Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ESP. Jest czy go nie ma?

Featured Replies

Napisano

Mam Stilo 1.9 JTD 3D w wersji Dynamic.

Mam kilka pytań związanych z ASR, ESP i sposobem w jaki sygnalizowane jest ich działanie. Nie jestem do końca pewien czy moje autko ma ESP. Z tego co zdążyłem wyczytać i się dowiedzieć to jeżeli na pompie ABSu (?) mam naklejkę z napisem ESP to ESP posiadam. Naklejka jest, napis jest więc zakładam, że jest i ESP. Czy zakładam prawidłowo? Może jest jakiś inny sposób na potwierdzenie lub zaprzeczenie posiadania ESP?

Załóżmy, że ESP jest. Teraz rodzą się kolejne pytania.

1.Zgodnie z instrukcją obsługi po odłączeniu akumulatora i po jego ponownym podłączeniu konieczna jest aktywacja ESP o czym powinien poinformować komputer. Mnie nigdy po odłączeniu aku auto nie informowało o konieczności aktywacji (kalibracji) ESP co wydaje mi się dziwne. A może po prostu w instrukcjach obsługi nie zawsze piszą prawdę?

2. Zgodnie ze wspomnianą wcześniej instrukcją obsługi wyłączenie jak i działanie ASR sygnalizowane jest ciągle świecącą bądź migającą (w przypadku interwencji) kontrolką opony ze żwirem. U mnie w przypadku wyłączenia ASR pojawia się tylko komunikat "ASR OFF" i zapala się dioda na przycisku. Żadna kontrolka się nie zapala. Natomiast kiedy ASR interweniuje zapala się kontrolka żółtego trójkąta z otaczającą go strzałką (a niby powinna być oponka już wcześniej przeze mnie wspomniana). Czy instrukcja po raz kolejny się myli i takie sygnalizowanie jak u mnie jest prawidłowe czy może to jednak u mnie jest nie tak?

Z góry dziękuje za pomoc.

Napisano

> Mam Stilo 1.9 JTD 3D w wersji Dynamic.

> Mam kilka pytań związanych z ASR, ESP i sposobem w jaki sygnalizowane jest ich działanie. Nie

> jestem do końca pewien czy moje autko ma ESP. Z tego co zdążyłem wyczytać i się dowiedzieć to

> jeżeli na pompie ABSu (?) mam naklejkę z napisem ESP to ESP posiadam. Naklejka jest, napis

> jest więc zakładam, że jest i ESP. Czy zakładam prawidłowo?

Dobrze kolega zakłada. Jeśli masz ESP to i masz ASR, więc na tunelu pod przyciskiem City jest przycisk ASR służący do odłączania ASR(bez odłączenia ASR nie wykopiesz się z zaspy).

> Może jest jakiś inny sposób na

> potwierdzenie lub zaprzeczenie posiadania ESP?

Zimą w nocy(np. teraz) pojechać na parking przy jakimś markecie, rozpędzić się do znacznej prędkości(ale zostawiając sobie margines bezpieczeństwa na ewentualne awaryjne hamowanie) np.40km/h i więcej, następnie gwałtownie ster lewo lub prawo na burte. Jak jest ESP to skręcisz, ale po torze o ciut większym promieniu niż byś to zrobił na suchym, dodatkowo taki skręt zakończy się tym, że prawie autko się zatrzyma. Jak NIE masz ESP to zgodnie z prawami fizyki pojedziesz prosto.

> Załóżmy, że ESP jest. Teraz rodzą się kolejne pytania.

> 1.Zgodnie z instrukcją obsługi po odłączeniu akumulatora i po jego ponownym podłączeniu konieczna

> jest aktywacja ESP o czym powinien poinformować komputer. Mnie nigdy po odłączeniu aku auto

> nie informowało o konieczności aktywacji (kalibracji) ESP co wydaje mi się dziwne. A może po

> prostu w instrukcjach obsługi nie zawsze piszą prawdę?

Piszą prawdę, jak odłączysz np. na noc akumulator a następnie podłączysz to po zapaleniu wywali Ci fejlur ASR i ESP, który zniknie po przejechaniu kilku metrów.

> 2. Zgodnie ze wspomnianą wcześniej instrukcją obsługi wyłączenie jak i działanie ASR sygnalizowane

> jest ciągle świecącą bądź migającą (w przypadku interwencji) kontrolką opony ze żwirem.

Zależy od FW w BC i zegarach.

> U mnie

> w przypadku wyłączenia ASR pojawia się tylko komunikat "ASR OFF" i zapala się dioda na

> przycisku. Żadna kontrolka się nie zapala.

To tak jak u mnie, tylko u mnie komunikat brzmi: ASR disconnected.

> Natomiast kiedy ASR interweniuje zapala się

> kontrolka żółtego trójkąta z otaczającą go strzałką (a niby powinna być oponka już wcześniej

> przeze mnie wspomniana). Czy instrukcja po raz kolejny się myli i takie sygnalizowanie jak u

> mnie jest prawidłowe czy może to jednak u mnie jest nie tak?

U mnie jest dokładnie tak samo, wszystko zależy od FW w BC i zegarach.

Wszystko jest OK, nie przejmuj się, instrukcja jest dość ogólna i akurat Twój czy mój FW nie jest w niej opisany.

Pozdrawiam BAS

ps. Skrót BC oznacza BodyComputer.

Napisano
  • Autor

Dziękuje Ci kolego, uspokoiłeś mnie trochę, mogę iść spać spokojnie smile.gif

Mam zamiar sprawdzić doświadczalnie działanie ESP, ale to dopiero za kilka dni, bo na razie nie mam swojego Stilona pod ręką, bo jestem w delegacji.

Napisano

> Dziękuje Ci kolego, uspokoiłeś mnie trochę, mogę iść spać spokojnie

> Mam zamiar sprawdzić doświadczalnie działanie ESP, ale to dopiero za kilka dni, bo na razie nie mam

> swojego Stilona pod ręką, bo jestem w delegacji.

Spoko, dzisiejszy śnieg pod tesco jeszcze był zbyt kopny, żeby się poślizgać.

A nawet jakby nie był to ESP niestety psuje całkowicie zabawę - nie da się tym autem podriftować bo ESP natychmiast zatrzymuje samochód.

Tu masz moje pozytywne doświadczenia z ESP.

Pozdrawiam BAS

Napisano

a teraz pytanie za sto punktów, gdzie znajdę pompę od ABSu, co by zerknąć na nalepkę? biglaugh.gif

Napisano

Chyba że zrobisz taki ślizg że całkiem zgłupie, wywali error i się wyłączy, wtedy można się bawić na całego. Opinia zasłyszana, jeszcze nie sprawdzana ale jak będzie okazja to zbadam to organoleptycznie bo ESP posiadam IThankYou.gif

Pozdrawiam

Hipo

Napisano

> a teraz pytanie za sto punktów, gdzie znajdę pompę od ABSu, co by zerknąć na nalepkę?

generalnie tam gdzie w każdym fiacie - przy ścianie grodziowej po prawej stronie stojąc przodem do auta (tam gdzie zbiorniczek od płynu hamulcowego jest) Takie kwadratowe metalowe pudełko z 4 rurkami metalowymi przykręconymi od góry albo z boku zlosnik.gif

Napisano

> generalnie tam gdzie w każdym fiacie - przy ścianie grodziowej po prawej stronie stojąc przodem do

> auta (tam gdzie zbiorniczek od płynu hamulcowego jest) Takie kwadratowe metalowe pudełko z 4

> rurkami metalowymi przykręconymi od góry albo z boku

myślę, że ogarniam ok.gifbiglaugh.gif

Napisano

Ja jak się pojechałem pobawić pod market to po dłuższej interwencji abs, asr i esp się wyłączyło 270751858-jezyk.gif po czym zgasiłem samochód odpaliłem na nowo i dalej się błędy pojawiały, ale już po 200m przejechania się spokojnie wszystko po znikało smile.gif

Napisano

Z tym ESP to nie taka prosta sprawa. Zacznę od lampki ESP. W pierwszych stilo 2002 r. lampki ESP nie było, a jego działanie sygnalizowała lampka ABS. Dotyczyło to ABS Bosch w wersji 5.7 VDC. U mnie po odłączeniu zasilania ABS a następnie jego przywróceniu ESP przestało działać i nie ma mądrego żeby go aktywować. W pewnym serwisie nawet powiedzieli m, że... w moim stilo wogóle nie ma ESP chociaż jak kupowałem to był i działał. Bawiłem się tym na śliskiej nawierzchni. Ogólnie to cóż... mam niby ESP/ABS/ASR a działa tylko ABS i ASR, ESP kaput.

Napisano

> 1.Zgodnie z instrukcją obsługi po odłączeniu akumulatora i po jego ponownym podłączeniu konieczna

> jest aktywacja ESP o czym powinien poinformować komputer. Mnie nigdy po odłączeniu aku auto

ja wielokrotnie odłączałem aku i żadnej aktywacji esp nie robiłem

żaden komunikat nie był wyświetlany -system działa confused.gif

> 2. Zgodnie ze wspomnianą wcześniej instrukcją obsługi wyłączenie jak i działanie ASR sygnalizowane

> jest ciągle świecącą bądź migającą (w przypadku interwencji) kontrolką opony ze żwirem. U mnie

> w przypadku wyłączenia ASR pojawia się tylko komunikat "ASR OFF" i zapala się dioda na

> przycisku. Żadna kontrolka się nie zapala. Natomiast kiedy ASR interweniuje zapala się

> kontrolka żółtego trójkąta z otaczającą go strzałką (a niby powinna być oponka już wcześniej

> przeze mnie wspomniana).

to dobrze że ta kontrolka ze żwirkiem ci się nie zapala świadczy ona tylko o tym że jest jakiś błąd w systemie, sygnalizacja ASR jest taka jak opisałeś wyłączenie go : ASR-off komunikat na wyświetlaczu i żółta kontrolka na przycisku ASR

drive.gif

i jeszcze sprostowanie odnośnie tej kontrolki ze żwirkiem- jeżeli auto jest wyposażone w ESP i ASR to sygnalizacja jak wyżej, natomiast jeżeli posiadamy tylko ASR to wejście do pracy systemu jest wyświetlane przez mruganie kontrolki"żwirek" vibra.gif

Napisano

> Z tym ESP to nie taka prosta sprawa. Zacznę od lampki ESP. W pierwszych stilo 2002 r. lampki ESP

> nie było, a jego działanie sygnalizowała lampka ABS. Dotyczyło to ABS Bosch w wersji 5.7 VDC.

Mam rocznik 2001 i lampka ESP jak najbardziej jest.

Napisano

> Spoko, dzisiejszy śnieg pod tesco jeszcze był zbyt kopny, żeby się poślizgać.

> A nawet jakby nie był to ESP niestety psuje całkowicie zabawę - nie da się tym autem podriftować bo

> ESP natychmiast zatrzymuje samochód.

> Tu masz moje pozytywne doświadczenia z ESP.

> Pozdrawiam BAS

Lekko zaciagnij reczny tak zeby sie kontrolka zapalila i pojedz z kilka metrow komp sam odlaczy ESP, po zgaszeniu i odpaleniu auta zalaczy sie znowu

Napisano

> myślę, że ogarniam

IThankYou.gif

284443854-1.jpg

post-120396-14352510678448_thumb.jpg

Napisano

> A z którego miejsca w samochodzie to zjęcie?

lewa strona - kable które widać są od skrzynki z bezpiecznikami za akumulatorem. w prawym górnym rogu zdjęcia widać kielich od amortyzatora ok.gif

Napisano

> lewa strona - kable które widać są od skrzynki z bezpiecznikami za

ja mam jakoś inaczej tam...hmm...gdyby tak nie pi....zimno było to poszedłbym popatrzeć, ale uczynię to wieczorkiem w ciepłym garażu... icon_rolleyes.gif

dzięki za fotkę! 20.GIF

Napisano

> Mam rocznik 2001 i lampka ESP jak najbardziej jest.

u mnie nie ma. Po lekturze e-lerna (instrukcja dla aso fiata) znalazłem opis centralek abs stosowanych w stilo i tam jest opisane jakie były wersje i w których występowały lub nie lampki ESP

Napisano

> A nawet jakby nie był to ESP niestety psuje całkowicie zabawę - nie da się tym autem podriftować bo

> ESP natychmiast zatrzymuje samochód.

Spokojnie, da się, wystarczy wytargać bezpiecznik.

Napisano

284446123-ABSESPstilo.jpg tu dodaję zrzut z aplikacji e learn, która jasno precyzuje, że każde stilo wyprodukowane do czerwca 2003, które posiadało ASR musiało mieć również ESP, a kontrolka ASR była wspólna i dla ESP

post-8289-14352510682064_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Moje Stilo jest właśnie z czerwca 2003 więc chyba się jeszcze na to łapie.

Napisano

Podepne sie pod temat informacyjnie.

Stilo z 2003 roku dynamik MW. Na pompie ABS napis ESP. Jest guzik ASR wszystko dziala jak powinno (chyba).

Dzis rano sprawdzilem czy ESP reaguje i jak. Ostry but potem noga z gazu i ostry skret - mryga!! Reaguje tak samo jak ASR czyli zolta kontrola z wykrzyknikiem.

Pozdrawiam

Napisano

> tu dodaję zrzut z aplikacji e learn, która jasno precyzuje, że każde stilo wyprodukowane do

> czerwca 2003, które posiadało ASR musiało mieć również ESP, a kontrolka ASR była wspólna i dla

> ESP

jest dokładnie odwrotnie, ESP występowało razem z ASR i kontrolka ESP była wspólna dla obu systemów, kontrolka ASR była nieaktywna.

Na początku wszystkie Stilo miały ASR, 1.8 i 2.4 miał w standardzie ESP, przy 1.6 i JTD można było dołożyć ESP, przy 1.2 ESP było niedostępne. To tyle historii.

Napisano

a skąd te informacje? Jakie jest źródło?

Napisano

> każde stilo wyprodukowane do

> czerwca 2003, które posiadało ASR musiało mieć również ESP

No to ja zgłupiałem teraz. Z tego wynika że mój JTD z 2002 r. ma ESP hmm.gif

W takim razie nie kumam, jakim cudem mogę spokojnie sobie bokami latac i żadna kontrolka nie mryga. Dopiero jak depne do dechy to mi mruga opona ze żwirkiem, bo koła się w miejscu chcą kręcić

Napisano

poszedłbym u siebie oglądać i mierzyć średnice tych przewodów hamulcowych ale jest tak zimno że... wstrzymam się trochę. W elernie napisali, ze faktycznie są grubsze przewody jak ESP jest. Tylko nie pamiętam które. Chyba te łączące pompę z modulatorem ABS

Napisano

skoro Ci miga koło ze żwirkiem, to masz ASR, ale nie masz ESP

Napisano

> tu dodaję zrzut z aplikacji e learn, która jasno precyzuje, że każde stilo wyprodukowane do

> czerwca 2003, które posiadało ASR musiało mieć również ESP, a kontrolka ASR była wspólna i dla

> ESP

To jest błąd w tłumaczeniu, w innych wersjach językowych jest "OD"

Napisano
  • Autor

> ESP

>To jest błąd w tłumaczeniu, w innych wersjach językowych jest "OD"

Mam ten komfort, że moje Stilo jest właśnie z czerwca 2003 więc jak by nie było powinienem załapać się na obie wersje wink.gif

A tak w ogóle to to wczoraj na pustym i zaśnieżonym parkingu zrobiłem test działania ESP i wychodzi na to, że ESP jest bo przy skręcie auto robiło wszystko żeby jechać tak jak ja chciałem a kontrolka ESP migała jak głupia.

Co prawda przy małych prędkościach i prawie na żywym lodzie udawało mi się kilka razy przejechać się bokiem i prawie zakręcić "bączka".

Przy najbliższej okazji zrobię kolejne testy tym razem wcześniej wyłączając ASR, jeżeli wtedy kontrolka zacznie migać to mogę być praktycznie na 100% pewien, że interweniuje ESP (nie wiem czemu wcześniej mi to głowy nie przyszło).

Napisano

> a skąd te informacje? Jakie jest źródło?

z prospektu Fiata

Napisano

> To jest błąd w tłumaczeniu, w innych wersjach językowych jest "OD"

i to potwierdza co napisałem

Napisano
  • Autor

Tak jak napisałem sprawdziłem na wyłączonym ASR czy ESP jest na 100% i jak się ku mojej radości okazało jest smile.gif

A swoją drogą chyba się komuś nie podobało jak na całkowicie pustym i nieuczęszczanym placu (ale widocznym z okolicznych bloków) sprawdzałem działanie ESP, bo kiedy skończyłem i wyjeżdżałem na drogę kątem oka dostrzegłem jak z większą niż normalna prędkością na plac wpadł policyjny radiowóz, jak się domyślam po mnie. Na szczęście nie zauważyli mnie już i mogłem spokojnie odjechać wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.