Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Używane auta poflotowe- artykuł w bieżącym AŚ

Featured Replies

Napisano

> Wiem jedno - jeśli użytkownik auta firmowego (ani żaden jego kolega z firmy) nie skorzysta z prawa

> pierwokupu to coś na rzeczy być musi...

Cena.

I wystarczy.

CFM-om w żaden sposób nie opłaca się sprzedawać samochodów osobom fizycznym w takich cenach, w jakich wypychają je do pośredników.

Magiczne słowo - RĘKOJMIA.

Napisano

> Dla żony/wujka/szwagra... cena dla posiadających prawo pierwokupu jest zazwyczaj niższa od wyceny

> rzeczoznawcy.

Bzdury prawisz.

Napisano

> CFM-om

Wiesz, są jeszcze firmy które mają floty własne.

Ale owszem - zabawa w sprzedawanie pracownikom jest upierdliwa i czasochłonna. Pośrednik nie będzie się doktoryzował nad plamką na fotelu, czy stukającym łącznikiem stabilizatora.

Napisano

> Wiesz, są jeszcze firmy które mają floty własne.

> Ale owszem - zabawa w sprzedawanie pracownikom jest upierdliwa i czasochłonna. Pośrednik nie będzie

> się doktoryzował nad plamką na fotelu, czy stukającym łącznikiem stabilizatora.

Wiesz, są jeszcze firmy, które nie bawią się w odsprzedaż samochodów pracownikom.

W odróżnieniu od dziamgatorów pośrednicy - tak jak napisałeś - nie robią dramatów z g...wien.

Również nie mają tendencji do zostawienia w serwisie paru kpln w ostatnim miesiącu eksploatacji...

Napisano

> Wiesz, są jeszcze firmy, które nie bawią się w odsprzedaż samochodów pracownikom.

Bo to bardzo rozsądne podejście.

> Również nie mają tendencji do zostawienia w serwisie paru kpln w ostatnim miesiącu eksploatacji...

Na to jest rozwiązanie - jak nie wiesz, który miesiąc będzie ostatni, to takiego numeru nie wywiniesz.

Ale generalnie sprzedaż pracownikom jest mało sensowna.

Napisano

> Wiesz, są jeszcze firmy, które nie bawią się w odsprzedaż samochodów pracownikom.

Widzisz, a u mnie w firmie kazde auto idzie najpierw do pracownikow...

Co ciekawsze na wstepie jest -30% od wyceny rzeczoznawcy i osoby chetne sobie dalej licytuja.

A chetnie znajda sie zawsze, bo auta sluzbowe u nas sa tylko i wylacznie benefitem do uzytku prywatnego, wiec przebiegi maja max 70-100tys w 4 lata.

Wiecej sie chyba jeszcze nie trafilo...

Napisano

> Cena.

> I wystarczy.

> CFM-om w żaden sposób nie opłaca się sprzedawać samochodów osobom fizycznym w takich cenach, w

> jakich wypychają je do pośredników.

> Magiczne słowo - RĘKOJMIA.

Nawet bywa tak, że auta bierze pośrednik, ale prawo pierwokupu ma zapewnione dotychczasowy użytkownik, który dogaduje się z pośrednikiem.

Napisano

> A chetnie znajda sie zawsze, bo auta sluzbowe u nas sa tylko i wylacznie benefitem do uzytku

> prywatnego,

Tym to się tak głośno nie chwal, bo przyjdzie US lub UKS i zrobi firmie z d... jesień średniowiecza.

Napisano

> Tym to się tak głośno nie chwal, bo przyjdzie US lub UKS i zrobi firmie z d... jesień

> średniowiecza.

LOL, a to niby dlaczego? hehe.gif

To jest zapisane w polityce firmy, benefit jak kazdy inny...

Napisano

> LOL, a to niby dlaczego?

Bo jeśli samochody nie są wykorzystywane dla potrzeb firmy to koszt ich zakupu i eksploatacji nie może być uznany za koszt uzyskania przychodu.

Jeśli samochody firmowe są wyłącznie do prywatnego użytku pracowników, powinni oni opłacać podatki i inne świadczenia publiczno-prawne z tytułu uzyskiwania nieodpłatnych świadczeń.

Taka korekta podatków z odsetkami za 5 lat mogła by być bolesna dla firmy, plus ewentualna sprawa karno-skarbowa za uszczuplenie należności skarbowych - ktoś z zarządu i księgowości może banned.gif zaliczyć.

Napisano

> Bo jeśli samochody nie są wykorzystywane dla potrzeb firmy to koszt ich zakupu i eksploatacji nie

> może być uznany za koszt uzyskania przychodu.

> Jeśli samochody firmowe są wyłącznie do prywatnego użytku pracowników, powinni oni opłacać podatki

> i inne świadczenia publiczno-prawne z tytułu uzyskiwania nieodpłatnych świadczeń.

> Taka korekta podatków z odsetkami za 5 lat mogła by być bolesna dla firmy, plus ewentualna sprawa

> karno-skarbowa za uszczuplenie należności skarbowych - ktoś z zarządu i księgowości może

> zaliczyć.

Oczywiscie masz racje, ale tak jak pisalem u mnie w firmie samochody sa benefitem zlosnik.gif

Ze wszystkimi konsekwencjami fiskalnymi tego zjawiska ok.gif

Nikt nie bawi sie w zadne kombinacje grinser006.gif

Napisano

> Dla żony/wujka/szwagra... cena dla posiadających prawo pierwokupu jest zazwyczaj niższa od wyceny

> rzeczoznawcy.

Jak auto jest w leasingu (chyba większość firmówek), to nie ma wyceny rzeczoznawcy (i obniżania ceny), tylko jest wartość resztowa (wykupu). Nie zawsze atrakcyjna dla Pracownika. ok.gif

Napisano

> A znasz firme Transpost, jakoś tak z Poznania?

Jasne to jest właśnie nasza flota "własna", nawet nazwy podobne Trans-poz i Transpost

Napisano

Witam ponownie.

> Co do prawa pierwokupu:

> - może dostaje kolejne auto, nowe, lepsze, szybsze

> - w niektórych firmach już nie wypada kupować "starego trupa" - wiem, brzmi dziwnie, ale ludzie

> miewają różne zaburzenia postrzegania rzeczywistości (niektórym wydaje się, że są Blejkami

> Karringtonami)

Z bólem serca rozstawałem się ze swoimi autami firmowymi, które oddawałem na przetarg. Lecz po prostu nie były mi potrzebne. Dostawałem nowe, prywatne mam do zabawy sportowe. Na handel za kilka tys. nie chce mi się zawracać głowy. Za to kupujący byli zawsze bardzo zadowoleni. Zawsze to jakieś pocieszenie.

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam ponownie.

> Z bólem serca rozstawałem się ze swoimi autami firmowymi, które oddawałem na przetarg. Lecz po

> prostu nie były mi potrzebne.

Ja bardzo chetnie takowe kupuje, ale w BI to juz chyba sa do kupienia tylko najgorsze parchy, ktore na zachodzie kraju nie poszly.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.