Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jakie auto do 12 tyś??

Featured Replies

Napisano

kuzyn szuka samochodu dla siebie do 12 tyś i które znosi dobrze gaz... ogolnie szuka czegoś zeby spalanie gazu zmiescilo sie w granicach 25zł na 100km grinser006.gif

wymagania elektryka klima i nie starsze niż 2001

typy to Punto II z 1.2 16v,Clio 1.2/1.4 Corsa C 1.2, Stilo 1.6??

ktore z nich polecicie i żeby nie rdzewiało za szybko i ma posłuzyć 6-7 lat..

moze macie jakieś swoje inne typy w tej cenie..i które polecacie z wymienionych

Pozdrawiam

Napisano

> kuzyn szuka samochodu dla siebie do 12 tyś i które znosi dobrze gaz... ogolnie szuka czegoś zeby

> spalanie gazu zmiescilo sie w granicach 25zł na 100km

> wymagania elektryka klima i nie starsze niż 2001

> typy to Punto II z 1.2 16v,Clio 1.2/1.4 Corsa C 1.2, Stilo 1.6??

> ktore z nich polecicie i żeby nie rdzewiało za szybko i ma posłuzyć 6-7 lat..

> moze macie jakieś swoje inne typy w tej cenie..i które polecacie z wymienionych

> Pozdrawiam

Z tej 4rki, ktora wymieniles, ujezdzam 1,5 roku punto II 1.2 16V ... co do rdzy - auto jest z 2003r. i na razie nic niepokojacego nie widze..

Silniczek ma 80 KM i do miasta wystarczy, na trase troche malo frown.gif

Przy instalacji gazowej landi renzo omegas - sekwencja, spalanie LPG oscyluje w przedziale 8,5-9,5 l/100km i tak od 40 tys km zeby.GIF ... (podobno mam ciezka nogę). Najnizszy wynik jaki osiagnalem to 7 litrow, ale jazda byla bardzo kapelusznicza i powodujaca nerwice zeby.GIF O dziwo, benzyny te autko tez nie spala mniej.

Ogolnie jestem bardzo zadowolony z niniejszego wolu roboczego smile.gif

Napisano

> typy to Punto II z 1.2 16v,Clio 1.2/1.4 Corsa C 1.2,

Dobry pomysł

> Stilo 1.6??

Zły pomysł. Będzie starsze/w gorszym stanie od wyżej wymienionych. Fiat się tego auta wstydzi - następca nazywa się znowu Bravo, udajemy że nijakiego Stilo nigdy nie było.

Jak ma zamiar tak długo jeździć jednym autem, niech kupi nowe. Żaden kupiony dziś 10 latek nie dociągnie do pełnoletności w zadowalającym stanie.

Kupienie nowego może się okazać bardziej ekonomiczne.

Napisano

> Zły pomysł. Będzie starsze/w gorszym stanie od wyżej wymienionych. Fiat się tego auta wstydzi -

> następca nazywa się znowu Bravo, udajemy że nijakiego Stilo nigdy nie było.

hehe.gif a co z nim niby jest nei tak hmm.gif

Napisano

> a co z nim niby jest nei tak

Nie wiem, czemu Fiat się go wstydzi. Może dlatego, że okupuje ostatnie miejsca w klasyfikacjach bezawaryjnych samochodów ? Choć to dość tradycyjne miejsce włoskiej marki.

Z punku widzenia autora wątku - 1,6 nie będzie tak oszczędna jak 1,2.

Napisano
  • Autor

na nowe go nie stać 270751858-jezyk.gif

no to pojeżdzi najwyzej mniej.ale zeby chociaż te 5 lat pociągnał grinser006.gif

o Stilo szłyszalem ze elektryka sięsypie i żarowke nie tak łatwo wymienić grinser006.gif

Napisano

Nie będę oryginalny, jeżeli mu zależy na opcji taniooooo i bez rudej to LANOS w wersji SX jak najmłodszy za ta cenę się znajdzie.

Napisano
  • Autor

ogólnie chodzi mu o coś na dojazd do pracy i 1,2 razy na rok w trasę na jakieś wakację

a takie głupie moje pytanie grinser006.gif kupić z gazem czy lepiej samemu zagazować??

Napisano

> Z punku widzenia autora wątku - 1,6 nie będzie tak oszczędna jak 1,2.

A to fiatowskie 1.2 16V jest oszczedne ? Ile mu stilo spali wiecej - litr ?

Napisano
  • Autor

ma 12tyś na auto i 2tyś na rejestrację itp. Lanos mu się za bardzo nie podoba wiec odpada..

Napisano

> Nie wiem, czemu Fiat się go wstydzi. Może dlatego, że okupuje ostatnie miejsca w klasyfikacjach

> bezawaryjnych samochodów ? Choć to dość tradycyjne miejsce włoskiej marki.

ale wstydzi sie bo co

-slabe wykonanie/wykonczenie

-psuje sie

Napisano
  • Autor

nie wiem czy nie za malo kuni to ma tylko 60 kuni oslabiony.gif a jezdzil ostatni rok CCS wiec to bedzie się tak samo zbierać a szuka czegos troche zwawszego

Napisano

> nie wiem czy nie za malo kuni to ma tylko 60 kuni a jezdzil ostatni rok CCS wiec to bedzie się tak

> samo zbierać a szuka czegos troche zwawszego

1.2 16V to tez nie jest demon predkosci, a niestety odznacza sie paliwozernoscia frown.gif

Napisano

> nie wiem czy nie za malo kuni to ma tylko 60 kuni a jezdzil ostatni rok CCS wiec to bedzie się tak

> samo zbierać a szuka czegos troche zwawszego

ale jest oszczedne ok.gif

Napisano

> 1.2 16V to tez nie jest demon predkosci, a niestety odznacza sie paliwozernoscia

i awaryjnoscia na gazie niestety

Napisano

> ma 12tyś na auto i 2tyś na rejestrację itp. Lanos mu się za bardzo nie podoba wiec odpada..

A to szkoda bo myślałem, że chce tanioooo jeździć i się naprawiać za mała kaskę a nie LANS robić na dzielni. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

ale zawsze coś wiecej grinser006.gif

chodziły jeszcze mu po głowie inne typy jak Corsa C gsi i citroen saxo VTS..

ale to raczej nie zmiesci sie z takim spalaniem gazu i koszta utrzymania napewno wieksze i kasy troche przy malo ..

ale wydaje mi sie ze takie punto 1.2 16v wystarcza na dojazd do pracy.. w porownaniu do CC bedzie wiekszy i bedzie lepiej sie zbieral..

Napisano

> i awaryjnoscia na gazie niestety

Rozwin temat ?

Moj ma w tej chwili 140 tys km, z czego 130 tys km na gazie i nic go nie boli smile.gif (pomijajac kwiatkow, jakie ostatnio mialem z instalacja gazowa, ale to sie zdarza niezaleznie od silnika i modelu smile.gif )

Co moze sie wysypac w najblizszym czasie ?

Napisano
  • Autor

tak Punto to jest dopiero lans biglaugh.gif

chodzi o to ze Lanos poprostu mu sie nie widzi 270751858-jezyk.gif

Napisano

> A to szkoda bo myślałem, że chce tanioooo jeździć i się naprawiać za mała kaskę a nie LANS robić na

> dzielni.

No rzeczywiscie te samochody ktore wymienil moga sluzyc do lansu zlosnik2.gif

Napisano

> 1.2 16V to tez nie jest demon predkosci, a niestety odznacza sie paliwozernoscia

Tak ? W Stilo spalał w trasie 5,5l (można mniej) a w mieście 7-8, to dużo w takim dużym aucie z takim małym motorem icon_eek.gif

Napisano

> Tak ? W Stilo spalał w trasie 5,5l (można mniej) a w mieście 7-8, to dużo w takim dużym aucie z

> takim małym motorem

Chyba nie dotykales gazu 270751858-jezyk.gif

Przepraszam, ale w cuda i niepokalane poczecie od pewnego czasu nie wierze smile.gif

Napisano
  • Autor

7 litra to pali jego CC 1.1 grinser006.gif

a według kuzyna furak może wciagnąc i 10-12 l gazu to i tak wyjdzie taniej niż jazda CC 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Rozwin temat ?

> Moj ma w tej chwili 140 tys km, z czego 130 tys km na gazie i nic go nie boli (pomijajac kwiatkow,

> jakie ostatnio mialem z instalacja gazowa, ale to sie zdarza niezaleznie od silnika i modelu

> )

> Co moze sie wysypac w najblizszym czasie ?

nie bede rozwijal mysli. Jak szukalem PII 16V w gazie odradzili mi ten pomysl poniewaz auto z tym silnikiem i z gazem jest awaryjne niewiem.gif

Napisano

> chodziły jeszcze mu po głowie inne typy jak Corsa C gsi i citroen saxo VTS..

Mogę się założyć o beczkę piwa, że 100% takich aut w cenie którą podałeś będzie zajechanymi trupami/wiatami przystankowymi.

Nie da się za 12 kpln kupić auta do lansu, ale on pewnie musi się o tym na własnym portfelu przekonać.

W hit-wątku o nowych samochodach wyliczyłem, że mając 12 kpln gotówki i planując długą eksploatację 1 auta rozsądniej jest kupić nowe.

Parcha można kupić z założeniem krótkiej - rok, dwa - eksploatacji.

Napisano

> Tak ? W Stilo spalał w trasie 5,5l (można mniej) a w mieście 7-8, to dużo w takim dużym aucie z

> takim małym motorem

ale czego tyle pali?

Napisano

> Chyba nie dotykales gazu

> Przepraszam, ale w cuda i niepokalane poczecie od pewnego czasu nie wierze

To Ty człek małej wiary jesteś grinser006.gif

Napisano
  • Autor

ale ja szukam wypowiedzi ludzi którzy mieli do czynienia z tymi samochodami palacz.gif

sąsiad tęz mi ciagle powtarza że nie jezdzi się samochodami na F a jakos go nie słucham 270751858-jezyk.gif

Napisano

> nie bede rozwijal mysli. Jak szukalem PII 16V w gazie odradzili mi ten pomysl poniewaz auto z tym

> silnikiem i z gazem jest awaryjne

No czyli powtarzasz zaslyszane ogolnikowe bzdury 270751858-jezyk.gif - nie majac zadnej wiedzy o konkretach zeby.GIF

To ja teraz powiem, zeby nie kupowac aut na litere F smile.gif

a co do kolorow, to tylko wybierac czerwone - najszybsze ! smile.gif

Napisano

jaja sobie robisz? , miałem ten silnik w Bravie 2001r (kod fire 188A5) , w trasie na jednym baku robiłem spokojnie 1000 km ( dobrze zestopniowana przekładnia , 120km\h na 5 biegu i ok 3000rpm ) , w życiu oszczędniejszego i cichszego silnika nie miałem , w typowej codziennej jeździe wychodziło 7-7,5 l

tyle to teraz żre obecna alfa jtdm

Napisano

> ale ja szukam wypowiedzi ludzi którzy mieli do czynienia z tymi samochodami

> sąsiad tęz mi ciagle powtarza że nie jezdzi się samochodami na F a jakos go nie słucham

wiesz co ja tam do samochodow na F nic nie mam tak samo do LPG ok.gif tez juz wiele ludzi slyszalem "gaz to zło" hehe.gif do dzis smiac mi sie chce z tego

Napisano

> No czyli powtarzasz zaslyszane ogolnikowe bzdury - nie majac zadnej wiedzy o konkretach

> To ja teraz powiem, zeby nie kupowac aut na litere F

> a co do kolorow, to tylko wybierac czerwone - najszybsze !

nie nie kolego znajomy mial palio 1,2 16v z LPG i z tego co pamietam mial notoryczne problemy z tym samochodem. Moze to byla kwestia samej instalki tego ci nie powiem

Napisano
  • Autor

a może ktoścoś jeszcze powie na temat Clio,Corsy zlosnik.gif

jak z awaryjnościa jak to znosi gaz?? ceny części chyba porównywalne z Fiatem..

Corsa jezdziłem i żeby to się jako tako toczyło to trzeba wkręcać na wysokie obroty..

Napisano

> takim małym motorem

co to znaczy spalał, za każdym razem, czy raz udało się spalić?niewiem.gif

Napisano

> a może ktoścoś jeszcze powie na temat Clio,Corsy

> jak z awaryjnościa jak to znosi gaz?? ceny części chyba porównywalne z Fiatem..

> Corsa jezdziłem i żeby to się jako tako toczyło to trzeba wkręcać na wysokie obroty..

znam dwie corsy z silnikiem 1,4 obie z LPG nic nie pokojacego sie nie dzieje ok.gif

Napisano
  • Autor

mi chodzi o 1.2.. chociaż 1.4 też może być biglaugh.gif a jak ze spalaniem oleju bo szłyszał ja ze Opel lubi olej hmm.gif

Napisano

> mi chodzi o 1.2.. chociaż 1.4 też może być a jak ze spalaniem oleju bo szłyszał ja ze Opel lubi

> olej

a to musialbym podpytac ok.gif

Napisano

> co to znaczy spalał, za każdym razem, czy raz udało się spalić?

Średnio wychodził 6,5 - 7l. W drodze nad morze zadowolił się 5,8l na setkę. Jeździłem autem od nowości prawie 7 lat tak proszę bez uszczypliwości, czy raz się udało a raz nie. Panowie wszystko zależy od techniki jazdy.

Napisano

No na to liczyć nie możesz mając w garści jedynie 12 tysiaków. Mowa o samochodach, które obecnie mają 6-9 lat a chcesz, żeby pojeździły drugie tyle. Da się, ale za konkretną kasę.

Mając 12 tysięcy i pragnąc samochodu możliwie niezawodnego i niedrogiego w naprawach, szukałbym japońca. Da się znaleźć Corollę czy jakąś Almerę za te pieniądze. Albo Civica, ale trzeba by się porządnie naszukać, żeby nie wdepnąć.

Takie pieniądze to nie jest kwota na samochód dający poczucie bezpieczeństwa i stabilności wydatków. Tym bardziej, jesli będzie kupiony z nieznanego źródła, tzn. używany przez nieznaną Ci osobę.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Średnio wychodził 6,5 - 7l. W drodze nad morze zadowolił się 5,8l na setkę. Jeździłem autem od

> nowości prawie 7 lat tak proszę bez uszczypliwości, czy raz się udało a raz nie. Panowie

> wszystko zależy od techniki jazdy.

Wiesz, 6,5-7l to juz jest normalne spalanie, w porownaniu z tym 5,5 litra ktore podales wczesniej 270751858-jezyk.gif

Nie tylko od techniki jazdy, co predkosci podroznej 270751858-jezyk.gif

Ten silnik bardzo ladnie sie kreci - az do ok. 7 tys obrotow, niestety obroty rosna wprost proporcjonalnie do spalania....

Maksymalne spalanie jakie mialem to 10,5 l/100 km LPG ... auto na maksa zapakowane, bagaznik dachowy + narty i predkosci autostradowe (ztcw przy ok 160 km/h na 5tym biegu obroty wynosza okolo 5000/min - wiec auto musi swoje spalic).

Napisano

> kuzyn szuka samochodu dla siebie do 12 tyś i które znosi dobrze gaz... ogolnie szuka czegoś zeby

> spalanie gazu zmiescilo sie w granicach 25zł na 100km

> wymagania elektryka klima i nie starsze niż 2001

Lanek, taki lub podobny.

Napisano

Muszę się nie zgodzić zlosnik.gif Miałem Brava 1.4 która paliła 10-11l lpg, później jeździłem Stilo 1.8 które paliło 9l (+ trochę oleju zlosnik.gif), teraz mam Getz 1.3 które wciąga 10l

Wszystko zależy od konstrukcji silnika, instalacji i stylu jazdy. Śmiem twierdzić, że 1.6-1.8 16v będzie paliło mniej niż 1.2-1.4 12v

Napisano

> Lanek, taki lub podobny.

tylko, że jeździ się tym jak taczką grinser006.gif

Napisano

> tylko, że jeździ się tym jak taczką

Ale jeździ, a nie chodzi (bo samochód w warsztacie) zlosnik.gif

Napisano

ja ze swojej strony polece corolle <ok> troche mniej polecę megane I po FL... - bo niestety teraz mam porównanie i opinia o francuskich samochodach nie wzięła się z niczego devil.gif

Napisano
  • Autor

bardziej mu podchodzi Corsa C ..

a wydaje mi sie ze to praktycznie to samo tylko buda inna 270751858-jezyk.gif

Napisano

> i awaryjnoscia na gazie niestety

Polemizowaubym i to mocno, jak dobra instalka i dobry montaż, to tylko jeździsz i taniej tankujesz.

Tak mam 3 kFiaty, tak, w P2 z 2000r siedzi 1,2 16v zagazowany, tak jeździ bez kłopotów mało spalając, nawet lpg grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.