Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zima w BMW

Featured Replies

Napisano

hardcore zlosnik.gif

mam 4 dobre zimówki i nie mam ASC... na dzisiejszych Krakowskich drogach byłem lekko spocony... o ile jeszcze jazda po głównych drogach jest OK (M30 ma moment to i praktycznie z 2-3 można ruszać) to jazda po osiedlowych uliczkach i wyjeżdżanie/wjeżdżanie na parking to hardcore hehe.gif

żeby nie było - dziś spod pracy wypychałem juz Panią w E36 hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

ja tez z systemow wspomagania jazdy zima mam tylko zimowki zlosnik.gif

i bedzie juz to moja chyba 4ta zima zlosnik.gif

zeszlej zimy tylko raz korzystalem z pomocy (żuli zlosnik.gif ), bo na parkingu bylo z 20cm sniegu zlosnik.gif - wyjechalbym sam, ale bylo malo miejsca z tylu i rozbujalbm sie, tylko pozniej pewnie zatrzymalbym sie na aucie z tylu zlosnik.gif

przyzwyczaisz sie waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> ja tez z systemow wspomagania jazdy zima mam tylko zimowki

> i bedzie juz to moja chyba 4ta zima

> zeszlej zimy tylko raz korzystalem z pomocy (żuli ), bo na parkingu bylo z 20cm sniegu -

> wyjechalbym sam, ale bylo malo miejsca z tylu i rozbujalbm sie, tylko pozniej pewnie

> zatrzymalbym sie na aucie z tylu

> przyzwyczaisz sie

czuje że szpera by mi się przydała ale niestety... nie mam tongue.gif

Napisano

> czuje że szpera by mi się przydała ale niestety... nie mam

a moja stoi i sobie czeka ..... a tyle ładnego puchu spadło

Napisano

> hardcore

> mam 4 dobre zimówki i nie mam ASC... na dzisiejszych Krakowskich drogach byłem lekko spocony... o

> ile jeszcze jazda po głównych drogach jest OK (M30 ma moment to i praktycznie z 2-3 można

> ruszać) to jazda po osiedlowych uliczkach i wyjeżdżanie/wjeżdżanie na parking to hardcore

> żeby nie było - dziś spod pracy wypychałem juz Panią w E36

dla mnie fun jest przedni i ja sie bawie, mam co prawda ASC, ale przy okazji lekki i krótki tył grinser006.gif

Napisano

eee tam kontrola trakcji nie jest potrzebna nic a nic.. jedynie rozwaga i zimowka smile.gif

cale lata jezdzilem e36 i problemow brak smile.gif

Napisano
  • Autor

> dla mnie fun jest przedni i ja sie bawie, mam co prawda ASC, ale przy okazji lekki i krótki tył

ja mam wielką krowę niestety hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

Mi się lepiej jeździ niż przednionapędówką, ale mam ponoć 50 procent masy na tylnych kołach. Po zeszłej zimie byłem bardzo zadowolony. Tegoroczna jeszcze do Szczecina nie przyszła.

Napisano
  • Autor

> Mi się lepiej jeździ niż przednionapędówką, ale mam ponoć 50 procent masy na tylnych kołach. Po

> zeszłej zimie byłem bardzo zadowolony. Tegoroczna jeszcze do Szczecina nie przyszła.

ja też mam 50:50 ale to nie o to tu chodzi a o długość chyba, 1 jest króciutka hmm.gif

Napisano

> ja mam wielką krowę niestety

no to dwa worki ziemniakow do bagaznika i bedzie gitara wink.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> no to dwa worki ziemniakow do bagaznika i bedzie gitara

ja mam właśnie wrażenie że tył jest ZA CIĘŻKI 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ja mam właśnie wrażenie że tył jest ZA CIĘŻKI

Własnie cos w tym jest, widzialem jak tańczą na sniegu modele e34 i e32, podobnie e30. Moje e46 jezdzilo po sniegu rewelka, asc sobie terkotało sporadycznie, ale zeby sam tył uciekał to nie ma opcji. Moze to jakas kwestia pierwotnych nastawow geometrii albo wlasnie wagi ?

Napisano
  • Autor

> ale zeby sam tył uciekał to nie

> ma opcji. Moze to jakas kwestia pierwotnych nastawow geometrii albo wlasnie wagi ?

sam z siebie to mi tez w zasadzie nie ucieka, ale wystarczy przekroczyć 2000 obr na II czy III i sie zaczyna biglaugh.gif

Napisano

A ja sobie zaspawałem dyfra i jest genialnie drive.gif Albo bokiem albo wcale zlosnik2.gif

Pierwsze zimowe upalanie zaliczone, jeszcze tylko zimówek mi brak, ale jutro postaram się to zmienić.

Na letnich jest ciekawie, ale jeszcze się ani razu nie zakopalem.

Napisano

> A ja sobie zaspawałem dyfra i jest genialnie Albo bokiem albo wcale

> Pierwsze zimowe upalanie zaliczone, jeszcze tylko zimówek mi brak, ale jutro postaram się to

> zmienić.

> Na letnich jest ciekawie, ale jeszcze się ani razu nie zakopalem.

Jak dla mnie to się nie masz czym chwalić sick.gif w zimie nawet nie trzeba spawać dyferencjału wystarczą umiejętności ok.gif

Napisano

> Jak dla mnie to się nie masz czym chwalić w zimie nawet nie trzeba spawać dyferencjału wystarczą

> umiejętności

Spokojna Twoja rozczochrana zlosnik.gif

Umiejetności raczej są, tylko weź pod uwagę, że zablokowany most pozwala na dłuższe poślizgi i lepszą kontrolę nad autem, niż męczenie się z przekładnią planetarną i buksującym jednym kołem.

Beemkę kupiłem tylko do poruszania się po śniegu, dlatego mi mostu nie żal, skończą się śniegi zamontuję inny dyfer i będę myślał co dalej.

Napisano

Zawsze zastanawialem sie, jakim katem trzeba byc, zeby spawac dyfry 100% i jezdzic tak po szosie grinser006.gif

Napisano

> Zawsze zastanawialem sie, jakim katem trzeba byc, zeby spawac dyfry 100% i jezdzic tak po szosie

jak to jakim do 3.5 to ma sens zeby.GIF ale żeby do 1.6 ? Powiem tak zeby.GIF emerytdrift ok, ale prędkość, prędkość i jeszcze raz prędkość zeby.GIF sam zaczynałem od śniegu więc wiem jakie są różnice ok.gif

Napisano
  • Autor

> A ja sobie zaspawałem dyfra i jest genialnie

mi o wiele Łatwiej jest opanować Łade podczas poślizgu niż tą wielką krowę zlosnik.gif Łatwiej ją wyciągnąć nawet z głębokiego poślizgu a BMW od razu ma tendencje do 180 smirk.gifzlosnik.gif

Napisano

> mi o wiele Łatwiej jest opanować Łade podczas poślizgu niż tą wielką krowę Łatwiej ją wyciągnąć

> nawet z głębokiego poślizgu a BMW od razu ma tendencje do 180

a jaką masz skrzynie ?

Napisano
  • Autor

> a jaką masz skrzynie ?

manuala 270751858-jezyk.gif

to nie o to chodzi że ja jakoś super nie umiem jeździć czy się boje - bo nie obce są mi poślizgi i zabawa tak gdzie jest na to miejsce - tylko przeraża mnie to że muszę być cały czas super skoncentrowany na takiej brei w tym aucie biglaugh.gif

Napisano

> Zawsze zastanawialem sie, jakim katem trzeba byc, zeby spawac dyfry 100% i jezdzic tak po szosie

Na codzień ni chu chu...

Jeżeli auto służy TYLKO do upalania, to nie widzę przeciwskazań.

Napisano

> mi o wiele Łatwiej jest opanować Łade podczas poślizgu niż tą wielką krowę Łatwiej ją wyciągnąć

> nawet z głębokiego poślizgu a BMW od razu ma tendencje do 180

Przerabiałem to dzisiaj w E34 znajomego, wniosek mi się nasunął jeden.

Nasze drogi są za wąskie, mogłem w niej dłuuuugo trzymać "bok", ale na ratowania brakowało miejsca, bądź pobocza.

Napisano

> Własnie cos w tym jest, widzialem jak tańczą na sniegu modele e34 i e32, podobnie e30. Moje e46

> jezdzilo po sniegu rewelka, asc sobie terkotało sporadycznie, ale zeby sam tył uciekał to nie

> ma opcji. Moze to jakas kwestia pierwotnych nastawow geometrii albo wlasnie wagi ?

waga mialem okazje pomykac e30 a jezdzilem dziennie wlasnym e36 i e30 latalo jak szmata..

moje wnioski smile.gif e36 - 46 duzo lepiej ma rozlozona wage blizej srodka smile.gif

Napisano

> Jak dla mnie to się nie masz czym chwalić w zimie nawet nie trzeba spawać dyferencjału wystarczą

> umiejętności

zgadzam sie waytogo.gif

Napisano

> manuala

> to nie o to chodzi że ja jakoś super nie umiem jeździć czy się boje - bo nie obce są mi poślizgi i

> zabawa tak gdzie jest na to miejsce - tylko przeraża mnie to że muszę być cały czas super

> skoncentrowany na takiej brei w tym aucie

kolega ma 735 i ma właśnie takie problemy w automacie pomimo że doświadczenia mu nie brak wink.gif dociąż tył wiem że ludzie na syndykacie tak robią, ba nawet specjalny oryginalny odważnik do E30 wychodził tylko po to żeby go zamontować zimą

Napisano

bmw ma tendencje do obrotu?? no nie wiem zeby.GIF pojezdzij sobie kolego malaczem albo autem z silnikiem z tylu wink.gif hehe zeby.GIF

mysle ze nie jestes przyzwyczajony smile.gif pojezdzisz i bedzie gitara smile.gif a moze masz wrazenie ze lada latwiej bo wiesz zimowa opona im wezsza tym lepsza smile.gif wiec moze to ze masz lacia wielkiego mozesz odczowac inaczej. smile.gif

ps-mi w sumie ciezko porownac do innego bo od zawsze najpierw malarie a potem 2xe36 - 1xe39 i e46 smile.gif wiec ciezko mi porownac np do mercedesa itd wink.gif

Napisano

> tył wiem że ludzie na syndykacie tak robią, ba nawet specjalny oryginalny odważnik do E30

> wychodził tylko po to żeby go zamontować zimą

tego to niewiedzailem zeby.GIF jak mialem malari to ziemniaki sie spisywaly idealnie wink.gif

Napisano

> tego to niewiedzailem jak mialem malari to ziemniaki sie spisywaly idealnie

Ja zwanzig kilo to chyba nawet miało hmm.gif lub zehn, a w cabrio to nawet seryjnie montowali hmm.gif

Napisano

u nas w łodzi zima na całego, autem jeżdzi się nie najgorzej ale ruszanie na ślizkim albo próba wyjazdy po zakopaniu się autem RWD nie jest dobre. Mam zimówki po jednym sezonie i te wszystkie kontrole trakcji i ta cała elektronika i tak nic nie daje.

Jak się zakopałem to koło o słabszej przyczepności kręciło a to o lepszej przyczepnosci stało w miejscu. Kontrola trakcji nie działała w tym momencie.

Niestety tylko napęd na 4 koła i wyższy prześwit. Zwykłą trójką xdrive wiele więcej też raczej bym nie zdziałał.

Natomiast jak już sie ruszy to auto jedzie, kontrola trakcji pomaga znależć granice przyczepnosci żeby nie przesadzac z gazem.

Napisano

Mi wystarczyła by szpera, żeby trochę momentu poszło na to koło o lepszej przyczepności. Poza tym nie jest najgorzej. Kontrola trakcji ułatwia operowanie gazem a właściwie robi to za mnie, ja wciskam a ona już walczy z przyczepnością.

Ale jak wyłącze DSC to wychodzi największy plus tylnonapędówki - nie trzeba odśnieżać przedniej szyby, wystarczy tylko boczne wink.gif

Napisano

> Mi wystarczyła by szpera, żeby trochę momentu poszło na to koło o lepszej przyczepności. Poza tym

> nie jest najgorzej. Kontrola trakcji ułatwia operowanie gazem a właściwie robi to za mnie, ja

> wciskam a ona już walczy z przyczepnością.

> Ale jak wyłącze DSC to wychodzi największy plus tylnonapędówki - nie trzeba odśnieżać przedniej

> szyby, wystarczy tylko boczne

Dziś wyjeżdżałem z krzyżówki i postanowiłem uwinąć sie trochę szybciej, bo za mną stał spory korek, a ja jestem człowiekiem uczynnym. Szpera jest - 75%. Efekt? 500 metrów bokiem i to takim, że mogłem sobie swobodnie liczyć wszystkie grudy lodu lecące na chodnik hehe.gif a kontrolka DSC na tablicy prawie spłonęła rotfl.gif Jednak przyznaję, kilkunastometrową zaspę przed garażem przebrnąłem Bunią spokojnie, a Fela się w niej zakopała skromny.gif

Pozdrawiam 30.GIF

Piotrunio

Napisano

> A ja sobie zaspawałem dyfra i jest genialnie Albo bokiem albo wcale

> Pierwsze zimowe upalanie zaliczone, jeszcze tylko zimówek mi brak, ale jutro postaram się to

> zmienić.

> Na letnich jest ciekawie, ale jeszcze się ani razu nie zakopalem.

A widzisz, ze szperą 75% jest identycznie, tak jak piszesz, albo wcale albo bokiem, ciekawe hmm.gifzeby.GIF

Pozdrawiam 30.GIF

Piotrunio

Napisano

> kolega ma 735 i ma właśnie takie problemy w automacie pomimo że doświadczenia mu nie brak dociąż

> tył wiem że ludzie na syndykacie tak robią, ba nawet specjalny oryginalny odważnik do E30

> wychodził tylko po to żeby go zamontować zimą

Ten odważnik, to nie w miejsce zapasówki wchodzi? hmm.gif

Pozdrawiam 30.GIF

Piotrunio

Napisano

Tak wogole to jakie zimówki polecacie do BMW serii 1?

Zakres cenowy - maksymalnie 500 PLN / sztuka za rozmiar 195/55/16.

Napisano
  • Autor

> Niestety tylko napęd na 4 koła i wyższy prześwit. Zwykłą trójką xdrive wiele więcej też raczej bym

> nie zdziałał.

ja poważnie myśle nad szperą - koszt używanej 25% to ok 400zł z tego co widze... myślicie że warto??? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ten odważnik, to nie w miejsce zapasówki wchodzi?

> Pozdrawiam

> Piotrunio

tak dokładnie tam wink.gif

Napisano

> ja poważnie myśle nad szperą - koszt używanej 25% to ok 400zł z tego co widze... myślicie że

> warto???

wydaję mi się że warto zawsze będziesz miał na rezerwę wink.gif

Napisano

> Ja zwanzig kilo to chyba nawet miało lub zehn, a w cabrio to nawet seryjnie montowali

to dobrze bo bede zbierac kase na cabrio w e30 od nowego roku wink.gif chyba ze plan sie zmieni smile.gif

Napisano

> to dobrze bo bede zbierac kase na cabrio w e30 od nowego roku chyba ze plan sie zmieni

Tobie to się tam powodzi Bemki zmieniasz jak rękawiczki wpysk.gifzlosnik.gif

Napisano

> ja poważnie myśle nad szperą - koszt używanej 25% to ok 400zł z tego co widze... myślicie że

> warto???

szkoda ze do mojej 330d nie ma szpery w takiej cenie wink.gifsmile.gif

Napisano

> Tobie to się tam powodzi Bemki zmieniasz jak rękawiczki

wpysk.gif niechce zmieniac chce dokupic zeby.GIF bo mialem jeszcze lansowe CC ale sprzedalem z mysla zamiany na lansowe e30 biglaugh.gif

Napisano

> niechce zmieniac chce dokupic bo mialem jeszcze lansowe CC ale sprzedalem z mysla zamiany na

> lansowe e30

i nareszcie się nawróciłeś w CC nie ma lansu zeby.GIF za to w wąskim cabrio na RSach 4 centymetry od asfaltu jak najbardziej zeby.GIF

Napisano

> i nareszcie się nawróciłeś w CC nie ma lansu za to w wąskim cabrio na RSach 4 centymetry od

> asfaltu jak najbardziej

jest lans w CC smile.gif i najlepsze to sa niespodzianki w potencjalnie szybszych autach wink.gif hehe oblukaj sobie na PJ moj nick fidooo smile.gif tam mam zdjecia mojego CC wink.gif

wlasnie takie BMWee e30 chce smile.gif waska lampa stara betoniarka z gwintem i RSach smile.gif oczywiscie musi byc skaja na siedzeniach itp wink.gif

Napisano

> jest lans w CC i najlepsze to sa niespodzianki w potencjalnie szybszych autach hehe oblukaj sobie

> na PJ moj nick fidooo tam mam zdjecia mojego CC

> wlasnie takie BMWee e30 chce waska lampa stara betoniarka z gwintem i RSach oczywiscie musi byc

> skaja na siedzeniach itp

Fajny ale to nie to samo co bez dachu 10km/h przez środek miasta 270751858-jezyk.gif

Edyta: Generalnie to muszę przyznać że masz niezły styl i rękę do tego. Taka puszka dosłownie musiała latać moja matulina miała kiedyś CC 1.1 sporting po germańskim dłubaniu w silniku i tam też się działo dużo ciekawego

Napisano

> Fajny ale to nie to samo co bez dachu 10km/h przez środek miasta

ok.gif ja powoli trace nadzieje, ze znajde ładne e30 cabrio

Napisano

> ja powoli trace nadzieje, ze znajde ładne e30 cabrio

tak jak mówiłem musisz zwiększyć budżet wink.gif

Napisano

> tak jak mówiłem musisz zwiększyć budżet

Żeby, to było takie proste, u mnie budżet to sprawa drugoplanowa, a pierwszoplanowa, to wyszukać BMW M5 3.8l S38 w dobrym stanie, podpowiem - to niemożliwe sciana.gifoslabiony.gif

Piotrunio

Napisano

> Żeby, to było takie proste, u mnie budżet to sprawa drugoplanowa, a pierwszoplanowa, to wyszukać

> BMW M5 3.8l S38 w dobrym stanie, podpowiem - to niemożliwe

> Piotrunio

Bo szukasz konkretnego modelu z silnikiem wink.gif może łatwiej będzie odrestaurować

Napisano

> Bo szukasz konkretnego modelu z silnikiem może łatwiej będzie odrestaurować

Bardzo chętnie ale nawet do odrestaurowania musi być jakaś baza. Odpuściłem sobie wiele kryterii, wymagam już tylko, żeby były nieuszkodzone podłużnice, zdrowy silnik, zawieszenie naturalnie zużyte ale całe, sprawny układ hamulcowy i kierowniczy i co? Lipa sciana.gif Przez sam silnik, w ponad już 10 egzemparzach oglądanych w Polsce, Niemczech i Austrii, nie udało mi się przebrnąć facepalm.gif a gdzie reszta pad.gif

Piotrunio

PS. Jest egzemparz w Czechach dosyć interesujący, może... tfu, nie będę zapeszał shhh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.