Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

luz w napędzie

Featured Replies

Napisano

Elo ludziki. W aucie mojej Pani (VW New Beetle 2.0 AQY z 99r, skrzynia manualna) jest spory luz w układzie przeniesienia napędu, odczuwalny w czasie odejmowania i dodawania gazu na biegu - im niższe przełożenie tym bardziej daje o sobie znać. Auto było kupione z pełną świadomością istnienia usterki jednak sądziłem, że skończy się na wymianie poduszek silnika i skrzyni, które były mocno zmęczone. Po ich wymianie jest duża poprawa, ale luz jest nadal odczuwalny i nie jest to winą nowych poduszek, bo te trzymają jak należy. Zdecydowanie jest coś nie tak mechanicznego, ma się wrażenie w skrzyni. Miał ktoś podobną przypadłość w swoim wozidle ? Trzeba coś z tym zrobić, bo za jakiś czas poduchy znowu będą do wymiany.

Napisano

Sprzeglo - pewnie poprzedni wlasciciel cwiczyl starty na 400 metrow.

Napisano
  • Autor

> Końcówki drążków ok?

Ok. Jedyny luz jakikolwiek występuje pod autem jest na przekładni kierowniczej, ale końcówki drążków kierowniczych od strony kół są w porządku.

Napisano

> Elo ludziki. W aucie mojej Pani jest spory luz w układzie przeniesienia napędu, odczuwalny w czasie

> odejmowania i dodawania gazu na biegu (im niższe przełożenie tym bardziej daje o sobie znać).

> Auto było kupione z pełną świadomością istnienia usterki jednak sądziłem, że skończy się na

> wymianie poduszek silnika i skrzyni, które były mocno zmęczone. Po ich wymianie jest duża

> poprawa, ale luz jest nadal odczuwalny i nie jest to winą nowych poduszek, bo te trzymają jak

> należy. Zdecydowanie coś jest w skrzyni, bo daje się to odczuć. Miał ktoś podobną przypadłość

> w swoim wozidle ? Trzeba coś z tym zrobić, bo za jakiś czas poduchy znowu będą do wymiany.

U mnie jest podobnie, przyzwyczaiłem się. ASO sugerowało zmianę tarczy sprzęgła. Na razie nic nie robię. Może przy kolejnym przeglądzie zlecę mechanikowi, aby przyjrzał się temu.

Ktoś kiedyś pisał o podobnym problemie (Opel?) i usterka ustąpiła po wymianie modułu zapłonowego ....

Napisano

Autem nie nosi przy ujmowaniu i dodawaniu gazu? Bo szczerze - to wygląda na jakiś solidny luz w układzie kierowniczym, lub zawieszeniu. Może to być sworzeń wahacza, końcówka drążka, ewentualnie tuleje wahacza. To proponowałbym sprawdzić na początek - najlepiej na szarpakach na stacji diagnostycznej.

Druga opcja to uwalony przegub - najprawdopodobniej wewnętrzny.

Sprzęgło, o którym pisze Kolega to na pewno nie jest - bo raczej by się ślizgało, niż byłby wyczuwalny luz wink.gif

Napisano

Nie wiem jak to sie nazywa po Polsku, ale na tarczy sprzegla sa takie sprezynki ktore amortyzuja szarpniecia. I jak te sprezynki sie zuzyja to samochod zachowuje sie wlasnie jakby mial luzy pomiedzy silnikiem a kolami - szarpie przy puszczeniu gazu itp.

Inna przyczyna moga byc problemy z ktoryms z czujnikow/servo.

Napisano
  • Autor

Zawieszenie jest w porządku. Nie znosi na boki. Jest lekki luz na maglownicy, ale nie są to na pewno końcówki drążków kierowniczych od strony koła. Auto było sprawdzane na szarpakach w OSKP. Przeguby też w porządku.

Napisano
  • Autor

> Ktoś kiedyś pisał o podobnym problemie (Opel?) i usterka ustąpiła po wymianie modułu zapłonowego

Tu na bank objawy są mechaniczne.

Napisano

> Nie wiem jak to sie nazywa po Polsku, ale na tarczy sprzegla sa takie sprezynki ktore amortyzuja

> szarpniecia.

to jest tzw tłumik drgań skrętnych,po obwodzie tarczy sprzegła sa na jednakowym promieniu rozmieszczone spręzyny śrubowe które własnie eliminuja drgania zwiazane z przenoszeniem momentu obrotoego przez sprzegło.wracajac do tematu jedna z mozliwych przyczyn w takim wypadku...

Napisano
  • Autor

> jedna z mozliwych przyczyn w takim wypadku...

Bardziej prawdopodobna od uszkodzenia skrzyni ?

Napisano

> Bardziej prawdopodobna od uszkodzenia skrzyni ?

hhm wrózka niejestem,nienapisałes co to za samochód,jaki naped?problemów z biegami niema?skrzynia niehałasuje przy przyspieszaniu?podczas zmiany dochodza podobne dzwieki?napisałem ze jedna z mozliwych przyczyn co nieznaczy ze to jest to,przeguby sa ok?,najpierw trzeba posprawdzac te elementy do których nietrzeba skrzyni zrzucac.

Napisano

> Ok. Jedyny luz jakikolwiek występuje pod autem jest na przekładni kierowniczej, ale końcówki

> drążków kierowniczych od strony kół są w porządku.

Luz w przekładni kierowniczej daje objawy szarpania i to już wtedy kiedy go jest trudno wyczuć. Jeżeli wyczuwasz luzy na przekładni to będzie szarpało i stukało podczas dodawania i odejmowania "gazu". Po pewnym czasie będą opony piszczały na zakrętach dość łatwo i na mokrym autko będzie się źle prowadziło.

Napisano
  • Autor

Miałem już do czynienia z dwoma autami z dużym luzem w przekładni kierowniczej i jeszcze nigdy ten nie powodował luzu w układzie przeniesienia napędu.

Napisano
  • Autor

Auto VW New Beetle 2,0 AQY z 99r. Skrzynia działa jak należy. Jedynym mankamentem są zgrzyty przy redukcji z wyższych biegów na trójkę.

Napisano

napisałes ze problem wystepuje na kazdym bieu,wiec problem z 3 odpada,układ napedowy zespolony,teroetycznie moze byc luz na przekłądni głownej i itp,jesli reszta jest ok to raczej nieobedzie sie bez sciagania skrzyni,sprawdzeniu sprzegła jak nieposkutkuje to rozebranie skrzyni..

Napisano

> Miałem już do czynienia z dwoma autami z dużym luzem w przekładni kierowniczej i jeszcze nigdy ten

> nie powodował luzu w układzie przeniesienia napędu.

Przy przednim napędzie luz na przekładni (najczęściej jest na końcówce) powoduje zmiany położenia jednego z kół. Od rozbieżności przy hamowaniu lub zwalnianiu do zbieżności przy przyspieszaniu.

Napisano

> Luz w przekładni kierowniczej daje objawy szarpania i to już wtedy kiedy go jest trudno wyczuć.

> Jeżeli wyczuwasz luzy na przekładni to będzie szarpało i stukało podczas dodawania i

> odejmowania "gazu". Po pewnym czasie będą opony piszczały na zakrętach dość łatwo i na mokrym

> autko będzie się źle prowadziło.

No dobra. Jak złapie kiere od dołu i lekko dam opór ku górze w czasie jazdy na nierównosciach to tez czuje luz .A jak złapie u samej góry i przycisne lekko w dół kiere to tego nie ma hmm.gif Byłem na 2 SKP i wszystko wsio pod autem.

Napisano

miałem podobny luz, już myslałem że wysypała się skrzynia, luz objawiał się nawet na podniesionym aucie przy zapalonym silniku i wrzuconej 4. Okazało się że tarcza sprzęgłowa miała około 1cm luzu na wieloklinie( kompletne sprzęgło LUK o przebiegu 15tys km...)

Napisano

> No dobra. Jak złapie kiere od dołu i lekko dam opór ku górze w czasie jazdy na nierównosciach to

> tez czuje luz .A jak złapie u samej góry i przycisne lekko w dół kiere to tego nie ma Byłem

> na 2 SKP i wszystko wsio pod autem.

Mozliwe ze jest luz w samej przekladni albo na krzyzaku laczacym przekladnie z kolumna kierownicza.

Napisano

> Mozliwe ze jest luz w samej przekladni albo na krzyzaku laczacym przekladnie z kolumna kierownicza.

Jakie mogą byc tego koszty mniej wiecej.

Napisano

Wiele lat temu poszly mi te sprezynki w Skodzie 105s i kazde puszczenie gazu konczylo sie skokami jak zaba, szczegolnie na 1 i 2'jce.

Napisano

moj qmpel mial luzy w nubirze, myslal ze drazki lub magiel ale u mechanika wyszlo ze to krzyzak ok.gif

Napisano
  • Autor

Krzyżak ? Co to ?

Napisano
  • Autor

Hmm, w sumie tu są podobne objawy. Chyba faktycznie to będzie sprzęgło hmm.gif

Napisano
  • Autor

A z tym to się już mogę zgodzić...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.