Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2.0 DTL - Astra G - problem

Featured Replies

Napisano

hej, ja lanosiarz ale znajoma ma problem z astra grinser006.gif w czasie jazdy cos sie dzieje ze auto odlacza turbo i dostaje meega mula, zaswieca sie check engine i wskazowka obrotow spada do 0, dodatkowo nie pokazuje na komputrze spalania chwilowego.

niestety wiecej szegolow nie znam ale jezeli trza to zapytam zlosnik.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

jezeli macie jakies sugestie to bede dzwieczny bo dziewczyna nie moze do pracy jezdzic normalnie 270751858-jezyk.gif20.GIF

Napisano

Na 99% czujnik położenia wału, koszt nowego 100-150zł

Napisano

> hej, ja lanosiarz ale znajoma ma problem z astra w czasie jazdy cos sie dzieje ze auto odlacza

> turbo i dostaje meega mula, zaswieca sie check engine i wskazowka obrotow spada do 0,

Brak turbiny może świadczyć o padzie zaworu sterującego podciśnieniem. Sprawdzić wężyki podciśnienia ok.gif

Napisano

na 99,9 % zasyfiony EGR + kolektor dolotowy, oba elementy do czyszczenia. Pytanie czy EGR sterowany elektronicznie (silnik Y20DTH) czy podciśnieniowo (silnik X20DTH)?

Oczywiście należy podłączyć pod kompa i zczytać kod błedu, koszt nie wielki a ułatwi szukanie przyczyny.

EDIT:

Jeśli wskazówka na obr. dochodzi do "0" to co silnik gaśnie?

Bo mi się wydaje, że dochodzi do 3500 obr/min i dalej ani drgnie i w tedy łapie ''muła''.

Napisano

> na 100 % zasyfiony EGR + kolektor dolotowy

I przez to przestaje działać obrotomierz...? wink.gif Dałbyś chociaż 99,9% a nie od razu 100... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> I przez to przestaje działać obrotomierz...?

Nie wiedziałeś o tym? hehe.gifzlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> Pytanie czy EGR sterowany

> elektronicznie (silnik Y20DTH) czy podciśnieniowo (silnik X20DTH)?

A co jak jest Y20DTH z zaworem sterowanym podciśnieniem?

Napisano

> A co jak jest Y20DTH z zaworem sterowanym podciśnieniem?

Brak elektroniki, czyli łatwe czyszczenie, tańsza wymiana lub regeneracja.

Napisano

> hej, ja lanosiarz ale znajoma ma problem z astra w czasie jazdy cos sie dzieje ze auto odlacza

> turbo i dostaje meega mula, zaswieca sie check engine i wskazowka obrotow spada do 0,

> dodatkowo nie pokazuje na komputrze spalania chwilowego.

> niestety wiecej szegolow nie znam ale jezeli trza to zapytam

> jezeli macie jakies sugestie to bede dzwieczny bo dziewczyna nie moze do pracy jezdzic normalnie

Może być również przepływomierz. Przy błędzie silnik przechodzi w tryb awaryjny.

Napisano

Masz w 99.9999% racji ale zostaje 0,00001% innych opcji! hmm.gifcfaniak.gif

Napisano

> Na 99% czujnik położenia wału, koszt nowego 100-150zł

Zgadzam się z ta diagnoza w 100% zlosnik.gif

przerabiałem to w VB X20DTL brak impulsów z czujnika położenia wału powoduje nie działanie obrotomierza.

Napisano

> dodatkowo nie pokazuje na komputrze spalania chwilowego.

> niestety wiecej szegolow nie znam ale jezeli trza to zapytam

> jezeli macie jakies sugestie to bede dzwieczny bo dziewczyna nie moze do pracy jezdzic normalnie

mi tak się działo przy padniętym przepływomierzu powietrza

Napisano

> mi tak się działo przy padniętym przepływomierzu powietrza

Miałeś uszkodzony przepływomierz i obrotomierz spadał do zera? Kolego, nie zalewaj...

Napisano

> Miałeś uszkodzony przepływomierz i obrotomierz spadał do zera? Kolego, nie zalewaj...

obrotek czasami świrował i auto muliło. nie dało się normalnie przyśpieszać. po wymianie przepływki wszystko wróciło do normy... stawiasz diagnozę na odległość? wiesz lepiej co się z moim autem działo i co wymieniłem? to ja już zmykam bo z takim specjalistą się nie mam odwagi się sprzeczać hahaha.gif

Napisano

> to ja już zmykam bo z takim specjalistą się nie mam odwagi się

> sprzeczać

Nie sprzeczaj się. Oświeć po prostu, w jaki sposób uszkodzenie przepływomierza powoduje opadanie wskazówki obrotomierza do zera przy działającym silniku.

Napisano

> Nie sprzeczaj się. Oświeć po prostu, w jaki sposób uszkodzenie przepływomierza powoduje opadanie

> wskazówki obrotomierza do zera przy działającym silniku.

w poprzednim poście opisałem jakie były objawy. wskazówka NIE opadała do zera

Napisano

> w poprzednim poście opisałem jakie były objawy. wskazówka NIE opadała do zera

Nie chodzi o poprzedni post, tylko o jeszcze wcześniejszy, od którego cała sprawa się (tzn reakcja rostex'a) się zaczęła. Zacytowałeś cały post autora wątku, łącznie ze wzmianką o wskazówce obrotomierza i napisałeś, że "mi tak się działo przy padniętym przepływomierzu powietrza". Skoro tobie wskazówka nie opadała, to Twój post o przepływce nijak ma się do opisywanego problemu i wprowadza tylko zamieszanie. Autor wątku jeszcze gotów pomyśleć, że to rzeczywiście wina przepływki, a po co wpędzać go w stres wink.gif Tym bardziej, że ta informacja o wskazówce obrotomierza jest najistotniejsza w całym wątku i wskazuje na czujnik położenia wału, co zresztą stwierdził 51cent już 4 minuty po zadaniu pytania smile.gif

My tu na Astrze może proste chłopaki jesteśmy, ale lubimy precyzyjne stawianie spraw i równie precyzyjne odpowiedzi.

Pozdroofka

Napisano

...

> My tu na Astrze może proste chłopaki jesteśmy, ale lubimy precyzyjne stawianie spraw i równie

> precyzyjne odpowiedzi.

> Pozdroofka

to graniczy z wróżeniem z fusów... stawianie diagnozy przez neta bez oględzin usterki. Przez neta możesz co najwyżej podpowiedzieć "w którym kierunku szukać".

Również pozdrawiam.

Napisano

> to graniczy z wróżeniem z fusów... stawianie diagnozy przez neta bez oględzin usterki. Przez neta

> możesz co najwyżej podpowiedzieć "w którym kierunku szukać".

Rozumiem, że wyrażasz swój pogląd na sprawę oraz określasz swoje doświadczenie. Zapewniam Cię, że są tu ludzie, którzy niejedną Astrę "przewałkowali" rozbierając ją i składając do kupy. I wcale nie muszą oglądać usterki, wystarczy kilka charakterystycznych objawów i przez neta idzie 100%-owa diagnoza. Powinienem napisać: "przejrzyj wątki z ostatnich lat a sam się przekonasz", ale pewnie nie będzie Ci się chciało... smile.gif

Pozdroofka

Napisano

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.