Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mercedes C W203 czy Audi A4 B6 ?

Featured Replies

Napisano

> Masz na myśli rozkład ciężaru ?

Mam na mysli, ze w mojej opinii przednionapedowe audi ryje nosem jak dzik pod debem hehe.gif

Napisano

Testy - czytane w Auto Bild (czytam jak jestem w Niemczech u znajomych). Czasami u nas w MOTORZE lub Auto Świat. (ale częściej w Niemczech) W 90% jest tak:

Nr 1 BMW - silnik i właśnie układ jezdny (czasami skrzynia biegów)

Nr 1 audi - jakość wykończenia

Nr 1 Merc.- wyciszenie i komfort.

(często są one porównywane więc czytam z ciekawości. A testy wygrywają różnie..........)

Napisano

Jeździłem przez rok E200 kompresor, potem miałem wybór i przesiadłem się na Passata 1.8T FWD. Passatem jeździło mi się o wiele lepiej.

Jak kupowałem sobie prywatne wozidełko, to typ był jeden - A4 B6 1.8T quattro, po 2,5 roku jazdy powiem, że już się na inny napęd nie zdecyduję... To jest zupełnie inna bajka...

Jakim budżetem dysponujesz ?

Napisano
  • Autor

> Jeździłem przez rok E200 kompresor, potem miałem wybór i przesiadłem się na Passata 1.8T FWD.

> Passatem jeździło mi się o wiele lepiej.

Lepiej tzn - możesz rozwinąć myśl ? A co możesz powiedzieć na temat różnic w wykończeniu tych aut, wyciszenia i komfortu ?

> Jak kupowałem sobie prywatne wozidełko, to typ był jeden - A4 B6 1.8T quattro, po 2,5 roku jazdy

> powiem, że już się na inny napęd nie zdecyduję... To jest zupełnie inna bajka...

A jak porównasz audi do mercedesa (wyciszenie, komfort, jakość wykończenia) ? Ja wygląda spalanie 4x4w stosunku do FRD w audi i RWD w mercedesie ? Jakie inne koszty wypada w takim przypadku wziąć pod uwagę ?

> Jakim budżetem dysponujesz ?

Chciałbym się zmieścić w 40 tyś. Ceny spadają więc może uda się kupić coś parę tysięcy taniej hmm.gif Widuje się sztuki nawet poniżej 30tyś. Kuszą mnie wersje z USA audi - są świetnie wyposażone, tylko najczęściej mają automat z tiptronikiem - bać się go ? Jakieś różnice należałoby uwzględnić jeszcze ? Nie patrzę na rocznik a na stan auta.

Napisano

kolega ma takiego mercedesa, nie wierzyłem, każdy element tego auta był zardzewiały no.gif

Napisano
  • Autor

> kolega ma takiego mercedesa, nie wierzyłem, każdy element tego auta był zardzewiały

Który rocznik jeśli można zapytać ? Auto miało przeszłość kolizyjną ?

Napisano

> Który rocznik jeśli można zapytać ? Auto miało przeszłość kolizyjną ?

niestety co do przeszłości to nie wiem, kurcze roku tez nie pamietam, ale raczej z początku produkcji tego modelu.

z tego co pamietam to rdza wychodziła na rantach i krawędziach elementów blacharskich

Napisano

> niestety co do przeszłości to nie wiem, kurcze roku tez nie pamietam, ale raczej z początku

> produkcji tego modelu.

> z tego co pamietam to rdza wychodziła na rantach i krawędziach elementów blacharskich

Jak miał gładkie przednie lampy to po lifcie(>06.2004), jak ryflowane to przed liftem (<06.2004) .

Napisano

> Ja wygląda spalanie

> 4x4w stosunku do FRD w audi i RWD w mercedesie ? Jakie inne koszty wypada w takim przypadku

> wziąć pod uwagę ?

Ogolnie mozna przyjac, ze najmniej spali FWD a najwiecej AWD. Przy czym miedzy FWD a RWD roznica jest niewielka i siega ledwie kilku procent. AWD daje juz zauwazalne zwiekszenie spalania z racji strat w napedzie wynoszacych srednio 25%. Dla FWD i RWD wynosze one (o ile mnie pamiec nie zawodzi ~15 i 18%). Naturalnie mowie o stalym napedzie na 4 kola a nie wynalazkach typu haldex itd. Naturalnie na spalanie przeklada sie tez wieksza masa AWD.

AWD wykaze sie tez najslabsza dynamika w warunkach gdzie naped na 4 kola nie daje zadnej przewagi, czyli np na suchym.

Odnosi sie to wszystkich porducentow - nie tylko do wymienionych tu aut.

Napisano

> Lepiej tzn - możesz rozwinąć myśl ? A co możesz powiedzieć na temat różnic w wykończeniu tych aut,

> wyciszenia i komfortu ?

> A jak porównasz audi do mercedesa (wyciszenie, komfort, jakość wykończenia) ? Ja wygląda spalanie

> 4x4w stosunku do FRD w audi i RWD w mercedesie ? Jakie inne koszty wypada w takim przypadku

> wziąć pod uwagę ?

> Chciałbym się zmieścić w 40 tyś. Ceny spadają więc może uda się kupić coś parę tysięcy taniej

> Widuje się sztuki nawet poniżej 30tyś. Kuszą mnie wersje z USA audi - są świetnie wyposażone,

> tylko najczęściej mają automat z tiptronikiem - bać się go ? Jakieś różnice należałoby

> uwzględnić jeszcze ? Nie patrzę na rocznik a na stan auta.

Mercedes bez zarzutu co do materiałów i wykończenia, ma swój styl i wyznawców. Dobrze wyciszony tylko jakoś nie mogłem się odnaleźć wewnątrz. Nie mogłem się przyzwyczaić do rozmieszczenia niektórych przycisków, już nawet nie wspomnę o hamulcu ręcznym... To była jeżdżąca kanapa i niezbyt mi to odpowiadało, zawieszenie jak dla mnie zbyt miękkie. Napęd tylny ma swoich zwolenników, a ja nie czułem się zbyt pewnie szczególnie zimą wkurzało mnie to, że miałem problemy z przejeżdżaniem przez zamarznięte koleiny. Silnik spoko, ale kompresor to nie turbo i niestety nie ma wyczuwalnego kopa.

Audi urzekło mnie materiałami, jakością wykończenia oraz intuicyjnym rozmieszczeniem wszelkich przycisków, wsiadłem i bez rozglądania się odnajdywałem niezbędne pstryczki elektryczki (pierwszy raz siedziałem w A4 B6). Muszę przyznać, że w porównaniu do Passata B5 FL różnica jest kosmiczna. W ogóle w A4 miałem wrażenie, że jestem elementem samochodu... czego nie odczułem w Mercedesie. To tyle wrażeń przy pierwszym spotkaniu, teraz czas na doświadczenia po 2,5 roku.

B6 model 2003, 1.8T Avant quattro, po programie na 197KM.

Spalanie; 1600kg, skrzynia 5-biegów, koła 235/45/17 - katowicka przy prędkości 120-130 od 8,5 do 9,3 w zależności od naciskania pedału gazu. Wersja zimowa 205/55/16 - od 7,5 do 8,3 można zejść niżej (jak się zapomni dokumentów) mój rekord to 6,8. Spalanie jest wyższe od przednionapędówki o jakiś 1-1.5l.

Zawieszenie wielowahaczowe (1BE ubniżone, utwardzone) 226kkm z czego 85kkm w Polsce i jest nadal fabryczne w nienagannym stanie. Turbina również fabryczna, sprzęgło zaczęło mi się ślizgać ostatnio na 4 i 5 biegu i będę je wymieniał (komplet w Skodzie 1100pln po zniżce). Opony mają już przejechane około 70 tys i jeszcze ze 20 zrobię, zaletą AWD jest równomierne ich ścieranie.

Koszt rozrządu z pompą wody, to około 600pln (Contitech, SKF, INA), klocki przód około 200.

Awarie; króciec wodny - 35pln ASO, lambda - 250pln, łożysko przedniego koła - 200pln.

Audi z USA nie są wcale tak dobrze wyposażone, mają tylko skórę i niewiele więcej. Jeśli mogę Ci doradzić, to nie kupuj Audi w Polsce, za 10k ojro znajdziesz przyzwoity samochód w Niemczech. Ceny z Allegro nie mają nic wspólnego z niemiecką rzeczywistością. Jeśli zdecydujesz się na quattro, to przyzwoite i nieźle wyposażone A4 zaczynają się od 10k ojro, ośkę kupisz taniej. Zimą z quattro nie chce się wysiadać, na mokrym jest podobnie

Napisano
  • Autor

> Mercedes bez zarzutu co do materiałów i wykończenia, ma swój styl i wyznawców. Dobrze wyciszony

> tylko jakoś nie mogłem się odnaleźć wewnątrz. Nie mogłem się przyzwyczaić do rozmieszczenia

> niektórych przycisków, już nawet nie wspomnę o hamulcu ręcznym... To była jeżdżąca kanapa i

> niezbyt mi to odpowiadało, zawieszenie jak dla mnie zbyt miękkie. Napęd tylny ma swoich

> zwolenników, a ja nie czułem się zbyt pewnie szczególnie zimą wkurzało mnie to, że miałem

> problemy z przejeżdżaniem przez zamarznięte koleiny. Silnik spoko, ale kompresor to nie turbo

> i niestety nie ma wyczuwalnego kopa.

Jeszcze dopytam jak z wyciszeniem ? Merc czy audi jest cichsze wg Ciebie ?

> Audi urzekło mnie materiałami, jakością wykończenia oraz intuicyjnym rozmieszczeniem wszelkich

> przycisków, wsiadłem i bez rozglądania się odnajdywałem niezbędne pstryczki elektryczki

> (pierwszy raz siedziałem w A4 B6).

Miałem bardzo podobne odczucia a przecież niewiele siedziałem w tym aucie.

> Muszę przyznać, że w porównaniu do Passata B5 FL różnica

> jest kosmiczna.

Masz na myśli materiały czy ergonomię ?

> W ogóle w A4 miałem wrażenie, że jestem elementem samochodu... czego nie

> odczułem w Mercedesie.

Przeraża mnie rdza więc z tego powodu odpuszczę mercedesa.

>To tyle wrażeń przy pierwszym spotkaniu, teraz czas na >doświadczenia po

> 2,5 roku.

> B6 model 2003, 1.8T Avant quattro, po programie na 197KM.

Bardziej mnie interesuje moment obrotowy, gdyż cenie sobie bezpieczeństwo podczas wyprzedzania - możesz podać ile udało się uzyskać ? Może masz wykres ?

> Spalanie; 1600kg, skrzynia 5-biegów, koła 235/45/17 - katowicka przy prędkości 120-130 od 8,5 do

> 9,3 w zależności od naciskania pedału gazu. Wersja zimowa 205/55/16 - od 7,5 do 8,3 można

> zejść niżej (jak się zapomni dokumentów) mój rekord to 6,8. Spalanie jest wyższe od

> przednionapędówki o jakiś 1-1.5l.

To przednionapędówka naprawdę musi mało palić. Spalanie quatro nie przeraża.

> Zawieszenie wielowahaczowe (1BE ubniżone, utwardzone) 226kkm z czego 85kkm w Polsce i jest nadal

> fabryczne w nienagannym stanie. Turbina również fabryczna, sprzęgło zaczęło mi się ślizgać

> ostatnio na 4 i 5 biegu i będę je wymieniał (komplet w Skodzie 1100pln po zniżce). Opony mają

> już przejechane około 70 tys i jeszcze ze 20 zrobię, zaletą AWD jest równomierne ich

> ścieranie.

> Koszt rozrządu z pompą wody, to około 600pln (Contitech, SKF, INA), klocki przód około 200.

> Awarie; króciec wodny - 35pln ASO, lambda - 250pln, łożysko przedniego koła - 200pln.

Więc ceny które podałeś też nie przerażają. Jest w porządku.

Co może się zepsuć jeśli wybiorę quatro ? Orientowałeś się może w cenach ewentualnych napraw tego rozwiązania ?

> Audi z USA nie są wcale tak dobrze wyposażone, mają tylko skórę i niewiele więcej.

Widocznie ogólnie są lepiej wyposażone. Technicznie różnią się od wersji europejskich ? Znasz może automatycznie skrzynie biegów w audi ?

> Jeśli mogę Ci

> doradzić, to nie kupuj Audi w Polsce, za 10k ojro znajdziesz przyzwoity samochód w Niemczech.

> Ceny z Allegro nie mają nic wspólnego z niemiecką rzeczywistością. Jeśli zdecydujesz się na

> quattro, to przyzwoite i nieźle wyposażone A4 zaczynają się od 10k ojro, ośkę kupisz taniej.

O ile taniej będzie można FRD kupić w DE ?

> Zimą z quattro nie chce się wysiadać, na mokrym jest podobnie

Poczucie większego bezpieczeństwa przemawia do mnie - tylko co z awaryjnością i cenami ewentualnych napraw tego napędu hmm.gif

Dzięki serdeczne za informacje od praktyka - naprawdę dziękuję ok.gif

Napisano

> Przeraża mnie rdza więc z tego powodu odpuszczę mercedesa.

Na Twoim miejscu nie skreslabym go jeszcze.

> Bardziej mnie interesuje moment obrotowy, gdyż cenie sobie bezpieczeństwo podczas wyprzedzania -

> możesz podać ile udało się uzyskać ? Może masz wykres ?

Moment obrotowy w silniku doladowanym komporesorem jest rowniez wysoki. Roznica jest w tym jak jest rozwijana moc. Kompresor to liniowy przyrost w calosci wykresu. Po porostu krzywe sa wyzej niz w silniku wolnossacym ale ich przebieg sie praktycznie nie zmienia. naturalnie w mercedesie tez mozna to cisbnienie doladowania podniesc i ladowac wiecej.

> Poczucie większego bezpieczeństwa przemawia do mnie - tylko co z awaryjnością i cenami ewentualnych

Naprawy napedu raczej nie wystepuja o ile jezdzi sie normalnie. Sam naped na 4 kola jest prkatycznie bezawaryjny w a4. Nturalne jest to, ze sprzeglo bedzie zuzywac szybciej - szczegolnie przy ostrzehjszym traktowaniu. to konsekwencja przenoszenia momenjtu obrotowego na 4 kola.

Na twoim miejscu wybralbym sie na dluzsze jazdy probne oboma samochodami. najlepiej jazdy urozmaicone, biegnace podrzednymi dziurawymi drogami jak jakas autostrada.

Napisano
  • Autor

> Na Twoim miejscu nie skreslabym go jeszcze.

Dlaczego ?

> Moment obrotowy w silniku doladowanym komporesorem jest rowniez wysoki. Roznica jest w tym jak jest

> rozwijana moc. Kompresor to liniowy przyrost w calosci wykresu. Po porostu krzywe sa wyzej niz

> w silniku wolnossacym ale ich przebieg sie praktycznie nie zmienia. naturalnie w mercedesie

> tez mozna to cisbnienie doladowania podniesc i ladowac wiecej.

Takie miałem właśnie odczucia - kompresor jest łagodniejszy i równomierny - turbo bardziej daje kopa w krótszej chwili.

> Naprawy napedu raczej nie wystepuja o ile jezdzi sie normalnie. Sam naped na 4 kola jest

> prkatycznie bezawaryjny w a4. Nturalne jest to, ze sprzeglo bedzie zuzywac szybciej -

> szczegolnie przy ostrzehjszym traktowaniu. to konsekwencja przenoszenia momenjtu obrotowego na

> 4 kola.

Czyli głównym kosztem będzie większe spalanie ... muszę to przemyśleć i profilaktycznie podpytać o ewentualne koszty napraw napędu quatro.

> Na twoim miejscu wybralbym sie na dluzsze jazdy probne oboma samochodami. najlepiej jazdy

> urozmaicone, biegnace podrzednymi dziurawymi drogami jak jakas autostrada.

Myślałem o tym wink.gif Tylko że o ile ciężko o interesującą A4, to quatro jak na razie nie jeździłem.

Napisano

> Jeszcze dopytam jak z wyciszeniem ? Merc czy audi jest cichsze wg Ciebie ?

Wg mnie audi, ale to wszystko zależy od własnych odczuć, nie każdemu przeszkadza to samo.

> Miałem bardzo podobne odczucia a przecież niewiele siedziałem w tym aucie.

> Masz na myśli materiały czy ergonomię ?

Jedno i drugie

> Bardziej mnie interesuje moment obrotowy, gdyż cenie sobie bezpieczeństwo podczas wyprzedzania -

> możesz podać ile udało się uzyskać ? Może masz wykres ?

Nie mam, kupiłem do już z niemieckim bonusem z wpisem w briefie.

> To przednionapędówka naprawdę musi mało palić. Spalanie quatro nie przeraża.

Poczucie bezpieczeństwa jest o wiele ważniejsze niż 4.70/l

> Więc ceny które podałeś też nie przerażają. Jest w porządku.

> Co może się zepsuć jeśli wybiorę quatro ? Orientowałeś się może w cenach ewentualnych napraw tego

> rozwiązania ?

Torsen jest bezobsługowy i niezniszczalny pod warunkiem, że nie będziesz chciał go zepsuć.

> Widocznie ogólnie są lepiej wyposażone. Technicznie różnią się od wersji europejskich ? Znasz może

> automatycznie skrzynie biegów w audi ?

Wersje USA mają kiepskie fotele najczęściej skórzane i podgrzewane, tempomat i pełny FIS, wersje europejskie mogą mieć lepsze sportowe fotele(mam i bardzo sobie chwalę), montaż tempomatu i pełnego FISa jeśli akurat samochód tego nie posiada zajmuje w garażu jakieś 2h). Poza tym można kupić wersję S-line z czarną podsufitką, słupkami, aluminium szczotkowanym i skórzanymi lub pół-skórzanymi sportowymi fotelami.

Tiptronik tylko z quattro i zbiera dobre opinie, natomiast multitronik tylko z ośką i ludzie narzekają

> O ile taniej będzie można FRD kupić w DE ?

Od 1k-2k euro, zależy od stanu, rocznika i wyposażenia

> Poczucie większego bezpieczeństwa przemawia do mnie - tylko co z awaryjnością i cenami ewentualnych

> napraw tego napędu

Napisałem Ci już, wszystko da się zepsuć jeśli się bardzo chce, osobiście nie znam przypadku kiedy to w normalnym użytkowaniu Torsen zakończył żywot.

> Dzięki serdeczne za informacje od praktyka - naprawdę dziękuję

Proszę bardzo, jak się zdecydujesz i będziesz przeglądał net, to mogę Ci podpowiedzieć lub wybić z głowy to i owo hehe.gif

Napisano

> Dlaczego ?

Bo skreslanie auta w opraciu o opinie innych wyczytane na forum to troche glupie podejscie, nie sadzisz? Tym bardziej, ze szukasz auta dla siebie i najbardziej interesuje Cie jego stan. Skreslanie auta na zasadzie "kazdy merc bedzie zardzewialy" to moim zdaniem przesada. Jesli masz na oku jakies interesujace rgzemplarze to pofatygowalbym sie i dokladnie je obejrzal. I gdybym skreslal to wlasnie konkretne egzemplarze a nie tego producenta i ten model.

> Takie miałem właśnie odczucia - kompresor jest łagodniejszy i równomierny - turbo bardziej daje

> kopa w krótszej chwili.

Turbo to dosc gwaltowny przyrost momentu w krotkim czasie. Kompresor to zachowanie charakterystyki silnika wolnossacego przy duzo lepszych parametrach w calym zakresie obrotow.

> Czyli głównym kosztem będzie większe spalanie ... muszę to przemyśleć i profilaktycznie podpytać o

> ewentualne koszty napraw napędu quatro.

Torsen uchodzi za uklad nie_do_zabicia. Sprzeglo bedzie sie zuzywalo szybciej bo zwyczajnie poslizg kol bedzie o wiele rzadszy. "Nadmiar momentu" nie bedzie sie objawial poslizgiem kola, bedzie to poslizg sprzegla. Co nie znaczy naturalnie, ze sprzeglo bedzie padac co rok. Tylko od kierowcy bedzie zalezala jego trwalosc. W kazdym razie latwiej bedzie je spalic niz w napedzie na jedna os - szczegolnie jesli ktos nie umie sprzegla obslugiwac wink.gif

Napisano
  • Autor

> Tiptronik tylko z quattro i zbiera dobre opinie, natomiast multitronik tylko z ośką i ludzie

> narzekają

Znasz wady i zalety w/w skrzyń ?

> Od 1k-2k euro, zależy od stanu, rocznika i wyposażenia

Pewnie oferta rynkowa zweryfikuje i wpłynie na wybór.

> Napisałem Ci już, wszystko da się zepsuć jeśli się bardzo chce, osobiście nie znam przypadku kiedy

> to w normalnym użytkowaniu Torsen zakończył żywot.

Lekki przejazd bokiem chyba krzywdy mu nie zrobi ?

> Proszę bardzo, jak się zdecydujesz i będziesz przeglądał net, to mogę Ci podpowiedzieć lub wybić z

> głowy to i owo

Np ? wink.gif

Napisano

> Znasz wady i zalety w/w skrzyń ?

Wadą jest to, że zabierają trochę mocy i urywają sekundę, zalety znasz. Nie czuję się ekspertem bo automat to nie moja bajka.

> Pewnie oferta rynkowa zweryfikuje i wpłynie na wybór.

Generalnie znalezienie dobrego quattro trochę potrwa, jeśli masz szczególne zachcianki to musisz się z tym liczyć. Nie jest ich tak dużo jak przedninapędówek. Ja swojego szukałem 4 mce, brat pół roku, dla kolegi kupiliśmy w miarę szybko, bo trafiła się okazja w Polsce. Warunek jest jeden - przed wyjazdem lub kupnem obowiązkowo trzeba sprawdzić historię serwisową w ASO, bo niewiedza potem kosztuje.

> Lekki przejazd bokiem chyba krzywdy mu nie zrobi ?

biglaugh.gif

Po to kupuje się quattro żeby czerpać radość z jazdy. \mokry asfalt, szuter i śnieg prowokuje do wyłączania ESP yay.gif

> Np ?

Ludzie bardzo często upiększają ogłoszenia, a nieobeznani dają się złapać. Dla kogoś kto zna dany model wystarczy rzut okiem

Napisano
  • Autor

Widziałem już wcześniej wszystkie filmy których link dałeś do youtube wink.gif

Jest mało prawdopodobne że wybierałbym się do innego kraju po auto ale kto wie. Czas pokaże.

Napisano

>Bierz to, co będzie

> się mniej psuło lub gdy się zepsuje koszt naprawy będzie niższy.

> Obstawiam że niższe koszty eksploatacji to Audi

Ale skąd on ma wiedzieć co będzie się mniej psuło? Właśnie zadał to pytanie żeby sie dowiedzieć.

Napisano
  • Autor

> Bo skreslanie auta w opraciu o opinie innych wyczytane na forum to troche glupie podejscie, nie

> sadzisz? Tym bardziej, ze szukasz auta dla siebie i najbardziej interesuje Cie jego stan.

> Skreslanie auta na zasadzie "kazdy merc bedzie zardzewialy" to moim zdaniem przesada. Jesli

> masz na oku jakies interesujace rgzemplarze to pofatygowalbym sie i dokladnie je obejrzal. I

> gdybym skreslal to wlasnie konkretne egzemplarze a nie tego producenta i ten model.

Tylko że mając do wyboru auto ocynkowane a mercedesa który ma częste tendencje do rdzy, wybiorę audi. Nie znoszę rdzy. Troszkę głupio gdy mercedes będzie miał ogniska rdzy.

> Turbo to dosc gwaltowny przyrost momentu w krotkim czasie. Kompresor to zachowanie charakterystyki

> silnika wolnossacego przy duzo lepszych parametrach w calym zakresie obrotow.

Tu ma przewagę merc - natomiast koszt regeneracji/wymiany turbo jest w miarę do przełknięcia.

Napisano
  • Autor

Quatro w Audi i 4Motion w Passacie - to to samo czy coś innego ?

4x4 i automat - warto ?

Napisano

> Quatro w Audi i 4Motion w Passacie - to to samo czy coś innego ?

> 4x4 i automat - warto ?

B5 i B5 FL to ten sam napęd

Napisano

> W Mercu problemem jest wielowahaczowe zawieszenie,

> ciągle któryś wahacz nam stuka

Tak się zastanawiam czy wszystkie popularne auta klasy średniej/wyższej z tego okresu miał wielowahaczowe zawieszenie hmm.gif

C-klasa, E39, A4, Passat ...kurde, nawet AR156 zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> B5 i B5 FL to ten sam napęd

Ok - a co z pytaniem czy w audi i passacie jest ten sam napęd 4x4 ? wink.gif

Napisano

> Ok - a co z pytaniem czy w audi i passacie jest ten sam napęd 4x4 ?

no przecież napisałem, że Passat B5 (96-00) i B5FL (00-05) mają montowany (Torsen) stały napęd na 4koła taki jak Audi lizak.gif

Napisano
  • Autor

> no przecież napisałem, że Passat B5 (96-00) i B5FL (00-05) mają montowany (Torsen) stały napęd na

> 4koła taki jak Audi

Quote:

B5 i B5 FL to ten sam napęd

Z tego zdania wywnioskowałem że ten sam napęd jest w passatach B5 i B5 FL - zabrakło składni odpowiedniej w zdaniu bądź kropki, przecinka, osobnego zdania.

To jeszcze brakuje mi info na temat współpracy z automatycznymi skrzyniami biegów. Szukam wink.gif

Napisano

> To jeszcze brakuje mi info na temat współpracy z automatycznymi skrzyniami biegów. Szukam

Lekki O/T - za Audi przemawia jeszcze jedna cecha : dużo łatwiejszy dostęp do nieutoryzowanych urządzeń diagnostycznych.

Do pełnej diagnostyki Mietka potrzeba oryginalnej Star Diagnosis, grupę VAG bez problemu robisz interfacem z allegro wink.gif

Napisano

> Jakie znacie za i przeciw w/w autom ? Byłby to sedan, benzynowy z doładowaniem (1.8T w Audi i 1.8

> kompresor w Mercedesie).

> Proszę o wszelkie podpowiedzi dotyczące wad i zalet tychże modeli.

> Sporo czytałem, przejechałem się nimi lecz nie chcę niczego sugerować.

> Od siebie dodam, że trochę się obawiam tylnego napędu w W203 ale czy słusznie ? Czy systemy

> elektroniczne pomagają w nim na sprawną jazdę w zimie ? O rdzy w tym audi nie słyszałem a jak

> się ma ta sprawa w mercedesie ?

> Proszę o wszelkie sugestie, także te subiektywne. Przecież auto kupuje się także sercem a nie tylko

> rozsądkiem.

Jesli quattro to bralbym Audi. Jesli mialoby byc FWD to bym nawet w jego strone nie spojrzal. RWD nie ma sie co bac - paradoksalnie jest lepiej w zimie niz FWD. Lepsza trakcja przy ruszaniu, mozna sie ratowac gazem w poslizgu itp. Jedyne co to jak sie utknie to lipa, w FWD mozna przynajmniej kierownica pomachac i sie troche rozkopac.

Nie myslales jednak o BMW 3?? Lepsze od obu...

Napisano
  • Autor

> Nie myslales jednak o BMW 3?? Lepsze od obu...

Uzasadnisz ?

Pojemność chcę do 2 litrów. Lepszą elastyczność będę mieć z kompresorem lub turbo. W BMW trzeba 2.5 lub większa pojemność hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Lekki O/T - za Audi przemawia jeszcze jedna cecha : dużo łatwiejszy dostęp do nieutoryzowanych

> urządzeń diagnostycznych.

> Do pełnej diagnostyki Mietka potrzeba oryginalnej Star Diagnosis, grupę VAG bez problemu robisz

> interfacem z allegro

I to kolejny duży plus.

Napisano

> Uzasadnisz ?

Porzadny naped, zawias niepontonowy (jak w Mercu), dobry uklad kierowniczy, fajne silniki wolnossace. Ogolnie taki sedan do jazdy, mozna sie nawet niezle bawic.

> Pojemność chcę do 2 litrów. Lepszą elastyczność będę mieć z kompresorem lub turbo. W BMW trzeba 2.5

> lub większa pojemność

Jezeli tak uznales to faktycznie w BMW nie masz czego szukac. Ja zawsze bym wolal silnik wiekszy wolnossacy niz 1.8T ale co kto lubi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.