Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wentyle w felgach

Featured Replies

Napisano

Witam

Z racji faktu ze jestem kobieta smile.gif chciala bym zadac Wam pytanko odnosnie wentyli w felgach - co ile lat je wymieniacie przy zmianie opon ? czy za kazdym razem czy nie ?

Niedlugo bede zmieniac oponki na zimowe i sie zastanawiam czy nie zalozyc nowych wentyli ? (czy jak to sie nazywa fachowo)

Napisano

> Witam

> Z racji faktu ze jestem kobieta chciala bym zadac Wam pytanko odnosnie wentyli w felgach - co ile

> lat je wymieniacie przy zmianie opon ? czy za kazdym razem czy nie ?

> Niedlugo bede zmieniac oponki na zimowe i sie zastanawiam czy nie zalozyc nowych wentyli ? (czy jak

> to sie nazywa fachowo)

Nie daj się naciągać gumiarzom. Zmieniaj wtedy, gdy powietrze zacznie schodzić.

Napisano

Ja wymieniam raz na dwa lata, uwazam ze to takie optymalne rozwiazanie ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja wymieniam raz na dwa lata, uwazam ze to takie optymalne rozwiazanie

ile placisz za jeden wentyl u gumiarza ?

Napisano

> ile placisz za jeden wentyl u gumiarza ?

Zalezy gdzie, bo wymienialem w roznych miejscach. Od 3,50 za sztuke do 5zl. Czyli 14-20zl za komplet. Pomijam fakt, ze w hurcie kosztuja 0,50 zl za sztuke hehe.gif

Napisano

Witam!

W moim przypadku na 6 kompletów kół dla 3 pojazdów w domku zmieniam tylko wtedy, gdy wentyl przepuszcza, w praktyce w jednym z 24 kół w piątym roku użytkowania delikatnie zaczął przepuszczać, więc jest do wymiany. W pozostałych kołach wentyle "zdrowe", więc nie ruszam wink.gif

Koszt 1szt. to ok. 5pln, jeśli nie ma konieczności, to nie ruszaj zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

przepuszczac to moze nie przepuszczaja ale w dwoch mam problem z pomiarem cisnienia - musze niezle nawiginac cisnieniomierz aby wentyl puscil w niego powietrze ( w dwoch pozostalych lekkie dotkniecie i mam pomiar)

Napisano

> przepuszczac to moze nie przepuszczaja ale w dwoch mam problem z pomiarem cisnienia - musze niezle

> nawiginac cisnieniomierz aby wentyl puscil w niego powietrze ( w dwoch pozostalych lekkie

> dotkniecie i mam pomiar)

To w takim razie popros o zmiane wykrecanej wkladki wentyla przy zmianie opon. Zmienia za free ok.gif

Napisano
  • Autor

i pytanie typu rzeka : czy warto pompowac azotem ? smile.gif

i jeszcze jedno - co to za usluga mycia kola (opony chyba) od wenwatrz i po co sie ja stosuje ?

Napisano

> i pytanie typu rzeka : czy warto pompowac azotem ?

nie testuję tego, a pamiętasz z chemii jaką zawartość azotu ma powietrze atmosferyczne hmm.gifwink.gif

> i jeszcze jedno - co to za usluga mycia kola (opony chyba) od wenwatrz i po co sie ja stosuje ?

nie spotkałem się z tym, a może to chodzi o wyczyszczenie miejsca styku opony i felgi, tam gdzie pastą smarują przy zakładaniu confused.gif

w każdym razie, też nie stosuję wink.gif

Napisano

na zime nie warto. Azot mniej reaguje na zmiane temperatury otoczenia ale reaguje. Zalozmy ze bedziesz zmieniac i napompuja ci azotem przy temp okolo 15 C do cisnienia np 2.1bar, gdy bedziesz miala na dworze zime i temp np -15 lub nizsza to cisnienie w oponie bedzie okolo 1.9 bar lub nizej i co ... bedziesz raczej musla dompopowac zeby bezpiecznie jezdzic - jak dopompujesz powietrzem to ..... po co pompowac wczesniej azotem? jak bedziesz chciala dopompowac azotem to znowu kase placisz smile.gif Zima sa duze wachania temperatury - w innej pompujesz w innej jezdzisz. Gumiarze na ogol maja takie maszyny ktore odzyskuja azot z powietrza dlatego temp pompowania jest na ogol taka samu lub wieksza jaka panuje w warsztacie czyli okolo 15C

a jeszcze druga sprawa w powietrzeu jest 80 % azotu. Zeby kolo napompowane azotem mialo 100% azoto to owe pompowanie przez gumiarza nalezy wykonac do opony ktora ma w sobie proznie a nie powietzre, bo jak wiesz jak gumiarz nalozy opone na felge to w srodku jest powietrze, dopompowujac czystyma zotem i tak nie uzyskasz 100% azotu , najwyzej 90 % ( a pompujac powietrzem masz 80% azotu czyli tylko 10 % roznicy)

Napisano

to zalezy zlosnik.gif

bo jak za darmo to warto ok.gif

> i jeszcze jedno - co to za usluga mycia kola (opony chyba) od wenwatrz i po co sie ja stosuje ?

felga wewnatrz moze miec kupe syfu ktory spowoduje problem z wywazeniem, a jak sie z tym wywazy i ten syf uleci mozliwe bedza drgania zlosnik.gif

Napisano

Jak pamiętam to całkiem nie dawno był ten temat wałkowany. Sprawdz w szukajce

waytogo.gif

Napisano

> czy za kazdym razem czy nie ?

Tak i nie. Jak miałem pojazdy bez TPMS to za każdym razem ze zmianą opon zmieniałem też całe ustrojstwo. Ale z TPMS który jest zintegrowany z wentylem, to tylko zaworek każę wymieniać...

Napisano

> Nie daj się naciągać gumiarzom. Zmieniaj wtedy, gdy powietrze zacznie schodzić.

claps.gifhehe.gif Szczególnie, gdy zacznie schodzić na autostradzie (bo właśnie wtedy najczęściej zawór zaczyna puszczać) i tak jedziemy sobie 130 km/h przez powiedzmy 10 minut na obniżonym ciśnieniu do 1 bar. Później jedziemy do wulkanizacji i zostawiamy od 150 do 600 zł w zależności od rozmiaru opony, przy założeniu, że tylko w jednym kole zawór się wyjsrał. Faktycznie nie opłaca się wydać 16 zł na cztery nowe zawory co dwa lata.

Napisano

> Szczególnie, gdy zacznie schodzić na autostradzie (bo właśnie wtedy najczęściej zawór zaczyna

> puszczać) i tak jedziemy sobie 130 km/h przez powiedzmy 10 minut na obniżonym ciśnieniu do 1

> bar. Później jedziemy do wulkanizacji i zostawiamy od 150 do 600 zł w zależności od rozmiaru

> opony, przy założeniu, że tylko w jednym kole zawór się wyjsrał. Faktycznie nie opłaca się

> wydać 16 zł na cztery nowe zawory co dwa lata.

Przezorny zawsze ubezpieczony ok.gifzlosnik.gif

W swojej karierze kierowcy zdarzyło mi się 2 razy wymienić zaworek, bo powietrze zaczęło schodzić. Nigdy nie uszkodziłem opony. Może farciarz jestem smile.gif

Napisano

> Witam

> Z racji faktu ze jestem kobieta chciala bym zadac Wam pytanko odnosnie wentyli w felgach - co ile

> lat je wymieniacie przy zmianie opon ? czy za kazdym razem czy nie ?

Ja wymieniam przy zmianie opon.

Czasami są to 4 lata... czasami 10...

Napisano

> Ja wymieniam przy zmianie opon.

> Czasami są to 4 lata... czasami 10...

Zaleta posiadania kompletnych kół na każdy sezon.

Może zasieję zgorszenie, ale ja mniej więcej w takich odstępach czasu wyważam koła. Jak nie czuć, że coś jest nie tak, to nie szukam dziury w calym. Zmieniam koła zimowe na letnie lub z powrotem - są nadal wyważone, to są zlosnik.gif

Napisano

> Ja wymieniam przy zmianie opon.

> Czasami są to 4 lata... czasami 10...

JA to samo - nowe opony to i nowe wentyle. Tym bardziej, ze w 99% wypadkow w cene nowej opony jest wkalkulowany montaz, wentyl i wywazenie.

Napisano

> Może zasieję zgorszenie, ale ja mniej więcej w takich odstępach czasu wyważam koła. Jak nie czuć,

> że coś jest nie tak, to nie szukam dziury w calym. Zmieniam koła zimowe na letnie lub z

> powrotem - są nadal wyważone, to są

U mnie w pracy tez bylo tego zdania. W zeszlym tygodniu auto "zgubilo" wspomaganie bo delikatne wibracje ktore ignorowal kierowca zniszczyly rozszczelnily uklad. W nagrode mogl zrobic prawie 300km bez wspomagania. Koszta naprawy wyszly "sporo taniej" niz wywazenie kol raz do roku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.