Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mercedes C W203 czy Audi A4 B6 ?

Featured Replies

Napisano

audis.jpgmerct.jpg

Jakie znacie za i przeciw w/w autom ? Byłby to sedan, benzynowy z doładowaniem (1.8T w Audi i 1.8 kompresor w Mercedesie).

Proszę o wszelkie podpowiedzi dotyczące wad i zalet tychże modeli.

Sporo czytałem, przejechałem się nimi lecz nie chcę niczego sugerować.

Od siebie dodam, że trochę się obawiam tylnego napędu w W203 ale czy słusznie ? Czy systemy elektroniczne pomagają w nim na sprawną jazdę w zimie ? O rdzy w tym audi nie słyszałem a jak się ma ta sprawa w mercedesie ?

Proszę o wszelkie sugestie, także te subiektywne. Przecież auto kupuje się także sercem a nie tylko rozsądkiem.

Napisano

> Jakie znacie za i przeciw w/w autom ? Byłby to sedan, benzynowy z doładowaniem (1.8T w Audi i 1.8

> kompresor w Mercedesie).

Kompresor to bardzo fajna charakterstyka silnika bez dziur5y i laga.

> Od siebie dodam, że trochę się obawiam tylnego napędu w W203 ale czy słusznie ? Czy systemy

> elektroniczne pomagają w nim na sprawną jazdę w zimie ?

O ile nie zalozysz jakichs chinskich kawalkow gumy to zandych problemow nie bedzie. Znajomy mieszkajacy w Krynicy Zdroju uzytkuje juz trzeciego mercedesa i nie ma kompletnie zadnych problemow. Samo prowadzenie w zimie jest nienaganne jak dla mnie.

> Proszę o wszelkie sugestie, także te subiektywne. Przecież auto kupuje się także sercem a nie tylko

> rozsądkiem.

Czesci do mercedesa (wg mojej wiedzy) sa tansze niz do audi. Osobiscie szedlbym w mercedesa. Szczegolnie jesli rozwazasz auto z napedem na jedna os.

Napisano
  • Autor

> Kompresor to bardzo fajna charakterstyka silnika bez dziur5y i laga.

Mam znajomego posiadającego CLK. To samo mi powiedział. Plusem też jest niższa usterkowość od turbo.

> O ile nie zalozysz jakichs chinskich kawalkow gumy to zandych problemow nie bedzie. Znajomy

> mieszkajacy w Krynicy Zdroju uzytkuje juz trzeciego mercedesa i nie ma kompletnie zadnych

> problemow. Samo prowadzenie w zimie jest nienaganne jak dla mnie.

A jak z kontrolą auta np podczas wyprzedzania przy wyższych prędkościach ?

> Czesci do mercedesa (wg mojej wiedzy) sa tansze niz do audi.

Tego nie sprawdziłem jeszcze. Miałeś praktyczną styczność ? Ciekawe to co napisałeś.

> Osobiscie szedlbym w mercedesa.

> Szczegolnie jesli rozwazasz auto z napedem na jedna os.

Nie sądzę żebym potrzebował 4x4 a także czy znajdę zadbane. Pali przecież więcej a w moim przypadku nie wiem czy bym z tego skorzystał w praktyce. Frajda z jazdy pewnie większą.

Napisano

Brałbym Audi, bo po prostu jest ładniejsze. Każdy Mercedes mnie obrzydza.

Wygląd to bardzo ważna rzecz, ale też rzecz gustu. Bierz to, co będzie

się mniej psuło lub gdy się zepsuje koszt naprawy będzie niższy.

Obstawiam że niższe koszty eksploatacji to Audi smile.gif

Napisano

> Mam znajomego posiadającego CLK. To samo mi powiedział. Plusem też jest niższa usterkowość od

> turbo.

Jak dla mnie kapitalna sprawa.

> A jak z kontrolą auta np podczas wyprzedzania przy wyższych prędkościach?

Zadnych problemow.

> Tego nie sprawdziłem jeszcze. Miałeś praktyczną styczność ? Ciekawe to co napisałeś.

Tak, mialem. Sam bylem zaskoczony tym ze ASO Mercedesa w Niemczech nie kasowalo jak Zyd za matke.

> Nie sądzę żebym potrzebował 4x4 a także czy znajdę zadbane. Pali przecież więcej a w moim przypadku

> nie wiem czy bym z tego skorzystał w praktyce. Frajda z jazdy pewnie większą.

Przy takiej mocy silnika bedzie taka sama. AWD pomogloby by tylko w specyficznych sytuacjach. Moim zdaniem porownujac FWD a4 i c to merc sie lepiej prowadzi.

Napisano

> Obstawiam że niższe koszty eksploatacji to Audi

Boje sie ze sie mylisz... No chyba ze ten konkretny model C-Klasy z tym konkretnym silnikiem ma jakies bolaczki. Ogolnie Merc to nie jest jakies drogie w utrzymaniu auto. Wyjatkiem sa naturalnie wyzsze modele wink.gif

Napisano

W Mercu problemem jest wielowahaczowe zawieszenie,

ciągle któryś wahacz nam stuka hehe.gif. Co sie wymieni,

to inny zaczyna. Ceny małe nie są, 400-600zł /szt.

Z innymi rzeczami raczej problemów nie było, poza jakimś

elementem alternatora. Głównie kasa idzie na zawieszenie.

Aaa i ten zespolony przełącznik świateł, wycieraczki,

kierunków też się popsuł.

Napęd bardzo fajny, nie masz sie co obawiać zimy,

ESP reaguje pewnie i sprawnie, a co RWD to RWD smile.gif

Wiadomo, że w górach jest trudniej. U nas np. ESP

jest bez kontroli trakcji, nie wiem jak w późniejszych rocznikach.

Silnik - fajny, bo ciągnie z samego dołu, do tego jak trzeba to

jest oszczędny. Udało mi się przejechać 1000 km z Warszawy

do Niemiec, czyli 2/3 autostrady 130-140km/h i nasze

krajówki ok 100km/h ze spalaniem 7.0l, a sporą część było 6.8l

W mieście Warszawie średnio bierze 10.5l, ale spokojnie da się mniej.

Napisano
  • Autor

> Brałbym Audi, bo po prostu jest ładniejsze. Każdy Mercedes mnie obrzydza.

Dlaczego ?

> Wygląd to bardzo ważna rzecz, ale też rzecz gustu. Bierz to, co będzie

> się mniej psuło lub gdy się zepsuje koszt naprawy będzie niższy.

Tego na tę chwilę niestety nie wiem i staram się dowiedzieć.

> Obstawiam że niższe koszty eksploatacji to Audi

Dlaczego ? Przez to że należy do grupy VAG-a ? Przed chwilą otrzymałem przeciwstawną opinię.

Napisano

> W Mercu problemem jest wielowahaczowe zawieszenie,

> ciągle któryś wahacz nam stuka . Co sie wymieni,

> to inny zaczyna. Ceny małe nie są, 400-600zł /szt.

Czyli ceny calkowicie normalne w tej klasie aut ok.gif

na polskich drogach kazdy wielowahacz stuka... sick.gif

Napisano

> Dlaczego ?

> Tego na tę chwilę niestety nie wiem i staram się dowiedzieć.

> Dlaczego ? Przez to że należy do grupy VAG-a ? Przed chwilą otrzymałem przeciwstawną opinię.

Moja opinia dotyczyla glownie czesci zamiennych. koszta serwisu (roboczogodzina) pewnie beda podobne. Tyle, ze na temat tego sie nie wypowiadam bo to juz Twoja sprawa jaki warsztat wybierzesz i ile jestes sklonny za niego zaplacic.

Napisano
  • Autor

> Jak dla mnie kapitalna sprawa.

I spalanie tego silnika jest umiarkowane. To samo 2.0 kompresora.

> Zadnych problemow.

Zapytałem o to, szczególnie pod kątem "myszkowania" kufrem.

> Tak, mialem. Sam bylem zaskoczony tym ze ASO Mercedesa w Niemczech nie kasowalo jak Zyd za matke.

A wiesz jak jest w Polsce ?

> Przy takiej mocy silnika bedzie taka sama. AWD pomogloby by tylko w specyficznych sytuacjach. Moim

> zdaniem porownujac FWD a4 i c to merc sie lepiej prowadzi.

Możesz rozwinąć myśl ?

Napisano

> Mam znajomego posiadającego CLK. To samo mi powiedział. Plusem też jest niższa usterkowość od

> turbo.

Kompresor jest super sprawą. No i nie trzeba chłodzić jak turbo,

co przy użytkowaniu przez moją kobitę ma ogromne znaczenie hehe.gif

> A jak z kontrolą auta np podczas wyprzedzania przy wyższych prędkościach ?

Auto jest bardzo stabilne. Jeździ 227km/h wg GPS smile.gif

Napisano
  • Autor

> W Mercu problemem jest wielowahaczowe zawieszenie,

> ciągle któryś wahacz nam stuka . Co sie wymieni,

> to inny zaczyna. Ceny małe nie są, 400-600zł /szt.

Zamiennik czy oryginał ?

> Z innymi rzeczami raczej problemów nie było, poza jakimś

> elementem alternatora. Głównie kasa idzie na zawieszenie.

> Aaa i ten zespolony przełącznik świateł, wycieraczki,

> kierunków też się popsuł.

> Napęd bardzo fajny, nie masz sie co obawiać zimy,

> ESP reaguje pewnie i sprawnie, a co RWD to RWD

> Wiadomo, że w górach jest trudniej. U nas np. ESP

> jest bez kontroli trakcji, nie wiem jak w późniejszych rocznikach.

A który masz rocznik jeśli można wiedzieć ?

> Silnik - fajny, bo ciągnie z samego dołu, do tego jak trzeba to

> jest oszczędny. Udało mi się przejechać 1000 km z Warszawy

> do Niemiec, czyli 2/3 autostrady 130-140km/h i nasze

> krajówki ok 100km/h ze spalaniem 7.0l, a sporą część było 6.8l

> W mieście Warszawie średnio bierze 10.5l, ale spokojnie da się mniej.

Warto byłoby to skonfrontować z opinią użytkownika w/w audi.

Napisano

> Czyli ceny calkowicie normalne w tej klasie aut

> na polskich drogach kazdy wielowahacz stuka...

W sumie nie mam porównania, u mnie za mały przebieg, żeby waliło.

W Mercu zaczęły się pierwsze problemy z zawiasem przy ok 100kkm

Napisano

> Zapytałem o to, szczególnie pod kątem "myszkowania" kufrem.

Zadnych az do predkosci maksymalnej. Az do konca auto idzie jak po szynach.

> A wiesz jak jest w Polsce ?

Nie wiem, ale to chyba nie problem zadzwonic do merca i poprocis o podanie cen klockow, tarcz wahaczy i innych czesci eksploatacyjnych. Pozniej telefon do Audi i wiesz wszystko wink.gif

> Możesz rozwinąć myśl ?

Moim zdaniem merc prowadzi sie bardziej neutralnie niz Audi FWD. Przy duzych predkosciach jechalo mi sie Mercem lepiej.

Napisano

> Zamiennik czy oryginał ?

Zamiennik (ten droższy wahacz) 450 chyba płaciłem, oryginały widziałem na forum w203 po 600.

> A który masz rocznik jeśli można wiedzieć ?

2004 tuż przed liftem. Tyle że w budzie sportcoupe

Napisano

> Silnik - fajny, bo ciągnie z samego dołu, do tego jak trzeba to

> jest oszczędny. Udało mi się przejechać 1000 km z Warszawy

> do Niemiec, czyli 2/3 autostrady 130-140km/h i nasze

> krajówki ok 100km/h ze spalaniem 7.0l, a sporą część było 6.8l

> W mieście Warszawie średnio bierze 10.5l, ale spokojnie da się mniej.

Znajomy posiadajacy C-klasse (tyle ze cabrio) raportuje podobnie. Super oszczedny na trasie, niezbyt paliwozerny w miescie ok.gif

Napisano

> Dlaczego ?

Mercedes mnie obrzydza, bo każdy jeden ma linię nadwozia taką,

że wg mojego postrzegania jest brzydki. Najbrzydsze w Mercedesach

są światła i grille. Ale tym się nie sugeruj smile.gif

> Dlaczego ? Przez to że należy do grupy VAG-a ? Przed chwilą otrzymałem przeciwstawną opinię.

Miałem zakorzeniony pogląd, że koszt utrzymania Mercedesa, dowolnego,

to krocie. Ale skoro są raporty że nie jest tak źle, to może to przekonanie

jest nieuzasadnione ok.gif

Napisano
  • Autor

> Zamiennik (ten droższy wahacz) 450 chyba płaciłem, oryginały widziałem na forum w203 po 600.

A jak ceny innych materiałów eksploatacyjnych ? Pamiętasz może jakieś ?

Napisano

> A jak ceny innych materiałów eksploatacyjnych ? Pamiętasz może jakieś ?

Poczytaj ten wątek masz tu wiele różnych cen ok.gif

W203.PL

Polecam, na forum jest mnóstwo informacji ok.gif

Napisano

> Mercedes mnie obrzydza, (...)

Akurat mnie obrzydza to paskudne audi...

Do autora i znawców, a jak z korozją tego merca? S klasa znajomego to była jakaś tragedia crazy.gif

Napisano

Mi się bardziej podoba np. Mercedes ok.gif

Napisano

Wniosłeś do wątku jak zwykle wiele cennego hehe.gif

Napisano

> Akurat mnie obrzydza to paskudne audi...

> Do autora i znawców, a jak z korozją tego merca? S klasa znajomego to była jakaś tragedia

Sam myslalem na takim mercem, znajomy mial poczatek rocznika C-klassy i byl dwa razy w salonie na poprawki lakiernicze.

Czytalem na necie i wlasnie mialy problemu z rdza te Merce.

Napisano

Ja bym wzial merca, jakoś lepiej mi się kojarzy, bardziej mi się podoba, podobno fajnie się tym jezdzi z kompresorem. Pozatym u nas audi kradną na potęgę. Dowiedziałbym się jedynie czy moj mechanik nie bedzie miał problemow z jego naprawianiem, ewentualnie czy w okolicy jest dobre i przyjazne aso

Napisano

>Dowiedziałbym się jedynie czy moj

> mechanik nie bedzie miał problemow z jego naprawianiem, ewentualnie czy w okolicy jest dobre i

> przyjazne aso

To nie jest jakis specjalnie skomplikowany samochod. O ile mechanik jest mechanikiem a nie kowalem to ogarnie sprawe.

Napisano

Ja bym wybrał Mercedesa, choć audi też nie wygląda źle i ma na pewno lepszą blachę, chociaż z drugiej strony nie widziałem chyba jeszcze korozji w W203 wink.gif

Mam porównanie audi vs mercedes, a nawet 2 mercedesy, ale niestety porównanie nie miarodajne bo modele nie z tej epoki...

Ceny części są na podobnym poziomie, ale tak jak mówię modele nie te same, w nowszych na bank będą różnice, i to zapewne na nie korzyść audi...

Plusem mercedesa jest to, że ma silnik na łańcuchu więc odchodzą problemy z wymianą rozrządu, tak samo kompressor ma też lepsze opinie niż turbo.

Co do napędu na tył to też się bałem tym bardziej, że w 124 prócz ABS nie ma innych wspomagaczy, ale ogólnie nie ma źle zimą, chyba, że jedziesz po lodzie, to wtedy trzeba na tył uważać, natomiast w W202 mam kontrolę trakcji i tu jazda jest dużo pewniejsza bo tył nawet jak zaczyna uciekać to za chwilę jest stabilizowany....

W W203 pewnie będziesz miał i ESP, więc nie ma się co bać...

Pozostaje jeszcze jedna kwestia popularność u złodziei, raczej na pewno audi częściej kradną, więc trzeba bardziej uważać, a wiem co mówię bo koledze w przeciągu pół roku ukradli golfa V i passata B5 po lifcie, stwierdził, że już nigdy nie kupi nic z koncernu VAG, choć był zadowolony z obydwu samochodów, no ale lepiej spać spokojnie wink.gif

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Ja bym wybrał Mercedesa, choć audi też nie wygląda źle i ma na pewno lepszą blachę, chociaż z

> drugiej strony nie widziałem chyba jeszcze korozji w W203

Szukam info także o zabezpieczeniu antykorozyjnym.

> Ceny części są na podobnym poziomie, ale tak jak mówię modele nie te same, w nowszych na bank będą

> różnice, i to zapewne na nie korzyść audi...

Czyli uważasz że do audi będą droższe ? Nawet zamienniki ?

> Plusem mercedesa jest to, że ma silnik na łańcuchu więc odchodzą problemy z wymianą rozrządu, tak

> samo kompressor ma też lepsze opinie niż turbo.

Wiesz jaka jest jego żywotność ?

> W W203 pewnie będziesz miał i ESP, więc nie ma się co bać...

Kwestia na ile jest czuły i na ile skuteczny ?

> Pozostaje jeszcze jedna kwestia popularność u złodziei,

Dlaczego nie kradną W203 ?

Napisano

> Czyli uważasz że do audi będą droższe ? Nawet zamienniki ?

Nie sadze aby kupujac zdrowe auto trzeba bylo sobie zawracac glowe zamiennikami. To nie jest samochod gdzie jedna naprawa goni druga i chyba spokojnie mozna wydac na czesc od producenta. Tym bardziej, ze nie trzeba doplacac ekstra za to ze czesci od merca.

> Wiesz jaka jest jego żywotność ?

Z tego co pamietam to merc zaleca jego kontrole przy jakims tam przebiegu... Pytanie jakiego auta szukasz? Ile ma miec juz nakrecone?

> Kwestia na ile jest czuły i na ile skuteczny ?

na tyle czuly ze jesli masz jakies sportowe aspiracje to bedzie Cie draznic zbyt szybkimi interwencjami. Skutecznosc moim zdaniem bardzo dobra.

Napisano
  • Autor

> Nie sadze aby kupujac zdrowe auto trzeba bylo sobie zawracac glowe zamiennikami. To nie jest

> samochod gdzie jedna naprawa goni druga i chyba spokojnie mozna wydac na czesc od producenta.

> Tym bardziej, ze nie trzeba doplacac ekstra za to ze czesci od merca.

Poszukam przykładowych cen. Muszę z paroma mechanikami porozmawiać. Coś na temat zabezpieczenia antykorozyjnego wiesz w mercedesie ? W audi wiem że jest ocynk.

> Z tego co pamietam to merc zaleca jego kontrole przy jakims tam przebiegu... Pytanie jakiego auta

> szukasz? Ile ma miec juz nakrecone?

Nie liczę na okazje. Auta z początkowych lat produkcji. Ważne żeby było sprawne a to że będzie miało prawdziwe 200 tyś czy bliżej 300, nie przeraża mnie tak jak kręcone i wypucowane auta od handlarzy ...

> na tyle czuly ze jesli masz jakies sportowe aspiracje to bedzie Cie draznic zbyt szybkimi

> interwencjami. Skutecznosc moim zdaniem bardzo dobra.

Tego nie miałem okazji niestety sprawdzić.

Napisano

> Poszukam przykładowych cen. Muszę z paroma mechanikami porozmawiać.

Zadzwon bezposrednio do jakiegos ASO a potem np do intercarsu czy czegos takiego. To ci da poglad na temat cen orginalow i zamiennikow.

>Coś na temat zabezpieczenia

> antykorozyjnego wiesz w mercedesie ? W audi wiem że jest ocynk.

Nie, w tej kwestii nic nie powiem.

> Nie liczę na okazje. Auta z początkowych lat produkcji. Ważne żeby było sprawne a to że będzie

> miało prawdziwe 200 tyś czy bliżej 300, nie przeraża mnie tak jak kręcone i wypucowane auta od

> handlarzy ...

Slusznie. Wazne zeby bylo normalnie uzytkowane, normalnie serwisowane i niewalone. Wtedy nawet pomimo przebiegu raczej nie bedzie powodu do zmartiwen ok.gif

> Tego nie miałem okazji niestety sprawdzić.

Moze bedziesz mial. Zima coraz blizej wink.gif

Napisano

> Szukam info także o zabezpieczeniu antykorozyjnym.

Opinie są podzielone, ja tak jak mówię nie widziałem jeszcze skorodowanej W203, znajomy, który ma W203 od nowości też nie narzeka na rdzę.

Ja w W124 z 1995 nie mam żadnej rdzy, w W202 z 1997 rdza jest prawie wszędzie, no ale to taka przypadłość W202 wink.gif

Ogólnie poczytaj sobie np ten temat..

http://www.mercmania.pl/forum/topics33/12690.htm

> Czyli uważasz że do audi będą droższe ? Nawet zamienniki ?

Z tego co mi mój mechanik mówił to raczej na pewno, ale na własnej skórze się nie przekonałem, a do 80-ki części kosztują podobnie co do w124 i w202

> Wiesz jaka jest jego żywotność ?

Powiem Ci tak, nie słyszałem, żeby komuś kompressor padł...

> Kwestia na ile jest czuły i na ile skuteczny ?

Nie powiem Ci, bo nie jeździłem takim autem, ale nie podejrzewam, żeby źle działał wink.gif

> Dlaczego nie kradną W203 ?

Spytaj złodziei wink.gif , nawet w ubezpieczalni jak ubezpieczasz auto to za koncern VAG są większe dopłaty do AC niż do MB

Napisano

> Ja bym wybrał Mercedesa, choć audi też nie wygląda źle i ma na pewno lepszą blachę, chociaż z

> drugiej strony nie widziałem chyba jeszcze korozji w W203

Podobno jest problem w pierwszych modelach, sytuacja miała zostać poprawiona po lifcie w połowie 2004r.

> Mam porównanie audi vs mercedes, a nawet 2 mercedesy, ale niestety porównanie nie miarodajne bo

> modele nie z tej epoki...

> Ceny części są na podobnym poziomie, ale tak jak mówię modele nie te same, w nowszych na bank będą

> różnice, i to zapewne na nie korzyść audi...

Jeśli chodzi o typową eksploatację typu filtry, klocki, tarcze to w większości przypadków ceny są zbliżone dla wielu współczesnych i popularnych marek.

> Plusem mercedesa jest to, że ma silnik na łańcuchu więc odchodzą problemy z wymianą rozrządu,

No tu bym się nie rozpędzał - w silniku M271.946 jest łańcuszek jednorzędowy który podobno lubi się wyciągnąć. Na forum 203 było kilka aut którym przeskoczył, kilka osób robiło też jego wymianę przy przebiegach rzędu 125-150 kkm.

Co innego silnik 2.0/2.3 kompressor - tam łańcuch był dwurzędowy i jego trwałość przekracza trwałość samochodu wink.gif

Napisano
  • Autor

> Podobno jest problem w pierwszych modelach, sytuacja miała zostać poprawiona po lifcie w połowie

> 2004r.

Czyli rdzewieją mocno czy czasem się coś potrafi pojawić ?

> Jeśli chodzi o typową eksploatację typu filtry, klocki, tarcze to w większości przypadków ceny są

> zbliżone dla wielu współczesnych i popularnych marek.

Jesteś użytkownikiem W203 ?

> No tu bym się nie rozpędzał - w silniku M271.946 jest łańcuszek jednorzędowy który podobno lubi się

> wyciągnąć. Na forum 203 było kilka aut którym przeskoczył, kilka osób robiło też jego wymianę

> przy przebiegach rzędu 125-150 kkm.

> Co innego silnik 2.0/2.3 kompressor - tam łańcuch był dwurzędowy i jego trwałość przekracza

> trwałość samochodu

Ta opinia nawet cieszy wink.gif

Napisano

> Czyli rdzewieją mocno czy czasem się coś potrafi pojawić ?

Pojawiają się purchle na błotnikach, klapie itd. Mój jest z połowy '04 i nie ma na nim ani grama rdzy, auto nigdy nie było garażowane. Pod tym względem Audi wypada lepiej.

> Jesteś użytkownikiem W203 ?

Dopiero od 2 tygodni, ale wcześniej badałem temat cen części zamiennych u mnie firmie (pracuję w Inter Cars). W obu modelach jest wielowahacz, także argument cen zawieszenia odpada.

Jedyna różnica to ilość oleju podczas wymiany - mercedes jako auto przeznaczone do zasuwania po autobahnach ma większą pojemność miski (potrzeba 5,5-6 l podczas wymiany)

Audi ma ogromną zaletę - perfekcyjny napęd quattro. Jeśli szukasz jednak ośki to osobiście wybrałbym merca.

> Ta opinia nawet cieszy

Mnie niekoniecznie - właśnie muszę przynajmniej skontrolować jego stan, a być może wymienić (auto ma 165kkm)

Napisano
  • Autor

> Pojawiają się purchle na błotnikach, klapie itd. Mój jest z połowy '04 i nie ma na nim ani grama

> rdzy, auto nigdy nie było garażowane. Pod tym względem Audi wypada lepiej.

Kolejny rdzewiejący model mercedesa ... W124 przewraca się w grobie ...

> Dopiero od 2 tygodni,

Jakie inne auta brałeś pod uwagę i dlaczego zdecydowałeś się na W203 ?

> ale wcześniej badałem temat cen części zamiennych u mnie firmie (pracuję w

> Inter Cars). W obu modelach jest wielowahacz, także argument cen zawieszenia odpada.

A poza zawieszeniem ? Są jakieś mocne różnice cenowe ?

> Jedyna różnica to ilość oleju podczas wymiany - mercedes jako auto przeznaczone do zasuwania po

> autobahnach ma większą pojemność miski (potrzeba 5,5-6 l podczas wymiany)

O tym nie wiedziałem.

> Audi ma ogromną zaletę - perfekcyjny napęd quattro. Jeśli szukasz jednak ośki to osobiście

> wybrałbym merca.

Pewnie będzie ten model, który się trafi w lepszym stanie.

> Mnie niekoniecznie - właśnie muszę przynajmniej skontrolować jego stan, a być może wymienić (auto

> ma 165kkm)

Jaki silnik wybrałeś ? Jak pierwsze wrażenia i czy długo szukałeś ?

Napisano

> Jakie inne auta brałeś pod uwagę i dlaczego zdecydowałeś się na W203 ?

> A poza zawieszeniem ? Są jakieś mocne różnice cenowe ?

> Jak pierwsze wrażenia i czy długo szukałeś ?

Sytuacja trochę była nietypowa - kupowałem auto od rodziny. Szukałem jakiegoś rodzinnego dupowozu, najchętniej kombi w dieslu. Już prawie jechałem z zaliczką na nową 308'kę w HDI, po czym okazało się że mam możliwość kupna kilkuletniego c180k w idealnym stanie. Sprawa się trochę przeciągała i w międzyczasie kupiłem sobie kolejną O1, tym razem w kombi aż wreszcie po roku doczekałem się meśka wink.gif

Pierwsze wrażenie jest takie, że auto jest dosyć komfortowe, trochę ciasne w środku (ja mam ledwo ponad 170cm, więc dla mnie nie ma problemu ale jak ktoś jest wysoki to może narzekać) i w miarę ekonomiczne (przy 140-160 km/h autostrady średnie spalanie 7,1 l/100km).

Nawet pomimo tego że mam najsłabszy silnik, nie ma problemu z dynamicznym podróżowaniem z prędkościami jak wyżej, w środku panuje cisza i można bez problemu rozmawiać z pasażerem lub cicho słuchać radia.

Jakbym miał możliwość wyboru to z benzyn wziąłbym c200k - zawsze to 20 koni więcej a spalanie tylko 0,5l większe.

Z dieslami jest problem - wszystkie mają pojemność większą od 2000cm3 i wpadasz w dużą akcyzę.

Napisano

> Pierwsze wrażenie jest takie, że auto jest dosyć komfortowe, trochę ciasne w środku (ja mam ledwo

> ponad 170cm, więc dla mnie nie ma problemu ale jak ktoś jest wysoki to może narzekać)

Ja mam to wrazenie w c, is, 3er i a4. Te auta juz takie - to ciagle nie jest rodzinny sedan.

>i w

> miarę ekonomiczne (przy 140-160 km/h autostrady średnie spalanie 7,1 l/100km).

> Nawet pomimo tego że mam najsłabszy silnik, nie ma problemu z dymanicznym podróżowaniem z

> prędkościami jak wyżej, w środku panuje cisza i można bez problemu rozmawiać z pasażerem lub

> cicho słuchać radia.

> Jakbym miał możliwość wyboru to z benzyn wziąłbym c200k - zawsze to 20 koni więcej a spalanie tylko

> 0,5l większe.

To jedna z cech ktore uwielbiam w niemieckich samochodach - one sa budowane z mysla o wyghodnym i szybkim podrozowaniu autostrada. Wyjezdzasz takim mercem na trase i nagle auto zaczyna sie czuc jak ryba w wodzie. a w dodatku przelozenia skrzyn sa dobrane tak ze czesto mamy naprawde niskie obroty, niskie spalanie i cisze w srodku. 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> Mi się bardziej podoba np. Mercedes

A poza kwestią "podobania się" ?

Napisano

Mercedes w203 też miewa problemy z korozją! (mniejsze od w202 ale SĄ!) Układ jezdny i prowadzenie też lepiej wypada a4 (lata świetlne do bmw) Wykończenie wnętrza i jakość materiałów też Audi. Silnik - nie wiem! (wiem tylko że regeneracja turbiny w Audi nie jest problemem a kompresor jak padnie to "DROGO") Wizualnie - podobnie. (w203 jest naprawde ładny) Napewno są to bardzo porównywalne auta - proponuje dokładnie pooglądać obydwa modele, przejechać się i wtedy podjąć decyzje.

Napisano
  • Autor

> Mercedes w203 też miewa problemy z korozją! (mniejsze od w202 ale SĄ!)

O tym przecież już tu parę osób wspominało.

Układ jezdny i prowadzenie

> też lepiej wypada a4 (lata świetlne do bmw)

Na czym konkretnie polegają te różnice wg Ciebie (merc vs. audi) ?

> Wykończenie wnętrza i jakość materiałów też Audi.

Ponownie: na czym konkretnie polegają te różnice wg Ciebie (merc vs. audi) ? Skoro już napisałeś jakie masz zdanie, to żeby było cokolwiek warte, to je uzasadnij porządnie.

> Silnik - nie wiem! (wiem tylko że regeneracja turbiny w Audi nie jest problemem a kompresor

> jak padnie to "DROGO")

Z tego co tutaj już zostało napisane, to kopresory są nadzwyczaj trwałe - masz inne zdanie ?

> Wizualnie - podobnie. (w203 jest naprawde ładny)

To oczywiście kwestia indywidualna.

> Napewno są to bardzo

> porównywalne auta - proponuje dokładnie pooglądać obydwa modele, przejechać się i wtedy podjąć

> decyzje.

Czytałeś w ogóle mój post tytułowy ?

Quote:

Sporo czytałem,
przejechałem się nimi
lecz nie chcę niczego sugerować.

Napisano

W wątku pojawiło się kilka stwierdzeń że rzekomo jak padnie kompresor w mietku to pojawiają się spore koszty.

Poniżej filmik pokazujący tajniki budowy kompressora i jego regeneracji :

Napisano

Jak bym nie czytał to bym nie pisał.

1) korozja - więc potwierdzam tylko to co już wspominano....

2) układ jezdny i prowadzenie - audi lepiej trzyma się drogi szczególnie w ciasnych zakrętach

3)Wykończenie - jak pożądnie uzasadnić? - audi ma lepsze materiały wykończeniowe i lepiej spasowane i tyle....

4)Silnik - może i trwały ale napisałem o ewentualnej naprawie - czytałeś???

Jak jechałeś to komu nie chcesz nic sugerować - przecież to TY masz wybrać a nie forumowicze? Ważne jest to co TOBIE się bardziej podoba i odpowiada.

Napisano
  • Autor

> Jak bym nie czytał to bym nie pisał.

To skoro czytałeś to po co proponujesz mi:

Quote:

przejechać się i wtedy podjąć decyzje.

hehe.gif

> 1) korozja - więc potwierdzam tylko to co już wspominano....

Skoro lubisz powielać opinie już napisane ... zlosnik.gif

> 2) układ jezdny i prowadzenie - audi lepiej trzyma się drogi szczególnie w ciasnych zakrętach

A to cenna uwaga ok.gif Przyjemność z jazdy jest dla mnie ważna. Kwestia też tego, że jedna osoba woli FRD inna RWD a jeszcze anna 4x4. Oprócz rodzaju napędu przecież także ważny jest sposób zachowywania się zawieszenia hmm.gif

> 3)Wykończenie - jak pożądnie uzasadnić? - audi ma lepsze materiały wykończeniowe i lepiej spasowane

O widzisz - dało się wink.gif Więc legendarne merce w tej kategorii ustępują pola audi - szkoda że jakość W124 odeszła do lamusa. Tylko sam miałem wrażenie, że pod tym względem są na wyrównanym poziomie. W oglądanych audi częściej spotykałem się z pościeranymi plastikami - ale przecież to może być kwestia potężnego przebiegu ...

> i tyle....

Skoro tak twierdzisz grinser006.gif

> 4)Silnik - może i trwały ale napisałem o ewentualnej naprawie - czytałeś???

Lubisz widzę kopiować opinie innych z całego wątku a także moją sformułowanie

Quote:

Czytałeś w ogóle mój post tytułowy ?

zlosnik.gifhehe.gifok.gif

> Jak jechałeś to komu nie chcesz nic sugerować - przecież to TY masz wybrać a nie forumowicze? Ważne

> jest to co TOBIE się bardziej podoba i odpowiada.

Tylko że nie patrzę tylko na to jak mi się podoba a także na usterkowość, ceny części czy frajdę z jazdy. Jeżdżąc tymi autami, ciężko mi się było zdecydować na jedno, bo każde w jakiś sposób do mnie przemawia. Merc jest cichszy i bardziej komfortowy, natomiast audi wydaje się bardziej sprężyste i z odrobiną większej dynamiki w wizerunku - oczywiście są to tylko moje subiektywne spostrzeżenia. Bmw nie biorę pod uwagę, bo nie mają turbiny a nie chce auta z pojemnością w okolicach 2,5-3,0 litra. A szkoda bo mają ładną stylistykę wnętrza, jakość materiałów także.

Napisano

> 2) układ jezdny i prowadzenie - audi lepiej trzyma się drogi szczególnie w ciasnych zakrętach

To juz sprawa dyskusyjna - szczegolnie gdy rozwazamy adui pozbawione napedu na 4 kola.

Moim zdaniem Merc prowadzi sie neutralniej. Wzdluzne usmieszczanie silnikaw FWD to moim zdaniem pomylka i tyle.

Napisano

Nic nie powielam tylko potwierdzam! (to różnica) To co pisze "staram się" pisać na podstawie swoich doświadczeń:

Bmw (kilka e34 i e36, obecnie e46 3,0d 204Ps)

Mercedes (w124 ,w202 cdi- tragedia, w210 cdi - lepiej wspominam)

Audi (a6 c4 2,5tdi , a6 c5 tdi obecnie a6 c6 3,0tdi)

Nigdy dla siebie nie miałem innych marek aut - więc jak o nich coś pisze to wiem co pisze. Jak widać raczej diesle! Dlatego napisałem silnik - nie wiem. (wiem tylko że kolega miał problemy z naprawą Merca Clk kompresor - właśnie z kompresorem.) Ja wybrałbym AUDI - a inni Mercedesa. Sam musisz wybrać co tobie się bardziej widzi. Powodzenia w szukaniu. (napisz jak już kupisz)

Napisano
  • Autor

> Nic nie powielam tylko potwierdzam! (to różnica) To co pisze "staram się" pisać na podstawie swoich

> doświadczeń:

> Bmw (kilka e34 i e36, obecnie e46 3,0d 204Ps)

Jeśli nie robiłbym sporo kilometrów i mógłbym przymknąć oko na wydatki na paliwo, to pewnie właśnie jakaś bawarka z 3.0 R6 by mi ukradła serce wink.gif

> Nigdy dla siebie nie miałem innych marek aut - więc jak o nich coś pisze to wiem co pisze. Jak

> widać raczej diesle! Dlatego napisałem silnik - nie wiem. (wiem tylko że kolega miał problemy

> z naprawą Merca Clk kompresor - właśnie z kompresorem.) Ja wybrałbym AUDI - a inni Mercedesa.

Dokładnie. Każdy ma inny gust i odczucia.

> Sam musisz wybrać co tobie się bardziej widzi. Powodzenia w szukaniu. (napisz jak już kupisz)

Dzięki. Prędzej zapytam o rade w temacie BMW jeśli zmienię zdanie wink.gif

Napisano
  • Autor

> To juz sprawa dyskusyjna - szczegolnie gdy rozwazamy adui pozbawione napedu na 4 kola.

> Moim zdaniem Merc prowadzi sie neutralniej. Wzdluzne usmieszczanie silnikaw FWD to moim zdaniem

> pomylka i tyle.

Masz na myśli rozkład ciężaru ?

Napisano

> To juz sprawa dyskusyjna - szczegolnie gdy rozwazamy adui pozbawione napedu na 4 kola.

> Moim zdaniem Merc prowadzi sie neutralniej. Wzdluzne usmieszczanie silnikaw FWD to moim zdaniem

> pomylka i tyle.

Oczywiście - sprawa dyskusyjna. (masz sporo racji - dlatego kupiłem quattro ok.gif) Ale Mercedes w tej dziedzinie też nie błyszczy. (w 90% testów jest "3" za BMW i Audi)

Napisano
  • Autor

> Oczywiście - sprawa dyskusyjna. (masz sporo racji - dlatego kupiłem quattro ) Ale Mercedes w tej

> dziedzinie też nie błyszczy. (w 90% testów jest "3" za BMW i Audi)

Jakiego typu testy masz na myśli ? Możesz coś podlinkować ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.