Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

...ile moze kosztować wyregulowanie linki ręcznego...??

Featured Replies

Napisano

...pytam dlatego iż reczny "słabo łapie", poza tym wszystko z ukladem hamulcowym ok, chodzi o samo naciągniecie linki...ile za taką operację może zaśpiewać przykladowy warsztat ??

wiem ze filozofii nie ma tam żadnej, jednakże nie mam za bardzo warunków (garażu) by to zrobić zamemu, oraz z powodu lenistwa i przeziębienia po prostu mi sie nie chce... ok.gifhehe.gif

aha chodzi o auto z podpisu ok.gif

Napisano

> ...pytam dlatego iż reczny "słabo łapie", poza tym wszystko z ukladem hamulcowym ok, chodzi o samo

> naciągniecie linki...ile za taką operację może zaśpiewać przykladowy warsztat ??

> wiem ze filozofii nie ma tam żadnej, jednakże nie mam za bardzo warunków (garażu) by to zrobić

> zamemu, oraz z powodu lenistwa i przeziębienia po prostu mi sie nie chce...

> aha chodzi o auto z podpisu

To zależy, czy da się podciągnąć samą linkę przy dźwigni - to nawet zrobisz sam albo mechanik za powiedzmy kilkadziesiąt zł.

Ale "słabo" może oznaczać, że trzeba przyjrzeć się hamulcom z tyłu i wtedy może być większy koszt.

Co znaczy, że "słabo łapie"? Nie hamuje, czy hamuje, ale trzeba wysoko ciągnąć dźwignię?

Napisano
  • Autor

> To zależy, czy da się podciągnąć samą linkę przy dźwigni - to nawet zrobisz sam albo mechanik za

> powiedzmy kilkadziesiąt zł.

> Ale "słabo" może oznaczać, że trzeba przyjrzeć się hamulcom z tyłu i wtedy może być większy koszt.

> Co znaczy, że "słabo łapie"? Nie hamuje, czy hamuje, ale trzeba wysoko ciągnąć dźwignię?

...hamulce sa ok, dziś auto przeszło przegląd, okładziny tez są ok, bo jakis miesiac temu zagladalem, trzeba wysoko ciągnąć dzwignię, jak auto stoi na wzniesieniu i reczny zaciągnięty to się nie stacza, ale nie zablokuje koła podczas jazdy jak zaciegne..

Napisano

> ...pytam dlatego iż reczny "słabo łapie", poza tym wszystko z ukladem hamulcowym ok, chodzi o samo

> naciągniecie linki...ile za taką operację może zaśpiewać przykladowy warsztat ??

> wiem ze filozofii nie ma tam żadnej, jednakże nie mam za bardzo warunków (garażu) by to zrobić

> zamemu, oraz z powodu lenistwa i przeziębienia po prostu mi sie nie chce...

> aha chodzi o auto z podpisu

20-30zl

Napisano
  • Autor

> Na 99% nie jest to problem regulacji linki, tylko coś innego.

> Jakie auto???

> Sprawdź pod mieszkiem od ręcznego czy nie ma regulacji.

...średnio sie tam moge dostać bo musiałbym wymontowywać podłokietnik... tongue.gif

EDIT: doczytalem, reguluje sie pod autem ok.gif

Napisano

> ...hamulce sa ok, dziś auto przeszło przegląd, okładziny tez są ok, bo jakis miesiac temu

> zagladalem, trzeba wysoko ciągnąć dzwignię, jak auto stoi na wzniesieniu i reczny zaciągnięty

> to się nie stacza, ale nie zablokuje koła podczas jazdy jak zaciegne..

Linkę ręcznego nie podciąga się wraz ze zużyciem okładzin.

Od tego są samoregulatory w kołach. No chyba ze linka się wyciągnęła.

Napisano
  • Autor

> W takim razie, będą groszowe sprawy: ok. 20zł albo i mniej.

> Chyba, że jakiś problematyczny dostęp to ze 30zł.

...dostęp jest bardzo prosty z tego co wyczytalem teraz w necie...jednak i tak dam zarobić jakiemuś Panu Kazimierzowi.. ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Linkę ręcznego nie podciąga się wraz ze zużyciem okładzin.

> Od tego są samoregulatory w kołach. No chyba ze linka się wyciągnęła.

Najprędzej. U mnie w prawie nowym aucie była regulowana linka gdzieś po roku.

Napisano

> ...hamulce sa ok, dziś auto przeszło przegląd, okładziny tez są ok, bo jakis miesiac temu

> zagladalem, trzeba wysoko ciągnąć dzwignię, jak auto stoi na wzniesieniu i reczny zaciągnięty

> to się nie stacza, ale nie zablokuje koła podczas jazdy jak zaciegne..

Kolego to, że naciskając na hamulec nożny hamulce z tyłu hamują to nie znaczy, że za pomocą linki będzie tak samo. W połowie przypadków podciągnięcie linki pomoże a w pozostałej części bez rozbierania bębna się nie obejdzie. Pozdrawiam

Napisano

Trzeba było Punto kupić: wyciągasz popielniczke koło ręcznego, odkręcasz kluczem imbusowym 4mm śrubkę i kręcisz dwoma śrubeczkami podciągając linkę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Trzeba było Punto kupić: wyciągasz popielniczke koło ręcznego, odkręcasz kluczem imbusowym 4mm

> śrubkę i kręcisz dwoma śrubeczkami podciągając linkę

...miałem punto i dziekuje bardzo... rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Kolego to, że naciskając na hamulec nożny hamulce z tyłu hamują to nie znaczy, że za pomocą linki

> będzie tak samo. W połowie przypadków podciągnięcie linki pomoże a w pozostałej części bez

> rozbierania bębna się nie obejdzie. Pozdrawiam

...u mnie ściągniecie bębna to odktecenie koła i dodatkowo jednej nakrętki wiec tragedii nie ma ok.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

Pytanie tylko czy da sie jeszcze wyregulowac, czy jest juz tak rozciagnieta, ze po prostu trzeba wymienic ( cholernie niewdzieczna robota ).

Napisano

> Jakieś 20 PLN-ów

Skąd Wy te ceny bierzecie? We Wrocławiu za taką kasę to mechanik reflektory ustawi, ewentualnie cztery koła odkręci. Strzelam, że z 70 zł by zawołał za taką usługę.

Napisano

> Skąd Wy te ceny bierzecie? We Wrocławiu za taką kasę to mechanik reflektory ustawi, ewentualnie

> cztery koła odkręci. Strzelam, że z 70 zł by zawołał za taką usługę.

No, może trochę niedoszacowałem cenę, ale jak mi miesiąc temu majster w moim Getzie wymieniał szczęki, to za regulację ręcznego przy dźwigni doliczył sobie dychę.

Z ciakawości aż zadzwoniłem do niego - jeżeli trzebaby rozbierać bębny to do 60 PLN.

Czy taka informacja kolegę bardziej satysfakcjonuje? 20.GIF

Pozdr.

Napisano

> ...u mnie ściągniecie bębna to odktecenie koła i dodatkowo jednej nakrętki wiec tragedii nie ma

i jest to proste jeśli rantu na bębnie nie ma - jeśli jest spory to , a dodatkowo zapieczony samoregulator to kończy się to często wymianą szczęk..

co do ceny - 20 zł - jeśli nie trzeba bębnów zrzucać , jeśli trzeba to 50 - 80 zł za rozebranie, czyszczenie, przesmarowanie i regulację.

pozdr

Napisano

> No, może trochę niedoszacowałem cenę, ale jak mi miesiąc temu majster w moim Getzie wymieniał

> szczęki, to za regulację ręcznego przy dźwigni doliczył sobie dychę.

> Z ciakawości aż zadzwoniłem do niego - jeżeli trzebaby rozbierać bębny to do 60 PLN.

> Czy taka informacja kolegę bardziej satysfakcjonuje?

> Pozdr.

To fajnie, że macie takie ceny. Po prostu jak czasami czytam ile bierze mechanik w innej części Polski to aż nie wierzę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.