Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prostownik

Featured Replies

Napisano

Przegladając zasoby wszystkim znanego portalu aukcyjnego znalazłem takie oto prostowniki.

http://moto.allegro.pl/prostownik-automatyczny-impulsowy-6v-12v-6a-ag103-i1252335611.html

http://moto.allegro.pl/inteligentny-prostownik-ladowarka-12v-2-90ah-pro-i1245440369.html

Co sądzicie o takim "automacie"? jakiej to może być jakości, lepsze/gorsze od tych lidlowych?

Napisano

> widziałem to i też się zastanawiałem jak to się zakłada

Zakladasz za srubke od klemy i tyle, jak tam znikome prady przplywaja to i krokodylow wielkich nie dali, Sam sie zastanawiam nad takim automatem, najlepiej aby sam startowal automatycznie po podlaczeniu do zasilania, bym go sobie zamontowal na stale pod maska i gniazdko w zderzaku. Bo jeden samochod w rodzinie robi w porywach do 5 km dziennie wiec przez nocke by byl podpiety pod prostownik rano wtyczke ciach i jazda:)

Napisano

Krokodylki nie świadczą o urządzeniu.

W mojej ładowarce mam m.in. zwykłą wtyczkę do gniazda zapalniczki. Jak trzeba - można doładować akumulator, czasem tylko służy do podtrzymania zasilanie przy odłączonym akumulatorze. Bardzo wygodne rozwiązanie.

Napisano

Taki z pierwszego linka mamy w pracy, służbowy zlosnik.gif. Nikt się nim nie przejmuje, ładuje akumulatory i nie tylko grinser006.gif. W sumie daje radę, chociaż jak na niego patrzę to dawno powinien skończyć w pojemniku na śmieci. Szacun ok.gif

Napisano

> Krokodylki nie świadczą o urządzeniu.

Jaaaaasne!

I będziesz takimi krokodylkami puszczał 9 amperów przez 10 godzin?

> W mojej ładowarce mam m.in. zwykłą wtyczkę do gniazda zapalniczki. Jak trzeba - można doładować

> akumulator, czasem tylko służy do podtrzymania zasilanie przy odłączonym akumulatorze. Bardzo

> wygodne rozwiązanie.

To trochę inna sprawa i inna funkcja.

Napisano

> Jaaaaasne!

> I będziesz takimi krokodylkami puszczał 9 amperów przez 10 godzin?

A co ty chcesz tym ladowac akumulatory ciezarowki? Aku samochodowe najlepiej i najzdrwiej ladowac malym poadem dluzszy czas, czyli jesli masz aku 55Ah to 1A przez 55h.

Napisano

> A co ty chcesz tym ladowac akumulatory ciezarowki? Aku samochodowe najlepiej i najzdrwiej ladowac

> malym poadem dluzszy czas, czyli jesli masz aku 55Ah to 1A przez 55h.

Ale czasami nie ma czasu i trzeba przepuścić 10A w godzinę.

Osobiście brałbym tradycyjny z amperomierzem wyskalowanym w amerach (niby oczywiste, ale patrząc po aukcjach to nie bardzo shocked.gif)

Napisano

> Ale czasami nie ma czasu ... <

Prawie zawsze nie ma czasu, dlatego najlepiej mieć pod ręką najprostszy, regulowany prostownik min. 15 A, i po max. dwóch godzinach cieszyć się z jazdy.

Napisano

> Osobiście brałbym tradycyjny z amperomierzem wyskalowanym w amerach (niby oczywiste, ale patrząc po

> aukcjach to nie bardzo )

Ja mam 50-letnią samoróbkę autorstwa mojego Ojca. Urządzenie żywcem wyjęte z podręcznika historii elektrotechniki, z odczepami na transformatorze przełączanymi obrotowym przełącznikiem, amperomierzem wyskalowanym w A i woltomierzem wyskalowanym w V. Tylko tym ładuję akumulatory i tylko temu wierzę. Nikt nie wymyślił nic lepszego waytogo.gif

Napisano

> A co ty chcesz tym ladowac akumulatory ciezarowki? Aku samochodowe najlepiej i najzdrwiej ladowac

Napiszę po raz drugi:

Jaaaaasne!

skąd Ty bierzesz te wiadomości!?

Akumulator należy ładować prądem 10- godzinnym czyli jeśli jest 55Ah to 5,5 ampera. W opisie tego prostownika występuje "90 Ah" więc krokodylki powinny być dostosowane do długotrwałego prądu o wartości 9 A. Te nie są...

Napisano

> W opisie tego prostownika występuje "90 Ah" (...)

Sądząc z wyglądu tych krokodylków, przed "Ah" zabrakło literki "m" hehe.gif

Napisano

> Zakladasz za srubke od klemy i tyle, jak tam znikome prady przplywaja to i krokodylow wielkich nie

> dali, Sam sie zastanawiam nad takim automatem, najlepiej aby sam startowal automatycznie po

> podlaczeniu do zasilania, bym go sobie zamontowal na stale pod maska i gniazdko w zderzaku. Bo

> jeden samochod w rodzinie robi w porywach do 5 km dziennie wiec przez nocke by byl podpiety

> pod prostownik rano wtyczke ciach i jazda:)

Bardzo dobry pomysł, szczególnie dla parkujących przy ulicy albo na parkingu daleko od jakiegokolwiek gniazda sieciowego. hehe.gif

Mój kolega w ostrą zimę parkował leciwego diesla (jak mu się udało) przy latarni i z niej kradł prąd.

Chciał to załatwić oficjalnie, znacznie przepłacając za zużytą energię - nie dało się.

Z moich obserwacji wynika, że warunkach miejskich najczęściej nosi się akumulator do domu, więc krokodyle porządnego prostownika powinny pasować do klem a nie tylko do śrubek M4, jak te chińskie (jak cały prostownik, przypuszczam) krokodylątka.

Napisano

> Jaaaaasne!

> I będziesz takimi krokodylkami puszczał 9 amperów przez 10 godzin?

Niedokładnie czytałeś specyfikację. Nominalny prąd tego prostownika dla dużych akumulatorów to 3.3A, krokodylki wytrzymają, jeśli uda się je podpiąć.

Aha, Akumulator nie musi być ładowany akurat "10-godzinnym" prądem - to jest wartość, której nie należy przekraczać przy ładowaniu bez nadzoru - bez kontroli napięcia, temperatury i gazowania, by nie zepsuć akumulatora.

Pod nadzorem można większym prądem, przerywając w razie potrzeby.

Można wielokrotnie mniejszym przez odpowiednio dłuższy czas i taka metoda jest najzdrowsza.

Napięcie też powinno być kontrolowane lub lepiej - automatycznie ograniczone.

Ten prostownik z linku, jeśli wierzyć opisowi, spełnia te wymagania - tylko chińskie krokodylki mi się nie podobają zlosnik.gif

Wylatując na miesięczny urlop podłączyłbym go do akumulatora (gdybym ufał Chińczykom) na tym małym prądzie i po powrocie nie zdziwiłbym się, że bateria zdechła do zera, rozładowana przez podtrzymywanie radia, komputera, alarmu itd.

Ktoś wyżej pisał o podłączaniu prostownika do gniazda zapalniczki - chyba w większości współczesnych samochodów wymaga to pozostawieniu kluczyka w stacyjce w pozycji AUX.

Pomysł dobry w garażu a wtedy w przydomowym ciepełku rzadko potrzebny prostownik.

Napisano

> Niedokładnie czytałeś specyfikację. Nominalny prąd tego prostownika dla dużych akumulatorów to

> 3.3A, krokodylki wytrzymają, jeśli uda się je podpiąć.

Nie czytałem, 90Ah jest w tytule. To oznacza że akumulatory 120 Ah i większe też można ładować wink.gif

> Ktoś wyżej pisał o podłączaniu prostownika do gniazda zapalniczki - chyba w większości

> współczesnych samochodów wymaga to pozostawieniu kluczyka w stacyjce w pozycji AUX.

> Pomysł dobry w garażu a wtedy w przydomowym ciepełku rzadko potrzebny prostownik.

I do tego trzeba mieć drugi akumulator na siedzeniu albo garaż na dwa auta smile.gif A na poważnie to takie zasilanie jest najlepsze do podtrzymania ustawień a nie do ładowania.

Napisano

> Nie czytałem, 90Ah jest w tytule. To oznacza że akumulatory 120 Ah i większe też można ładować

Nie ma się co śmiać - przez trzy dni naładujesz do pełna, tylko w przypadku rozładowania niechcący pozostawionymi światłami będziesz chodził piechotą yay.gif

> I do tego trzeba mieć drugi akumulator na siedzeniu

Na siedzeniu marny pomysł, bo też zmarznie na dworze i będzie słabo kręcić.

Lepiej trzymać pod biurkiem w robocie hehe.gif

.

Napisano

> Bardzo dobry pomysł, szczególnie dla parkujących przy ulicy albo na parkingu daleko od

> jakiegokolwiek gniazda sieciowego.

Ale widzisz ja nie mam problemu z dostepem do gniazda elektrycznego czy to 230v czy 400v i szukam alternatywy dla prostownika firmy Defa ktory to kosztuje ok 700-800zł, potrzebuje prostownika ktory w ciagu 14 godzin podladuje aq i rano nie bede musial skladac tago majdanu (szczegolnie ze ten samochod uzytkuje kobieta) wiec najlepiej aby obsluga tego byla mozliwie nieskomplikowana.

Napisano

Kliknąłem ze dwa razy i znalazłem bogaty wybór na jednej stronie:

http://maszynowy.eu/prostownik-geminy-11-telwin.html

Niektóre nawet mocne a lekkie, bo z przetwornicami.

Nie znam, więc nie polecam - każdy niech sprawdzi na własnej skó... akumulatorze.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

co do krokodylków- bo o nie zrobił sie szum- to chyba można je zmienić na wieksze?

a co do prostownika to jak to jest z ladowaniem akumulatorów bezobsługowych typu Bosch Silver S5, Centra Futura? Czy nalezy je ładowac ładowarkami impulsowymi (automatami) czy zwykłym prostownikiem np. z regulacja prądu i pilnować aby nie przekroczyć 14,5 V?

Pytam się bo nie mam ani jednegoz tych akumulatorów i pewnie w najbliższym czasie też nie będę miec ale chciałbym to wiedziec wink.gif

Napisano

> Przegladając zasoby wszystkim znanego portalu aukcyjnego znalazłem takie oto prostowniki.

> http://moto.allegro.pl/prostownik-automatyczny-impulsowy-6v-12v-6a-ag103-i1252335611.html

> http://moto.allegro.pl/inteligentny-prostownik-ladowarka-12v-2-90ah-pro-i1245440369.html

> Co sądzicie o takim "automacie"? jakiej to może być jakości, lepsze/gorsze od tych lidlowych?

Mam podobny automat z Lidla i jestem zadowolony ok.gif

Napisano

> http://moto.allegro.pl/inteligentny-prostownik-ladowarka-12v-2-90ah-pro-i1245440369.html

> Co sądzicie o takim "automacie"? jakiej to może być jakości, lepsze/gorsze od tych lidlowych?

ja mam podobny automat z Selgrosa tylko z wiekszymi krokodylkami (prawie tak duzymi jak w normalnych duzych prostownikach) - spisuje sie super i polecam. Ladujesz bez wyjmowania akumualtora bez obawy ze cos z instalacja samochodu sie stanie

Napisano

> Akumulator należy ładować prądem 10- godzinnym

Ja cie bardxzo prosze o zachowanie minimum odrobiny powagi i skasowanie tych bredni, bo jeszcze znajda sie tacy, ktorzy beda chcieli wdrozyc to w zycie!!!!

Zapamietaj sobie raz do konca zycia: im mniejszy prad ladowania zastosowany w dluzszymc zasie, tym zdrowiej dla akumulatora. Najlepszy prad jest rzedyu 1-2A zas czas ladowania dobiera sie w zaleznosci od pojemnosci akumulatora. NIGDY ODWROTNIE!!!

Dlatego jesli akumulator ma 55Ah to ladujemy go pradem 1A przez max 55h lub 2A przez 22h max. Jesli ma 72Ah to mozemy go ladowac pradem 2A przez 36 godzin.

I nie probuj mi nawet wmowic, ze bedziesz ladowal akumulator 120Ah pradem 12A facepalm.gif Zabijesz go po jednym ladowaniu. Oczywiscie polecam sprobowac - kup taki aku, rozladuj goi sprobuj naladowac zgodnei ze swoja teoria - zobaczysz co osiagniesz hehe.gif

Napisano

> Ja cie bardxzo prosze o zachowanie minimum odrobiny powagi i skasowanie tych bredni, bo jeszcze

> znajda sie tacy, ktorzy beda chcieli wdrozyc to w zycie!!!!

> Zapamietaj sobie raz do konca zycia: im mniejszy prad ladowania zastosowany w dluzszymc zasie, tym

> zdrowiej dla akumulatora. Najlepszy prad jest rzedyu 1-2A zas czas ladowania dobiera sie w

> zaleznosci od pojemnosci akumulatora. NIGDY ODWROTNIE!!!

> Dlatego jesli akumulator ma 55Ah to ladujemy go pradem 1A przez max 55h lub 2A przez 22h max. Jesli

> ma 72Ah to mozemy go ladowac pradem 2A przez 36 godzin.

> I nie probuj mi nawet wmowic, ze bedziesz ladowal akumulator 120Ah pradem 12A Zabijesz go po

> jednym ladowaniu. Oczywiscie polecam sprobowac - kup taki aku, rozladuj goi sprobuj naladowac

> zgodnei ze swoja teoria - zobaczysz co osiagniesz

Przyjmuje się że bezpieczny prąd ładowania wynosi 10% pojemności akumulatora. Przy takim ładowaniu nic nie ma prawa się stać z akumulatorem. Ważniejsze dla akumulatora jest dbanie o odpowiednie napięcie w końcowej fazie ładowania.

Napisano
  • Autor

> bezpieczny prąd ładowania wynosi 10% pojemności akumulatora.

ja bym dodał, że maksymalny bezpieczny prąd ładowania wynosi 10% pojemności aku

bo najzdrowiej jest tak jak koledzy piszą powyżej

Napisano

> jednym ladowaniu. Oczywiscie polecam sprobowac - kup taki aku, rozladuj goi sprobuj naladowac

hmmm z tym zabiciem po jednym ladowaniu to niekoniecznie.

mam jedno tanie autko w rezerwie. czasem jezdi raz na tydzien, czasem 3 tyg bez przerwy ,innym razem 2 miesiace stoi.

mam stary prostownik regulowany 5-60 czy cos w tym stylu.

wielokrotnie odpalam auto samym prostownikiem lub zostawiam na 5A na dwa dni. Aku ma 4 lata 40ah i ma sie swietnie oprocz tego ze nie trzyma dluzej niz 2 tyg. ale tak ma od poczatku bo radio kradnie prad smile.gif

Napisano

> Aku ma 4 lata 40ah i

> ma sie swietnie oprocz tego ze nie trzyma dluzej niz 2 tyg. ale tak ma od poczatku bo radio

> kradnie prad

No to rzeczywiscie ma sie swietnie rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Idealnie wrecz opisales co sie bedzie dzialo z aku przy ladowaniu go wbyt wysokim pradem, bo tal wlasnie zabija sie akumulator. Poniewaz mamy 4 samochody w domu kazdy z nich jezdzi sporadycznie. Ale jeden z nich pozostawiony na 4 miesiace pod blokiem (astra) z podlaczonym akumulatorem, gdzie w srodu jest oczywiscie radio i inne urzadzenia elektroniczne pobierajace prad w stanie spoczynku, odpalila za pierwszym razem. A dlaczego? Ano dlatego wlasnie ze nei zabija sie akumulatora takim ladowaniem. A kazdy aku z moich samochodow laduje pradem nei wiekszym niz 2A i dzieki temu zyja one dlugo. Rekordzista mial 9 lat i sluzyl jako pewnik, z ktorego mozna ylo odpalac inne samochody.

Napisano

uplyw jest w instalacji i dlatego tak ma

mial tak od pierwszej instalacji w samochodzie(nawet nie wiedzial jeszcze wtedy co znaczy prostownik), ba poprzedni tez tak mial.

a 4 lata tak paskudnej eksploatacji- czasem stoi zupelnie wyladowany to chyba niezle jak na zabity po pierwszym ladowaniu hmm.gif

Napisano
  • Autor

powtórzę swoje pytanie bo chyba zaginęło w gąszczu tych przepychanek wink.gif

Quote:

jak to jest z ladowaniem akumulatorów bezobsługowych typu Bosch Silver S5, Centra Futura? Czy nalezy je ładowac ładowarkami impulsowymi (automatami) czy zwykłym prostownikiem np. z regulacja prądu i pilnować aby nie przekroczyć 14,5 V?

Napisano

> Ja cie bardxzo prosze o zachowanie minimum odrobiny powagi i skasowanie tych bredni, bo jeszcze

> znajda sie tacy, ktorzy beda chcieli wdrozyc to w zycie!!!!

nie zgadzam się że to brednie.

> Zapamietaj sobie raz do konca zycia: im mniejszy prad ladowania zastosowany w dluzszymc zasie, tym

> zdrowiej dla akumulatora. Najlepszy prad jest rzedyu 1-2A

nie zgodzę się z tym stwierdzeniem

>zas czas ladowania dobiera sie w

> zaleznosci od pojemnosci akumulatora. NIGDY ODWROTNIE!!!

tak, nigdzie nie napisałem że jest inaczej.

> Dlatego jesli akumulator ma 55Ah to ladujemy go pradem 1A przez max 55h lub 2A przez 22h max.

nie zgodzę się z tym "max", akumulatora ołowiowego nie da się przeładować.

> Jesli ma 72Ah to mozemy go ladowac pradem 2A przez 36 godzin.

a akumulator 8Ah? smile.gif chyba nie 1-2 A?

> I nie probuj mi nawet wmowic, ze bedziesz ladowal akumulator 120Ah pradem 12A Zabijesz go po

> jednym ladowaniu.

napiszę po raz trzeci:jaaasne!

>Oczywiscie polecam sprobowac - kup taki aku, rozladuj goi sprobuj naladowac

a co niby ma się stać?

i na koniec: jak myślisz czy alternator wie o tych teoriach? wink.gif

EDIT: nie twierdzę że NIE MOŻNA ładować akumulatora mniejszym prądem np 20-godzinnym ale z tym ładowaniem prądem 1A to gruba przesada!

Napisano

> i na koniec: jak myślisz czy alternator wie o tych teoriach?

Wreszcie ktoś to napisał.

Rozbijamy g..no na atomy.

Akumulator w aucie ma tak ciężko, że rozważania czy ładować jednym, czy może dwoma A, stają się akademickie.

Jeśli układ ładujący nie przekroczy dozwolonego napięcia, to wszystko będzie dobrze i szkoda bić pianę.

Duży akumulator "weźmie" duży prąd, mały aku. - mały prąd i żadne uszkodzenia mu nie grożą.

Napisano

> powtórzę swoje pytanie bo chyba zaginęło w gąszczu tych przepychanek

> Quote:

> jak to jest z ladowaniem akumulatorów bezobsługowych typu Bosch Silver S5, Centra Futura? Czy

> nalezy je ładowac ładowarkami impulsowymi (automatami) czy zwykłym prostownikiem np. z

> regulacja prądu i pilnować aby nie przekroczyć 14,5 V?

Obie metody są dobre.

Jeżeli musisz zostawić na noc bez nadzoru, to tylko automat.

Zwykły lub "częściowo bezobsługowy" akumulator (taki, w którym można odkręcić/zdjąć korki do ładowania) może sobie z odkręconymi korkami parę godzin pogazować i nic mu się nie stanie, "superbezobsługowemu" można zrobić w ten sposób kuku.

Napisano

> co do krokodylków- to chyba można je zmienić na wieksze?

Jakie krokodylki takie i przewody, pewnie z 0,5mm2, więc co tu poprawiać.

Napisano

> a co sądzicie o takim wynalazku?

Myślę, że spełni Twoje oczekiwania.

No i cena całkiem fajna.

Dla porównania KLIK >>> oraz KLIK >>>

Napisano

> a co sądzicie o takim wynalazku?

Nie znam tego ustrojstwa, ale na oko wygląda dobrze ok.gif

Napisano
  • Autor

> Myślę, że spełni Twoje oczekiwania.

> No i cena całkiem fajna.

moje wymagania spełni chyba każdy

w sumie do ładowania centry plus która mam obecnie wystarczyłby zwykły za 50 zł bo odkręcam korki i ładuje na maxa wink.gif

ale zastanawiam się czy nie kupić coś myśląc o przyszłości jakbym kiedys posiadał aku, który nie będzie lubiał wiekszego napięcia jak 14,5V i ten bosch wpadł mi w oko

podejrzewam, że nie będzie on odpowiednikiem tego co można kupić w lidlu w koncu znaczek Bosch do czegoś chyba zobowiązuje crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Nie znam tego ustrojstwa, ale na oko wygląda dobrze

wygląd ma dobry waytogo.gif

dobrze byłoby jakby znalazł sie jeszcze jakis uzytkownik tego urządzenia i mógł coś o nim powiedzieć...

Napisano

Jak dobrze pamiętam to producenci aku zalecali ładowanie ich produktów prądem 1/10 pojemności danego egzemplarza.

Czyli w przypadku 55Ah to 5,5A.

Napisano

> Jak dobrze pamiętam to producenci aku zalecali ładowanie ich produktów prądem 1/10 pojemności

> danego egzemplarza.

> Czyli w przypadku 55Ah to 5,5A.

maksymalnie 10% pojemnosci akumulatora

Napisano

> maksymalnie 10% pojemnosci akumulatora

Tak. Maksymalnie.

I jeszcze jedno: ładowanie nie powinno trwać NIE DŁUŻEJ niż 10 godzin.

Czyli de facto należy utrzymywać wartość prądu równy 1/10 pojemności aku.

Napisano

> I jeszcze jedno: ładowanie nie powinno trwać NIE DŁUŻEJ niż 10 godzin.

> Czyli de facto należy utrzymywać wartość prądu równy 1/10 pojemności aku.

z tym sie akurat nie zgodze , dlaczego nie dluzej niz 10 godzin ?

Napisano

> podejrzewam, że nie będzie on odpowiednikiem tego co można kupić w lidlu w koncu znaczek Bosch do

> czegoś chyba zobowiązuje

tak, do większej ceny bo ten z Lidla kosztował kolo 70 zł grinser006.gif

Napisano

> z tym sie akurat nie zgodze , dlaczego nie dluzej niz 10 godzin ?

I masz rację.

To trzeba rozumieć: nie dłużej, niż 10 godzin przy ładowaniu prądem C/10 .

Całkiem pusty, o katalogowej pojemności powinno się ładować przez 12-14 godzin, bo sprawnośc tego procesu nie jest stuprocentowa.

Ponieważ używany aku nie ma pełnej pojemności, nie zawsze jest rozładowany do zera to te umowne 10 godzin ładowania umownym prądem C/10 zwykle wystarczy do całkowitego naładowania a ewentualne lekkie przeładowanie i wzrost temperatury nie zrobią krzywdy.

Ładowanie mniejszym prądem przez odpowiednio dłuższy czas na pewno jest zdrowsze dla akumulatora i bezpieczniejsze dla otoczenia.

Będzie miał niższą temperaturę, nie będzie intensywnie gazować - nie będzie wyrywania materiału płyt, nie będzie pryskać - nie popali kwasem, wolniej wydzielający się tlen i wodór zdążą się rozwiać - nie wybuchną.

Napisano

o kurde dobrze wiedziec bedzie trzeba sie wybrac na zakupy moze uda sie dorwac smile.gif podobno niezla rzecz

Napisano
  • Autor

> Lekko OT. Te lidlowe ponownie będą w sprzedaży od 18.10.2010 po 59,90zł. klik

dobrze wiedzieć ale watpie żebym go dostał szczególnie, że do najbliższego Lidla mam 40 km wink.gif

chyba kupie tego Boscha C3

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.