Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nietypowe pytanie o przekładnię kierowniczą ze wspomaganiem

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam pytanie do warsztatowców praktyków. Z przekładni ze wspomaganiem cieknie olej. Cieknie w takich ilościach że dolewanie nie wchodzi w grę. Nie mam w tej chwili czasu na naprawę i muszę nadal jeździć tym samochodem. Zdjąłem pasek klinowy z pompy wspomagania żeby nie wyła. Kierownica ,,chodzi" okrutnie ciężko. Czy jest możliwość żeby ją jakoś poluzować? Żeby dało się kierować w miarę normalnie, choć w części tak jak w samochodach bez wspomagania? Spuścić z niej olej? Odkręcić przewody? Jakieś pomysły?

Napisano

> Jakieś pomysły?

Zapisz sie na silownie.

zlosnik.gif

A tak na serio to raczej nic nie zrobisz, bo przekladnie ze wspomaganiem maja mniejsze przelozenie, wiec musza chodzic ciezko.

Napisano

> ... muszę nadal

> jeździć tym samochodem. ...

Jak mus, to mus.

Tych 18 z busa też musiało dojechać do roboty. Ale zginęli sami - nie pociągnęli za sobą innych.

Jesteś pewien czy w razie czego nie przyczynisz się do krzywdy innych?

Napisano

> ilościach że dolewanie nie wchodzi w grę. Nie mam w tej chwili czasu na naprawę i muszę nadal

> jeździć tym samochodem. Zdjąłem pasek klinowy z pompy wspomagania żeby nie wyła. Kierownica

Jeśli musisz jeździć tym samochodem to go napraw.

Albo wymień przekładnię na wersję "bez wspomagania", jeśli się da.

Przecież ta uwalona przekładnia stawia masakryczny opór sick.gif

Napisano

Nic nie zdziałasz bo maglownice ze wspomaganiem mają zupełnie inną przekładnie niż te bez wspomagania, więc spuszczenie reszty płynu itak nic Ci nieda....

Dobrze ,ze zdjąłeś pasek z pompy wspomagania bo po jakimś czasie pompa też by zdechła.

Co do maglownicy to poleciał Ci uszczelniacz (ewentualnie siemering w zależności od tego jakie to auto.) Musisz dać do regeneracji bo na listwie pewno pojawiło się ognisko korozji (dlatego uszczelniacz nie trzyma)

Przerabiałem ostatnio ten temat, więc szczerze współczuje siłowania się z fajerką. Jak sypnie śnieg to nie radzę Ci wyjeżdżać na ulicę.

pozdro

Napisano

> Co do maglownicy to poleciał Ci uszczelniacz (ewentualnie siemering w zależności od tego jakie to

> auto.)

czym sie niby roznia? wink.gif

Napisano

> czym sie niby roznia?

uszczelniacz (oring) - uszczelnia elementy nieruchome

simering - elementy gdzie jest ruch obrotowy (lewo/prawo skretny), stosuje sie np przy walkach rorzadu, walu glownego, w skrzynce przekladniowej itp.

Napisano
  • Autor

>Jak sypnie śnieg

> to nie radzę Ci wyjeżdżać na ulicę.

Święte słowa z tym śniegiem. Pojeździłem wczoraj na próbę i już się zastanawiam czy nie zacznę chodzić pieszo + awaryjnie taxi. Bo niby wszystko jest w porządku, jechać się da, ale gdy przyjdzie nagle coś/kogoś ominąć to ... czacha.gif

Napisano
  • Autor

Przepraszam kolegów rozmówców za durny temat. Nie warto ryzykować jazdy niesprawnym sprzętem.

Edit: Tylko żeby wymontować maglownicę muszę zdemontować wydech, kolektor dolotowy i belkę pod silnikiem... sciana.gif

Napisano

> uszczelniacz (oring) - uszczelnia elementy nieruchome

jesteś pewien zlosnik.gif bo ja znam multum przypadków gdzie tak nie jest grinser006.gif

Napisano

> uszczelniacz (oring) - uszczelnia elementy nieruchome

> simering - elementy gdzie jest ruch obrotowy (lewo/prawo skretny), stosuje sie np przy walkach

> rorzadu, walu glownego, w skrzynce przekladniowej itp.

Uszczelniacz to ogolna nazwa na oringi,simeringi i inne cuda

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.