Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Laguna II 2.0T rocznik 2003

Featured Replies

Napisano

Mam okazje kupić Lagune II Grandour 2.0T z 2003 roku na sporym wypasie (brakuje tylko skóry i navi) za totalnie śmieszną kase.

Przebieg jest spory bo 191kkm ale auto ma udokumentowaną historie i było przez cały czas regularnie serwisowane.

Posiada kilka drobnych usterek (nie grzeje jedno lusterko i nie dziala tylna wycieraczka ale to są generalnie pierdoły) i niestety spawany kolektor wydechowy.

Pytanie czy ktoś wie ile taki kolektor do tego auta może kosztować w razie jak by spawy puściły.

Auto jeździ całkiem miło - miałem okazje zrobić tym ponad 600km i daje rade.

Nie znam jeszcze pełnej historii serwisowej bo muszą mi ją przygotować, ale zakładając że to auto nie było rozwalone poważnie to zastanawiam sie czy warto w to pchać. Zakładam że potrzebuje go na 6 do 12 miesięcy.

Krawiec

Napisano

Smiesznie tanio to ile. Bo jak wiecej jak 8000zł to niema sensu.

Najgrosze jest to ze takie pierdoly to notorycznie sie psuja, jesli kolektor byl spawany to jest do wywalenie bo bedzie dalej pekał wiec trzeba kupic nowy (uzywki raczej nie dostaniesz).

Inna sprawa to taka ze ciezko sprzedac auto z takim silnikiem. Na 1.9 DCi to zawsze sie jakis znajdzie a na 2.0T to juz ciezko.

Napisano

Pytanie ile taki kolektor moze kosztować... oczywiście nie w ASO bo tam to pewnie cena zabija...

Edit: znalazlem na alledrogo.. 100 PLN http://allegro.pl/renault-laguna-ii-2-0-t-kolektor-wydechowy-i1300219476.html

A swoja drogą co jest z tymi autami ze one są tak tanie... Toż to Fabia 7 letnia wiecej kosztuje..

Krawiec

Napisano

> A swoja drogą co jest z tymi autami ze one są tak tanie... Toż to Fabia 7 letnia wiecej kosztuje..

> Krawiec

awaryjnosc?

Napisano

> awaryjnosc?

dokladnie zeby.GIF moj sasiad mial starego mitsu eclipse zaczal pracowac i napalil sie strasznie na lagune 2 w koncu kupil i teraz sie buja zeby.GIF awaryjne przeokropnie zeby.GIF od elektryki po mechanike zeby.GIF ja tez sie dziwilem przegladajac allegro zeby.GIF

Napisano

to ile teraz taka kosztuje? na alledrogo od 10 - 18 kpln to czy to tak malo za 01-04 rok

Napisano

> dokladnie moj sasiad mial starego mitsu eclipse zaczal pracowac i napalil sie strasznie na lagune

> 2 w koncu kupil i teraz sie buja awaryjne przeokropnie od elektryki po mechanike ja tez sie

> dziwilem przegladajac allegro

jeden moj znajomy taka ma i powim, ze nie mieli z nia jeszcze problemu zeby.GIF ale o innych slyszalem, ze kiszka straszna zeby.GIF

Napisano

SPRAWDŹ ILE KOSZTUJE DO TEGO AUTA SPRZĘGŁO I KOŁO DWUMASOWE, NIEMA ZAMIENNIKÓW A W SERWISIE SPRZĘGŁO KOŁO DWUMASOWE I WYSPRZĘGLIK TO OKOŁO 4 TYSIĄCE, A WIELU INNYCH CZĘŚCI TEŻ JEST TYLKO W ORYGINALE, TRAFIA DO MNIE TAKIE DO WARSZTATU I WIEM JAK WŁAŚCICIEL PŁACZE, SPRZEDAĆ SIĘ NIEDA, DLA MNIE WARTE JEST OKOŁO 6 - 7 TYŚ ABY W RAZIE CZEGO OPŁACAŁO SIĘ ROZEBRAĆ NA CZĘŚCI smile.gif

POZDRAWIAM

Napisano

No tak, polskie typowe dziadowanie. W 7 letnie auto które kosztowało 100.000 pln jako nowe trzeba włożyć 4000 czyli TYLKO 4% jego wartości jako nowego, i zaczyna się płacz facepalm.gif. Czy taka kwota to jest coś nienormalnego ???

Ludzie nie pamiętają, że obojętnie czy auto ma 2 lata czy 8 lat, to koszty serwisowe nie różnią się znacząco. I potem widać podrutowane auta klasy średniej i wyższej u przysłowiowego Heńka.

Pomijam tu fakt, że Laguna z lat 2001-2004 rzeczywiście była awaryjna, później było już OK.

Napisano

> dokladnie moj sasiad mial starego mitsu eclipse zaczal pracowac i napalil sie strasznie na lagune

> 2 w koncu kupil i teraz sie buja awaryjne przeokropnie od elektryki po mechanike ja tez sie

> dziwilem przegladajac allegro

przecież Renault przepraszał za Lagunę zwei. za szybko ją wypuścili na rynek a pozniej zaczęły wychodzić uchybienia...

Napisano

> No tak, polskie typowe dziadowanie. W 7 letnie auto które kosztowało 100.000 pln jako nowe trzeba

> włożyć 4000 czyli TYLKO 4% jego wartości jako nowego, i zaczyna się płacz . Czy taka kwota to

> jest coś nienormalnego ???

4k za sprzeglo przy ogolnej wartosci auta oscylujacej w okolicach 10k - tak, to cholernie drogo.

To ile kosztowalo jako nowe nikogo nie interesuje, bo nowe juz nie jest.

Napisano

> Mam okazje kupić Lagune II Grandour 2.0T z 2003 roku na sporym wypasie (brakuje tylko skóry i navi)

> za totalnie śmieszną kase.

Jest duza szansa, ze w niedalekiej przyszlosci mozesz zostawic mniej smieszna kase w serwisie zlosnik.gif Mialem LII 2.0T Grandtour, ale po FL (2006) i jedno Ci powiem: Swietne auto, bardzo fajnie sie tym jezdzi, elegancko wygluszone itp. itd., ale jak juz ktos napisal, niektore czesci bywaja BARDZO drogie i nie ma zamiennikow, wiec sobie zawczasu sprawdz czy aby dwumasowe kolo zamachowe jest ok, jak nie jest to polecisz z 5 tys. (samo kolo to okolo 3000+sprzeglo jakies 1200+robocizna pewnie z 800). Sam nie mialem wiekszych awarii (poza kolem pasowym), a sprzedalem z racji zbyt malego bagaznika, wbrew pozorom kupca dlugo nie szukalem.

Napisano

To sprzęgło jest takie same jak do auta za 100k, więc nie widzę powodu by miało być tańsze. Kupując auto należy się liczyć z kosztami serwisowymi, a nie później płakać, albo łatać drutami.

Samochód klasy D, to nie Corsa czy Polo 95', ludzie kupują tanio, a później płaczą. Powinni zostać przy klasie B.

To chyba normalne, że taka Laguna 2003 ma podobne koszty serwisowe jak Avensis 2003 który kosztuje pewnie 2, albo 3x tyle (nie śledzę cen).

Napisano

Mam taką. Jak chcesz wiedziec wiecej to pytaj na priv.

Napisano

> jeden moj znajomy taka ma i powim, ze nie mieli z nia jeszcze problemu ale o innych slyszalem, ze

> kiszka straszna

Znam właściceli, obecnych bądź byłych, pięciu Lagun. Jeden był cholernie zadowolony bo w aucie nic nie chciało się popsuć. Pozostałych czterech nigdy w to nie wierzyło. hehe.gif

Napisano

> To sprzęgło jest takie same jak do auta za 100k, więc nie widzę powodu by miało być tańsze. Kupując

> auto należy się liczyć z kosztami serwisowymi, a nie później płakać, albo łatać drutami.

wygląda na to, że dużo ludzi tego nie rozumie i nadal króluje logika w stylu "nie opłaca się kupować nowych opon do Tico, przecież będą więcej warte niż samochód" facepalm.gif

Napisano

> SPRAWDŹ ILE KOSZTUJE DO TEGO AUTA SPRZĘGŁO I KOŁO DWUMASOWE, NIEMA ZAMIENNIKÓW A W SERWISIE

> SPRZĘGŁO KOŁO DWUMASOWE I WYSPRZĘGLIK TO OKOŁO 4 TYSIĄCE, A WIELU INNYCH CZĘŚCI TEŻ JEST

czyli nie tak duzo wink.gif

Napisano

> 4k za sprzeglo przy ogolnej wartosci auta oscylujacej w okolicach 10k - tak, to cholernie drogo.

Nie porównuj ceny części do wartości tego konkretnego auta bo wychodzi ci równanie że im większa okazja w zakupie całego auta tym gorzej dla jego serwisu. Porównaj koszty serwisu do konkurencji czyli ile taka dwumasa, sprzegło kosztuje w takim np Ave, Pasacie, czy Mondku. Oczywiście ważne też jest jaka jest trwałośc części u konkurencji.

Napisano

> Nie porównuj ceny części do wartości tego konkretnego auta bo wychodzi ci równanie że im większa

> okazja w zakupie całego auta tym gorzej dla jego serwisu. Porównaj koszty serwisu do

> konkurencji czyli ile taka dwumasa, sprzegło kosztuje w takim np Ave, Pasacie, czy Mondku.

> Oczywiście ważne też jest jaka jest trwałośc części u konkurencji.

dla porownania 2,5 kpln komplet z dkz w mondku, w pasku pewnie jeszcze taniej

Napisano

Znajomy ma, chociaż może już zdołał się pozbyć, ale 1.9 DCI.

Krótko, nie - daruj sobie.

Ja nie chciałem wierzyć że francuskie auta są kiepskie, to przecież mit Fałwejowców - kupiłem Peugeota 406 od pierwszego właściciela, przebieg 102kkm, serwisowany w ASO, kupiony w Polsce (tyle że auto miało przerysowany bok). To było dwa i pół roku najgorszego motoryzacyjnego horroru jaki przeżyłem :-D

Liczba usterek - długa, część udało mi się wymazać nawet z pamięci :-D

Plusem był świetny silnik 2.0 136KM który nigdy nie zawiódł i poziom komfortu na poziomie topowej wersji Skody Superb I.

Napisano

> dla porownania 2,5 kpln komplet z dkz w mondku, w pasku pewnie jeszcze taniej

W ASO???

Napisano

> W ASO???

nie wiem ile w aso kosztuje montaz ale dkz bralem z aso i cena byla taka sama jak w sklepie

Napisano

> nie wiem ile w aso kosztuje montaz ale dkz bralem z aso i cena byla taka sama jak w sklepie

co to dkz?

Poza tym tarczy, docisku i dwumasy nie kupisz poza ASO bo maja na to wylacznosc, (moze juz minela?)...sklepy prywatne jesli maja taki asortymemnt to zaopatruja sie w ASO.

Cala przyjemnosc 2 lata temu kosztowala 6kpln w ASO jak ja robilem swoja.

Napisano

> co to dkz?

dwumasa

> Poza tym tarczy, docisku i dwumasy nie kupisz poza ASO bo maja na to wylacznosc, (moze juz

> minela?)...sklepy prywatne jesli maja taki asortymemnt to zaopatruja sie w ASO.

pech, taki model, nic na to nie poradze,

z moim fordem nie ma tego problemu (moze kiedys tez podobna sytuacja miala miejsce niewiem.gif) ja tylko dlatego kupilem w serwisie bo mieli akurat "od reki"

> Cala przyjemnosc 2 lata temu kosztowala 6kpln w ASO jak ja robilem swoja.

troche poplynales, nie taniej ja bylo opchnac na czesci lub kupic angola

Napisano

> dwumasa

> pech, taki model, nic na to nie poradze,

> z moim fordem nie ma tego problemu (moze kiedys tez podobna sytuacja miala miejsce ) ja tylko

> dlatego kupilem w serwisie bo mieli akurat "od reki"

> troche poplynales, nie taniej ja bylo opchnac na czesci lub kupic angola

sprzedac auto bo sprzeglo sie skonczylo? Dobre grinser006.gif

Napisano

> To ile kosztowalo jako nowe nikogo nie interesuje

A powinno - bo to generalnie rzutuje na koszty eksploatacji. To, że samochód nie jest nowy, nie oznacza, że jego utrzymanie w stanie stuprocentowej sprawności będzie jakoś znacząco tańsze, niż w przypadku podobnych kosztów dla auta nowego, raczej przeciwnie - im auto starsze, tym te koszty mają szansę być wyższe.

Napisano

> sprzedac auto bo sprzeglo sie skonczylo? Dobre

prosty rachunek ekonomiczny, wlozone w auto prawie pol jego wartosci to kasa nie do odzyskania, pozniej trzeba jeszcze bujac sie tym autem az calkiem nie padnie

mam tak z fordem, nie moge go sprzedac bo tylko strace kase

Napisano

> prosty rachunek ekonomiczny, wlozone w auto prawie pol jego wartosci to kasa nie do odzyskania,

> pozniej trzeba jeszcze bujac sie tym autem az calkiem nie padnie

> mam tak z fordem, nie moge go sprzedac bo tylko strace kase

iiitam

wiadomo, ze przy starszych autach traci sie na naprawach

a przy nowszych (w szczegolnosci nowych) na utracie wartosci

to pierwszej bardziej boli bo sa to fizycznie wydane pieniadze

mimo, ze to drugie czesto bywa duzo wieksze...

Napisano

> A swoja drogą co jest z tymi autami ze one są tak tanie... Toż to Fabia 7 letnia wiecej kosztuje..

Zastanów się, jak nie wiadomo o co chodzi...

Laguna ogólnie jest fajnym i ładnym samochodem, pod warunkiem, że się nie psuje. Tego warunku nie da sie jednak spełnić. Prawda jest taka, że te samochody psują się na potęgę. Tym bardziej w wypasionym modelu - jest tam tyle tego, że cały czas będziesz miałm jakieś usterki grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.