Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Robic przegląd czy nie?

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Mam dylemat - na liczniku juz 44k km od ostatniego (gwarancyjnego) przegladu minal juz rok i zastanawiam sie czy zrobic przeglad czy nie?

Z autem nic sie nie dzieje - dzisiaj zmienialem opony - klocki i tarcze jeszcze bardzo dobre (hamuje glownie biegami), laczniki rewelka, nic nie puka nic nie stuka. Oleju nie bierze duzo. Filtry sam wymieniam, oprocz filtra paliwa i oleju - i to jest jedyny powod dla ktorego chce pojechac na przeglad.

Na co jeszcze zwrocic uwage/prewencyjnie wymienic? Jest sens jechania na przeglad gdy sytuacje auto monitoruje niemalze co tydzien, wszystkie plyny mam na maxie.

Co myslicie i doradzacie?

pozdrawiam

Napisano

> Co myslicie i doradzacie?

> pozdrawiam

myślę że jak sam wszystko robisz przy aucie to włożysz w to więcej serca niż mechanik w serwisie.

A gwarancja.... znając życie będziesz musiał najpierw udowodnić że nie jesteś wielbłądem a później Ci naprawią auto

Napisano

Mimo tego ze nie jestem Rockefeler to i tak robie przeglady w ASO. Nawet jak mialem 8 letnia Astra II. Warunek jest jeden - jeden mechanik i jeden zaufany z obslugi klienta. Mechanik u "kazia" nie zawsze zrobi to lepiej i nie zawsze tez taniej.

Napisano

Zależy kiedy chcesz sprzedać auto... (kupujący patrzą na "stempelki").

koszt samego przeglądu to ok. 300 zł. Materiały eksploatacyjne możesz zawieźć swoje (i tak je musisz wymienić).

300 zł za przedłużenie gwarancji (nie wiem ile jej Ci zostało)... ja bym zapłacił, ale zrobisz jak chcesz.

Napisano

> Mimo tego ze nie jestem Rockefeler to i tak robie przeglady w ASO. Nawet jak mialem 8 letnia Astra

> II. Warunek jest jeden - jeden mechanik i jeden zaufany z obslugi klienta. Mechanik u "kazia"

> nie zawsze zrobi to lepiej i nie zawsze tez taniej.

Ja również, nawet przy przebiegach 200+kkm. Z tym że nawet nie wiem kto się nim tam zajmuje. Ja ufam wszystkim ( hehe.gif).

Efekt jest taki, że nie wiem co to awaria. Owszem, może w innym warsztacie byłoby równie dobrze i do tego taniej, ale skoro mam teraz ok to nie będę eksperymentował żeby się przekonać czy zepsują czy nie.

smile.gif

Napisano
  • Autor

panowie gwarancja juz mi się skończyła więc ASO będe omijał szerokim łukiem.

A oddawac auta do mechanika na wszelki wypadek tez nie chce bo cos zacznie robic i może być tylko gorzej smile.gif

Dlatego pytam sie was co radzicie zmienic przy 45k km prewencyjnie, czy zalewac plyny i nowe filtry i jezdzic?

Napisano

> panowie gwarancja juz mi się skończyła więc ASO będe omijał szerokim łukiem.

> A oddawac auta do mechanika na wszelki wypadek tez nie chce bo cos zacznie robic i może być tylko

> gorzej

> Dlatego pytam sie was co radzicie zmienic przy 45k km prewencyjnie, czy zalewac plyny i nowe filtry

> i jezdzic?

Teraz olej i filtry.

Przy 60kkm rozrząd, płyn chłodzący, świece.

Napisano

> panowie gwarancja juz mi się skończyła więc ASO będe omijał szerokim łukiem.

Moze nie kumam Twego toku rozumowania, ale skoro chcesz je omijac pozniej to jaki sens ma tam jazda teraz?

Filtry zmieni Ci kazdy lub nawet sam.

Napisano
  • Autor

> Moze nie kumam Twego toku rozumowania, ale skoro chcesz je omijac pozniej to jaki sens ma tam jazda

> teraz?

> Filtry zmieni Ci kazdy lub nawet sam.

rzeczywiscie nie kumasz. pytam sie co zrobic przy 45k km w niezależnym warsztacie po zakończeniu gwarancji.

Napisano

> rzeczywiscie nie kumasz. pytam sie co zrobic przy 45k km w niezależnym warsztacie po zakończeniu

> gwarancji.

W ksiace gwarancyjnej jest tabelka co i kiedy sprawdzic/wymienic ok.gif

Napisano

> rzeczywiscie nie kumasz. pytam sie co zrobic przy 45k km w niezależnym warsztacie po zakończeniu

> gwarancji.

Musisz zacząć jaśniej precyzować swoje pytania - my dziadki nia czaimy w locie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Musisz zacząć jaśniej precyzować swoje pytania - my dziadki nia czaimy w locie

nie wiem czy dojade do 60kkm - predzej go sprzedam przed tym czasem:)

jaki olej polecacie? Najlepszy? Nie zalezy mi na jakims tanim badziewiu.

Napisano

> nie wiem czy dojade do 60kkm - predzej go sprzedam przed tym czasem:)

> jaki olej polecacie? Najlepszy? Nie zalezy mi na jakims tanim badziewiu.

Ja przy najbliższej wymianie skłaniam się ku Lotosowi 5W40 zlosnik.gif

Napisano

> Ja przy najbliższej wymianie skłaniam się ku Lotosowi 5W40

Ja sie sklonilem (wczesniej Castrol Edge 5-w40, a jeszcze wczesniej grom wie co) i mam teraz mieszane uczucia, a zawsze bylem szczerym sercem za Lotosem.

2 tyg. pozniej i jakies 1-2,5kkm mialem akcje z czujnikiem cisnienia oleju, o ktorej tu pisalem.

Ale co tam, twardziel jestem i dalej na lotosie smigam brawo.gif, tylko filtr juz nie Filtrona i czujnik nowy rotfl.gif

Napisano

> Ja sie sklonilem (wczesniej Castrol Edge 5-w40, a jeszcze wczesniej grom wie co) i mam teraz

> mieszane uczucia, a zawsze bylem szczerym sercem za Lotosem.

> 2 tyg. pozniej i jakies 1-2,5kkm mialem akcje z czujnikiem cisnienia oleju, o ktorej tu pisalem.

> Ale co tam, twardziel jestem i dalej na lotosie smigam , tylko filtr juz nie Filtrona i czujnik

> nowy

Mój mechanik zdaje się filtrony stosuje ... hmm.gif

teraz mam Mobila z beczki 5W50

i ... po odpaleniu coś potrafi chwilę stukać ... zawór?

Napisano

> i ... po odpaleniu coś potrafi chwilę stukać ... zawór?

Pewnie tak (dokładniej popychacz), ale jak po chwili odgłos cichnie, to nic się nie dzieje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.