Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

brudne auto mniej pali

Featured Replies

Napisano

> click

> click2 PDF

Ciekawe ciekawe takie naukowe podejście, ale mnie zdołowałeś bo pierwszy raz od dwóch miesięcy (i pierwszy raz w ogóle) umyłem dziś swoje auto frown.gif

Napisano

> Ciekawe ciekawe takie naukowe podejście, ale mnie zdołowałeś bo pierwszy raz od dwóch miesięcy (i

> pierwszy raz w ogóle) umyłem dziś swoje auto

nie dosc ze straciles kase na myjnie to jeszcze teraz stracisz bo bedziesz mialo wieksze spalanie hehe.gif co za niefart spineyes.gif

Napisano

> nie dosc ze straciles kase na myjnie to jeszcze teraz stracisz bo bedziesz mialo wieksze spalanie

> co za niefart

5 zyli za bezdotykówkę poszło się 270747800-sex.gif i jeszcze z 50 groszy na wachę pójdzie eh passed_out.gif

Napisano

Do tej pory prym w takich bzdurnych badaniach wiedli amerykanie ! hmm.gif

Napisano

Dzwine bo jeżeli auto jest właśnie brudne to tak jak pisali jest szorstka powierzchnia więc większy niby opór a jak czysta gładka to powinno być inaczej. Ale może się myle.

Napisano

> Dzwine bo jeżeli auto jest właśnie brudne to tak jak pisali jest szorstka powierzchnia więc większy

> niby opór a jak czysta gładka to powinno być inaczej. Ale może się myle.

a do tego jeszcze jest cięższe zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a do tego jeszcze jest cięższe

no i to jest caly knif wink.gif bo ciezsze dluzej/dalej sie toczy zlosnik.gif

Napisano

> no i to jest caly knif bo ciezsze dluzej/dalej sie toczy

no nie wmówisz mi, że auta o większej masie mniej palą rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> no nie wmówisz mi, że auta o większej masie mniej palą

z gorki -oczywiscie hehe.gif

Napisano

> Dzwine bo jeżeli auto jest właśnie brudne to tak jak pisali jest szorstka powierzchnia więc większy

niekoniecznie. Zobacz stroje pływaków "skóra rekina". Środowisko o nieco większej lepkości, ale bardzo możliwe, ze podobne zjawiska zachodzą.

Z tego co pamiętam to któryś z zespołów F1 testował jakąś cudowną farbę-powłokę, która miała zmniejszyć opór aerodynamiczny.

Napisano

> niekoniecznie. Zobacz stroje pływaków "skóra rekina". Środowisko o nieco większej lepkości, ale

> bardzo możliwe, ze podobne zjawiska zachodzą.

> Z tego co pamiętam to któryś z zespołów F1 testował jakąś cudowną farbę-powłokę, która miała

> zmniejszyć opór aerodynamiczny.

juz od dobrych 15-20 lat jachty na regatach są malowane szorstką farbą, właśnie dla zmniejszenia oporów. Więc dziwne to "odkrycie", o którym jako mały szczyl słyszałem w programie "poza rok 2000".

Zmniejszenie oporów brudem na takim samochodzie ma wartość oczywiście pomijalną i niemierzalną, żeby było jasne zlosnik.gif

Ale pewnie to o czym piszą jest wspaniałą wiadomością dla wszystkich brudasów, którzy auto ostatni raz myją na wszystkich świętych, a potem dopiero na wielkanoc, po kilku latach zastanawiając się dlaczego im te auta rdzewieją, a Niemcom nie hehe.gif

Napisano

> click

> click2 PDF

mniej pali auto w dołkach jak piłka golfowa

Adam Savage i Jamie Hyneman

już to udowodnili

mythbustersdimple_opt.jpg

Napisano

Podobno miej by paliły gdyby miały włoski = sierść

Napisano

> click

> click2 PDF

to oznacza że moje auto powinno produkować w czasie jazdy benzynę.A to z uwagi na fakt ze moj samochód myje srednio raz w roku (jak mi sie zechce) grinser006.gif

Napisano

> mniej pali auto w dołkach jak piłka golfowa

> Adam Savage i Jamie Hyneman

> już to udowodnili

Mam z 8 dołków po gradobiciu a nie zauważyłem spadku zużycia paliwa. rotfl.gif

Napisano

Mylisz się.

Polecam laboratorium mechaniki płynów na SiMRze PW - badanie współczynnika Cx - można się zdziwić ....

Napisano

No to już druga rewelacja po tej o niewymienianiu oleju. Okaże się niedługo, że im mniej czynności eksploatacyjnych tym lepiej dla auta.

Teoretycznie przy brudnych reflektorach i łysych oponach też mniej pali bo automatycznie jeździ się wolniej.

Napisano

> Podobno miej by paliły gdyby miały włoski = sierść

ten pali 2l/100km fly.gif

284282870-dog_car4.jpg

post-91846-14352510052988_thumb.jpg

Napisano

to dlaczego poleruje się rurę dolotu powietrza do silnika, skoro mniejszy opór ma szorstka powierzchnia?

Napisano

> to dlaczego poleruje się rurę dolotu powietrza do silnika, skoro mniejszy opór ma szorstka

> powierzchnia?

Tuning optyczny ok.gif

Napisano

ja bym na to spojżał tak:

umytym autemaż chce się przycisnąć stąd może większe zurzycie smile.gif

hehe

Napisano

> click

> click2 PDF

Szwedzcy "naukowcy" za pomocą statystyki są w stanie udowodnić wszystko.

Np. po wprowadzeniu zakazu w Albanii, Szwecja teraz jest już jedynym krajem w Europie

zezwalającym na trzymanie komórki przy uchu podczas rozmowy w czasie kierowania pojazdem. facepalm.gif

Oczywiście "naukowo" udowodnili, że to oni mają rację, a reszta świata się myli screwy.gif

Napisano

> Szwedzcy "naukowcy" za pomocą statystyki są w stanie udowodnić wszystko.

Cóż, szwedzka nauka jest w niezłej kondycji (w przeciwieństwie do polskiej, która dogorywa), więc nie wiem skąd takie złe zdanie akurat o tej grupie zawodowej?

Poza tym nie rozumiesz do czego służy statystyka. zlosnik.gif

> Np. po wprowadzeniu zakazu w Albanii, Szwecja teraz jest już jedynym krajem w Europie

> zezwalającym na trzymanie komórki przy uchu podczas rozmowy w czasie kierowania pojazdem.

> Oczywiście "naukowo" udowodnili, że to oni mają rację, a reszta świata się myli

To chyba nie naukowcy. Poza tym naukowcy niczego nie udowadniają - proponuję się dokształcić. zlosnik.gif

Napisano

> Cóż, szwedzka nauka jest w niezłej kondycji (w przeciwieństwie do polskiej, która dogorywa), więc

> nie wiem skąd takie złe zdanie akurat o tej grupie zawodowej?

No, nie wiem skąd masz takie rewelacje o szwedzkiej nauce.

Mam sporo znajomych nawet po doktoratach i raczej Twojego zdania nie podzielają.

> Poza tym nie rozumiesz do czego służy statystyka.

> To chyba nie naukowcy. Poza tym naukowcy niczego nie udowadniają -

> proponuję się dokształcić.

Schowaj swoje mierne złośliwości icon_rolleyes.gif

O to mi właśnie chodzi, że w Szwecji statystyka - i to wątpliwej jakości- jest mylona z nauką.

Napisano

> No, nie wiem skąd masz takie rewelacje o szwedzkiej nauce.

> Mam sporo znajomych nawet po doktoratach i raczej Twojego zdania nie podzielają.

Pracowałem przez parę lat w Szwecji więc chyba jednak wiem co mówię. Chciałbym, żeby polska nauka była choć w połowie tak "kiepska" jak szwedzka. Inna sprawa, że system nauczania macie do d... Tak samo zresztą jak nasz.

> Schowaj swoje mierne złośliwości

> O to mi właśnie chodzi, że w Szwecji statystyka - i to wątpliwej jakości- jest mylona z nauką.

Widać niefortunnie się wyraziłeś. Naukowcy używają statystyki w określonym celu - zobiektywizowania wniosków.

Złośliwość dotyczyła udowadniania - tym się nauka nie zajmuje. Nauka obala. zlosnik.gif

Napisano

> Pracowałem przez parę lat w Szwecji więc chyba jednak wiem co mówię. Chciałbym, żeby polska nauka

> była choć w połowie tak "kiepska" jak szwedzka. Inna sprawa, że system nauczania macie do d...

> Tak samo zresztą jak nasz.

> Widać niefortunnie się wyraziłeś. Naukowcy używają statystyki w określonym celu - zobiektywizowania

> wniosków.

> Złośliwość dotyczyła udowadniania - tym się nauka nie zajmuje. Nauka obala.

Może zechcesz mi również wytłumaczyć zasady pisowni i interpunkcji, skoro już zacząłeś mi tak wszystko tłumaczyć od zera? icon_rolleyes.gif

Rozumiem Twoją fascynację Szwecją w porównaniu do Polski,

jednak ja mieszkam w Szwecji od 20 lat i perfekcyjnie znam język.

Więc raczej moja racja jest mojsza 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Może zechcesz mi również wytłumaczyć zasady pisowni i interpunkcji, skoro już zacząłeś mi tak

> wszystko tłumaczyć od zera?

Z Twojej wypowiedzi wynikało, że nie wiesz o czym piszesz. Nie moja wina, że mnie sprowokowałeś.

> Rozumiem Twoją fascynację Szwecją w porównaniu do Polski,

> jednak ja mieszkam w Szwecji od 20 lat i perfekcyjnie znam język.

> Więc raczej moja racja jest mojsza

Szwecją się w najmniejszym stopniu nie fascynuję. Dla mnie to kraj pełen różnych patologii, choć nie tylko ma się rozumieć. Ale naukę mają w lepszym stanie niż nasza, dzięki nieporównywalnie lepszemu finansowaniu.

Edit

Dla mnie koniec OT. zlosnik.gif

Nie przyczyniamy się do poprawy wiedzy na temat wpływu zabrudzenia nadwozia na zużycie paliwa.

Napisano

> Tuning optyczny

od wewnątrz się poleruje, a tam raczej mało kto zagląda

Napisano

> Z Twojej wypowiedzi wynikało, że nie wiesz o czym piszesz. Nie moja wina, że mnie sprowokowałeś.

"panie władzo, miała krótką spódniczkę i dekolt, nie moja wina że mnie sprowokowała" 270751858-jezyk.gifnono.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.