Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przygotowanie Asi do zimy

Featured Replies

Napisano

Pisałem na ogólnym, ale tutaj też chciałem zasięgnąć informacji

Autko spod wiaty wyjechało tej zimy pod daszek

Stoi pod blokiem i bidna marznie.

Co zrobić, że każdego dnia odpalała bez problemu?

Jakieś rady?

Kupić może jakiś ocieplacz na akumulator? Może jakieś dodatkowe rzeczy, które praktykujecie?

Pozdr,

20.GIF

Napisano

Najwazniejsze jest zapewnienie sobie dostepu do wozu, czyli potrzebny jest smar do zamkow (wewnatrz bebenka i na zewnetrzny mechanizm-nie zapominaj o zamku pokrywy silnika) oraz smar do uszczelek, aby drzwi nie przymarzly (nie zapominaj o pokrywie bagaznika i wlewie paliwa).

Aby silnik dal sie uruchomic, potrzebny jest sprawny akumulator (ocieplacz mozna sobie darowac...), sprawne swiece i przewody zaplonowe. Przed zima warto przypomniec sobie, kiedy ostatnio wymieniany byl filtr paliwa (niewazne czy to diesel czy benzyna).

W ciagu kilku dni u klientow ujawnily sie ciezko dzialajace wycieraczki (brak smaru na poszczegolnych czesciach mechanizmu, woda sie dostala i przymarzla) oraz glosno pracujace wentylatory kabinowe (bardzo dlugo nie czyszczone i smarowane).

Tradycyjnie podczas duzych mrozow padaja alternatory i rozruszniki, a ludzie przypominaja sobie o istnieniu termostatow (nagle ogrzewania nie ma...dziwne, w lato silnik trzymal temperature...) oraz zamarzajacym przy niewielkim juz mrozie plynie chlodzacym ( w lecie nie zamarzal...dziwne-chlodnica ciekla, trojniki "od gazu", wode sie lalo, bo taniej...). Oczywiscie plyn do spryskiwaczy tez zamarza, szczegolnie ten letni...

Oj, dlugo bym mogl wyliczac....

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki za rzeczową odpowiedź o coś takiego mi właśnie chodziło. Czyli na co zwrócić uwagę i o czym mogłem zapomnieć. smile.gif

20.GIF

Do wentylatorów w Astrze jak się najlepiej dostać, pytam już z ciekawości.

Napisano

> Do wentylatorów w Astrze jak się najlepiej dostać

Foto:

284451958-277467683-100_3107.jpg

Pozdroofka

post-36940-14352510696344_thumb.jpg

Napisano

> Najwazniejsze jest zapewnienie sobie dostepu do wozu, czyli potrzebny jest smar do zamkow (wewnatrz

> bebenka i na zewnetrzny mechanizm-nie zapominaj o zamku pokrywy silnika) oraz smar do

> uszczelek, aby drzwi nie przymarzly (nie zapominaj o pokrywie bagaznika i wlewie paliwa).

jaki smar do zamków jest najlepszy? smile.gif

Napisano

> Pisałem na ogólnym, ale tutaj też chciałem zasięgnąć informacji

> Autko spod wiaty wyjechało tej zimy pod daszek

> Stoi pod blokiem i bidna marznie.

oprócz rad kolegów dorzucę jeszcze jedną rzacz - dotyczy wszystkich aut. Może to zabrzmi śmiesznie...ale przed zimą zawsze aplikuję moim autom...żwirek dla kota zlosnik.gif Podsypuję na podłoge pod nogami kierowcy, na to rozkładam wyborczą i na to gumowy dywanik. Żwirek doskonale chłonie wilgoć i nigdy nie miałem problemów z wilgotnymi dywanikami itp.

Napisano

> Podsypuję na podłoge

> pod nogami kierowcy

a nie czuc tego zwirku pod nogami??

Napisano

> a nie czuc tego zwirku pod nogami??

nie, wysypuję tylko troszkę tego drobnego żwirku. Nie cały wór grubego silikonowego hehe.gif

Napisano

Żwirku nie czuć bo to musi być nowy a nie użyty już przez kota...

Napisano

> Najwazniejsze jest zapewnienie sobie dostepu do wozu, czyli potrzebny jest smar do zamkow

U mnie do tego celu niezbędna jest solidna łopata do odśnieżania. W jaki sposób robisz to smarem do zamków? grinser006.gif

> wentylatory kabinowe (bardzo dlugo nie czyszczone i smarowane).

Czy w AII da się nasmarować silnik wentylatora bez wybebeszania połowy samochodu??

k.

Napisano

> U mnie do tego celu niezbędna jest solidna łopata do odśnieżania. W jaki sposób robisz to smarem do

> zamków?

> Czy w AII da się nasmarować silnik wentylatora bez wybebeszania połowy samochodu??

> k.

chyba nie da się, ale co hałasuje ?

Napisano

> biały

kumpel ostatno doradzał żeby w astrach dbać o uzupełnianie smaru w tych "zbiorniczkach" - przy zawiasach. Jaki smar się tam sprawdza, jaki polecacie, czy może kupić w ASO, czy w sklepie?

P.S drugiego serwisu gwarancyjnego chyba nie zrobię, bo po pierwsze miesiąc temu wymieniłem olej w ASO i klocki i filtr powietrza poza ASO. Teraz bym musiał znowu płacić pewnie za kolejną wymianę oleju a nie uśmiecha mi się płacić 800 zł za duży przegląd.

Napisano

> chyba nie da się, ale co hałasuje ?

U mnie jeszcze nic, ale w starszych astrach podobno wentylator zaczyna hałasować, a dostanie się do niego celem nasmarowania podobno jest bardzo ciężkie.

k.

Napisano

> P.S drugiego serwisu gwarancyjnego chyba nie zrobię, bo po pierwsze miesiąc temu wymieniłem olej w

> ASO i klocki i filtr powietrza poza ASO. Teraz bym musiał znowu płacić pewnie za kolejną

> wymianę oleju a nie uśmiecha mi się płacić 800 zł za duży przegląd.

Moim zdaniem szkoda kasy. W książce serwisowej masz napisane co i kiedy należy robić. To, co dasz radę możesz wymieniać sam, a resztę w jakimkolwiek, najlepiej zaprzyjaźnionym, warsztacie.

Napisano

Nikt nie pisał o pozbyciu się wody z paliwa. A to przecież najważniejsze, ważniejsze niż wentylator hałasujący.

Ja w okresie zimowym co jakiś czas na zbiornik paliwa wlewam 1/2 litra dykty. Nigdy nie miałem problemu z zamarzającym filtrem czy przewodami paliwowymi.

Napisano

> Nikt nie pisał o pozbyciu się wody z paliwa.

Kolega Tosh zaradził wymianę filtra paliwa, który właśnie separuje wodę od paliwa.

PZDR VEN

Napisano

dokładnie tak zrobię, możesz zdradzić "tajemnicę" jakim specyfikiem uzupełniasz smarujesz zawiasy?

pzdr

Napisano

> kumpel ostatno doradzał żeby w astrach dbać o uzupełnianie smaru w tych "zbiorniczkach" - przy zawiasach.

Masz na myśli te czarne gumowate zatyczki, które siedzą od dołu w sworzniach?

Pozdroofka

Napisano

> Masz na myśli te czarne gumowate zatyczki, które siedzą od dołu w sworzniach?

> Pozdroofka

tak jest - aso pakuje tam taki bursztynowy smar

Napisano

> tak jest - aso pakuje tam taki bursztynowy smar

Na przeglądach tam pchają? Zachodzę w głowę w jaki sposób smar tam zgromadzony miałby przedostać się do zawiasu... I to jeszcze na mrozie kiedy gęsty jest jak... Wpełznie po sworzniu?

Jak smarować, to wybić sworzeń, zapodać smar do otworu i na sworzeń i wtedy jest posmarowane. Ja daję smar miedziowy - drobiny miedzi podczas pracy zawiasu zbijają się tworząc "blaszkę", która uzupełnia luz jak sworzeń/otwór jest wyrobiony (przynajmniej mam taką nadzieję... grinser006.gifzlosnik.gif ).

Pozdroofka

Napisano

> Na przeglądach tam pchają?

smarują też same zawiasy i ograniczniki zawsze są porządnie nasmarowane tym złocistym specyfikiem - ciekawe co to jest ?

Napisano

> smarują też same zawiasy i ograniczniki zawsze są porządnie nasmarowane tym złocistym specyfikiem -

> ciekawe co to jest ?

Nie wiem. Ja do takich rzeczy używam pólstałego smaru Bolla.

k.

Napisano

> smarują też same zawiasy

A widzisz... To zmienia postać rzeczy. W takiej sytuacji zatyczka nie pełni roli zbiorniczka, z którego pobierany jest smar, ale zawarty w niej smar nie pozwala smarowi spłynąć ze sworznia, bo nie ma już gdzie.

Pozdroofka

Napisano

> Kolega Tosh zaradził wymianę filtra paliwa, który właśnie separuje wodę od paliwa.

> PZDR VEN

Ale wymiana samego filtra nie wyeliminuje kropelek wody które mogą zamarznąć w przewodach paliwowych skutecznie uniemożliwiając przepływ paliwa. Różnica temperatur robi swoje, minimalne ilości wody są zawsze w zbiorniku, trzeba je zmieszać z czymś niezamarzającym.

Napisano
  • Autor

> Foto:

> Pozdroofka

Dzięki wielkie! smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ale wymiana samego filtra nie wyeliminuje kropelek wody które mogą zamarznąć w przewodach

> paliwowych skutecznie uniemożliwiając przepływ paliwa. Różnica temperatur robi swoje,

> minimalne ilości wody są zawsze w zbiorniku, trzeba je zmieszać z czymś niezamarzającym.

A nie wystarczy zalać do pełna? Podobno to też dobre rozwiązanie smile.gif

Napisano

> tak jest - aso pakuje tam taki bursztynowy smar

ja używam bialego smaru bolla do właśnie takich ruchomych elementów KLIK

Napisano

> A nie wystarczy zalać do pełna? Podobno to też dobre rozwiązanie

Ale do pełna non stop nie będziesz miał, a nawet kilka mililitrów może w duży mróz skutecznie auto unieruchomić. A na stacjach też paliwa idealne nie są i krople wody się znajdują w dystrybutorach a nie wspomnę o zbiornikach. Flaszka na zimę nie zaszkodzi. Można kupować specjalne dodatki, ale ja tam wolę flaszkę bo taniej i na pewno skutecznie.

Napisano

> Ale do pełna non stop nie będziesz miał, a nawet kilka mililitrów może w duży mróz skutecznie auto

> unieruchomić. A na stacjach też paliwa idealne nie są i krople wody się znajdują w

> dystrybutorach a nie wspomnę o zbiornikach.

Zgadzam sie w przypadku silnika Diesla, w ukladzie zasilania silnika benzynowego nieznaczne ilosci wody sa "do przetrawienia"...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.