Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawias torowy zdatny do codziennej jazdy

Featured Replies

Napisano

Chyba kiedyś zadawałem takie pytanie, ale nie mogę znaleźć w wyszukiwarce niewiem.gif

Wydumałem sobie amory Bilstein B6 (cena chora, ale opinie maja dobrą) i sprężyny H&R (jechałem kiedyś na H&R w .....Matizie zlosnik.gif i o dziwo dobrze to auto zaczęło się na tym prowadzić !)

Całość na nowych gratach z allegro można złożyć w 2500-3000 ok.gif

Jakieś inne propozycje przy poniższych założeniach ?

Chcę auto które zawiezie mi tyłek do pracy, a jednocześnie nada się na track day smile.gif

Nie wiem jeszcze czy zrobię taki zawias w swoim Seju (przez co zostanie u mnie już na zawsze), czy kupię vana i jego będę dłubał ok.gif

Skłaniam się ku pierwszemu rozwiązaniu, stąd zależy mi na kompromisie. Jeżdziłem już swego czasu w jednym vanie na amorkach Krosno i zdecydowanie nie chcę takiego betonu zlosnik.gif

Napisano

też o tym myślę.... i kombinuję jednak nad B6. Kasa kasą.... ale pzm nie ma chyba co wrzucać............ tylko jak B6 sprawi się na torze asfaltowym?? hmm.gif

Napisano

Ja mam u siebie B6 oraz Eibach Pro-Kit... Wcześniej miałem PZM i wywaliłem ten szajs po tygodniu... był mega beton a auto zachowywało się jak piłeczka pingpongowa... Tylko, że ja mam gwint z przodu i to dosyć nisko postawiony. W moim podpisie w linku można znaleźć filmiki gdzie widać jak auto się zachowuje na tym zawiasie (z tyłu nie ma bilsteina tylko 'zalewajki'). Jeżdżę tym autem na codzień, betonu nie ma jak w pzm ale też nie jest to jakiś konfort, autko trochę podkakuje na nierównościach, ale za to jak się idzie pędzlem to wybiera wszystko jak trzeba...

Ale w temacie widzę, że autko ma być jako dupowóz więc polecam po prostu serie B6 i eibachy, bez gwinta... jeździłem też trochę cienkim na takim zestawie i jest o wiele wyżej niż u mnie (także, przez progi itp można spokojnie przejechać) i na tor taki zawias oczywiście też się nadaje smile.gif

Co do sprężyn H&R to nie mam pojęcia jak się na tym jeździ ale kumpel ma to w seju 900tce i jest bardzo nisko... (ale amorki są seryjne więc nie wiem jak na B6 by było)

Ogólnie to nie polecam PZM (chyba, że mieszkacie w okolicy gdzie drogi są gładziutkie jak stół i kjs/sprinty też są rozgrywane na torze, gdzie nie ma żadnych dziur).

Napisano

ja Ci powiem to co ja wybrałem do swoich celów wink.gif

przód b6 przerobiony na gwint + FK

tył regulowane koni + FK

jak chcesz fajny zawias to pogadaj a szymooonem devil.gif

Napisano
  • Autor

> Ale w temacie widzę, że autko ma być jako dupowóz więc polecam po prostu serie B6 i eibachy, bez

> gwinta... jeździłem też trochę cienkim na takim zestawie i jest o wiele wyżej niż u mnie

> (także, przez progi itp można spokojnie przejechać) i na tor taki zawias oczywiście też się

> nadaje

Na filmach auto idzie ładnie w zakrętach. W porównaniu do mojej serii to niebo a ziemia ok.gif

> Co do sprężyn H&R to nie mam pojęcia jak się na tym jeździ ale kumpel ma to w seju 900tce i

> jest bardzo nisko... (ale amorki są seryjne więc nie wiem jak na B6 by było)

Teoretycznie Eibachy to -30mm, a H&R -35mm. Eibachy są tańsze o jakieś 20-30%, co mnie przekonuje bardziej do nich zlosnik.gif

Ja mam sportingowy zawias, a więc auto powinno usiąść z centymetr. Może tez w ogóle nie usiąść, bo moje zawieszenie jest jakieś takie niższe niewiem.gif

Kiedys cykałem fotkę porównawczą zwykłego vana i mojego Abartha icon_rolleyes.gif

284241019-abarth_vs_van.jpg

> Ogólnie to nie polecam PZM (chyba, że mieszkacie w okolicy gdzie drogi są gładziutkie jak stół i

> kjs/sprinty też są rozgrywane na torze, gdzie nie ma żadnych dziur).

Tylko zabawa na torze, Radom, Ułęż, Kielce itp. ok.gif

post-7124-14352509922833_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> ja Ci powiem to co ja wybrałem do swoich celów

> przód b6 przerobiony na gwint + FK

> tył regulowane koni + FK

FK kojarzy mi się z betonem. Czy jestem w błędzie ? zlosnik.gif

Przypominam - auto na dojazdy do pracy. Żona też czasem nim jeździ po zakupy ok.gif

Wiem że coś trzeba zrobic z zawiasem, bo na Radomiu ostatnio prawie dotykałem lusterkami asfaltu zlosnik.gif

> jak chcesz fajny zawias to pogadaj a szymooonem

Cudotwórca/magik ? zlosnik.gif

Napisano

> FK kojarzy mi się z betonem. Czy jestem w błędzie ?

> Przypominam - auto na dojazdy do pracy. Żona też czasem nim jeździ po zakupy

> Wiem że coś trzeba zrobic z zawiasem, bo na Radomiu ostatnio prawie dotykałem lusterkami asfaltu

> Cudotwórca/magik ?

pzm=beton

Napisano
Zakładaj B6, ja używam do codziennej jazdy i jestem zadowolony, ludzie którzy mieli okazję się ze mną się przejechać są tego samego zdania ok.gif
Napisano

> Chyba kiedyś zadawałem takie pytanie, ale nie mogę znaleźć w wyszukiwarce

> Wydumałem sobie amory Bilstein B6 (cena chora, ale opinie maja dobrą) i sprężyny H&R (jechałem

> kiedyś na H&R w .....Matizie i o dziwo dobrze to auto zaczęło się na tym prowadzić !)

> Całość na nowych gratach z allegro można złożyć w 2500-3000

> Jakieś inne propozycje przy poniższych założeniach ?

> Chcę auto które zawiezie mi tyłek do pracy, a jednocześnie nada się na track day

> Nie wiem jeszcze czy zrobię taki zawias w swoim Seju (przez co zostanie u mnie już na zawsze), czy

> kupię vana i jego będę dłubał

> Skłaniam się ku pierwszemu rozwiązaniu, stąd zależy mi na kompromisie. Jeżdziłem już swego czasu w

> jednym vanie na amorkach Krosno i zdecydowanie nie chcę takiego betonu

ja jeżdze na pzm + eibach i auto na torze / ulicy spisuje się super.

Teraz na tył wlatuje bilstein b6 przód zostaje pzm bo działa jak lubię. Ale nie oszukujmy się. A ni b6 ani pzm na drogę sie nie nadaje

Napisano
  • Autor

> Zakładaj B6, ja używam do codziennej jazdy i jestem zadowolony, ludzie którzy mieli okazję się ze

> mną się przejechać są tego samego zdania

Do B6 jestem juz przekonany. Nad sprężynami rozmyślam wink.gif

Właściwie to został wybór H&R i Eibach wink.gif

Jakie masz u siebie sprężynki ?

Napisano

> Do B6 jestem juz przekonany. Nad sprężynami rozmyślam

> Właściwie to został wybór H&R i Eibach

> Jakie masz u siebie sprężynki ?

Ja mam weiteki. Też myślałem nad nowymi sprężynami tylko że walcowymi ale to koszt 1000pln więc odpuściłem

Napisano

> Na filmach auto idzie ładnie w zakrętach. W porównaniu do mojej serii to niebo a ziemia

> Teoretycznie Eibachy to -30mm, a H&R -35mm. Eibachy są tańsze o jakieś 20-30%, co mnie

> przekonuje bardziej do nich

> Ja mam sportingowy zawias, a więc auto powinno usiąść z centymetr. Może tez w ogóle nie usiąść, bo

> moje zawieszenie jest jakieś takie niższe

> Kiedys cykałem fotkę porównawczą zwykłego vana i mojego Abartha

> Tylko zabawa na torze, Radom, Ułęż, Kielce itp.

Musisz poszukać a znajdziesz smile.gif ja kupiłem Eibachy prawie nóweczki za 200zł komplet smile.gif więc da się jeszcze taniej...

Napisano

>Ale nie oszukujmy się. A ni b6 ani pzm na drogę sie nie nadaje

Moim zdaniem B6 się nadaję jak najbardziej z eibachem bo jest dosyć wysoki i nie ma takiego betonu jak na PZM. Ja nawet miałem niedawno w planach seryjmnego sportasia sobie kupić do jazdy na codzień i od razu chciałem B6 do niego właśnie kupić bo seryjny zawias w sportingu to jest kupa straszna...

Napisano

> Moim zdaniem B6 się nadaję jak najbardziej z eibachem bo jest dosyć wysoki i nie ma takiego betonu

> jak na PZM. Ja nawet miałem niedawno w planach seryjmnego sportasia sobie kupić do jazdy na

> codzień i od razu chciałem B6 do niego właśnie kupić bo seryjny zawias w sportingu to jest

> kupa straszna...

cza wyslac maila do b ilsteina ze robi mientki zawias...

Napisano

> cza wyslac maila do b ilsteina ze robi mientki zawias...

nie mówie, że robi jak to nazywasz 'mientki' tylko moim zdaniem o niebo lepiej wybiera nierówności niż PZM... Nie wiem jakie masz doświadczenie z tymi amorkami ale ja miałem u siebie PZM nówki sztuki przez tydzień i miałem po prostu dość. Wsadziłem B6 i gęba mi się cieszyła przez pare dni i jestem mega zadowolony. I mówię tutaj o jeździe na co dzień...

Znam trochę chłopaków co startują tu i tam sejami czy cienkimi i jak na razie to nie znam osoby, ktora by twierdziła, że PZM jest lepsze od B6.

Owszem dla Ciebie może być PZM lepszy bo jeździsz w górskich gdzie trasa jest gładka jak stół...

Ale kolega Kravitz szuka czegoś do auta na codzień jak i do kapienia na sprintach gdzie PZM się nie sprawdzi bo jadąc tym autem na zakupy po naszych pięknych polskich drogach powypadają mu zęby po prostu...

Napisano

PZM się nie

> sprawdzi bo jadąc tym autem na zakupy po naszych pięknych polskich drogach powypadają mu zęby

> po prostu...

mam u siebie w sejku pzm i masz rację że na co dzień na tych amorkach bym nie chciał jeździć no chyba że wszystkie drogi były by równe jak stół ale to jest nie realne

sam myślę nad zmianą na coś miej twardego

Napisano

> FK kojarzy mi się z betonem. Czy jestem w błędzie ?

beton robią amory a nie springi zlosnik.gif

> Przypominam - auto na dojazdy do pracy. Żona też czasem nim jeździ po zakupy

> Wiem że coś trzeba zrobic z zawiasem, bo na Radomiu ostatnio prawie dotykałem lusterkami asfaltu

> Cudotwórca/magik ?

cycat

"SzymOOn obronił swoją pracę magisterską pt. "Wpływ sztywności elementów sprężystych zawieszenia na charakterystykę prowadzenia pojazdu na podstawie samochodu Fiat Seicento". Tym samym ukończył studia na wydziale Samochodów i Maszyn Roboczych Politechniki Warszawskiej uzyskując tytuł magistra inżyniera"

Napisano

U nas w Kielach chłopaki na superoesach jeżdżą tylko na Krośnie. A Bilsteiny, które wcześniej zakupili, leżą w garażu lub są na sprzedaż.

Więc pewnie jest coś na reczy że krosno jest dobre na gładkie asfalty/.tory

Napisano

1. B6 z pudełka to SERYJNY (lekko usportowiony) amortyzator.

2. Eibach to dobra sprężyna al w zimie żona będzie musiała uważać. Kilka razy zostawi zderzak na krawężniku i się nauczy. Polecam płytę do tego ok.gif

3. jeśli bilstein na tor to gwint i trochę utwardzić, ale... koszt rośnie.

4. B6 plus seria sprężyna i auto stoi wyżej niż seria hehe.gif sprawdzone. I dramatycznie przestaje skręcać i hamować.

krótko: nawet serii B6 zestawionego z eibachem nie będziesz na początku wykorzystywał, tym bardziej żona palacz.gif

Napisano

> U nas w Kielach chłopaki na superoesach jeżdżą tylko na Krośnie. A Bilsteiny, które wcześniej

> zakupili, leżą w garażu lub są na sprzedaż.

> Więc pewnie jest coś na reczy że krosno jest dobre na gładkie asfalty/.tory

teraz ciekawe który pierwszy zagwintuje i usztywni tego bilsteina palacz.gif

Napisano

> U nas w Kielach chłopaki na superoesach jeżdżą tylko na Krośnie. A Bilsteiny, które wcześniej

> zakupili, leżą w garażu lub są na sprzedaż.

> Więc pewnie jest coś na reczy że krosno jest dobre na gładkie asfalty/.tory

True, może się nie znam, ale mając krosno plus fk na dobrej drodze nie ma się do czego przyczepić, jest gitara.

Problem zaczyna się na reszcie, czyli 95% naszych dróg zlosnik.gif

Napisano

weitec z pzm daje radę i na dziurach grinser006.gif

tylko bez płyty to ja bym nie wyjeżdżał

Napisano

> Chyba kiedyś zadawałem takie pytanie, ale nie mogę znaleźć w wyszukiwarce

> Wydumałem sobie amory Bilstein B6 (cena chora, ale opinie maja dobrą) i sprężyny H&R (jechałem

> kiedyś na H&R w .....Matizie i o dziwo dobrze to auto zaczęło się na tym prowadzić !)

Ja u siebie jakiś czas (ok 40tys km) jeździłem na H&R -35/-35. Najpierw na B4 potem na seryjnych olejowych. W porównaniu do serii o wiele lepiej się auto prowadziło na obu typach amorów. Między amorami nie widziałem znaczącej różnicy. Z wyglądu na H&R była motorówka (przód siadł ok 30mm tył 45-50mm) ale pewność prowadzenia to rekompensowała. Obecnie jeżdżę na jamexach i.......na H&R się jeździło o wiele lepiej.....na jamexach mam wrażenie ze tył zaczyna myszkować przy szybko pokonywanych zakrętach co przy H&R nigdy się nie zdarzało......

Co do twardości to H&R wcale nie są takie twarde jak to jest ogólnie mówione. Twardością porównywalne do jamexow ale bardziej miękkie niż omp -40

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.