Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Magiczne oczko" a faktyczne napiecie akumulatora

Featured Replies

Napisano

Jak wiadomo "oczko" wbudowane w akumulator nie jest miernikiem, a jedynie orientacyjnym wskaznikiem. Niemniej jednak jego odczyty jakas "wartosc poznawcza" powinny miec. Jak zatem rozumiec sytuacje zobrazowana na ponizszym zdjeciu? niewiem.gif

20102010515_SM_SM.JPG

Napisano

> Jak zatem

> rozumiec sytuacje zobrazowana na ponizszym zdjeciu?

jedna cela padła

Napisano
  • Autor

> jedna cela padła

Czyli kaput passed_out.gif.

Z ciekawosci pytam - jaka mogla byc tego przyczyna? Troszke mnie to zabolalo, akumulator ma dwa chyba lata i praktycznie nie byl uzywany...

Napisano

> Czyli kaput .

> Z ciekawosci pytam - jaka mogla byc tego przyczyna?

centra futura?

Napisano
  • Autor

> centra futura?

Futura+ hmm.gif.

Napisano

> praktycznie nie byl uzywany...

Słowo-klucz - dla akumulatora, o ile nie był doglądany to morderstwo...

Napisano

> Jak wiadomo "oczko" wbudowane w akumulator nie jest miernikiem, a jedynie orientacyjnym

> wskaznikiem. Niemniej jednak jego odczyty jakas "wartosc poznawcza" powinny miec. Jak zatem

> rozumiec sytuacje zobrazowana na ponizszym zdjeciu?

Gdyby oczek było sześć, to MOŻE do czegoś by się toto nadało. W jednej celi to zabawka jest, nic więcej.

Napisano
  • Autor

> Słowo-klucz - dla akumulatora, o ile nie był doglądany to morderstwo...

No nie podlewalem go ani plyt mu nie polerowalem. 270751858-jezyk.gif Jedynie od czasu do czasu podladowywalem. Teraz wlasnie mialo miejsce takie podladowanie bo napiecie spadlo ponizej 12V. Po ladowaniu okazalo sie byc jeszcze nizsze niz przed...

Napisano

> Gdyby oczek było sześć, to MOŻE do czegoś by się toto nadało. W jednej celi to zabawka jest, nic

> więcej.

Bingo biglaugh.gif

Napisano

> Gdyby oczek było sześć, to MOŻE do czegoś by się toto nadało. W jednej celi to zabawka jest, nic

> więcej.

Tylko MOŻE bo z jakiś powodów kulka ma tak dobraną gęstość, że "oczko" jest zielone od 50/60% do 100% naładowania akumulatora a akumulator rozładowany w 40% szybko ulega zasiarczeniu == niszczeje.

Pozdrawiam BAS

Napisano

mam podobnie z furuą ale w druga strone. aku trzyma a oczko czarne od nowości

Napisano

> mam podobnie z furuą ale w druga strone. aku trzyma a oczko czarne od nowości

Kulki zapomnieli Ci włożyć albo się zaklinowała gdzieś na dnie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Kulki zapomnieli Ci włożyć albo się zaklinowała gdzieś na dnie.

> Pozdrawiam BAS

wiesz kiedys prawiprzez to zagotowałem go bo nie swieci i nie swieci ;p

Napisano

> wiesz kiedys prawiprzez to zagotowałem go bo nie swieci i nie swieci ;p

Jeśli robiłeś to BezpiecznymZespołemProstowniczym przy otwartych celach to nic złego by się nie stało.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jeśli robiłeś to BezpiecznymZespołemProstowniczym przy otwartych celach to nic złego by się nie

> stało.

> Pozdrawiam BAS

auto nie odpaliło, aku nówka oczko nie świeci zostawiłem na godzinke, a potem sie okazało że się alarm skonczył

Napisano

Futura ma chyba 3 lata gwarancji więc reklamuj.

Napisano

to ja mialem w druga strone z poprzednia futura i akutalna zeby.GIF poprzednia przez prawie 7 lat miala czarne oczko, obecna na poczatku miala zielone teraz tez ma czarne ale pali bez najmniejszych problemow

Napisano
  • Autor

> Futura ma chyba 3 lata gwarancji więc reklamuj.

Jeszcze sie nim troche pobawie, laduje sie z napieciem ok. 14V i amperomierz pokazuje 2,5A, zatem jednak nie jest do konca naladowany... icon_rolleyes.gif

Jak to nic nie da to pojdzie na sprawdzenie w ramach gwarancji, najwyzej stwierdza moje zaniedbanie ok.gif.

Napisano
  • Autor

> to ja mialem w druga strone z poprzednia futura i akutalna poprzednia przez prawie 7 lat miala

> czarne oczko, obecna na poczatku miala zielone teraz tez ma czarne ale pali bez najmniejszych

> problemow

Ta moja tez rzadko kiedy miala zielone, a palila bez zajaknienia nawet jak miala czarne. Jednym slowem o kant d... rozbic ten wskaznik, woltomierz w dlon i juz wiadomo.

Napisano

> Ta moja tez rzadko kiedy miala zielone, a palila bez zajaknienia nawet jak miala czarne. Jednym

> slowem o kant d... rozbic ten wskaznik, woltomierz w dlon i juz wiadomo.

Wskaźnik typu oczko, jest to kulka o dokładnie określonej gęstości koloru zielonego, która pływając sobie w ograniczonej przestrzeni, albo wypływa na górę, gdy ciecz jest gęstsza od niej, albo tonie, gdy rzadsza. Problem jest w tym, jak już koledzy wspomnieli, że pływa ona w jednej celi i mierzy gęstość tej celi, poza tym nie jest szczególnie inteligentna i potrafi tylko gęstość zmierzyć, więc można ja potraktować jako nieszkodliwy bajer, którego wskazania są bardzo orientacyjne żeby nie powiedzieć, że przypominają wróżenie z Kuli, bo jest to wróżenie z pływającej kulki zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> powodzenia

Tez nie wierze w skutecznosc reklamacji, ale co innego pozostaje?

Napisano

> Tez nie wierze w skutecznosc reklamacji, ale co innego pozostaje?

Jakieś złe doświadczenia w tym temacie?

Napisano

> Jakieś złe doświadczenia w tym temacie?

serwis centry.

pierwszy akum pada po ok 1,5 roku-2 lat, centra stwierdza ze akum jest ok.(podładowany akum) i sprzedałem auto, olałem temat.

kupiłem inne auto, kupiłem zapobiegawczo nowa centre (stary akum kreci ale juz miał kilka lat a ze szła zima wiadomo).i sie zaczeło:

-po dwoch tygodniach pada akum, reklamacja-diagnoza niedoladowany akum-no to w domu pod prostownik (mysle sobie ok. lezał na polce,moze sie zdazyc).

-nastepne 2 tygodnie znowu pad-wizyta w serwisie, diagnoza akum dobry.(no to smig do elektryka pomiar poboru pradu, ładowania itd. wszystko ok.)

-kolejne 2 tyg. akum znowu pada, znowu wizyta w serwisie zostawiam akum na proby, zakładam stary akum auto smiga jak nowe. diagnoza serwisu akum sprawny.

nastepnie wizyta u 2 roznych elekrykow samochodowych powtarzam pomiary na aucie wszystko ok.

kłutnia w serwisie "bo akum jest sprawny wg. nich".

Najzabawniejsza była rada serwisanta ze "moze trzeba akum na noc do domu nosic" yikes.gif

po tej akcji odpusciłem sobie dalsze reklamacje bo wiecej wydałem kasy na dojazdy do tego serwisu, elektrykow itd. niz sama cena akuma.

kupiłem inny i auto smiga z tego co wiem do dzis dzien na nim.

mysle ze to wszystko ad centry ok.gif

pozniej troszke bardziej zainteresowałem sie tematem centry i generalnie wiekszosc ludzi piszacych na forach ze padł im akum to własnie była Centra...

barachło jakich mało, kiedys owszem centra cos soba reprezentowała

Napisano

zmienic na inny, nie pchac sie w centre ok.gif

Napisano
  • Autor

> zmienic na inny, nie pchac sie w centre

W ogole nie kupie, bede pozyczal z innego auta icon_rolleyes.gif.

Napisano

Co prawda nie akumulator, ale opony zimowe po jednym sezonie reklamowałem - trzy z czterech zaczęły sobie pękać...Wszyscy byli w szoku, kiedy reklamacja została uznana, nawet list dołączyli z przeprosinami...Więc co szkodzi spróbować?Od tego gwarancja jest...

Napisano

> Czyli kaput .

> Z ciekawosci pytam - jaka mogla byc tego przyczyna? Troszke mnie to zabolalo, akumulator ma dwa

> chyba lata i praktycznie nie byl uzywany...

jak nie przekroczył 2lat to smaruj pismo do sprzedawcy, jak przekroczył to gwarancja, możesz tylko zyskać aku i tak jest martwy

Napisano

A mnie tam reklamację na Centrę uznali kiedyś od razu. Padła jedna cela. Teraz mam Futurę od 4 lat i działa jak nowa, mrozy niestraszne. W równoległym samochodzie miałem Jenoxa i zmieniłem sam po 3 latach, słaby był.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> jak nie przekroczył 2lat to smaruj pismo do sprzedawcy, jak przekroczył to gwarancja, możesz tylko

> zyskać aku i tak jest martwy

2 lata, 11 miesiecy i 2 tygodnie... sciana.gif

No ale nic, dwa tygodnie minely, czekamy dalej... icon_rolleyes.gif

Napisano

ubiegłej jesieni wpadałem na pomysł, żeby podładować aku z mojego mk III bo coś słabo kręcił. Wymontowałem, zabrałem na noc do domu, dolałem wody destylowanej bo było troszkę mało - było nie było aku miał wtedy już 7 lat, podłączyłem na jakieś10 godzin do ładowarki i co?

Kolor oczka z zielonego zmienił się na czerwony... nie wiem co to oznaczało ale silnikiem kręcił tak samo niemrawo jak przed ładowaniem. Po jakimś czasie, miesiącu może dwóch kolor oczka zmienił się znów na zielony smile.gif

W między czasie sam doszedłem do tego dlaczego mój aku tak słabo kręcił - do MKIII 2.0 został zamontowany fabryczay aku Motocraft o pojemności 48 Ah a drugim, starszym mondeo 1.8 mam aku o pojemnośći 63Ah - też oryginalny i też motocraft, znczy oba aku różnią się znacząco prądami rozruchu...

aha ten z MKIII ma 8 lat, ten z MK II ma 11 i oczka w obu świecą na zielono...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

A tak swoja droga - jest ktos w stanie znalesc wiarygodna informacje w ktorym roku wprowadzono na rynek Futury? Internetowe fora wspominaja o nich juz w 2003 roku, ale zadnej wzmianki ze wczesniejsza data nie spotkalem hmm.gif.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Aby nie zakonczyc definitywnie kwestie Futury postanowilem napisac w starym watku.

Po ponad 3 miesiacach czekania i osobistym pofatygowaniu sie do sklepu celem uzyskania odpowiedzi dowiedzialem sie, ze hurtownia obslugujaca reklamacje... zgubila moj akumulator rotfl.gif, zatem nalezy mi sie zwrot pieniedzy zlosnik.gif.

Tu nasuwa sie ostatnie pytanie w tym temacie - czy nalezy mi sie rowniez zwrot starego akumulatora lub pienieznej rownowartosci "oplaty recyklingowej" za stary akumulator, ktorego w tej sytuacji nie posiadam? Zaznaczam, ze nowy akumulator chce kupic w innym punkcie, gdyz do poprzedniego mam po prostu za daleko i nie po drodze.

Napisano

> 100% naładowania akumulatora a akumulator rozładowany w 40% szybko ulega zasiarczeniu ==

> niszczeje.

Nie jest tak drastycznie. Zasiarczenie postępuje dopiero poniżej 1.8 V na cele,

To już co najwyżej 5% pojemności.

Napisano

Paweł nie bądź taki chytry, bierz co dają ok.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Paweł nie bądź taki chytry, bierz co dają

30 zl piechota nie chodzi 270751858-jezyk.gif.

Napisano

> 30 zl piechota nie chodzi .

co prawda to prawda. mnie ktos ukradl wlasnie stary akumulator, a mogl sie spytac czy go potrzebuje. co za narod cygansko-zydowski biglaugh.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.