hmm.gif

> może dlatego?

A moze dlatego, ze szpera plytkowa sie zuzywa? a testowanie jej poprzez takie zabawy znaczaco to zuzycie przyspiesza?

Napisano

robiłem ostatnio taki test smirk.gif

najpierw musiało stracić przyczepność koło na rolkach, przy odpowiednio delikatnym ruszeniu zwłoka jest wyczuwalna

Napisano

> przynies mi warsztat?

kraehseite.de

willst diskutieren?

Napisano

> robiłem ostatnio taki test

> najpierw musiało stracić przyczepność koło na rolkach, przy odpowiednio delikatnym ruszeniu zwłoka

> jest wyczuwalna

mysle ze chodzilo o zawaCHanie wink.gif

Napisano

> mysle ze chodzilo o zawaCHanie

no tak, Aragorn merytoryczny jak zawsze

Napisano

> tak, przy czym nie kazdy rodzaj szpery jest projektowany z mysla aby roznica w oporach byla

> skrajnie rozna.

Czyli podniesienie koła w zakręcie sprawi, że szpera mówi od razu "do widzenia" hmm.gif

Może te szpery potrzebowały już tylko gwoździa do trumny ?

Napisano

> Czyli podniesienie koła w zakręcie sprawi, że szpera mówi od razu "do widzenia"

Nie, nie od razu.

> Może te szpery potrzebowały już tylko gwoździa do trumny ?

Moze.

Napisano
  • Autor

> ale w przeciwnym kierunku

> a ze szpera chyba kręcą sie razem w jedną

> tak jest w atv przy blokadzie mostu

> oba wala jednakowo

Bez szpery kręcą się w przeciwnym kierunku ale na biegu!

Ze szperą kręcą się oba w tym samym kierunku i to na biegu jałowym!

Napisano
  • Autor

> cierna janprosciej kluczem dynamoetrycznym, napisjaki typ twojej i w ilu % spieta

Szpera Quaife'a

Napisano

> Bez szpery kręcą się w przeciwnym kierunku ale na biegu!

> Ze szperą kręcą się oba w tym samym kierunku i to na biegu jałowym!

No to gra waytogo.gif

Napisano

> Bez szpery kręcą się w przeciwnym kierunku ale na biegu!

> Ze szperą kręcą się oba w tym samym kierunku i to na biegu jałowym!

A szpera ile kkm nalotu ?

Napisano
  • Autor

> A szpera ile kkm nalotu ?

Niecałe 60 000 km ale z momentem 440NM, zamiast seryjnych 310NM i ostatnio większość na pojeżdżawkach i wyścigach.

Napisano

> podnieść jedno napędzane koło takim urządzeniem:

> wsiąść do auta i bardzo delikatnie spróbować ruszyć, jak po chwili zawahania ruszy przy pomocy

> drugiego koła to szpera wydaje się byc sprawna

hehe.gif ja nie mam szpery a i tak ruszy na jednym kole hehe.gif ASR......

Napisano

> Niecałe 60 000 km ale z momentem 440NM, zamiast seryjnych 310NM i ostatnio większość na

> pojeżdżawkach i wyścigach.

to klucz dynamometryczny i sprawdź spięcie

Napisano

> ja nie mam szpery a i tak ruszy na jednym kole ASR......

watpie, ASR ogranicza moc jak ktores z kol traci przyczepnosc, ale nie umie jej przekazac na drugie

Napisano

> watpie, ASR ogranicza moc jak ktores z kol traci przyczepnosc, ale nie umie jej przekazac na drugie

Cholera wie co robi ASR w nowych Fiatach. W GP Abarth i 500 Abarth jest elektro szpera która działa jak ulepszony ASR. Potrafi wyhamować tylko jedno koło napędowe ok.gif

U mnie jest jakiś głupi układ, bo hamuje oba zlosnik.gif

Napisano

> watpie, ASR ogranicza moc jak ktores z kol traci przyczepnosc, ale nie umie jej przekazac na drugie

Nie..... kolega jest w błedzie....

ASR ograniczy moc jak oba koła napędowe stracą przyczepność ... jeśli tylko jedno ( bo stoi na piasku / lodzie / trawie.... wisi w powietrzu ) to ASR hamuje to koło i nawet 100% mocy idze na 2-gie .... więc jest to jak elektroniczna szpera ....

Napisano

> Nie..... kolega jest w błedzie....

> ASR ograniczy moc jak oba koła napędowe stracą przyczepność ... jeśli tylko jedno ( bo stoi na

> piasku / lodzie / trawie.... wisi w powietrzu ) to ASR hamuje to koło i nawet 100% mocy idze

> na 2-gie .... więc jest to jak elektroniczna szpera ....

Owszem, kolega tylko ktory hehe.gif

Przy mechanicznie otwartym mechanizmie roznicowym cala moc przekazywana jest nna to kolo ktore stracilo przyczepnosc. Zatem w rozpatrywanym przypadku jednego kola na rolkach przyhamowanie tego kola nic nie da, bo nadal sila napedowa bedzie mechanicznie kierowana w jego strone. Co z tego ze mniejsza?

Zrob sobie taki test to zobaczysz. Nawet EDS i XDS nic tu nie pomoga bo potrafia tylko przyhamowac to kolo ktore stracilo przyczepnosc

Napisano

> Nie..... kolega jest w błedzie....

> ASR ograniczy moc jak oba koła napędowe stracą przyczepność ... jeśli tylko jedno ( bo stoi na

> piasku / lodzie / trawie.... wisi w powietrzu ) to ASR hamuje to koło i nawet 100% mocy idze

> na 2-gie .... więc jest to jak elektroniczna szpera ....

Przyjęło się, że nazwa ASR (czy też TCS) odnosi się do systemu który służy do zmniejszenia poślizgu kół np. podczas ruszania. "Elektroniczna szpera" to inny układ, który ma oznacznie EDS (od np. elektronisch diferential sperre)

Napisano

> Owszem, kolega tylko ktory

> Przy mechanicznie otwartym mechanizmie roznicowym cala moc przekazywana jest nna to kolo ktore

> stracilo przyczepnosc. Zatem w rozpatrywanym przypadku jednego kola na rolkach przyhamowanie

> tego kola nic nie da, bo nadal sila napedowa bedzie mechanicznie kierowana w jego strone. Co z

> tego ze mniejsza?

> Zrob sobie taki test to zobaczysz. Nawet EDS i XDS nic tu nie pomoga bo potrafia tylko przyhamowac

> to kolo ktore stracilo przyczepnosc

akurat tutaj będzie tak, że dzięki przyhamowaniu jednego koła jakiśtam moment trafi na drugie koło i auto ruszy 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Owszem, kolega tylko ktory

> Przy mechanicznie otwartym mechanizmie roznicowym cala moc przekazywana jest nna to kolo ktore

> stracilo przyczepnosc. Zatem w rozpatrywanym przypadku jednego kola na rolkach przyhamowanie

> tego kola nic nie da, bo nadal sila napedowa bedzie mechanicznie kierowana w jego strone. Co z

> tego ze mniejsza?

Dyferencjał nie jest inteligentnym bytem a głupim mechanizmem który daje więcej napędu na koło które lżej się kręci. Jeżeli jedno zablokujesz hamulcem, do napęd pójdzie na to drugie.

Napisano

> Dyferencjał nie jest inteligentnym bytem a głupim mechanizmem

powiedz to aktywnym dyfrom z evo albo gt-r'a grinser006.gif

Napisano

> Dyferencjał nie jest inteligentnym bytem a głupim mechanizmem który daje więcej napędu na koło

> które lżej się kręci. Jeżeli jedno zablokujesz hamulcem, do napęd pójdzie na to drugie.

a ASR nie blokuje poszczególnych kół tylko dławi ogólnie moc, więc wracamy do punktu wyjścia EDS/XDS tak, ASR nie

Napisano

> a ASR nie blokuje poszczególnych kół tylko dławi ogólnie moc, więc wracamy do punktu wyjścia

> EDS/XDS tak, ASR nie

Współczesne systemy ASR hamują koła, mam szczęście takowy posiadać. Niestety istnieją też firmy które wolą jak klient bez sensu dopłaca za kolejny trzyliterowy skrót grinser006.gif

Napisano

> Współczesne systemy ASR hamują koła, mam szczęście takowy posiadać. Niestety istnieją też firmy

> które wolą jak klient bez sensu dopłaca za kolejny trzyliterowy skrót

chciałbym zobaczyć taki nowoczesny ASR w takiej sytuacji, no offence naprawdę bym chciał

Napisano

> Współczesne systemy ASR hamują koła, mam szczęście takowy posiadać. Niestety istnieją też firmy

> które wolą jak klient bez sensu dopłaca za kolejny trzyliterowy skrót

zdecydowanie mylisz ASR z EDSem.

a to, że masz oba, tylko pewnie na guziku jest napis ASR, to inna sprawa zlosnik.gif

Napisano

> zdecydowanie mylisz ASR z EDSem.

> a to, że masz oba, tylko pewnie na guziku jest napis ASR, to inna sprawa

zapomniałeś dodać że nie dopłacał za kolejny trzyliterowy skrót zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.