Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BMW jak TOYOTA i inne "dobre marki" ....

Featured Replies

Napisano

Quote:

Niemiecki koncern musi naprawić ponad 350 tys. swoich najdroższych limuzyn i niemal 6 tys. aut Rolls-Royce, które mogą mieć problemy z zatrzymaniem z powodu wady wspomagania hamulców.

especially 4 KvM

zlosnik.gifok.gif

Napisano

Nieeee noooooo nie w niemieckich crazy.gif

Napisano

Ech, co za czasy, same szajsy produkują... Nie ma to jak stary dobry Fiat125p albo Polonez - z tego co wiem nie było ani jednej akcji przywoławczej! To była jakość!

Quote:

We wszystkich tych samochodach może dojść do nieszczelności pompy w układzie wspomagania hamulców, co utrudnia zatrzymanie auta - ale wymaga dużo większego wysiłku od kierowcy. BMW stwierdziło, że nie ma doniesień, by ten defekt doprowadził do wypadków drogowych.

Czyli coś, co w Fiatach czy innych Toyotach nazywa się "serwo się zepsuło, zapraszam do kasy, a czego się pan spodziewał w siedmioletnim aucie", w BMW powoduje akcję przywoławczą hehe.gif

Napisano

Oczywiscie artykul w gazecie wybiorczej nie mowi nic o tym ze to akcja prewencyjna i do tej pory nie zanotowano ani jednego samochodu ktory mialby problem z zatrzymaniem sie.

Napisano
  • Autor

> Oczywiscie artykul w gazecie wybiorczej nie mowi nic o tym ze to akcja prewencyjna i do tej pory

> nie zanotowano ani jednego samochodu ktory mialby problem z zatrzymaniem sie.

czytanie ze zrozumieniem nie jest Twoja najmocniejsza strona ok.gif

Quote:

BMW stwierdziło, że nie ma doniesień, by ten defekt doprowadził do wypadków drogowych.

Napisano

> Czyli coś, co w Fiatach czy innych Toyotach nazywa się "serwo się zepsuło, zapraszam do kasy, a

> czego się pan spodziewał w siedmioletnim aucie", w BMW powoduje akcję przywoławczą

W toyocie może tak, ale we fiacie także wymieniają po kilku latach vide akcja wymiany przewodów paliwowych w sienie...

Napisano
  • Autor

> W toyocie może tak, ale we fiacie także wymieniają po kilku latach vide akcja wymiany przewodów

> paliwowych w sienie...

w toyocie kiedys wymieniali glowice silnikow, juz po gwarancji ... zlosnik.gif

Napisano

> czytanie ze zrozumieniem nie jest Twoja najmocniejsza strona

> Quote:

> BMW stwierdziło, że nie ma doniesień, by ten defekt doprowadził do wypadków drogowych.

Jest poważna różnica między nie doprowadzeniem do wypadku a nie wystąpieniem awarii. W innych gazetach jest napisane że BMW wykryło przedwczesne zużycie wężyka doprowadzającego podciśnienie i postanowiło prewencyjnie wymienić go we wszystkich samochodach by nie nastąpił ten problem.

P.S. Moim zdaniem takie "usterki" to nic strasznego i nie powinny rzutować na opinię o marce. Gorzej jak np. zacierają się silniki (patrz Toyota i V6) a firma idzie w zaparte i twierdzi że to wina użytkowników.

Napisano
  • Autor

> Gorzej jak np. zacierają się silniki (patrz Toyota i V6) a firma idzie w zaparte i twierdzi że

> to wina użytkowników.

juz ponizej pisalem, ze kiedys slynne VVTi byly przez TOYOTE wymieniane bez szemrania, wiec to nie do konca tak, ze idzie w zaparte ... ok.gif

Napisano

> juz ponizej pisalem, ze kiedys slynne VVTi byly przez TOYOTE wymieniane bez szemrania, wiec to nie

> do konca tak, ze idzie w zaparte ...

Wiesz, mam trochę mieszane uczucia w sprawie Toyoty - odkąd obserwuję tą markę, to miała ona 3 etapy:

- cii, robimy niezawodne samochody, jak coś Ci się zepsuło to naprawimy za darmo, tylko się nie chwal nikomu że się popsuło!

- robimy niezawodne samochody, nic się w nich nie psuje, jak Ci się popsuło to pewnie źle eksploatowałeś, a jak będziesz się chwalił innym to podamy Cię do sądu o zniesławienie

- ooo, nasze samochody się psują, wymienimy Ci milion drobiazgów bo mogą się w przyszłości zepsuć i sami się tym pochwalimy na cały świat

Wczoraj rozmawiałem z mechanikiem w Lexusie - muszą zmienić te nieszczęsne sprężyny zaworów w moim GS 460 i wiem już jak to zrobią - pompują duże ciśnienie powietrza do cylindra i dzięki temu mogą zmienić sprężyny bez zdejmowania głowicy - bo głowicy w tych silnikach nie wolno zdejmować. Niestety zajmuje to kupę czasu bo zawory trzeba robić parami - dwa dni pracy razem na jeden silnik.

Napisano

> Quote:

> Niemiecki koncern musi naprawić ponad 350 tys. swoich najdroższych limuzyn i niemal 6 tys. aut

> Rolls-Royce, które mogą mieć problemy z zatrzymaniem z powodu wady wspomagania hamulców.

> especially 4 KvM

Ja się nie znam - jeżdżę tandetą ale teraz wszystkie marki mają wpadki niestety. oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Wiesz, mam trochę mieszane uczucia w sprawie Toyoty - odkąd obserwuję tą markę, to miała ona 3

> etapy:

> - cii, robimy niezawodne samochody, jak coś Ci się zepsuło to naprawimy za darmo, tylko się nie

> chwal nikomu że się popsuło!

> - robimy niezawodne samochody, nic się w nich nie psuje, jak Ci się popsuło to pewnie źle

> eksploatowałeś, a jak będziesz się chwalił innym to podamy Cię do sądu o zniesławienie

> - ooo, nasze samochody się psują, wymienimy Ci milion drobiazgów bo mogą się w przyszłości zepsuć i

> sami się tym pochwalimy na cały świat

> Wczoraj rozmawiałem z mechanikiem w Lexusie - muszą zmienić te nieszczęsne sprężyny zaworów w moim

> GS 460 i wiem już jak to zrobią - pompują duże ciśnienie powietrza do cylindra i dzięki temu

> mogą zmienić sprężyny bez zdejmowania głowicy - bo głowicy w tych silnikach nie wolno

> zdejmować. Niestety zajmuje to kupę czasu bo zawory trzeba robić parami - dwa dni pracy razem

> na jeden silnik.

ja nie mowie ze nie masz racji, ale w obecnych czasach KAZDA MARKA, wlacznie z BMW, MB i innymi dotychczas uznawanymi za PRAWE niestety nie do konca jest fair no.gif

Napisano

> ja nie mowie ze nie masz racji, ale w obecnych czasach KAZDA MARKA, wlacznie z BMW, MB i innymi

> dotychczas uznawanymi za PRAWE niestety nie do konca jest fair

Nie do końca fair zachowują się wszyscy... niestety projektują już i wtedy wiedzą co będzie się wymieniać często i za ile. oslabiony.gif

Napisano

> Ja się nie znam - jeżdżę tandetą ale teraz wszystkie marki mają wpadki niestety.

Wystarczy poczytać fora. Nie istone czy to forum mercedesa, saaba, opla, fiata czy audi. Nie ma bezawaryjnych aut, a szczególnie teraz w dobie projektantów-księgowych i masie wyposażenia dodatkowego /szczególnie tego elektronicznego/. Każdy model ma swoje typowe bolączki - jeden mniej, inny więcej.

A poza tym jak by się nie psuły to kto by kupił nowy model za 3 lata? A tak każdy /po za użytkownikami końcowymi/ jest zadowolony

Napisano

> ja nie mowie ze nie masz racji, ale w obecnych czasach KAZDA MARKA, wlacznie z BMW, MB i innymi

> dotychczas uznawanymi za PRAWE niestety nie do konca jest fair

Wygląda na to że próbujemy napisać to samo, tylko w inny sposób - zgadzam się z Tobą że nie ma "wspaniałych" firm - takich jak dawniej, gdy np. Rolls Royce wysyłał helikopter by naprawić zepsuty egzemplarz swojego samochodu. Światem rządzą pieniądze i jak coś nie opłaca się, to nie nastąpi.

P.S. Niedługo będziemy zachwycali się Hyundai'em - nowy model Equus ma mieć w cenie "nie jeżdżenie do naprawy" - w przypadku gdy samochód będzie wymagał zmiany oleju czy też jakiejkolwiek innej naprawy, przedstawiciel Hyundai'a przyjedzie z zastępczym pod dom klienta i odjedzie tym do naprawy/przeglądu. Tyle że to żadna nowość - "mój" dealer Lexusa to od dawna robi...

Napisano

> Wystarczy poczytać fora. Nie istone czy to forum mercedesa, saaba, opla, fiata czy audi. Nie ma

> bezawaryjnych aut, a szczególnie teraz w dobie projektantów-księgowych i masie wyposażenia

> dodatkowego /szczególnie tego elektronicznego/. Każdy model ma swoje typowe bolączki - jeden

> mniej, inny więcej.

> A poza tym jak by się nie psuły to kto by kupił nowy model za 3 lata? A tak każdy /po za

> użytkownikami końcowymi/ jest zadowolony

To jest jedna prawda, do tego jednak brak staranności przy wykonywaniu elektryki i elektroniki. Dałoby się ją wykonać lepiej, ale po co? Natomiast są lepsze/gorsze samochody i zazwyczaj lepsze to są te samochody z niższej półki (typu Astra, Golf etc. lub Polo, Corsa etc.).

Napisano

> especially 4 KvM

chyba mnie z kimś mylisz. Po pierwsze wielokrotnie pisałem, że dla mnie "porządne" BMW to dopiero era Efficient Dynamic czyli połowa 2007 i młodsze, a poza tym nigdy nie uznawałem BMW za markę szczególnie solidną. Jak porównywałem tu na forum jedynkę z Bravo, to dla niektórych to było niemal świętokradztwo.

Owszem uważam na obecną chwilę BMW za jedyną sensowną markę w zakresie oferty stosunkowo mocnych, niedużych aut (które leżą w kręgu moich zainteresowań), ale ze względu na rozwiązania techniczne, a nie jakąś szczególną jakość wykonania - tę określam na co najwyżej dobrą, a raczej bardziej trzy plus.

Napisano

> wymiany przewodów paliwowych w sienie...

ale sprezyn w stilo juz nie zlosnik.gif

Napisano

> ale sprezyn w stilo juz nie

widocznie od tego się nie umiera zlosnik.gif

Napisano

> widocznie od tego się nie umiera

wg fiata napewno nie

wg uzytkownikow juz niekoniecznie biglaugh.gif

Napisano

> wg fiata napewno nie

> wg uzytkownikow juz niekoniecznie

głos zza grobu się nie liczy zlosnik.gif

Napisano

> A poza tym jak by się nie psuły to kto by kupił nowy model za 3 lata? A tak każdy /po za

> użytkownikami końcowymi/ jest zadowolony

Firma.

Bo normalny konsument nie zmienia auta co trzy lata...

Napisano

> GS 460 i wiem już jak to zrobią - pompują duże ciśnienie powietrza do cylindra i dzięki temu

> mogą zmienić sprężyny bez zdejmowania głowicy - bo głowicy w tych silnikach nie wolno

> zdejmować.

Nie tylko w lexusie tak robia hehe.gif To dosc znana i powszechna metoda stosowana przez wielu mechanikow na roznych autach.

Z Ciekawosci, dlacezgo nie mozna zdjac glowicy z lexie?

>Niestety zajmuje to kupę czasu bo zawory trzeba robić parami - dwa dni pracy razem

> na jeden silnik.

Ja bym powiedzial, ze wiecej cazsu zajmuje dostanie sie do tych zaworow hehe.gif

Napisano

> Z Ciekawosci, dlacezgo nie mozna zdjac glowicy z lexie?

Podobno z uwagi na bardzo duże wymogi dokładności pasowana nie do zrealizowania nie w fabryce.

Napisano

> Podobno z uwagi na bardzo duże wymogi dokładności pasowana nie do zrealizowania nie w fabryce.

A jak sie skonczy uszczelka pod glowica to nowy silnik czy jak? niewiem.gif

Napisano

> A jak sie skonczy uszczelka pod glowica to nowy silnik czy jak?

tak.

Napisano

> To jest jedna prawda, do tego jednak brak staranności przy wykonywaniu elektryki i elektroniki.

i inne celowe praktyki utrudniajace w przyszłosci opłacalność naprawy -> np. łaczenie częsci ekploatacyjnych z takimi które są w zasadzie do końca i nie psują się

lub umieszczanie ich tak aby się jednak zepsuły -> komputer na podszybiu czy w nadkolu

Napisano

> Firma.

> Bo normalny konsument nie zmienia auta co trzy lata...

A tak zmieniają wszyscy hehe.gif

sick.gif

Napisano

> a moze poprostu mechanicy nie umieja tego ogarnac?

A może po prostu Toyota nawet nie produkuje zestawu do wymiany?

Napisano

> A może po prostu Toyota nawet nie produkuje zestawu do wymiany?

Uszczelek nie produkuja? Marek, nie rozsmieszaj mnie... rotfl.gif

Napisano

> i inne celowe praktyki utrudniajace w przyszłosci opłacalność naprawy -

> lub umieszczanie ich tak aby się jednak zepsuły -> komputer na podszybiu czy w nadkolu

Komputery pod maską czy pod zderzakiem, ciasnota pod zderzakiem... Lekka stłuczka i połowa gratów do wymiany...

Napisano

> Wystarczy poczytać fora. Nie istone czy to forum mercedesa, saaba, opla, fiata czy audi. Nie ma

> bezawaryjnych aut, a szczególnie teraz w dobie projektantów-księgowych

Dlatego coraz częściej sięgam po ogłoszenia za wielką wodą w poszukiwaniu e-34, e-32/e-38 ...

Napisano

> Uszczelek nie produkuja? Marek, nie rozsmieszaj mnie...

Czyli jednak prawda, że japońce to jednorazówki hehe.gif

Napisano

> Łeee, to do lpg się nie nada.

Eeee tam się nie nada. Polscy gaziarze nie takie rzeczy już robili...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.