Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przyczepa i perypetie.

Featured Replies

Napisano

Miałem przyczepę. Jest zarejestrowana jako przyczepa lekka.

Tak wyglądała.

284432717-1.jpg

284432717-2.jpg

Przyczepa ta z uwagi na swoje lata, zużycie i stan ogólny wymagała już gruntownego remontu.

Po częściowym demontażu okazało się, że nie ma sensu jej remontować z uwagi na pęknięcia ramy i mocno zaawansowaną korozję.

Postanowiłem na bazie tej przyczepy zbudować drugą, nową od podstaw i z nowych elementów.

Podczas budowy dokonałem ulepszeń i wprowadziłem trochę zmian.

Ze starej przyczepy pozostały uchwyty resorów, resory, piasty kół, panel z tylnymi światłami oraz stelaż z plandeką.

Całkowicie nowa jest rama, którą wzmocniłem w stosunku do starej, jest nowy, mocniejszy dyszel z mocowaniem wciągarki i koła zapasowego.

Wykonałem nową oś z elementami tylnego hamulca Żuka.

Na dyszlu został zamontowany automat hamulca najazdowego

Tak wygląda ta przyczepa kompletna jeszcze przed ocynkowaniem.

284432717-3.jpg

A tak po ocynkowaniu. Tu jeszcze nie zamontowałem burt ani plandeki.

284432717-4.jpg

284432717-5.jpg

Tyle ogólnego opisu.

W związku z budową tej przyczepy postanowiłem wymienić też starą czarną i zniszczoną tablicę rejestracyjną na nową.

Wiąże się to też z wymianą dowodu rejestracyjnego.

W tym celu oczywiście udałem się do wydziału komunikacji.

Tam jednak usłyszałem, że nie mogę dokonać wymiany tablicy i DR z uwagi na brak w starym DR (jeszcze tan kartonowy) parametrów przyczepy, jest tam wpisana tylko dopuszczalna ładowność w wysokości 450kg.

Polecono mi udać się z przyczepą na stację diagnostyczną gdzie diagnosta ustali wszelkie parametry typu waga, nacisk na oś, ładowność itp.

Akurat znajomego diagnostę, który bez problemu tego dokona oczywiście bez żadnego kombinowania.

Problem w tym, że mam dwie możliwości albo zrobić tą przyczepę jako lekką albo jako ciężką.

Obecna konstrukcja z powodzeniem mieści się w parametrach przyczepy ciężkiej i można z powodzeniem podnieść dopuszczalną ładowność nawet do 1 tony.

Jednak wówczas pozostaje ograniczenie co do pojazdów jakie będą mogły ją ciągnąć.

Weźmy na ten przykład moją Skodę Felicię, której DMC wynosi 1460kg, DMC przyczepy jaką może ciągnąć to 900kg co odpowiada już parametrom przyczepy ciężkiej.

Wiecznie tą Skodą jeździł nie będę, pewnie kiedyś zmienię samochód, który zapewne będzie miał inne parametry pozwalające na ciągnięcie przyczepy.

Z drugiej strony chciałbym żeby pozostała ona jako przyczepa lekka lecz nie będę mógł oficjalnie na niej wozić nic cięższego.

Trochę to skomplikowane i nie wiem jak to ugryźć żeby było dobrze.

post-54103-14352510610446_thumb.jpg

Napisano

> Trochę to skomplikowane i nie wiem jak to ugryźć żeby

> było dobrze.

Zrób tak, żeby to co jest w papierach zgadzało się z rzeczywistością (i odwrotnie). Tu niema żartów i w razie jakiegoś "nieoczekiwanego zrotu wydarzeń" zlosnik.gif można sobie i innym narobić kłopotów grinser006.gif

Napisano

> Z drugiej strony chciałbym żeby pozostała ona jako przyczepa lekka lecz nie będę mógł oficjalnie na

> niej wozić nic cięższego.

> Trochę to skomplikowane i nie wiem jak to ugryźć żeby było dobrze.

ja zostałbym przy przyczepie lekkiej. masa własna około 150 kg, ładowności 590 kg to już dużo a zmieści się jako przyczepa lekka bez obaw o pojazd ciągnący. jest trakże kwestia badań technicznych i OC. przelicz koszta, przemyśl , ja zostawiłbym ja jako lekka.

Napisano
  • Autor

> ja zostałbym przy przyczepie lekkiej. masa własna około 150 kg, ładowności 590 kg to już dużo a

> zmieści się jako przyczepa lekka bez obaw o pojazd ciągnący. jest trakże kwestia badań

> technicznych i OC. przelicz koszta, przemyśl , ja zostawiłbym ja jako lekka.

Problem też jest w tym, że kompletna stara przyczepa ważyła 350kg.

Obecna będzie ważyło coś koło 400kg.

Tu jest ten szkopuł.

Z jednej strony z diagnostą spokojnie można się dogadać i wpisać optymalne parametry gdyż mówił, że producenci przyczep tak budują przyczepy żeby późniejsze różne wersje można było z powodzeniem dopasować do ich przeznaczenia.

Ciekaw jestem co mi diagnosta powie gdy tą przyczepę zważymy itp.

Tylko chciałbym już mieć jakiś ogólny pogląd na tą całą sprawę.

Napisano

> ja zostałbym przy przyczepie lekkiej. masa własna około 150 kg, ładowności 590 kg to już dużo a

> zmieści się jako przyczepa lekka bez obaw o pojazd ciągnący. jest trakże kwestia badań

> technicznych i OC. przelicz koszta, przemyśl , ja zostawiłbym ja jako lekka.

Nie wiem dokładnie ale bardzo prawdopodobne jest to ,ze musiał Byś udać się do rzeczoznawcy aby wydał opinię odnośnie zrobionych zmian konstrukcyjnych. Bo diagnosta na oko nie może chyba wydać zaświadczenia do WK o zmianę dmc. Tak jest w przypadku zmian konstrukcyjnych w aucie. Ewentualnie w przypadku zmniejszenia masy własnej przyczepy można zmienić ładowność ale DMC pozostaje bez zmian. pozdro

Napisano

a tak z innej beczki - gdzie oddawałeś przyczepkę do ocynkowania i ile taka przyjemność kosztuje? Może bym swoją też odnowił grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> a tak z innej beczki - gdzie oddawałeś przyczepkę do ocynkowania i ile taka przyjemność kosztuje?

> Może bym swoją też odnowił

Ocynkownia "Mostostal-Met" w Opolu koło "Metalchemu".

Mnie ta przyjemność kosztowała około 1,80 za kilogram. Dogadałem się ze znajomym, który produkuje ogrodzenia, ma ustaloną stałą cenę i przez to jest taniej. Normalnie zapłaciłbym ponad 3zł za kilogram.

A to co zawiozłem ważyło 300kg.

Ogólnie to im cięższa konstrukcja tym niższa cena dlatego lepiej się dogadać z kimś kto też coś wiezie do ocynkowania.

Napisano

> Weźmy na ten przykład moją Skodę Felicię, której DMC wynosi 1460kg, DMC przyczepy jaką może ciągnąć

> to 900kg

Nie DMC a MMC!!!!!!!! Jesli mowa o rubryce O1 i O2 w DR.

o DMC mowia PoRD, o MMC dane homologacyjne pojazdu (te wlsnei wartosci wpisane sa do DR pojazdu).

Poza tym nie ma znaczenia czy zrobi ci z tego przyczepe lekka czy ciezka. Jesli chcesz ciagnac ja Skoda, to niech zrobi ci DMC przyczepy takie jak MMC w DR samochodu i bedziesz mial problem rozwiazany. Z PoRD masz DMC przyczepy < DMC pojazdu, z homologacji pojazdu MMC < niz O1 lub O2, wiec zeby wybrac maksymalna mozliwa wartosc, oba te warunki nalezy wyrownac, czyli to co napisalem na poczatku. Problem rozwiazany.

Napisano

> Trochę to skomplikowane i nie wiem jak to ugryźć żeby było dobrze.

masz dwa wyjścia

lekka, wtedy minusem jest ładowność - tylko 350kg

ciężka (DMC = 900kg, żeby można było ciągnąć skodą),

wtedy minusem jest coroczny przegląd i droższe OC (niewiele ?)

ale w sumie zyskujesz "tylko" 150kg hmm.gif

ja bym chyba wybrał wariant 1, ale u mnie bagażówka służy tylko okazjonalnie, coś przewieść w okolicy

jeśli masz zamiar dużo jeździć, to lepiej nie ryzykować z przekraczaniem DMC

Napisano

Co za problem w razie potrzeby (okazjonalnie) przeładować przyczepę lekką? Do wożenia palet cementu przecież jej normalnie nie przeznaczasz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.