Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyota Avensis (2007 r.), kurtyny boczne...

Featured Replies

Napisano

Witam.

W miniony piątek miałem wypadek w miejscowości Ryki i oprócz wielu innych pytań nasunęło mi się to związane z kurtynami bocznymi w w/w aucie.

Auto po wypadku wygląda tak:

zdjcie020a.jpg

Widać, że trochę zniszczone. Dobra, ale przejdźmy do sedna. To, że poduchy przednie nie wystrzeliły jestem w stanie zrozumieć ponieważ nie było jakiegoś większego uderzenia w przód, natomiast wydaje mi się, że przy takich zniszczeniach kurtyny powinny zadziałać... Co sądzicie?

Pozdrawiam,

Łukasz.

PS. Uprzedzam pytanie: auto na pewno ma kurtyny boczne. zlosnik.gif

PS 2. Sorry za jakość zdjęcia, ale zrobiłem je telefonem.

Napisano

> Witam.

> W miniony piątek miałem wypadek w miejscowości Ryki i oprócz wielu innych pytań nasunęło mi się to

> związane z kurtynami bocznymi w w/w aucie.

> Auto po wypadku wygląda tak:

> Widać, że trochę zniszczone. Dobra, ale przejdźmy do sedna. To, że poduchy przednie nie wystrzeliły

> jestem w stanie zrozumieć ponieważ nie było jakiegoś większego uderzenia w przód, natomiast

> wydaje mi się, że przy takich zniszczeniach kurtyny powinny zadziałać... Co sądzicie?

> Pozdrawiam,

> Łukasz.

> PS. Uprzedzam pytanie: auto na pewno ma kurtyny boczne.

> PS 2. Sorry za jakość zdjęcia, ale zrobiłem je telefonem.

a miales pasy ?

fajnie ze piszesz z nami smile.gif

Napisano

W sumie to nie wiadomo, bo celem poduszek/kurtyn jest ratowanie pasazerow a nie ich dobicie. Poza tym komputer sterujacy kurtynami mogl nie byc zaprogramowany na ich wlaczenie gdy samochod jezdzi na dachu.

Jak Ci sie udalo tak zmasakrowac samochod?

Napisano
  • Autor

> Co sądzicie?

imho przy takich zniszczeniach to powinny zadziałać wszystkie poduchy jakie tam są...

fajnie, że jesteś cały ok.gif

Napisano

> imho przy takich zniszczeniach to powinny zadziałać wszystkie poduchy jakie tam są...

> fajnie, że jesteś cały

jak sie nie myle to kurtyny boczne powinny wystrzelic w momencie uderzenia z boku ?? zeby chronic glowe przed uderzeniem ?

jak by popatrzec na drzwi to nie sa jakos z bardzo zniszczone (w porwaniu do reszty)

Napisano
  • Autor

> a miales pasy ?

Tak, miałem zapięte (jak zawsze zresztą).

> fajnie ze piszesz z nami

Dzięki. wink.gif

Napisano

> Tak, miałem zapięte (jak zawsze zresztą).

> Dzięki.

to w sumie nie wiem. czasem slyszy sie opinie ze jak pasy nie zapiete to poduchy nie powinny odpalic

Napisano

Zadam inne. Auto nowe kupione w ASO? Czy od handlarza?

Jesli bylo kupowane nowe wybral bym sie z tym do ASO i ich o to zapytał.

Napisano
  • Autor

> W sumie to nie wiadomo, bo celem poduszek/kurtyn jest ratowanie pasazerow a nie ich dobicie. Poza

> tym komputer sterujacy kurtynami mogl nie byc zaprogramowany na ich wlaczenie gdy samochod

> jezdzi na dachu.

Tyle, że ja nie sunąłem dachem po ziemi. Kilkakrotnie koziołkowałem, więc kilka strzałów na bok przyjął. Myślę jednak, że może nie były dostatecznie mocne.

> Jak Ci sie udalo tak zmasakrowac samochod?

Wyskoczył mi dzik na drogę i chcąc go ominąć wpadłem w poślizg (auto firmowe, opony zimowe przy 12 st. C nie zachowują sie zbyt dobrze i poza tym były w stanie agonalnym...) i prawie się uratowałem... ale wybiło mnie na krawężniku i dalej już tylko koziołki i zatrzymanie się na dachu. Tyle. Nieprzyjemne. Nie polecam nikomu.

Napisano
  • Autor

> Zadam inne. Auto nowe kupione w ASO? Czy od handlarza?

> Jesli bylo kupowane nowe wybral bym sie z tym do ASO i ich o to zapytał.

Kupowane w salonie PL.

Właśnie dlatego zadałem pytanie o te kurtyny, ponieważ zastanawiam się czy jest sens powalczyć z Toyotą.

Napisano
  • Autor

> imho przy takich zniszczeniach to powinny zadziałać wszystkie poduchy jakie tam są...

> fajnie, że jesteś cały

Szczęście w nieszczęściu, że jechałem sam, ponieważ pasażer z przodu mógłby być w kostnicy bądź szpitalu, natomiast pasażerowie z tyłu zostaliby albo skróceni o głowę, albo oskalpowani. Ogólnie dach powginany prawie na całej powierzchni do dolnej krawędzi okna. Tylko nade mną jakoś tak mniej.

Napisano

> Wyskoczył mi dzik na drogę i chcąc go ominąć wpadłem w poślizg (auto firmowe, opony zimowe przy 12

> st. C nie zachowują sie zbyt dobrze i poza tym były w stanie agonalnym...) i prawie się

> uratowałem... ale wybiło mnie na krawężniku i dalej już tylko koziołki i zatrzymanie się na

> dachu. Tyle. Nieprzyjemne. Nie polecam nikomu.

szybko jechałeś ?

Napisano

dobrze że Ci się nic nie stało

tutaj wyraźnie widać jak kurtyny się odpalają

Napisano

> dobrze że Ci się nic nie stało

> tutaj wyraźnie widać jak kurtyny się odpalają

ja sie nie znam, ale wydaje mi sie, ze Toyota dostala bardziej w dach (od gory) a mniej w drzwi/slupki. BMW kladzie sie najpierw na drzwi i moze dlatego w Toyotce nie strzelily poduchy?

Swoja droga jakby wszystkie wybuchly, to faktycznie w srodku juz miejsca na ludzi by nie bylo.

Dobrze ze autor tematu nadal z nami, bo autko wyglada nieciekawie. Chociaz niby lepiej rolowac niz czolowo przylozyc wink.gif

pozdrawiam

Napisano

> Swoja droga jakby wszystkie wybuchly, to faktycznie w srodku juz miejsca na ludzi by nie bylo.

Ty tak serio piszesz? Wiesz jak wyglądają takie kurtyny?

Napisano
  • Autor

> ta Toyotka miała ESP?

Powiem szczerze, że nie mam pojęcia. Jednakże wydaje mi się, że mogła nie mieć.

Napisano

> Ty tak serio piszesz? Wiesz jak wyglądają takie kurtyny?

byly na filmiku nizej, wiec raczej wiem.

a teraz popatrz na tyl toyoty i wyobraz sobie w srodku napelnione kurtyny + poduszki boczne.

pozdrawiam

Napisano

> byly na filmiku nizej, wiec raczej wiem.

> a teraz popatrz na tyl toyoty i wyobraz sobie w srodku napelnione kurtyny + poduszki boczne.

> pozdrawiam

bez problemu to sobie wyobrażam, i nawet widziałem na żywo - możesz mi wierzyć, że pasażerowie z tyłu nie tylko się tam jeszcze mieszczą, ale również potrzebują tych kurtyn przy takim wypadku jak przeżył autor wątku ok.gif

Napisano
  • Autor

Wiesz, teraz jak zastanawiam się nad tą sytuacją, to myślę, że lepiej było by uderzyć w tego dzika. Wtedy przód by był tylko zmasakrowany.

Napisano

> 80 - 100 km/h. Gdzieś w tym zakresie.

kurde, nie tak szybko, pewnie gdyby nie ten krawężnik to byś się uratował ok.gif

Napisano
  • Autor

> kurde, nie tak szybko, pewnie gdyby nie ten krawężnik to byś się uratował

Dokładnie. Pewnie dało by radę wyciągnąć auto z poślizgu, ale cóż.

Napisano

moim zdaniem poduszki powinny wystrzelić i to wszystkie... ale to tylko moje zdanie, na Twoim miejscu udałbym się do salonu toyoty, i oczywiście poprosił rzeczoznawce aby określi czy powinny się poduszki otworzyć czy nie, jeśli powinny to wtedy nakręcić sprawę...

Swoją drogą dzik w środku dnia w takim miejscu?

Napisano
  • Autor

> moim zdaniem poduszki powinny wystrzelić i to wszystkie... ale to tylko moje zdanie, na Twoim

> miejscu udałbym się do salonu toyoty, i oczywiście poprosił rzeczoznawce aby określi czy

> powinny się poduszki otworzyć czy nie, jeśli powinny to wtedy nakręcić sprawę...

Stąd właśnie moje główne pytanie, ponieważ nie wiem czy warto zaczynać z Toyotą jakąś walkę.

> Swoją drogą dzik w środku dnia w takim miejscu?

Cała sytuacja wydarzyła się dosyć rano.

Napisano

> Stąd właśnie moje główne pytanie, ponieważ nie wiem czy warto zaczynać z Toyotą jakąś walkę.

rzeczoznawca kosztuje ok 200-300zł On daje Ci na piśmie to co stwierdzi a znając życie stwierdzi że poduszki powinny się otworzyć i wtedy idź do salonu toyoty i przedstaw całą sprawę.

> Cała sytuacja wydarzyła się dosyć rano.

grunt że Ty cały jesteś ok.gif

Napisano

> Stąd właśnie moje główne pytanie, ponieważ nie wiem czy warto zaczynać z Toyotą jakąś walkę.

> Cała sytuacja wydarzyła się dosyć rano.

wiesz w jakich miejscach zdarza się spotykać dziki ??? smile.gif

Napisano

> Witam.

> W miniony piątek miałem wypadek w miejscowości Ryki

auc icon_eek.gif

dach zostal mocno przekoszony ?

grunt ze caly jestes ok.gif

Napisano

> Auto po wypadku wygląda tak:

> Widać, że trochę zniszczone. Dobra, ale przejdźmy do sedna. To, że poduchy przednie nie wystrzeliły

> jestem w stanie zrozumieć ponieważ nie było jakiegoś większego uderzenia w przód, natomiast

> wydaje mi się, że przy takich zniszczeniach kurtyny powinny zadziałać... Co sądzicie?

Przecież tam nie ma żadnego uderzenia w drzwi - stąd też prawdopodobnie nic nie zadziałało.

Napisano

> Dokładnie. Pewnie dało by radę wyciągnąć auto z poślizgu, ale cóż.

a napisz jeszcze, jak w ogóle Toyota w prowadzeniu ? trakcja, pewność w zakrętach dobra ? Systemy trakcyjne dobrze działały ?

Napisano

> rzeczoznawca kosztuje ok 200-300zł On daje Ci na piśmie to co stwierdzi a znając życie stwierdzi że

> poduszki powinny się otworzyć i wtedy idź do salonu toyoty i przedstaw całą sprawę.

Nawet jak rzeczoznawca wystawi taką opinię, to T jeszcze tego samego dnia przedstawi mu opinię innego rzeczoznawcy, że nie musiały się otworzyć i co wtedy ...

Napisano

No chłopie... dużo szczęścia miałeś ok.gif Co do kurtyn i poduszek bocznych - nie jest może tak, że czujniki tychże są umieszczone w progach, a w Twoim aucie te są praktycznie nieuszkodzone, stąd może dlatego poduszki nie odpaliły?

Napisano

> Przecież tam nie ma żadnego uderzenia w drzwi - stąd też prawdopodobnie nic nie zadziałało.

Też mi się tak wydaje.

No limit szczęścia na dłuższy czas wykorzystałeś, teraz musisz jeździć ostrożnie smile.gif

Napisano

moim zdaniem powinny wystrzelić wszystkie ...

jedynym sensownym wytłumaczeniem czemu żadna nie odpaliła to podczas uderzenia nie było zasilania wyłączony zapłon....

Napisano

> wydaje mi się, że przy takich zniszczeniach kurtyny powinny zadziałać...

A potem będzie tekst handlarza...

"Paaaanie taka mała miejska stłuczka ze nawet poduszki nie odpaliły.... auto od niepalącego emeryta....."

Napisano
  • Autor

> auc

> dach zostal mocno przekoszony ?

> grunt ze caly jestes

Dach prawie na całości wgnieciony, jedynie oprócz powierzchni na głową kierowcy. Zdjęcie nie oddaje tego. Nie pomyślałem, żeby zrobić więcej. Dopiero jak przywieźliśmy auto do naszego firmowego mechanika i przyjrzeliśmy się spokojnie autu, to zniszczenia zaczęły wywierać większe wrażenia.

Napisano
  • Autor

> a napisz jeszcze, jak w ogóle Toyota w prowadzeniu ? trakcja, pewność w zakrętach dobra ? Systemy

> trakcyjne dobrze działały ?

Tak szczerze, to ogólnie tym egzemplarzem zawsze nie jeździło mi się zbyt dobrze. zlosnik.gif Dzisiaj dowiedziałem się w ogóle, że jakiś czas temu były problemy z hamulcami z przodu i istnieje możliwość, że rozkład sił hamowania na przedniej osi mógł być bardzo rozbieżny.

Napisano
  • Autor

> moim zdaniem powinny wystrzelić wszystkie ...

> jedynym sensownym wytłumaczeniem czemu żadna nie odpaliła to podczas uderzenia nie było zasilania

> wyłączony zapłon....

Był włączony. Dopiero jak auto się zatrzymało, to wyłączyłem je.

Napisano

> Wiesz, teraz jak zastanawiam się nad tą sytuacją, to myślę, że lepiej było by uderzyć w tego dzika.

> Wtedy przód by był tylko zmasakrowany.

pewnie tak by było lepiej, ale myśleć to sobie teraz można, a na drodze decydują odruchy. Mnie jak jakiś pies czy inny lis kilka razy próbował wbiec pod auto, to też pierwszy odruch to próba ominięcia, często gwałtowna, bez zastanowienia się nad konsekwencjami.

Tak czy inaczej przyłączam się do innych postów: dobrze, że możesz dziś pisać na AK.

BTW: A może jakbyś jechał na letnich, a nie na zimówkach, to byś dał radę się uratować (polecam to do przemyślenia zwolennikom jazdy na zimówkach od końca września bo "rano może być w okolicy zera")

Napisano
  • Autor

> pewnie tak by było lepiej, ale myśleć to sobie teraz można, a na drodze decydują odruchy. Mnie jak

> jakiś pies czy inny lis kilka razy próbował wbiec pod auto, to też pierwszy odruch to próba

> ominięcia, często gwałtowna, bez zastanowienia się nad konsekwencjami.

Dokładnie. Ilekroć miałem podobną sytuację, to też tak robiłem Odruch.

> Tak czy inaczej przyłączam się do innych postów: dobrze, że możesz dziś pisać na AK.

> BTW: A może jakbyś jechał na letnich, a nie na zimówkach, to byś dał radę się uratować (polecam to

> do przemyślenia zwolennikom jazdy na zimówkach od końca września bo "rano może być w okolicy

> zera")

Możliwe, ale to tylko gdybanie. wink.gif

Ja osobiście w aucie prywatnym jeszcze nie zmieniłem i uważam, że jak na razie nie było żadnych przesłanek ku zmianie opon.

W autach firmowych zmienialiśmy opony od początku października i na ogół zawsze w tym terminie zaczynamy, ponieważ trochę to czasu zajmuje (flota ponad 100 aut).

Napisano

> BTW: A może jakbyś jechał na letnich, a nie na zimówkach, to byś dał radę się uratować (polecam to

> do przemyślenia zwolennikom jazdy na zimówkach od końca września

Uwaga IMO bezprzedmiotowa jako że jest druga połowa listopada...

Napisano

> Szczęście w nieszczęściu, że jechałem sam

Jakbym jechał sam to może (ale zaznaczam że może bo łatwo jest pisać)

przyjąłbym tego dzika na miejsce pasażera, jakbym zdążył... Może

nie byłoby takiej masakry...

Napisano

> Jakbym jechał sam to może (ale zaznaczam że może bo łatwo jest pisać)

> przyjąłbym tego dzika na miejsce pasażera, jakbym zdążył... Może

> nie byłoby takiej masakry...

UHM, jasne w ułamku sekundy wyłączyłbyś swoje odruchy, przeliczył optymalną trajektorię, wycelował fajerą co do centymetra i przyjął na pasażera.

Sorry ale tak zmina krew za kółkiem w sytacji wypadku to się zdażyć może JEDYNIE w przypadku wcześniejszego , wielokrotnego cwiczenia ww. manewru...

Napisano

Znam przypadek:

Laguna III, poślizg w zimie, auto suneło lekko skosem. Uderzenie prawym bokiem za słupkiem środkowym (za siedzeniem pasażera) w drzewo. Prędkość chyba z 60km/h. Auto zawinięte i do kasacji.

ŻADNA poducha nie odpaliła. Ani boczne, ani przednie ani kurtyny. ZERO , NULL...

hmm.gif

Napisano

> UHM, jasne w ułamku sekundy wyłączyłbyś swoje odruchy, przeliczył optymalną trajektorię, wycelował

> fajerą co do centymetra i przyjął na pasażera.

> Sorry ale tak zmina krew za kółkiem w sytacji wypadku to się zdażyć może JEDYNIE w przypadku

> wcześniejszego , wielokrotnego cwiczenia ww. manewru...

Toć po to piszę że może, w każdym razie zwierzę bierzemy zawsze

na maskę, nigdy nie omijamy... Jest jakiś element ryzyka, że urwie

nam to głowę. Ale kur, kotów czy nawet psów już nawet nie próbuję

unikać. Włazi na tor jazdy to trudno, najwyżej rozwali mi chłodnicę

i zderzak. Z dzikiem to nie wiem jakbym zareagował. Ale pisałem że

łatwo pisać, ale Ty oczywiście musiałeś mnie zaatakować...

Napisano

> Witam.

> W miniony piątek miałem wypadek w miejscowości Ryki i

Jakieś dwa lata temu widziałem podobnie rozbietego passata albo superba (choć oczywiscie slowo podobnie nalezy traktowac z przymrózeniem oka) odpaliły wszyskie poduchy....

Prędkośc podobno była przed hamowaniem ok 90 km/h a policjanci ze sladów hamowania szacowali że w chwili uderzenia moglo byc ok 50 km/h

Napisano

> Nawet jak rzeczoznawca wystawi taką opinię, to T jeszcze tego samego dnia przedstawi mu opinię

> innego rzeczoznawcy, że nie musiały się otworzyć i co wtedy ...

Bydlę jesteś....

A tu już kolega myślał o MILJONACH złotych odszkodowania....

Napisano

> moim zdaniem poduszki powinny wystrzelić i to wszystkie...

Możesz powiedzieć, na jakiej podstawie opierasz swą - o jakże bzdurną - teorię ?

Ten samochód jest kopnięty TYLKO dachem - słucham, jakie poduszki winny zadziałać przy kolizji dachowej.

I wyprowadź mi proszę jakieś potwierdzenie swojej tezy, że przy kolizji na dach powinna się otworzyć poduszka czołowa...

Zamieniam się w słuch.

Napisano

> 80 - 100 km/h. Gdzieś w tym zakresie.

Dobrze widzę, że to teren zabudowany ?

Napisano

No więc tak:

Poduszki czołowe nie miały prawa nawet drgnąć - zdjęć mało, ale widać, że samochód nie otrzymał "ciosu" przodem - nie ma zderzaka, bo odpadł (został urwany przy wyciąganiu), ale wyraźnie widać, że ślizg pod spodem jest nie draśnięty. Zawieszenie przednie strona prawa też całe, patrząc po masce lewe raczej też, więc bezpośredniego "ciosu" w podłużnicę też nie było -> ergo -> brak przeciążeń, które mogłyby wyzwolić airbag (uderzenie z siłą ekwiwalentną uderzeniu powyżej 20 kmph w nieodkształcalną przeszkodę przy odchyleniu +/- 15 st od osi pojazdu).

Tak więc tu mamy zamknięty temat.

W temacie poduszek bocznych - prawy bok pojazdu jest nie draśnięty (nie liczmy wgnieceń na powierzchni drzwi ) - uszkodzone jest POSZYCIE, nie dostał żaden element nośny.

Skoro było koziołkowanie, to ja wysnuwam teorię, że samochód obracał się metodą dach-koła-dach-koła - bez MOCNYCH uderzeń w boki (wejście w koziołkowanie z boku - krawężnik etc) - brak widocznych uszkodzeń kół.

Znowu - BRAK uszkodzeń, które potwierdzałyby zaistnienie sił, które nakazywałyby wyzwolenie poduszek powietrznych.

Widzę, że tu też pełno jest ludzików, którzy żyją w świętym przekonaniu, że "ojejejejej, jaki samochód poobijany, tu WSZYSTKIE poduszki się powinny pootwierać, nawet te u sąsiada na górze". Kij, że samochód nie dostał w żaden założony przez konstruktorów sposób, który powodowałby konieczność zadziałania poduszek, kij, że poduszki pomyśleli mądrzejsi jako ochronę w OKREŚLONEJ sytuacji, a nie w sytuacji, że "dużo poobijania to walim poduchę tak na wszelki słucz". Poduszka niewłaściwie wyzwolona może zrobić POWAŻNE kuku, zamiast pomóc...

Śmieszy mnie też przekonanie, że kurtyny cokolwiek sensownego dają jako ochrona głowy.

G... dają. Kurtyny mają za zadanie ochronić pasażerów pojazdu przed wnikającym z zewnątrz szkłem i innymi przedmiotami - to za mała ochrona, żeby cokolwiek pomóc, w sytuacji gdy łepetyna drajwera/pasendżera ma się spotkać z czymś mocno twardym...

I jeszcze na zakończenie interesująca sytuacja.

Jakiś czas temu była prezentacja Phaetona W12.

Ot, takie fajofe autko.

Miejsce akcji - Polen, pewne lotnisko, nie używane do operacji lotniczych.

Ponieważ postanowiono nie wpuszczać za kierownik co bardziej napalonych drajwerów (odkąd jazdy testowym S600 skończyły się koniecznością napraw blach-lak pojazdu i ogrodzenia lotniska :-) ) jeździł nim kierowca testowy (jakiś-tam lokalny Juha Kannkunnen). Na samochodzie założono opony slick (coby pokazać gawiedzi jak jest fajnie).

Gawiedź dostępowała zaszczytu "przejażdżki" pojazdem testowym (za "self loading cargo" znaczy się robili.

No i kierowca testowy dał w łychę, postawił samochód mocniejszym bokiem i... ŁUPPPP...

I kurtynki zrobiły bach :-)

Przeciążenie boczne było na tyle mocne (mocny bok, duża przyczepność betonu, duża przyczepność slicków), że przekroczyły wartość graniczna i nastąpiło wyzwolenie kurtyn (bardziej czułe niż boczne poduszki, sterowanie oddzielne).

Samochód z wierzchu (i strukturalnie) NIE DRAŚNIĘTY. Zero najmniejszego zadrapania i konieczności napraw blach-lak - wymiana kurtyn i okolic, oraz sterowników i okablowania i heja-banana, lecimy dalej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.