Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ale ten gass jest toksyczny

Featured Replies

Napisano

> widzieli ??

> lukajta i lejta

> linka

tu się nie ma z czego śmiać, bo faktycznie może jest to art. pod zamówienie MF hmm.gif

Napisano
  • Autor

> tu się nie ma z czego śmiać, bo faktycznie może jest to art. pod zamówienie MF

czym nas mniej tym lepiej, bo nie będą się tym imteresować właśnie złodzieje z MF czy innych podobnych instytucji.

Napisano

> widzieli ??

> lukajta i lejta

> linka

no moment... z tego co piszą wóz z euro 4 powinien wypluć błąd przy zasilaniu lpg prawda? A jakoś tego nie robi...

Napisano

A przecież gaz to inaczej można nazwać że jest bardzo lekką benzyną.

(lekka w znaczeniu niższej temperatury destylacji).

Sprzedaje się 3 benzyny:

1 letnia

2 jesienno-wiosenna

3 zimowa

Dodał bym do tego czwartą benzynę o nazwie LPG.

Napisano

> widzieli ??

> lukajta i lejta

> linka

Tak, na pewno większość aut na gaz spalała etylinę. Litości, co to za dziennikarz?? facepalm.giffacepalm.giffacepalm.gif

Napisano

raz tak raz srak. wszystko zależnie od żądanej koniunktury.

na zachodzie jakoś mogą promować LPG i nie dość, że jest tańsze to dawać dodatkowe profity [mniejsze podatki, wjazd do centrów miast etc.] Co więcej, do pewnego, niezbyt odległego w przeszłości czasu, w UK instalacje gazowe można sobie było zamontować samemu i śmigać! Na przeglądach mieli to w poważaniu, tylko do ubezpieczyciela wypadało zgłosić. Teraz organizacja zajmująca się LPG zaczęła forsować zrzeszenie, do którego mogą się zapisać montażyści LPG, dzięki czemu moga wydawać certyfikaty zgodności. Organizacja ta naciska na ubezpieczycieli, żeby nie ubezpieczali samochodów bez tych certyfikatów. Nadal można samemu zamontować, ale trzeba dostać potwierdzenie od certyfikowanego zakładu o zgodności ze sztuką. Także niesety powoli i tam się robi paranoja.

Napisano

> na zachodzie jakoś mogą promować LPG i nie dość, że jest tańsze to dawać dodatkowe profity

> [mniejsze podatki, wjazd do centrów miast etc.]

to mnie właśnie zawsze zastanawia, skąd taka ciemnota na zachodzie niewiem.gifgrinser006.gif

Napisano

Quote:

Żeby sprostać coraz ostrzejszym normom emisyjnym, układ zasilania musi pracować niezwykle precyzyjnie. W nowoczesnych autach zmiana współczynnika nadmiaru powietrza o zaledwie 1 proc. może spowodować pogorszenie parametrów emisji o ponad 100 proc.! Żaden warsztat nie ma wyposażenia pozwalającego na tak dokładne dostrojenie instalacji do silnika. Trudno też oczekiwać, że mechanik przy pomocy uniwersalnych podzespołów osiągnie efekty porównywalne z tymi, nad którymi pracują sztaby konstruktów.

Ale głupoty piszą! Tak, jakby na benzynie komputer czytał tylko z idealnej fabrycznej mapy i zawsze było gitara. smile.gif Po coś jednak sterownik ma adaptację.

Jeśli zakłada się przyzwoite części LPG (głównie wtryskiwacze i reduktor) i ktoś zrobi to zgodnie ze sztuką, to parametry spalin na LPG na pewno nie będą gorsze niż na benzynie.

Napisano

Quote:

Według szacunków z 2004 r. auta na gaz emitują przeciętnie o 40 proc. więcej tlenku węgla i o 20 proc. więcej tlenków azotu.

Powoływanie się na badania z przed 6 lat trochę trąci myszką. Wtedy instalacje sekwencyjne LPG dopiero rozpoczynały wchodzić na rynek. Instalacja taka kosztowała około 4-7 tys zl i mało kto ją zakładał. Po ulicach hulały głównie I i IIgen.

Napisano

Quote:

Według szacunków z 2004 r. auta na gaz emitują przeciętnie o 40 proc. więcej tlenku węgla i o 20 proc. więcej tlenków azotu.

----------------------------------------------------------------------------

Pisarczyki bez wykształcenia i wyobrazni technicznej traktują ilość szkodliwych składników spalin jak jakiś wyścig.Ten silnik co ma mniej np.tlenku węgla w spalinach wygrywa,a ten co więcej ma być wyrzucony do śmietnika.A to nie wyścig i to że spalanie gazu daje czegoś więcej w spalinach jest nie ważne.Ważne jest,że na benzynie spaliny są zgodne z normą czystości spalin mp.EURO4 i po przełączeniu na gaz jest tak jak na benzynie też EURO4.Zwiększenie emisji nawet o 40 % to za mało by spaliny przekroczyły normę.Poza tym spalanie benzyny powoduje powstawanie trucizn które nie tworzą się podczas spalania gazu i są na razie nie mierzone w europie a w USA tak.A to co w USA jest(normy na ilość trucizn w spalinach) to z dziesięcioletnim opóznieniem przychodzi do nas.

Napisano

Z tymi normami i truciznami smile.gif to nie jest do końca tak, jak piszesz, ale to jest mniej ważne.

Nie wiem, kto cytowane szcunki robił, ale jeśli chodzi o Polskę, to w 2004 roku aut z sekwencjami było u nas jak na lekartstwo.

Więc jeśli chodzi o np. II gen LPG do auta spełniającego na benzynie Euro III, to te % są zgodne z prawdą.

Napisano

to kolejny bardzo rzetelny artykuł

Quote:

Efekt: auto nie chce jechać na gazie tak, jak powinno, albo instalacja powoduje ogromne zniszczenia: psuje katalizator, elektronikę, silnik.

Ciekaw jestem w jaki sposób gaz niszczy elektronikę? cfaniaczek.gif

Napisano

tak zachodziłem w głowę, czemu żona się sąsiadowi puszcza. przecież gość jest naprawdę spoko.

otworzono mi oczy! przecież on jeździ zagazowaną Sklasą hehe.gif

Napisano

> auto nie chce jechać na gazie tak, jak powinno, albo instalacja powoduje ogromne

> zniszczenia: psuje katalizator, elektronikę, silnik.

> Ciekaw jestem w jaki sposób gaz niszczy elektronikę?

Pewnie chodziło autorowi o przechodzenie ECU w tryb awaryjny. Taki skrót myślowy grinser006.gif

Napisano

> widzieli ??

> lukajta i lejta

> linka

Szczerze?

Mam pojazdy zasilane lpg i się z tego cieszę, bo jest znacznie tańsza eksploatacja skromny.gif

Co do toksyczności spalin i zanieczyszczenia powietrza, to wybuchnie kolejny wulkan, coś jak na Islandii w tym roku i kolejne 150 lat jeżdżenia pojazdami na baterie słoneczne nie zrekompensuje strat w atmosferze grinser006.gif

Większość tej "pseudoekologii", to są brednie, które zawsze legną z hukiem przy dokładniejszym przyjrzeniu się im cfaniak.gif

Napisano

Toksyczne składniki spalin są biodegradowalne i po niedługim czasie znikają więc w czym problem ? hehe.gif

Problem w tym , że gdzieś we Francji i gdzieś w USA powstał smog i prezydenty wymyśliły ,że jak we wszystkich krajach będą auta miały czystsze spaliny to smog u nich zniknie. biglaugh.gif

Napisano

> Toksyczne składniki spalin są biodegradowalne i po niedługim czasie znikają więc w czym problem ?

> Problem w tym , że gdzieś we Francji i gdzieś w USA powstał smog i prezydenty wymyśliły ,że jak we

> wszystkich krajach będą auta miały czystsze spaliny to smog u nich zniknie.

Ciekawe masz pojdejście do tematu. smile.gif

Napisano

Większość tej "pseudoekologii", to są brednie, które zawsze legną z hukiem przy dokładniejszym

> przyjrzeniu się im

Podobno krowy pasące się na pastwiskach puszczając bąki produkują najwięcej węglowodorów. Są zupełnie nieekologiczne zeby.GIF

Napisano

> Większość tej "pseudoekologii", to są brednie, które zawsze legną z hukiem przy dokładniejszym

> Podobno krowy pasące się na pastwiskach puszczając bąki produkują najwięcej węglowodorów. Są

> zupełnie nieekologiczne

Dlaczego więc nie montuje się im EGRa? Albo choć katalizator a DPF bykom. 893goodvibes.gif

Napisano

> Podobno krowy pasące się na pastwiskach puszczając bąki produkują najwięcej węglowodorów. Są

> zupełnie nieekologiczne

Nie produkują natomiast za wiele tlenków azotu. To jest domena spalania.

W żadnej dziedzine przesada nie jest dobra, ale przyznacie Panowie, że przejście od gaźnika do wtrysku sekwencyjnego pracującego w pętli sprzężenia zwrotnego z katalizatorem w układzie wylotowym było jednak ruchem w dobrą stronę. smile.gif

Napisano

więcej elementów do spartolenia, bardziej podatne na spartolenie i do tego ograniczające performens kosztem ekologii...naprawdę nie znasz prawidłowej odpowiedzi? hehe.gifwink.gif

Napisano

> więcej elementów do spartolenia, bardziej podatne na spartolenie i do tego ograniczające performens

> kosztem ekologii...naprawdę nie znasz prawidłowej odpowiedzi?

może i ekologi smirk.gif ale ile to było zabawy z gaźnikami i ile było wypalonych zaworów, przez zmniane dawki paliwa w celu zmniejszenia spalania smirk.gif

Napisano

ja nie jestem specjalnie pro gaźnikowy, ale jak coś się grzebie to trzeba z głową, a nie na chama skręcać dla pseudo ekonomii, która prędzej czy później bokiem wyjdzie.

są zwolennicy elektroniki zasilania, są również amatorzy "analogowego" wink.gif ile osób tyle opinii.

Napisano

> więcej elementów do spartolenia, bardziej podatne na spartolenie i do tego ograniczające performens

> kosztem ekologii...naprawdę nie znasz prawidłowej odpowiedzi?

Miałem na myśli korzyści dla szeroko pojętego ogółu. smile.gif

Napisano

> ja nie jestem specjalnie pro gaźnikowy, ale jak coś się grzebie to trzeba z głową, a nie na chama

> skręcać dla pseudo ekonomii, która prędzej czy później bokiem wyjdzie. ]

pokaż mi ilu zostało specjalistów od gaźników hehe.gif

> są zwolennicy elektroniki zasilania, są również amatorzy "analogowego" ile osób tyle opinii.

stare dziadki tylko narzekaja bo dla nich to czarna magia rotfl.gifbrakuje im grzebania cotygodniowego przy samochodzie biglaugh.gif

Napisano

Można by spróbować wyszukać co w spalaniu gazu jest bardziej trujące od spalania benzyny.

1.Wyższa temperatura podczas spalania gazu to więcej tlenków azotu.(diesle też produkują dużo NOx)

2.Spalanie gazu przez silnik powoduje powstawanie więcej toksycznych składników spalin niż podczas spalania benzyny ale te toksyczne składniki spalin nie powstają ze spalenia gazu.(w dieslach też tak dużo jak nie więcej powstaje trucizn nie powstających od spalania paliwa).

Napisano

> przejście od gaźnika do

> wtrysku sekwencyjnego pracującego w pętli sprzężenia >zwrotnego z katalizatorem w układzie

> wylotowym było jednak ruchem w dobrą stronę.

Tak a przedewszystkim likwidacja fullgrupy. smile.gif

Do prawdziwej ekologii brakuje jeszcze sondy lambda na każdy cylinder.Teraz często w starszych autach po przytkaniu jednego wtrysku komjuter podaje więcej paliwa na pozostałe dobre wtryski co jest bardzo nieekologiczne. hmm.gif

Napisano

> może i ekologi ale ile to było zabawy z gaźnikami i ile było wypalonych zaworów, przez zmniane

> dawki paliwa w celu zmniejszenia spalania

Mnie się przepalała tylko uszczelka głowicy pomiędzy cylindrami skromny.gif

Ale znalazłem na to sposób całkiem skuteczny:wukometr ma pokazywać nie mniej niż 0,3 bara.Daje to V max.jakieś 90 km/h.i jak się wybiera do jazdy drogi z ograniczeniem prędkości do 70 km/h to korki za mną nie powstają. skromny.gif

Powstała podwójna oszczędność-z niższej prędkości i mniejszej ilości podawanego paliwa.(ok.-25...30%/100 km).

Napisano

> Ale znalazłem na to sposób całkiem skuteczny:wukometr

rozumiem że chodzi o wakuometr

Napisano

> Tak a przedewszystkim likwidacja fullgrupy.

> Do prawdziwej ekologii brakuje jeszcze sondy lambda na każdy cylinder.Teraz często w starszych

> autach po przytkaniu jednego wtrysku komjuter podaje więcej paliwa na pozostałe dobre wtryski

> co jest bardzo nieekologiczne.

Zgadza się. Daje to sporo niepotrzebnych CO i HC, a silnik i tak kulawo chodzi.

Co do sond, to nie jest konieczne dawanie po jednej na każdy gar, bo sterownik silnika jest w stanie oszacować równomierność dawkowania paliwa na podstawie m.in. pomiarów przyspieszeń kątowych wału korbowego po każdym suwie pracy.

Napisano

> rozumiem że chodzi o wakuometr

Tak.

Najczęściej nazywam to -manometr mierzący podciśnienie.

Napisano

> sterownik silnika jest w

> stanie oszacować równomierność dawkowania paliwa na podstawie m.in. pomiarów przyspieszeń

> kątowych wału korbowego po każdym suwie pracy.

Takie coś ma zastosowanie w dieslach z common railem.Jakoś trudno mi jest w to uwierzyć,że w silnikach o zapłonie iskrowym też to może być.

A czy tymi pomiarami kątowych przyspieszeń można zastąpić czujnik piezo wkładany pod świece celem zmierzenia przy jakim kącie wału wystąpiło maksymalne ciśnienie spalania ?Byłby to na pewno jakiś tańszy sposób doboru optymalnego kąta zapłonu.Przydało by się do wgrania nowej mapy zapłonu po mocniejszym splanowaniu głowicy.

Napisano

> Takie coś ma zastosowanie w dieslach z common railem.Jakoś trudno mi jest w to uwierzyć,że w

> silnikach o zapłonie iskrowym też to może być.

Jest. Nie we wszystkich, ale generalnie bywa już w autach z EOBD.

> A czy tymi pomiarami kątowych przyspieszeń można zastąpić czujnik piezo wkładany pod świece celem

> zmierzenia przy jakim kącie wału wystąpiło maksymalne ciśnienie spalania ?Byłby to na pewno

> jakiś tańszy sposób doboru optymalnego kąta zapłonu.Przydało by się do wgrania nowej mapy

> zapłonu po mocniejszym splanowaniu głowicy.

Algorytm takiego działania mógłby być dość skomplikowany. Są już z resztą silniki (Diesla), które mają świece żarowe zintegrowane z czujnikami ciśnienia. Nie ma to jednak jak pomiar bezpośredni. smile.gif

Napisano

> widzieli ??

> lukajta i lejta

> linka

odpowiedź gazeo.pl

http://www.gazeo.pl/aktualnosci_z_kraju_i_ze_swiata.php?news_id=1100

i stag'a

http://www.ac.com.pl/pl/news/37/auto-swi...profesjonalizmu

w sumie dobre podsumowanie grinser006.gif

Quote:

Jakie to szczęście, że ponad 2 miliony użytkowników LPG w Polsce znieczuliły się już na takie „porady” i na podstawie wieloletniego doświadczenia wyrabiają sobie własną opinię

Napisano
  • Autor

hehehe dobre dobre smile.gif

Napisano

> http://www.ac.com.pl/pl/news/37/auto-swi...profesjonalizmu

Hmmm. Koleś pisze że do każdego silnika można bezproblemowo założyć gaz. To proponuje mu spróbować z TSI. Tak samo z mechanicznym wtryskiem - żaden rozsądny gazownik nawet się tego nie spróbuje podjąć. Taki sam profesjonalista jak i ten z Auto Świata.

Napisano

> Hmmm. Koleś pisze że do każdego silnika można bezproblemowo założyć gaz. To proponuje mu spróbować

> z TSI.

chyba z czasem opanują tak jak było z MPI

jakiś tekst

> Tak samo z mechanicznym wtryskiem - żaden rozsądny gazownik nawet się tego nie spróbuje podjąć.

tu nie wiem, piszą że się da, więc może się da hmm.gif

to że większość się nie chce podjąć nie znaczy że się nie da

tak jest wygodniej, łatwiej założyć 5 zestawów BRC i mieć spokój grinser006.gif

Napisano

> chyba z czasem opanują tak jak było z MPI

> jakiś tekst

Czytałem ale obawiam się że w PL nie przejdzie. Chodzi o jakość gazu - do tego musi być czysty a nie to coś co sprzedają na stacjach. Więc można przyjąć że się nie da smile.gif

> tu nie wiem, piszą że się da, więc może się da

> to że większość się nie chce podjąć nie znaczy że się nie da

Sporo gazowników próbowało. Ale nie słyszałem żeby komukolwiek udało się to doprowadzić do poprawnego działania.

Apropos ekologii - byłem w zeszły piątek na przeglądzie. Robił mi badanie spalin. Na gazie było dobrze. Nawet bardzo dobrze. Problem w tym że na benzynie wszystko było lepsze. Żałuję tylko że nie zrobiłem zdjęć. Ale nie spodziewałem się tego.

Napisano

>Nawet bardzo dobrze. Problem w tym że na benzynie wszystko było lepsze. Żałuję tylko

> że nie zrobiłem zdjęć. Ale nie spodziewałem się tego.

To może oznaczać nierównomierność dawkowania wtryskiwaczy pomiędzy sobą. Jak jeden cylinder idzie na bogato, inny ubogo, to masz jednocześnie dużo CO i tlenu w spalinach przy sumarycznej lambdzie około 1.

Napisano

> Czytałem ale obawiam się że w PL nie przejdzie. Chodzi o jakość gazu - do tego musi być czysty a

> nie to coś co sprzedają na stacjach. Więc można przyjąć że się nie da

To nawet nie o to chodzi. Silnik z bezpośrednim wtryskiem musi mieć co jakiś czas aktywne wtryskiwacze benzyny, bo inaczej ulegną uszkodzeniu związanym z przegrzaniem. Oznacza to, że jeżdżąc głównie po mieście można nigdy nie odzyskać pieniędzy włożonych w instalacje LPG dużo droższą, niż zwykłe sekwencje.

Napisano

> To nawet nie o to chodzi. Silnik z bezpośrednim wtryskiem musi mieć co jakiś czas aktywne

> wtryskiwacze benzyny, bo inaczej ulegną uszkodzeniu związanym z przegrzaniem. Oznacza to, że

> jeżdżąc głównie po mieście można nigdy nie odzyskać pieniędzy włożonych w instalacje LPG dużo

> droższą, niż zwykłe sekwencje.

hmm.gif w info o instalacjach podają że co 10 wtrysk jest benzyny, czyli auto pali 1/10 benzyny ?

to przy spalaniu 10/100, litr benzyny hmm.gif

a opłacalność, pewnie że mizerna jak instalka kosztuje x2 czy więcej

ale z czasem opanują i potanieją jak IV gen, pewnie też trwałość się poprawi ok.gif

Napisano

> To może oznaczać nierównomierność dawkowania wtryskiwaczy pomiędzy sobą. Jak jeden cylinder idzie

> na bogato, inny ubogo, to masz jednocześnie dużo CO i tlenu w spalinach przy sumarycznej

> lambdzie około 1.

A to może być to. Wczoraj wymienili mi wtryskiwacze. Jeden nie za bardzo chciał pracować na wolnych obrotach.

Napisano

> To nawet nie o to chodzi. Silnik z bezpośrednim wtryskiem musi mieć co jakiś czas aktywne

> wtryskiwacze benzyny, bo inaczej ulegną uszkodzeniu związanym z przegrzaniem. Oznacza to, że

> jeżdżąc głównie po mieście można nigdy nie odzyskać pieniędzy włożonych w instalacje LPG dużo

> droższą, niż zwykłe sekwencje.

Ja czytałem bodajże na lpg-forum o instalacji która wtryskuje (tak to się chyba pisze) płynny gaz przez wtryskiwacze benzyny. Więc odpada problem chłodzenia wtryskiwaczy. Tyle że gaz jak w każdej V generacji musi być bardzo czysty. Tyle że nie wiem czy to prawda czy SF smile.gif

Napisano

> Ja czytałem bodajże na lpg-forum o instalacji która wtryskuje (tak to się chyba pisze) płynny gaz

> przez wtryskiwacze benzyny. Więc odpada problem chłodzenia wtryskiwaczy. Tyle że gaz jak w

> każdej V generacji musi być bardzo czysty. Tyle że nie wiem czy to prawda czy SF

Ja czytałem o tym jako o idei i to dobre kilka lat temu, ale nie słyszałem żeby to ktoś zrealizował.

Nie byłoby to z resztą takie proste.

Pierwsza rzecz z brzegu - ciśnienie. Dla wtrysku benzyny - przeciętnie 3 bar. Ciekłe LPG musi chodzić na przeciętnie wyższych wartościach i z ciągłą cyrkulacją (przelew do zbiornika), bo inaczej gotuje się w przewodach i są problemy ze stabilnością dawkowania paliwa. Stosunkowo ciężko byłoby dobrać wtryskiwacz, który na obu paliwach pracowałby równie dobrze.

Napisano

> w info o instalacjach podają że co 10 wtrysk jest benzyny, czyli auto pali 1/10 benzyny ?

> to przy spalaniu 10/100, litr benzyny

> a opłacalność, pewnie że mizerna jak instalka kosztuje x2 czy więcej

> ale z czasem opanują i potanieją jak IV gen, pewnie też trwałość się poprawi

To de facto jest dalej IV generacja, tyle że z bardziej fikuśnym sterowaniem.

Co do zużycia paliwa, to słyszałem, że dla BRC proporcje zbliżały się do 50/50 przy jeździe miejskiej, czyli bez żadnego sensu, bo instalacja kosztuje coś pod 5 kPLN. Zależy pewnie jeszcze jak kto jeździ, bo w różnych trybach pracy strategie zasilania gazem będą inne, żeby przypadkiem nie usmażyć wtryskiwaczy (ponad 600 zł/ szt.), albo żeby spalanie w ogóle zachodziło.

Dla przykładu część silników z wtryskiem bezpośrednim benzyny pracuje przy niskich obciążeniach i RPM na ubogich mieszankach uwarstwionych. Wtryskując gaz do kolektora za cholerę nie dojdzie się do tego, co jest tworzone w tej sytuacji na benzynie. W takich warunkach silnik musi iść 100% czasu na benzynie.

Napisano

> To de facto jest dalej IV generacja, tyle że z bardziej fikuśnym sterowaniem.[ciach]

tak czy inaczej silniki te są nowością i małą częścią rynku, powoli stają się coraz bardziej popularne więc i instalacje się pojawiają

tak jak pisałem z czasem dojdą może do lepszych wyników

kto by 10lat temu (jak już std był MPI) pomyślał o sekwencyjnych instalacjach za 2tyś zł ?

tyle wtedy płaciliśmy za prostą IIgen - dokładnie w 2000r zakładałem elpigaz AEB180 (voila), za 2400zł (chyba same części)

a brat ma w pugu406 instalację sekwencyjną z 2002r., zakładaną w Holandii, u nas std była wtedy instalacja ze śrubą i krokowym "dla diagnosty" spineyes.gif

a być może będzie jak z dieslem, do którego też da się założyć LPG, jednak faktycznie jest to nieopłacalne icon_rolleyes.gif

Napisano

> a być może będzie jak z dieslem, do którego też da się założyć LPG, jednak faktycznie jest to

> nieopłacalne

Tak to niestety jest, bo dla wtryskiwaczy benzyny w komorze spalania jest tym lepiej, im więcej przez nie paliwa się przelewa.

Napisano

> Chyba już ktoś jednak zrealizował:

> http://www.gazeo.pl/nowosci_z_kraju_i_ze_swiata.php?news_id=785

A no to fajnie.

Tak na prawdę, to poszli dwa kroki dalej, bo upchnęli to do silnika z wtryskiem bezpośrednim. Ja miałem na myśli wtrysk do kolektora.

Sęk w tym, że Vialle niespecjalnie na dłuższą metę "robi" w tzw. V generacji, a ceny instalacji i potem części, jak przy chyba każdym "holendrze" są mordecze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.