Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyota Avensis (2007 r.), kurtyny boczne...

Featured Replies

Napisano

> to w sumie nie wiem. czasem slyszy sie opinie ze jak pasy nie zapiete to poduchy nie powinny

> odpalic

Opinia nie uprawniona.

CZASAMI (bardzo rzadko, bo to grząski temat) są czujniki odłączające poduszki pasażera w sytuacji, gdy fotel pasażera nie jest zajęty.

Jeżeli ten warunek jest spełniony, to poduszka wali zawsze - bo co by było, jeżeli pas był zapięty, a po prostu nie kontaktował czujnik ?

Napisano

Nie do konca - w wielu samochodach oprogramowanie odpala kurtyny gdy przecgylenie samochodu przekracza pewnie % - glownie po to by zabezpieczyc pasazerow przed ewentualnym wypadnieciem.

Napisano

> Dobrze widzę, że to teren zabudowany ?

Widać gdzieś białą tablicę?

Jeżeli nie to opinia nieuprawniona....

Przepisu do 3 domkach nie ma juz wile lat....

Napisano

> Widać gdzieś białą tablicę?

> Jeżeli nie to opinia nieuprawniona....

> Przepisu do 3 domkach nie ma juz wile lat....

ja facepalm.gif

Quote:

w
miejscowości Ryki

nie przed, nie za miejscowoscia ryki skromny.gif

Napisano

> Nie do konca - w wielu samochodach oprogramowanie odpala kurtyny gdy przecgylenie samochodu

> przekracza pewnie % - glownie po to by zabezpieczyc pasazerow przed ewentualnym wypadnieciem.

Pytanie czy takie coś zadziała gdy obrót następuje b. szybko.

Zadziałanie pirotechniki nie jest takie hop-siup, bo można nią zrobić ludziom kuku, stąd odpalenie przebiega według ścisłego algorytmu. Jakiego ? Pytanie do konkretnego producenta konkretnego rozwiązania.

Napisano

> Widać gdzieś białą tablicę?

> Jeżeli nie to opinia nieuprawniona....

Ja zadałem PYTANIE, a nie wygłosiłem tezę.

Czytaj proszę uważnie.

Napisano

> ja

> Quote:

> w miejscowości Ryki

> nie przed, nie za miejscowoscia ryki

Odróżnijmy granice administracyjne od granic obszaru zabudowanego.

Stąd moje pytanie -> czy to BYŁ teren zabudowany i kolega jechał

Quote:

80 - 100 km/h. Gdzieś w tym zakresie.

kurde, nie tak szybko,

czyli jak widać na obrazku "szybko i BEZPIECZNIE", czy też było to (już) poza terenem zabudowanym.

Napisano

> czyli jak widać na obrazku "szybko i BEZPIECZNIE", czy też było to (już) poza terenem zabudowanym.

Wystarczy spojrzeć na zdjęcie. Mnie to wygląda na teren zabudowany.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Wystarczy spojrzeć na zdjęcie. Mnie to wygląda na teren zabudowany.

> pozdrawiam,

> bromsky

Na zdjęciach to wiele wygląda :-)

Poczekajmy na wypowiedź jedźca :-)

Napisano

Ciezko powiedziec , z jednej strony auto mocno zmasakrowane , ale patrzac na to z drugiej strony - w miejscu czujnikow poduszek , nie jest akurat zle , byc moze sygnal do ich otwarcia byl za slaby.

Dzieki Bogu , ze TY jestes Caly

Napisano

Wiesz co, gdybać można.

Ale pierwsze co mi się przypomniało patrząc na markę auta i brak wystrzelonych poduszek, to wypadek żony Kazimierza Kutza. Jechała RAVem 4, ruszając ze skrzyżowania dostała strzał od TIRa - auto wpadło do rowu, gdzie ponoć koziołkowało. Kobieta w stanie krytycznym trafiła do szpitala - Swego czasu Kutz opisywał to w katowickiej wybiórczej, niestety nie potrafię namierzyć tego felietonu, jedynie artykuł z SE (a już widzę rozbieżności w obu opisach).

http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/moja-zona-otara-sie-o-smierc_94672.html

Ogólnie nie tyle winił auto i jego systemy, co bezduszność przedstawiciela Toyoty. I w tym kontekście powoływanie rzeczoznawcy i tutaj wywoła odpowiedź "ten typ tak ma". oslabiony.gif

Napisano

> I w tym

> kontekście powoływanie rzeczoznawcy i tutaj wywoła odpowiedź "ten typ tak ma".

Ale to nie ma żadnego znaczenia z jakim samochodem mamy do czynienia - chodzi o zasadę działania systemów SRS.

Napisano
  • Autor

> Dobrze widzę, że to teren zabudowany ?

Chwilę przed wypadkiem minąłem tylko znak E-17a. Wybacz, że Cię unieszczęśliwię, ale do D-42 trochę mi zabrakło, żeby dociągnąć. Minąłem więc jedynie znak informujący o miejscowości.

Napisano

> Chwilę przed wypadkiem minąłem tylko znak E-17a. Wybacz, że Cię unieszczęśliwię, ale do D-42 trochę

> mi zabrakło, żeby dociągnąć. Minąłem więc jedynie znak informujący o miejscowości.

Ja się tylko upewniam co do swoich podejrzeń. Jak zauważysz niżej bynajmniej nie stwierdziłem, że obecność budynków = obszar zabudowany.

Napisano

> Ale to nie ma żadnego znaczenia z jakim samochodem mamy do czynienia - chodzi o zasadę działania

> systemów SRS.

Ależ oczywiście!

Tyle tylko, ze jako użyszkodnik toyoty bardzo bym chciał, żeby w razie czego systemy bezpieczeństwa łaskawie raczyły uznać, że warto odpalić poduchy w celu ochrony niżej podpisanego.

Napisano

> Przecież tam nie ma żadnego uderzenia w drzwi - stąd też prawdopodobnie nic nie zadziałało.

a widziałeś filmik z bmw?

tam nie było uderzenia w drzwi tylko auto rolowało tak jakby uderzylo w krawężnik (tam akurat koła ugrzęzły w sypkim piachu)

Napisano

> Ależ oczywiście!

> Tyle tylko, ze jako użyszkodnik toyoty bardzo bym chciał, żeby w razie czego systemy bezpieczeństwa

> łaskawie raczyły uznać, że warto odpalić poduchy w celu ochrony niżej podpisanego.

Raczej - "o ile jest taka potrzeba".

Wiesz, tu nie chodzi o to, żeby dużo hałasu narobić, tylko zrobić co trzeba EFEKTYWNIE, nie efektownie...

Napisano

> a widziałeś filmik z bmw?

> tam nie było uderzenia w drzwi tylko auto rolowało tak jakby uderzylo w krawężnik (tam akurat koła

> ugrzęzły w sypkim piachu)

Na tym filmie auto nawet w nic jeszcze nie uderzyło a już poduszki boczne wyskakiwały - widać to np. w 42 s, gdzie wykrycie (?) obracania się auta spowodowało odpalenie kurtyn bocznych.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Na tym filmie auto nawet w nic jeszcze nie uderzyło a już poduszki boczne wyskakiwały - widać to

> np. w 42 s, gdzie wykrycie (?) obracania się auta spowodowało odpalenie kurtyn bocznych.

> pozdrawiam,

> bromsky

być może że w tej toyocie odpalenie kurtyn może nastąpić tylko w skutek danej siły bocznej działającej na samochód -choć w dzisiejszych czasach to trochę dziwne hmm.gif

Napisano

> 80 - 100 km/h. Gdzieś w tym zakresie.

Na twoim miejscu nie pisałbym tego. Z tego co widać to był to teren zabudowany. Jeśli masz zamiar ubiegać się o odszkodowanie z AC (jeśli nie było innego sprawcy wypadku) to ubezpieczyciel może odmówić wypłaty. Pozdrawiam

Napisano

> Na twoim miejscu nie pisałbym tego. Z tego co widać to był to teren zabudowany. Jeśli masz zamiar

> ubiegać się o odszkodowanie z AC (jeśli nie było innego sprawcy wypadku) to ubezpieczyciel

> może odmówić wypłaty. Pozdrawiam

Na podstawie wpisu na forum?hehe.gif

Z reszta kolega wyzej juz wyjasnil okolicznosci i miejsce tego wypadku...

Napisano

> Ja zadałem PYTANIE, a nie wygłosiłem tezę.

> Czytaj proszę uważnie.

Jak się będziesz uważniej wypowiadał nie będzie problemu co do intencji i ew figur retorycznych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.