Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wewnętrzne lusterko wsteczne - dziwne ustawienie

Featured Replies

Napisano

Ostatnio kilka razy spotkałem się z dziwnym (dla mnie) ustawieniem wewnętrznego lusterka wstecznego.

Zazwyczaj takie lusterko jest zbliżone kształtem do prostokąta i ustawiane tak, że jego dłuższa krawędź jest ustawiona w poziomie lub prawie w poziomie.

Ostatnio w korkach zauważyłem kilka aut, w których lusterko było ustawione mniej więcej pod kątem 45 stopni w stosunku do poziomu i skierowane tak, że lewy dolny róg był w najniższej pozycji...

Dzisiaj zaobserwowałem to w nowej toyocie avensis kombi i w jakiejś skodzie octavii, ale marka pewnie nie ma tu znaczenia.

Czy to coś daje i jest to celowe działanie czy tylko jakaś dziwna moda bądź życiowe niechlujstwo? Ustawiłem tak z ciekawości swoje lusterko, ale poprawy widoczności za autem nie zauważyłem.

Napisano

> Ustawiłem tak z ciekawości swoje lusterko, ale poprawy widoczności za autem nie zauważyłem.

Za autem - nie, wewnątrz - tak.

Gdyby ktoś za Tobą usiadł, to na pewno byś go widział.

Może to o to chodzi...?

Napisano
  • Autor

> Lusterko ustawione na dzieciaka z tyłu.

Dziecka akurat nie było z tyłu, ale może faktycznie to o to chodzi ok.gif

Napisano

Często tak jeżdżę - wożę Córkę ok.gif

Napisano

Jezdził w nocy i oślepiały go światła jadących za nim... biglaugh.gif

Napisano

Sprawa jest bardzo prosta - tak ustawiaja lusterka ludzie ,ktorzy "siedza w kierownicy" tzw. sępy... Sprobuj sobie ustawic lusterko jak masz fotel przysuniety na maksa do kierownicy ok.gif

Napisano

> Lusterko ustawione na dzieciaka z tyłu.

to dzieciak musi byc bardzo mikrego wzrostu zeby go nei bylo widac przy "normalnym" ustawieniu, przynajmniej glowy.

Napisano

> to dzieciak musi byc bardzo mikrego wzrostu zeby go nei bylo widac przy "normalnym" ustawieniu,

> przynajmniej glowy.

wiesz o czym piszesz, czy teoretyzyjesz?

ja ustawiałem tak, by widzieć co dzieciak robi

szzcególnie ważne, gdy sam jedziesz z dzieciakiem

Napisano

> wiesz o czym piszesz, czy teoretyzyjesz?

> ja ustawiałem tak, by widzieć co dzieciak robi

> szzcególnie ważne, gdy sam jedziesz z dzieciakiem

W lusterkach pryzmatycznych zamiast tak ustawiac lusterko wystarczy przestawić dzień-noc i widać całą tylna kanapę.

Napisano

> W lusterkach pryzmatycznych zamiast tak ustawiac lusterko wystarczy przestawić dzień-noc i widać

> całą tylna kanapę.

Tylko że czasem to za mało bo jest ciemno.

Napisano

> to dzieciak musi byc bardzo mikrego wzrostu zeby go nei bylo widac przy "normalnym" ustawieniu,

> przynajmniej glowy.

Ciekawe bo dziecko mam wzrostu normalnego jak na 6 lat, ujeżdżałem przeróżne samochody z dzieckiem i wszędzie trzeba albo przestawić lusterko w "tryb" nocny, albo przekręcić.

Napisano

> Czy to coś daje i jest to celowe działanie czy tylko jakaś dziwna moda bądź życiowe niechlujstwo?

> Ustawiłem tak z ciekawości swoje lusterko, ale poprawy widoczności za autem nie zauważyłem.

Też podobnie ustawiam by widzieć co rorbi mój synek w foteliku za moim fotelem. Ustaw tak samo i zwróć uwagę na tylne siedzenie.

Napisano

> Tylko że czasem to za mało bo jest ciemno.

a to przekręcenie o 45* spowoduje, że jest ciągle jasno? hmm.gif

sam też mam ustawione na "permanentną noc" i szyba jest "ciemna", a kanapa jasna waytogo.gif

Napisano

> a to przekręcenie o 45* spowoduje, że jest ciągle jasno?

> sam też mam ustawione na "permanentną noc" i szyba jest "ciemna", a kanapa jasna

Ale ustawiając na "noc" lusterko, to co w nim widzisz jest ciemniejsze czyż nie?

Napisano

> przynajmniej glowy.

No to cie zdziwie bo nie widac! Osobiscie mam zalozone takie DODATKOWE dwa lusterka zeby widziec oba foteliki. Natomiast jak podniose rolete badazinka do gory to przez wewnetrzne lusterko i tak NIC NIE WIDZE przez tylna szybe. Jezeli lusterko wew opuszcze w dol to bardzo dobrze widze oba foteliki (czyli jest alternatywa zeby nie zakladac tych dodatkowych lusterek)

.

Aha testowalem tez i jak lusterko jest przestawione pod takim wiekszym katem to czujnik przyciemaniania lusterka nie reagune na swiatla samochodu jadacego z mna i lusterko sie nie przyciemnia idea.gif

Napisano

> Często tak jeżdżę - wożę Córkę

Ja dwie i nie widzę potrzeby wydziwiania.

Lusterko jest po to, żeby obserwować drogę.

Dziecko siedzące w foteliku przodem do kierunku jazdy jest na tyle duże że jest w stanie powiedzieć jak coś mu się dzieje. Jeśli jest mniejsze, to jeżdżąc tylko z nim, bierzesz go na przednie siedzenie.

Napisano

> Ale ustawiając na "noc" lusterko, to co w nim widzisz jest ciemniejsze czyż nie?

ofkors, że tak i jak napisałem mam "ciemną" szybę i to, co przez nią obserwuję. za dnia mi to nie przeszkadza, a w nocy jest wygodne waytogo.gif

a "jasną stronę lusterka" mam wycelowaną w kanapę waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.