Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana płynu DA1 na DOT3 ?

Featured Replies

Napisano

Czy można bez problemu zmienić płyn DA1 na DOT3? Wystarczy małe płukanie czy raczej po takiej zmianie można się spodziewać uszkodzenia uszczelnień pompek i cylinderków?

Napisano

Moim skromnym zdaniem -dolac, i tak parametry i te inne..., są takie same...

Napisano

> Moim skromnym zdaniem -dolac, i tak parametry i te inne..., są takie same...

Możesz jaśniej? bo nijak nie wiem, o co ci chodzi. co jest takie same? co to są "te" inne?

Napisano

jak pomieszasz, to się zważy. Ja tego doświadczyłem.

Potem wypłukałem układ i zalałem ponownie dot3. Do dziś jest wszystko ok, żadnych uszczelnień nie wyżarło etc. A hamulce...wyraźnie skuteczniejsze yay.gif

także nie mieszać, Natomiast po wypłukaniu układu można zalewać dot3

Napisano

> Możesz jaśniej? bo nijak nie wiem, o co ci chodzi? co jest takie same? co to są te inne?

Czym sie różni DA1 a DOT3?

Napisano

> Czym sie różni DA1 a DOT3?

CIeżko znaleźć?

DA/1 to płyn hydrauliczny stosowany także w układach hamulcowych mocno wiekowych pojazdów.

Natomiast DOT3 to typowy płyn hamulcowy.

da/1

dot3

To są bardzo różne płyny

Napisano

W praktyce-pierdoły.. icon_rolleyes.gif

Takie same jak Lotos mineralny(mowa o oleju silnikowym) jest gorszy od Mobila.. palacz.gif

Napisano
  • Autor

A płukanie jak wykonać?

Bo miałem zamiar spuścić stary płyn, zalać nowym i pompować dotąd aż odpowietrznikami będzie lecieć czysty świeży płyn.

Napisano

> A płukanie jak wykonać?

> Bo miałem zamiar spuścić stary płyn, zalać nowym i pompować dotąd aż odpowietrznikami będzie lecieć

> czysty świeży płyn.

IMO to dobry pomysł. Kiedyś tak robiłem w Polonezie ze straszeni zapuszczonymi hamulcami - pompowalem, aż z każdego odpowietrznika zaczął lecieć czysty płyn.

Wcześniej odeśsij ze zbiorniczka stary płyn i zalej nowy. Potem dolewaj w trakcie.

Na próbę możesz zmieszać ciut starego z nowym w słoiku i zobacz, czy nie dzieje się coś dziwnego.

Napisano

> W praktyce-pierdoły..

> Takie same jak Lotos mineralny(mowa o oleju silnikowym) jest gorszy od Mobila..

Taa. To pomieszaj i zobacz co się stanie.

A z reszta wystarczy odkręcić butelkę i porównać konsystencję, kolor i zapach.

I prosze cię, zanim napiszesz takie głupoty pomyśl, bo jeszcze ktoś Cię posłucha.

Żebyś się jeszcze dalej nie próbował burzyć:

Płyn da/1 to butan-1-ol (alkohol n butylowy) i ten alkohol ma temperaturę wrzenia już w 115 stopniach.

Natomiast dot3 to mieszanka glikolu dietylenowego z jednometylowym eterem glikolu

dwuetylenowego oraz jednobutylowym eterem glikolu dwuetylenowego i to wrze dopiero przy ponad 200 stopniach.

Nadal nie widzisz różnicy?

Napisano

No i jak pomieszasz to ci zaraz przestanie hamowac i pożre ci wszystkie oringi w pompie... hmm.gif

Napisano

A żebyś wiedział.

Jak dolałem jednego do drugiego, to hamulce jakieśtam były (ale słabsze niz przed dolewką), a to co powstało, było niejednolite, mętne i przy tym silnie żrące. Jak zmoczyłem w tej mieszance przypadkowo palec to mocno piekło, do tego stopnia, że szybko biegłem umyć rękę.

Dlatego uczulam na dobre przepłukanie ukladu.

Napisano

> A płukanie jak wykonać?

> Bo miałem zamiar spuścić stary płyn, zalać nowym i pompować dotąd aż odpowietrznikami będzie lecieć

> czysty świeży płyn.

Spuszczasz stary i przelewasz układ nowym, ale bez skąpstwa wink.gif Odpowietrzniki zakręć dopiero, jak płyn będzie leciał zupełnie klarowny i nierozrzedzony.

Napisano

Mam takie pytanie odnośnie tematu, czy płyny dot 3, 4 oraz 5.1 są mieszalne ?

Napisano

> Mam takie pytanie odnośnie tematu, czy płyny dot 3, 4 oraz 5.1 są mieszalne ?

r3, dot 3, dot4 są ze sobą na pewno mieszalne. Co do dot 5.1 nie mam już pewności.

Napisano

> Mam takie pytanie odnośnie tematu, czy płyny dot 3, 4 oraz 5.1 są mieszalne ?

Fizycznie są mieszalne, ale w autach, gdzie każą lać 3 (większość koreańskich i japońskich) nie wolno zmieniać na 4, ponieważ inaczej reaguje z gumą i zaczną puchnąć uszczelnienia. Trzeba też uważać na DOT 5, bo to nie jest to samo co 5.1. DOT 5 jest na bazie sylikonu i stosowany był głównie za oceanem.

Napisano

> jak pomieszasz, to się zważy. Ja tego doświadczyłem.

> Potem wypłukałem układ i zalałem ponownie dot3. Do dziś jest wszystko ok, żadnych uszczelnień nie

> wyżarło etc. A hamulce...wyraźnie skuteczniejsze

?? yyyy, jestes w stanie wyczuc skutecznosc hamulcy po zmianie plynu? Nie wierze.

Napisano

> ?? yyyy, jestes w stanie wyczuc skutecznosc hamulcy po zmianie plynu? Nie wierze.

A dlaczego nie? Na starym płynie hamulcowym (podejrzewam, że na kombinowanych mieszankach również) raczej kiepsko się hamuje, czasem też hamulec dziwnie się zachowuje, raz niżej łapie, raz wyżej itp. Na świeżym płynie i porządnie wypłukanym, napełnionym i odpowietrzonym układzie zupełnie inaczej się hamuje waytogo.gif

Napisano

> O efekcie placebo nie słyszałeś ?

Slyszalem i raczej podciagam ten przypadek pod to.

To tak samo jak z vervami, ultimatami i innymi lepszymi paliwami. Ja tam nie widze roznicy.

Napisano

> ?? yyyy, jestes w stanie wyczuc skutecznosc hamulcy po zmianie plynu? Nie wierze.

Żaden efekt placebo, bez obaw. Na DA/1 dużo mocniej trzeba pedał dusić, żeby koła stanęły w miejscu. I dodatkowo pedał sprężynuje, jest taki bardziej miękki. Przy hamowaniu od wyczucia pierwszgo oporu do zablokowania kół wpada jeszcze dobre kilka cm.

Używając dot3 pedał wpada znacznie mniej i koła stoją w miejscu przy użyciu mniejszej siły.

Nic tu nie hipotetyzuje, wszystkiego doswiadczylem na własnej skórze.

Napisano
  • Autor

Jak jest stary, wiele lat nie zmieniany płyn to przy zmianie na nowy czuć różnicę zwłaszcza po kilku hamowaniach zlosnik.gif

Napisano

"błogosławieni, którzy nie widzieli..."

a ty chyba nie widziałeś. Jesteś stanie w każdym aucie po wymianie zużytego płynu wyczuć różnicę w zachowaniu się hamulca. Zwłaszcza przy drugim, trzecim hamowaniu.

Napisano

> "błogosławieni, którzy nie widzieli..."

> a ty chyba nie widziałeś. Jesteś stanie w każdym aucie po wymianie zużytego płynu wyczuć różnicę w

> zachowaniu się hamulca. Zwłaszcza przy drugim, trzecim hamowaniu.

Dokładnie. Kilka ostrych hamowań pod rząd i przy starym płynie samochód zaczyna kiepsko hamować. Tyle tylko że niektórzy mają tak badziewne hamulce że niezależnie od płynu działają do niczego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.